Retete fara foc

Suc verde delicios

Vara aceasta ne-am delectat cu sucuri delicioase preparate din diferite combinatii de frunze si fructe, energizante, pline de putere si culoare. La prima vedere sucul de mai sus pare prea verde, insa gustul lui este fara egal, imbinand aromele frunzelor cu cele ale merelor verzi.

Suc verde delicios (o reteta originala)

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 4 frunze kale
  • 3 frunze gulie
  • 3 frunze sfecla rosie
  • 2 frunze papadie
  • 1 tulpina iarba grasa
  • ½ legatura frunze patrunjel
  • 4 bete telina romaneasca
  • 1 legatura mare de macris
  • ½ kg mere de vara
Toate se trec prin storcatorul prin presare la rece si se consuma imediat, sau se poate pastra la frigider timp de 2 ore.
Daca ar fi sa le luam pe rand, calitatile acestor frunze sunt fara egal.
  •  Kale – are un continut mare de fier, magneziu, calciu si impreuna cu sulful sunt perfecte pentru intarirea si construirea oaselor, dar este si un pansament pentru sistemul digestiv. Bogata in beta caroten, vit. K si C, luteina, contine sulforafane, in special cand este taiata in fasii pentru salata, aceasta substanta are proprietatea de a lupta contra cancerului. Consumul de kale usureaza congestionarea plamanilor si este benefica pentru stomac, ficat si intarirea sistemului imunitar.
  • Gulia – bogata in potasiu si vit. C, ajuta la echilibrarea zaharului din sange.
  • Sfecla Rosie – continut mare de calciu, magneziu, fier si fosfor cat si in vitaminele A, complex-ul vitaminei B si C.
  • Papadia – bogata in minerale precum calciu si potasiu si vitaminele A si C. Ajuta in prevenirea cancerului de san si plamani si are proprietatea de a scadea zaharul din sange datorita prezentei substantei numita inulina.
  • Iarba Grasa– are un continut mare de acizi grasi omega 3, despre care acum cativa ani se stia ca se afla doar in peste. Acizi grasi de omega 3 ajuta la mentinerea unei greutati normale, pot imbunatati schizofrenia, autismul, boala Alzheimer, si pot ajuta si in depresie. Aceasta planta considerata buruiana si apreciata in timpurile antice de catre egipteni si greci, are un continut mare de minerale precum calciu, magneziu, cupru, mangan, zinc, fosfor plus antioxidanti si riboflavina, vit. C, E si beta caroten. Pe langa toate acestea, are un continut natural de carbohidrati, proteine si amino-acizi esentiali cat si Coenzima Q-10.
  • Patrunjelul – ajutor de nadejde in curatirea sangelui, a sistemului digestiv, contine de trei ori mai multa vitamina C decat portocalele si de doua ori mai mult fier decat spanacul. Sursa de vit. A, mangan si cupru.
  • Telina – are un continut natural de sare si este bogat in potasiu.
  • Macris (frunze tinere) – sursa bogata de vit. C, B1, B2, vit. A, PP, K, caroten, si saruri minerale precum magneziu, fosfor, sulf si siliciu, etc. Stimuleaza functia vezicii biliare si a ficatului, antiseptic si colagog cat si pentru intarirea vaselor sangvine.
[Sursa 1], [Sursa 2], [Sursa 3], [Sursa 4]
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
For my English-speaking friends, here’s the translated recipe: Delicious green juice (an original recipe) 
  • 4 kale leaves
  • 3 kohlrabi leaves
  • 3 red beet leaves
  • 2 dandelion leaves
  • 1 stem of purslane
  • 1/2 bunch of parsley leaves
  • 4 celery stalks
  • 1 bunch of watercress
  • 1 lb. of summer apples (take your pick)
Use your favorite cold-press juicer to extract the juice, and drink it immediately. You can also store it in the fridge for a few hours.

33 de gânduri despre „Suc verde delicios

  1. Ligia, multumim si sa va fie si voua de bine sucul. Ce sursa de procurare de macris si iarba grasa recomanzi? Multumim

    Apreciază

  2. Ligia, rugaminte mare la tine!
    Mi-am achizionat un storcator pentru iarba de grau (l-am vazut la tine pe site si l-am comandat) acum nu am iarba de grau si la mine am slabe sanse sa cresc, te rog pe tine mult de tot recomanda-mi un loc de unde as putea cumpara. Am sunat la o doamna gasita tot la tine pe site si mi-a spus ca nu mai face acest comert. Ai vreo idee ?
    Multam fain pentru tot!
    Daniela

    Apreciază

    1. Draga mea, poti cumpara tot felul de sprouts si iarba de grau de la Raw Vegan Mall. Momentan se lucreaza pe plaftorma magazinului, insa iti pot prelua eu comada daca-mi trimiti pe email (ligiapop@gmail.com), adresa ta si cate cutii de 100g vrei. Numai bine!

      Apreciat de 1 persoană

  3. Buna Ligia,,
    Te urmaresc de ceva timp si nu pot decat sa te felicit pentru tot ceea ce faci!
    As avea si eu o rugaminte (cand vei avea timp, desigur). Am un bebe de 7 luni si jumatate (pe care inca-l alaptez) , si deocamdata nu i-am dat nici un fel de cereale, defapt nu i-am dat decat fructe si legume. Am cumparat ieri tapioca si faina de orez(fara gluten), si vreau sa te intreb daca sunt ok pentru bebe si daca da, cum se prepara.
    Multumesc mult!
    Mult succes si asteptam cat mai multe retete sanatoase!

    Apreciază

    1. Draga mea Anca, multumesc pentru sustinere si incurajari! In privinta bebelusului, te invit pentru mai multe retete si sfaturi pe Facebook la grupul meu, Raw Vegan Baby. Acolo poti schimba pareri cu alte mamici experiementate si vei gasi si multe sfaturi. In ce priveste intrebarile tale, tapioca trebuie lasata la inmuiat o jumatate de ora dupa care trebuie neaparat fiarta. Trebuies a iasa ca o budinca pe care o poti amesteca cu fructe uscate sau proaspete. Te astept la grup!

      Apreciază

    1. Se pot folosi orice frunze comestibile iar macrisul cu lamaia. Incercati microferma BioDumbrava fiindca acolo exista sigur Kale, iarba grasa poate si alte frunze mai rare.

      Apreciază

  4. Ligia kale-ul meu din gradina are niste gandacei sau ceva gen cenusa pe spatele frunzelor. Oare trebuie stropite cu ceva ?E in regula sa-l consum in continuare ? te pup.

    Apreciază

    1. Stropeste-le cu o combinatie facuta in blender din o parte apa, un sfert sapun de casa, 7 catei de usturoi, 3 linguri piper si 2 ardei iuti. Lichidul se strecoara si se stropesc frunzele din abundenta, seara sau dimineata.

      Apreciază

  5. Buna Ligia.Stii cumva daca Vitamix ,Green Power se poate achizitiona si in rate?Abia am reusit sa-mi iau deshidratorul si tare mi le-as dori si pe acestea.Ce parere ai despre razatoarea de ceramica,se merita? Pupici .

    Apreciază

    1. Buna Ralua, se poate lua orice in rate cu card avantaj luat de la banca, maximum 6 rate. Razatoarea ceramica este si la mine pe lista de cumparaturi cat si curatatorul in genul celui de cartori, despre care am inteles ca e superb (tot ceramic). Numai bine!

      Apreciază

  6. Buna ziua! Indraznesc sa scriu si eu aici, dupa aproape 6 luni de cand te urmaresc, Ligia. As vrea te rog, daca se poate, sa-mi spui in ce masura se va acomoda organismul cu acest tip de viata in urmatoarea perioada. Eu am incercat de multe ori sa renunt la carne si lactate, cred ca am avut peste 10 tentative, a mers o perioada, o luna, doua, simteam continuu ca imi este foame, sau nu neaparat foame, aveam senzatia de gol. Stiu, tu spui sa mancam diversificat, insa pentru a manca foarte diversificat oare nu ai nevoie si de o situatie financiara nu buna,foarte buna? Just asking. Sunt interesata de acest stil de viata dar uneori stau si ma intreb cat de posibil este el in Romania, cu poluarea care exista, cu alimentele nesanatoase care se promoveaza, cu bugetele noastre restranse… Stiu ca pot fi doar pretexte, dar realitatea e totusi aceasta. Plus ca..am inteles ca persoanele vegetariene si vegane percep putin lumea diferit, in sensul ca nu mai suporta/agreeaza multe lucruri. Sunt multe de spus . Am urmarit retetele tale, si tot ceea ce faci, te admir pentru ambitie si curaj, probabil ca multa alta lume, insa vreau sa stiu… ce facem cu aceste mici detalii ale vietii, si cum ma pot adapta mai ales unui asemenea ritm de viata…Eu, o carnivora convinsa,iubeam carnea, laptele, branza, totul. Acum nu imi mai vine sa le mananc si nu stiu ce sa fac,de unde sa incep.
    Un sfat, te rog…Stiu ca multa lume te intreaba,esti solicitata si nu vreau sa deranjez mai mult decat e cazul, dar chiar nu stiu cum sa incep si imi doresc.

    Multumiri anticipate si o zi minunata!

    Ruxandra

    Apreciază

    1. Draga mea Ruxandra, iti inteleg perfect frustarile fiindca nu esti singura care trece prin asemenea situatii. In privinta diversificarii, eu ma refer la produse locale si nu cer ca oamenii sa-si cumpere fructe/legume/superalimente exotice ci fix de sezon si dupa bugetul lor. Insist doar pe partea cu suplimentele de spirulina si chlorella, insa nu cu alte ingrediente. Retetele date de mine contin intr-adevar maioneze pe baza de nuci sau deserturi care au la baza nucile, insa nu uita ca toate acestea sunt extra-satioase si nu-ti permite stomacul sa manaci mult, ci doar portii mici si atat.

      Referitor la buget, cunosc oameni care traiesc din 300-500 lei/luna si reusesc sa consume peste 60% crud atat iarna cat si vara. Vara isi cumpara numai produse de sezon, doar cateva fructe tropicale dar si alea in cantitati limitate si totul merge ca pe roate. Ar fi mult mai usor daca ai vedea sau ai trai zilnic alaturi de noi. In felul acesta vei fi uimita de cat de multe preparate delicioase se pot face din diversitate de ingrediente ieftine, vegetale. Spre exemplu acum, ardeii, rosiille ardeii, castravetii, guliile, morcovii, telina, patrunjelul, varza – mai toate sunt intre 2-4 lei /kg si nu poti spune ca sunt exagerat de scumpe. Verdeturile la fel, si vorbesc in dreptul nostru fiindca consumam 2-3 l de suc verde din legume frunzoase si radacionoase zilnic (in loc de o masa), si nu ajung mai mult de 2 lei pe legatura.

      Legat de alimentatie, incearca sa imbini mancarea vegetariana gatita cu cea naturala vegetala. Sunt atat de multe retete vegetariene delicioase, numai ca-ti trebuie putina experienta si mai ales sa incerci sa le faci dupa gustul tau. Sunt multe de spus, insa ma opresc. Iti recomand un articol despre primii pasi spre o alimentatie sanatoasa cat si sectiunea Intrebari Frecvente.

      Apreciază

  7. Buna Ligia,
    De luni de zile ma documentez pe ideea raw wegan…de la „Studiul China” pana la documentare nenumarate si inapoi. Am citit asta pe site-ul Cristelei.
    Practic pt orice informatie care pare fireasca si acceptata de mine, in scurt timp citesc opusul ei, sustinut de asemenea cu multe argumente.In acest articol spune ca nu poti combina fructele cu legumele…ca prin fierbere de fapt nu se dustruge mare lucru. Sunt intr-o mare ceata….
    Normal ca flerul si bunul simt ii spune fiecaruia unde e adevarul…insa una peste alta…totusi, aceste informatii atat de contradictorii cred ca pe multi poticnesc in procesul de adoptare a unei diete cu cap si sanatoase.
    O zi frumoasa!

    Apreciază

    1. Draga Ligia, imi permit sa clarific inainte ca tu sa raspunzi persoanei „delimushrooms”, pentru simplul motiv ca am primit exact astazi pe blogul meu acelasi comentariu, sub alt nume, insa. Dincolo de afirmatia referitoare la combinatiile alimentare permise pe care mi-o asum si a carei justificare am facut-o la mine „acasa” :), atunci cand vei rasounde, te rog sa consideri ca restul afirmatiilor nu imi apatin si provin exclusiv din lecturarea superficiala a informatiilor pe care le-am postat si interpretarea lor rupta din context. Nu trec cu vederea nici modul lipsit de caracter si onoare prin care persoana „delimushrooms”, personaj cu cu identitati multiple, intelege sa isi aduca contibutia comunitatii..

      Am facut aceste precizari in semn de respect pentru cei care citesc si investesc neuroni, energie pozitiva si suflet in adoptarea si promovarea unui stil de viata sanatos.

      Iti multumesc pentru ca mi-ai acordat dreptul si spatiul la aceste precizari.

      Cristela

      Apreciază

      1. doamna, e chiar greu de priceput???era deschis blogul sotului, din care cauza s-a conectat automat pe acel delimushrooms….ce-i asa dificil de procesat?…personaj cu identitati multiple….chiar nu aveti la ce cugeta mai cu substanta?relaxati-va…gasiti-va alt subiect…va tot simti datoare sa salvati onoarea intregii omeniri pe care eu am lezat-o…e ridicol…mi-am cerut iertare in 2 randuri deja,nu stiu ce va mai datorez…nu va gasiti linistea nicicum?

        Apreciază

        1. Ultimul mesaj nu e adresat Ligiei….imi pare rau ca s-au creat asemenea confuzii.Cu adevarat nu asta a fost intentia mea.Daca asa ar fi stat lucrurile nu as fi pierdut atata timp tot justificandu-ma.Oricum o sa ma opresc, pentru ca practic buna intentie de a pune gandul bun inainte nu exista, asa ca renunt sa va mai deranjez la dv „acasa”!

          Apreciază

        2. Ilinca, stai linistita! Acum am primit amandoua mesajele de mai sus. Nici nu stiam despre ce e vorba si ca ai clarificat situati. Eu zic ca nu e nici o problema din partea mea si chiar eu imi cer scuze pentru confuzie. Nu vreau sa te supar si nimeni nu cred ca are intentia asta. Numai bine!

          Apreciază

  8. Buna ziua, va rog sa -mi spuneti daca aveti vreun articol in care se specifica daca se pot combina sau nu fructele cu legumele si cu justificari, sau care sunt combinatiile permise(fructe/fructe, legume/legume), eventual indrumati-ma cu un link. Am cautat Raw vegan baby pe facebook, dar nu am gasit. Multumesc.

    Apreciază

Comentariile sunt închise