Retete fara foc

Telemea Braziliana Raw Vegana

Despre nucile braziliene stim ca sunt bogate in proteine, minerale precum seleniu, magneziu, calciu, fier si zinc, iar in privinta vitaminelor, contine vitamina E si A.

Telemea Braziliana Raw Vegana

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

  • 2 cani nuci braziliene inmuiate timp de 2 h sau chiar uscate
  • 3 cani de apa filtrata sau cat cere compozitia
  • 2-3 pastile probiotice (optional fiindca fermenteaza oricum)
  • 1 cana = 250 ml

La final dupa fermentare:

  • 4 linguri drojdie inactiva
  • sare neiodata dupa gust
  • ½ lingurita zeama de lamaie
  • 1 lingura pudra de usturoi sau usturoi proaspat zdrobit dupa gust

Pasul 1: Se amesteca in blender urmatoarele ingrediente pana devin ca un smoothie sau un nectar gros.

Pasul 2: Totul se rastoarna intr-o punga speciala de strecurat si se lasa la scurs sau incepeti sa strangeti bine punga si scoateti cat de mult lichid posibil. Puneti punga cu branza intr-o sita emailata si adaugati o greutate peste ea. Se va lasa la fermentat timp de 8-10 h.

Laptele ramas se va amesteca cu cafea din cereale/cacao, indulcitor natural, vanilie si la frigider cu el. Se bea fara rasuflare dupa ce s-a racit fiindca este teribil.

Pasul 3: Dupa ce s-au scurs cele 8-10 h, incercati sa mai scoateti cat de mult lichid puteti din branza, pana are consistenta unei branze proaspete. Se transfera intr-un bol, se amesteca cu sare (dupa gust) si 4 linguri drojdie inactiva, sare si zeama le lamaie.

Se amesteca foarte bine, dupa care se aseaza branzica intr-un bol rotund tapetat cu hartie cerata, se preseaza bine in asa fel incat sa fie acoperite toate laturile si se acopera cu un capac. Se lasa la frigider timp de 2 h pentru a se intari. Odata intarita, se poate taia in felii precum telemeaua. Se pastreaza foarte bine in frigider timp de 2-3 zile intr-un bol de sticla.

Asa cum am zis, aceasta branza este delicioasa, asa ca nu uitati s-o savurati pe felii de paine raw, cu multe rosii, cu ardei rosii sau verzi, felii de dovlecei sau castraveti, sau ii puteti adauga alte verdeturi, condimente, usturoi, fiti inventivi si efortul vostru va fi rasplatit!

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

Raw Vegan Feta Cheese (from Brazil Nuts) (EN)

  • Porții: 4-6
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Step 1: Blend the following to a smoothie texture:

  • 2 cups brazil nuts, pre-soaked for 2 hours or dry
  • 3 cups of water, or as much as you’ll need to get the right texture
  • 2-3 probiotic pills (you can find them at Whole Foods or other health food stores)

Step 2: Pour the resulting blend into a special filter bag, and squeeze it tightly to make sure you get all the juice out of it. Save the juice for later. Put the bag (with the pulp inside) into a dish, with a weight on top, and leave it to ferment for 8-10 hours. You can store the juice in the fridge, chill it, and mix it with carob or cocoa to drink it later. It’s delicious!

Step 3: After the 8-10 hours have passed, squeeze the pulp bag again to make sure all the extra juice is out of it, then pour it into a dish and mix it with salt to your taste. While you’re mixing it, add 2 teaspoons of inactive yeast. Once it’s all mixed well, put the mixture into a bowl lined with wax paper, and press it into the bowl well enough so that it fills all of it tightly. Put a cover on it and leave it in the fridge for 2 hours, to harden it. Then take it out, and cut it into slices, like you would regular feta cheese. Serve and enjoy! This cheese will keep well in the fridge for 2-3 days, if it’s in a covered glass bowl.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

40 de gânduri despre „Telemea Braziliana Raw Vegana

  1. vai, deci mi-ai facut o pofta….. noroc ca am in camara nuci braziliene. mi-am cumparat de la taraba cu alune din piata matache, la pretul de 50 ron/ kg. ma apuc de treaba ca vad ca am de asteptat pana voi gusta telemeaua.cu laptele imi voi face niste shakeuri delicioase. multumim pentru reteta, Ligia!

    Apreciază

    1. Stii cum este de buna Irina, nici nu mi-a venit sa cred ca-i facuta din nuci. Merci de comment si tinem legatura! Sa-mi spui daca ti-a fost pe plac!

      Apreciază

  2. Salut, draga Ligia! Eu nu am gasit pana acum nuci braziliene(in afara de internet),si cum deviza mea este ieftin si simplu am facut din seminte de floarea-soarelui. Mi-a placut la gust si probabil ca voi mai face. Insa la mine” visurile” nu sunt despre lactate sau oua ci despre mancaruri si dulciuri gatite,simple, de post si astea sunt parca cel mai greu de inlocuit. De aceea, astept cuminte vremea cand nu o sa le mai am(visurile).
    Te pup!
    P.S. Mi-ar fi placut sa vad mai multe detalii de la prezentarea pe care ai avut-o. Imi doream atat de mult sa o cunosc si pe Mimi si speram sa vad si ceva filmat.

    Apreciază

    1. Multumesc Angy! Eu sunt sigura ca vei trece peste toate poftele. Tu mananci ceva procent si gatit sau doar raw? Daca mananci gatit sunt atat de multe retete vegetariene foarte delicioase pe net pe care le poti combina cu mancarea raw. Referitor la demosntratii, ce alte detalii ai vrea sa-ti dam :-)? E altfel cand esti acolo si vezi, asa doar rezumatul putem face si eventual poti intreba parerea cuiva care a fost acolo. Eu tot ce pot sa-ti spun este ca am vorbit continuu timp de 2-3 h, cum fac mereu 🙂 si am fost fericita ca toata lumea a fost receptiva si pentru faptul ca au interactionat cu mine foarte mult. A fost ca in familie si asta iubesc la demonstratiile culinare! Filmulet nu avem iar Mimi a fost superba, m-a ajutat enorm si i-am cerut de multe ori sa-si povesteasca experienta ei – fascinant totul dupa parerea mea. Stii ca am fost prin Tulcea imediat in saptamana dupa demos? Am fost sa-mi vad parintii si mamaia mea, dar am stat decat o jumatate de zi si o noapte si nu stiam ce sa facem mai intai. Data viitoare cand voi ajunge pe acolo (la anul), voi sta mai mult. Tu esti pe Facebook, la grupurile mele Alimentatie Vegana Fara Foc si Raw Vegan Baby? Este foarte mare aglomeratie acolo si toata lumea isi impartaseste pareri, opinii, se incurajeaza, se fac schimburi de link-uri. Te astept si acolo. Numai bine!

      Stii ca am fost in TUlcea

      Apreciază

  3. Buna Ligia,la Galati cand o sa ajungi, tare mi-ar placea. Poti sa-mi spui de unde sa cumpar probiotice dar de la noi ,sau iese telemeaua si fara ele?

    Apreciază

  4. Eu mananc si mancaruri din legume gatite pe foc, dar asta pentru ca imi este pofta de ele. Am reusit doar primele aproximativ 2 luni sa mananc cam 99% raw, dar , asa cum spunea si Victoria Boutenko in cartea „12 steps for raw diets”, acel 1% m-a intors inapoi cam la 60-70% raw.
    Iar in Tulcea poate mai vii, poate ne intalnim, chiar ma gandeam ca mi-ar place tare mult ca si in Tulcea sa se promoveze cumva aceasta dieta,mai ales ca vine Ziua Marinei si ar fi fost super sa avem si noi in acele zile, un stand pe faleza cu ceva despre asta. Carti macar si tot ar fi ceva. Cand vad atat de multa lume bolnava in jurul meu si cand stiu cat de aproape suntem cu totii de a ne tine singuri sanatatea sub control, imi vine sa ies pe strada cu pancarde,precum grevistii.
    Eu pesonal, chiar daca nu mananc in totalitate raw, mi-am rezolvat multe probleme de sanatate. Ultima migrena am avut-o a fost acum trei luni. Iar inainte aveam 4-5 pe luna si nu treceau dacat cu o pastila,doua, trei sau chiar patru. Acum ma gandesc ca ouale sau lactatele isi aveau vreo vina, Caci la carne renuntasem mai demult. Lipsa de carne m-a ajutat insa sa scap de reumatism, care si acela era destul de pronuntat pentru varsta mea. Ma simteam ca o batrana! Acum ma simt ca in copilarie!Usoara, sanatoasa, vesela. Deci vad cat de mult conteaza mancarea, de aceea imi doresc 100% raw.
    Te imbratisez!

    Apreciază

  5. Buna ziua!

    Am o intrebare off-topic: Exista vreun furnizor de ulei esential de capsuni in Romania?
    Cum se poate procura acesta?

    Multumesc!

    Apreciază

  6. Draga Ligia,

    poti sa-mi dai un link unde ai postat mai mult despre probioticele? Care-s cele mai bune si de ce? Care-s de evitat? Care-s cele mai ieftine surse? La ce se folosesc, in afara de a face branzeturi raw? Merita pretul, fata de cat de mult consumi la un preparat ca cel de mai sus?
    Daca n-ai scris inca, poate poti sa faci un articolas despre asta..
    Multumesc frumos!

    P.S. Cred ca lucrurl pe care il apreciez cel mai mult la munca ta, Ligia, este ca, spre deosebire de cei mai multi dintre noi, te documentezi temeinic inainte sa tragi o concluzie. De-asta am eu incredere in ce spui tu. Bravo! Tine-o tot asa! 😉

    Apreciază

  7. Buna Ligia,

    Am facut telemeaua de nuci braziliene. Nu aveam in casa probiotice, asa ca am folosit pasta de miso. Miso este un condiment japonez facut din soia fermentata. A iesit tare buna, abia astept sa mai fac. Eu ne eram un fan de nuci braziliene, am cuparat o pungulita si zacea in sertar pana am citit aceasta reteta. Dar dupa ce am inmuiat nucile, am ramas cu jumatate din cantitate pentru ca le-am mancat simple impreuna cu sotul meu. Cu ce a mai ramas ma facut branzica si acum am cumparat iara sa imi refac stocul.
    Aici am postat poza cu branzica:
    http://elena-nita-ibrian.blogspot.com/2011/08/salata-de-rosii.html
    Te imbratisez Ligia,
    Multumim pentru idei bune.

    Apreciază

    1. Buna Mihaela,

      Am auzit ca iese minunata si cu miso, am in frigider trebuie sa incerc neaparat. Merci ca mi-ai adus aminte.

      Te pup si sa ne auzim cu bine!

      Apreciază

  8. Nu inteleg de ce ar insista un vegan sa foloseasca termeni care apartin prin traditie alimentelor de origine animala. Preparatul din nuci braziliene poate fi delicios dar nu are nici o legatura cu telemeaua. Si de ce ar tanji un vegan dupa telemea?

    Apreciază

    1. Fiindca pe lactate am fost crescuti cu totii si de multe ori ne e dor sa le mancam insa convingerea, mirosul si gustul ne indeparteaza pe loc.

      Apreciază

        1. Nu am spus asta. Asa stiau parintii nostrii ca e bine si asa au procedat. Oricum daca avem pareri diferite, o sa va rog sa ne oprim aici cu discutia fiindca nu are rost sa argumentam pe subiect, cu scopul de a a schimba parerea celuilalt. Stiu sigur ca nu vom rezolva nimic. Numai bine!

          Apreciază

  9. As vrea sa fac branza, dar nu am inca drojdie inactiva(am comandat-o si astept sa-mi soseasc). Crezi ca o sa-mi iasa fara drojdie?

    Apreciază

        1. Cu aceiasi intrebare vin si eu:fara probiotice iese ceva?
          Dar daca folosesc drojdie inactiva?
          Multumesc!

          Apreciază

  10. Draga Ligia,

    Felicitari pentru acest site! Am o intrebare legata de reteta de branza: se poate face branza si fara drojdie inactiva? Momentan urmez dieta anti Candida si stiu ca drojdia nu e permisa.

    Cu drag,
    Ana

    Apreciază

  11. Buna Ligia.Eu am gasit probioticele.
    Crezi ca sunt bune?Ma ingrijoreaza acele Fos si vitamina c …

    Apreciază

  12. Buna (din nou) Ligia.
    Am renuntat la acele probiotice si am cumparat miso.Intrebarea mea este cat trebuie folosit pentru aceasta reteta?

    Apreciază

  13. N am dat atentie probioticelor pana acum desi mananc alge ceapa iau drojdie inactiva spirulina muraturi toate continand probiotice ori ajuta la producerea lor dar sunt ele de ajuns in dieta vegana?daca nu ,capsulele cu probiotice treb a fie d provenienta vegetala?dupa c criterii trebuie sa le aleg? Cat de des/mult p zi tre sa iau , p ce perioada?constant or cu pauze or? Nu prea gasesc infornatiile care ma intereseaza. .mersi anticipat

    Apreciază

    1. As dori sa mai intreb daca exista simptome ale deficientei probioticelor si/sau cat de repede se poate produce insuficienta lor?

      Apreciază

  14. buna ligia, referitor la branza, am vrut de mult sa te intreb, un cartea ta de retete ai vreo 2 retete de branza raw, am doua intrebari: am incercat prima data cu nuci romanesti, am blenduit, stors, insa nu mi-e clar daca se lasa la fermentat in lichidul stors (care era de fapt delicious lapte de nuci) sau separat; si a doua zi , cand a fermentat, mirosea foarte tare a acrit, ca si cum s-ar fi stricat. asa e, asta e fermentatia? habar nu am cum ar trebui sa fie, n-am mai gustat nicaieri. si produsul acela acrit este branza? mi se pare tare ciudat :), dar vreau neaparat sa-mi iasa. sos de soia am, as putea sa adaug…
    multumesc, sanatate!

    Apreciază

    1. Simona, cu siguranta va avea un miros usor de acru, insa nu trebuie sa fie stricata asa cum descri tu. Eu n-am facut niciodata din nuci traditionale si nici nu as incerca fiindca sigur va iesi amara. Branza trebuie stoarsa de lichid, insa cum am zis, trebuie sa fie placuta la gust, nu foarte acra. Poate a fost exagerat de cald in casa, dar nici asta nu explica mirosul si gustul puternic. Eu cand fac branza, trebuie sa astept cateva zile pana se face, chiar daca este vara si este cald.

      Apreciază

  15. Buna Ligia .Esti inspiratoarea mea.Acum postez si eu retete raw-vegane pe Breslo.Te rog sa aduci la magazinul tau si probiotice din acestea de care ai folosit tu.Multa sanatate si sa te bucuri de bebel.

    Apreciază

Comentariile sunt închise