Retete fara foc

Gustari din avocado si mei

Guacamole pe felii de rosii

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 1 avocado bine copt*
  • 1 catel usturoi zdrobit
  • 1 ceapa mica tocata marunt
  • 1 rosie mare tocata cuburi
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • sare fina de ocna dupa gust
  • Felii de rosii pentru final
Instructiuni: Avocado se va trasforma in pasta si se va amesteca cu toate celelalte ingrediente. E delicios la gust si se poate asemana cu gustul salatei de vinete. Se poate manca asezat pe felii rosii, castraveti, pe o frunza de varza, salata, paine, pe felii de ardei, ciuperci etc. La reteta se pot adauga diverse ingrediente precum ardeii rosii, galbeni sau cei iuti, masline, seminte de canepa sau floarea soarelui. Trebuie consumat imediat deoarece rapid isi va schimba culoarea si gustul. Nota: Fructele de avocado sau mango sunt vandute de obicei in varianta necoapta, foarte tari si fara gust. Imediat dupa cumparare acestea se aseaza la temperatura camerei in pungi de hartie inchise bine, alaturi de un mar sau doua, care vor grabi procesul de coacere.Testul pentru un avocado/mango copt este urmatorul. Daca apasati cu degetul, coaja trebuie sa cedeze la presare.
Dupa cum stiti, marea majoritatea a raw foodistilor consuma un procent de 60-80% crud si restul de 20-40%, mancare gatita vegetariana/vegana, precum supe de legume, preparate facute la slow cooker sau crock pot (aparat cu gatire lenta incepand de la temperatura de 40˚C), la aburi, la cuptor in vase de lut sau ceramica, intr-un cuvant cat mai natural posibil si cat mai putin procesat. Multi dintre raw foodisti au dificultati cand vine vorba de gasirea unor retete delicioase gatite si de aceea din cand in cand voi mai posta cate o astfel de reteta precum cea de mai jos.

Gustari pufoase din mei

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 100 g mei fiert la slow cooker sau la aburi *
  • 1 lingura psyllium
  • 1 ardei rosu
  • 1 catel usturoi
  • 1 lingurita ulei presat la rece
  • sare de ocna dupa gust
  • 1 pahar apa filtrata
Instructiuni: Meiul se inmoaie timp de o noapte si se pregateste in slow cooker la temperatura cea mai joasa sau la aburi timp de 1-2 h sau pana se inmoaie complet. Toate se dau in blender si in cateva minute avem un pateu super pufos si delicios. * Prefer slow cooker-ul in locul aparatului la aburi, deoarece are cupa ceramica pe cand dispozitivele pentru aburi sunt din inox care oxideaza din prima, ori din plastic care expus la temperaturi mari incepe sa se dezintegreze si chimicalele se transfera usor in legume. Slow cooker-ul se poate achizitiona online sau in magazinele specializate. Aici gasiti mai multe modele la preturi accesibile.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

35 de gânduri despre „Gustari din avocado si mei

  1. Ce coincidenta cu guacamole! Chiar ieri mi-am facut unul, insa eu am mancat pe jumatati de ardei gras. Reteta o am din auzite, dar nu difera mult de a ta. Asa de cremos si aromat este, mereu cand il fac imi pare rau ca nu-mi amintesc mai des. Sper sa-ti placa si varianta mea: http://bucatarisme.wordpress.com/2011/08/09/mejor-guacamole-de-mi-vida/
    In ce priveste reteta cu mei, eu nu am aburi sau slow cooker, insa cum nu-s raw, am s-o incerc cu meiul fiert, sper sa iasa bun. Numai bine Ligia!

    Apreciază

  2. Buna Ligia! Multumesc pentru retete, astept sa se „coaca ” painiea deliciu si ma napustesc pe avocado, tre sa fie tare bun. In legatura cu aparatul de mai sus, ai idee cat costa?

    Apreciază

    1. Buna Nicoleta, preturile difera de la 60-700 lei in functie de model si companie. Sa-mi spui cum ti-a iesit painica, ma duc sa-mi fac si eu o tura de painica.

      Apreciază

      1. Vreau sa-ti spun ca mi-a iesito painica de nota 10, este ca o prajitura, te felicit pentru reteta! Tin sa precizez ca nu am deshidrator, folosesc cutia cu bec 🙂 si functioneaza de minune, dezavantajul ar fi ca tot rotesc tavile, nu este o caldura uniforma. Data viitoare cand fac painea o sa mai adaug un mar si o cana cu faina de susan, eu am vesnic lipsa de calciu si pun susan si in smoothie, cred ca o sa fie buna si asa. Te pup!

        Sa fiti fericiti!

        Apreciază

  3. Salut,draga Ligia,

    Si multumesc din inima pentru munca ta sustinuta!
    Chiar azi am ¨executat¨ un guacamole delicios:)
    Ai putea sa recomanzi,din proprie experienta,un anume model/magazin on-line care comercializeaza acest aparat de gatit? Eu am inceput sa fierb in aburi cam tot ce maninc fiert.Consideri motivata o asemenea investitie?
    Saru-mana pentru raspuns, sanatate si inima in pace iti doresc!

    Apreciază

    1. Buna draga mea Irina!

      Si eu multumesc pentru sustinere si incurajare! In privinta aparatului mi se pare o investitie superba si cu bataie lunga. Cauta magazinul dat mai sus online sau pentrugatit.ro, si vei vedea ca au mai multe produse de genul acesta insa numai la preturi mari peste 500 lei. In SUA am gasit de multe ori la 20-30$ unul, aici nu stiu de ce trebuie sa fie numai modele exorbitant de scumpe si foarte rare. Al meu de 20$ l-am folosit 5 ani si tot merge bine de tot fiindca e un principiu simplu, de incalzire a unui recipient de sticla si pastrarea unei temperaturi constante.

      Tot binele!

      Apreciază

  4. buna ligia.
    abia astept sa fac guacamole, nu am facut pana acum, dar suna delicios. sunt inca novice in ale veganului.
    as vrea sa stiu daca ai vreo reteta de omleta vegana. am o pofta de omleta cu marar si branza rasa. dar rezist.
    am cautat pe net, dar nu am gasit nimic. poate ma ajuti cu ceva macar asemanator ca gust.

    Apreciază

    1. Buna Ioana,

      Cauta pe google Scrambled Tofu si vei gasi cateva retete asemanatoare. Alta varianta care sa se asemene n-am intalnit.

      Mult succes si tine-ma la curent cu incercarile tale vegetale!
      Ligia

      Apreciază

  5. Buna Ligia,

    faci in acest post o afirmatie, „Dupa cum stiti, marea majoritatea a raw foodistilor consuma un procent de 60-80% crud si restul de 20-40%, mancare gatita”, sincer eu chiar nu stiu despre asa ceva si chiar sunt curios cine a facut o statistica in acest sens (poate ne ajuti cu sursa informatiei ).
    Eu sunt raw aproximativ de 6 luni, si sunt in procent de 99,9% raw, adica, singura „piesa”care inca nu a fost eliminata e painea. Am facut acest pas catre raw tocmai pentru ca am inteles, lipsurile si problemele care le poate cauza mancarea gatita. Ma gandesc ca fiecare om care face aceasta alegere o face din acest motiv. Imi pare cel putin ciudat ca pe un site care face apologia alimentatiei raw sa apara asa ceva. Tot asa de bine, poate intr-o buna zi, o sa ajungem la concluzia ca suntem raw, dar mai putem bea si niste Cola sau alte chestiuni nocive ca doar no fi foc la cat de mare e procentul de raw in alimentatia noastra. Parerea mea sincera e ca lucrurile nu functioneaza asa.

    O zi buna
    Adrian

    Apreciază

    1. Buna Adrian,

      In privinta procentului de hrana cruda, fiecare alege procentul in functie de convingerile personale. Afirmatia mea referitoare la definitia alimentatiei raw food vine din SUA, unde comunitatea de raw foodisti este cea mai mare din intreaga lume. Dupa cum stii si eu sunt cetatean american, am fost multi ani printre raw foodisti si stiu bine discutile dintre ei si mai ales conceptiile lor legate de mai tot ce inseamna raw food. Daca tu alegi sa consumi 100% raw este alegerea ta si chiar te incurajez sa fii pana la sfarsitul vietii tale fiindca vei fi lipsit de boli si alte necazuri, si asta numai daca avea o diversitate mare in alimentatie (sprouts si suc de grau zilnic, moderatie cand vine vorba de nuci, sucuri din legume zilnic, alge marine etc). Insa in acelasi timp, misiunea mea este nu sa incurajez oamenii sa fie dintr-o data 100% raw si dupa cateva saptamani sau luni sa abandoneze totul si eventual sa se intoarca la produsele animale cum au facut multi. Am avut de-a face cu mii de oameni de cand am inceput sa promovez acest stil de alimentatie si la inceput ii indemnam si eu pe pe toti sa fie din prima 100% raw si sa renunte la dependenta de mancarea gatita. Descurajarea mea a venit atunci cand multi dintre entuziastii de moment au abandonat totul foarte rapid si de atunci am inceput sa promovez conceptul american despre alimentatia raw food, 60-80% crud si restul gatit vegetarian. Vreau sa-ti spun ca succesul a fost mult mai mare in sensul ca iubitorii de mancare gatita chiar si carne au inceput sa adauge preparate raw in alimentatia lor si au fost placuti impresionati ca nu-i oblig sa fie 100% raw. Ceea ce m-a facut mai fericita a fost faptul ca de la campania Mananca Sanatos o Zi pe Saptamana, multi oameni au ales sa manance raw nu o zi , ci 3 sau 4 zile pe saptamana. Mi se pare uimitor si sunt multe de povestit insa ma opresc aici. Apropos, n-ai vrea sa apari la acest site cu povestea/experienta ta raw si trasformarile pe care le-ai simtit pe propria piele.

      Multa sanatate!
      Ligia

      Apreciază

      1. Buna Ligia,
        Din pacate raspunsul tau nu a lamurit intebarea mea din post. Nu am sustinut nici o clipa ca nu ar fi alegerea fiecaruia in ce mod se alimenteaza .
        Uite chiar si in acest raspuns , faci afirmatii (“definitia alimentatiei raw food vine din SUA”) care dupa parerea mea nu au o baza reala, si am sa ma explic:
        raw foodismul (chiar daca folosim limba engleza sa ne referim la el) este un mod de viata ancestral pe care il redescoperim si nu este inventia americanilor, iar definitii se pot da 1000. Dupa cum se vede si in reactia la postul meu, fiecare defineste raw veganismul dupa cum ii place si ii pastreaza confortul psihic ca ceea ce face e ok 100%. Din faptul ca tu ai fost in contact o comunitate de raw vegan ( nu stiu 100 -1000 chiar nu conteaza ) nu poti trage concluzii de genul “majoritatea …”, pe planeta asta sunt miliarde si chiar nu cred sa fii facut cineva un studiu sa vada ce procent din planeta se hraneste raw.
        Eu nu consider un succes faptul ca cineva langa 40% friptane, mananca un bol de 60% salata, asa cum nu am considerat un succes cand fica mea la indemnurile si discutiile mele a redus tigarile fumate, succes a fost cand le-a lasat de tot, sper ca m-am facut inteles cu acesta analogie. Dupa parerea mea nu e loc de jumatati de masura doar ca sa ramanem in zona de comfort psihic. Ce e nociv e nociv indiferent cum ne place noua sa consideram asta. Faptul ca ai contact prin ceea ce faci cu multi oameni si prin asta ii influentezi in modul lor de viata, incumba o mare responsabilitate in afirmatiile pe care le faci si informatia pe care pe care o impartasesti. Trebuie dupa parerea mea ca toata informatia sa fie onesta si neaparat riguroasa ca sa nu duca mai tarziu la regrete. Stiinta nutritiei nu e ceva simplu si include multe aspecte.
        Cat despre mine doua cuvinte, varsta 46, lacto-vegetarian timp 9 ani, raw vegan ( asa cum am spus 99,9%) de 6 luni, carente 0, sanatate 100% ( medicul de famile nu ma recunoaste daca ne vedem pe strada  ), minus 13kg in 6 luni, nu as renunta la raw vegan pentru nimic, si recomand la toata lumea acest mod de alimentatie, imi pare rau daca am fost prea laconic , poate cu alta ocazie am sa detaliez, cine stie…
        Multumesc pentru rabdare.
        O zi frumoasa
        Adrian.

        Apreciază

    2. Salut,
      Eu sunt vegetariana, nu sunt ink raw, cum mi-as dori pt k intampin f multe probleme digestive.Cred k poate deveni raw numai un om sanatos si tot se creaza probleme digestive. Nu spun cat de rau imi este cand gatesc pt ceilalti din casa care sunt omnivori, mi se face rau numai de la miros.Este foarte dificil sa treci de la un mod de viata la altul.eu sunt vegetariana de 7 luni si deja corpul imi cere mai multe proteine si mankre cat mai diversificata.
      In primul rand treci printr-un proces de detoxifiere, care poate fi foarte agresiv.dak suntem sanatosi putem sa trecem mai usor peste acestea dar cand mai ai si probleme e jalnic.Cui nu i-ar place sa spele un morcov si o salata si sa nu stea juma de zi in bucatarie.sincer imi doresc de ani de zile sa devin raw.Daca mi-ai spune o metoda acum as renunta la stilul meu de viata si as urma sfaturile tale.
      Ca o paranteza, vreau sa spun k trebuie sa stii si ce si cum sa mananci, pt k nu tot ce-i crud e si bun.
      Imi pare bine k esti raw aproape 100%. si as dori sa-mi spui cum ai reactionat la detoxifiere.

      Apreciază

  6. Buna! De cateva saptamani am trecut si eu pe hrana exclusiv vegetala si in proportie de peste 70% cruda. Eu am mai avut perioade de cateva luni in care am incercat..si se poate. De data asta nu mai renunt. ma lasasem convinsa de dr..ca nu e ok. Eu pot spune ca ma simt super ok cu hrana cruda. Nu stiu daca voi reusi 100 cruda..dar banuiesc ca oricum e un pas inainte. Am o familie, copii si sincer ei nu doresc sa adopte stilul meu de viata asa ca zilnic sunt nevoita sa gatesc diferit pentru ei. Nu e usor dar cu nitel efort se poate. Vreau sa scap de boala care ma chinuie si asta e varianta cea mai usora..si placuta:)
    Am citit o carte despre hrana alcalina si m-am lasat convinsa de autor. Acum mi-e si mai greu ca combin hrana vegana cu cea alcalina si s-a redus nr variantelor de mancaruri. Oricum concluzia acelei carti este ca hrana cruda e mai alcalinizata decat cea gatita…….Sunt doar cerealele care nu se incadreaza in reteta si graul incoltit. Tu ce sfat mi-ai da in raport cu acest subiect??
    Tatiana

    Apreciază

    1. Tatiana, stiu exact prin ce treci! Si eu sunt in aceeasi situatie… sper doar ca incet incet o sa reusesc sa-i atrag de partea raw! Multa rabdare si putere iti doresc!

      Apreciază

  7. Draga Ligia, Sunt de acord cu tine in raspunsul pe care i l-ai dat lui Andrei, mai putin partea in care spui ca atunci cand manci 100% raw trebuie sa ai mare grija ca zilnic sa consumi germeni,suc de grau, de legume,alge. Cred ca atunci cand mananci raw, inseamna ca te integrezi cu natura, si cum natura isi cunoaste rostul ei, eu cred ca atunci corpul ajunge sa consume doar ce are si cat are nevoie, fara sa mai hotaram noi ce si cum. Am ajuns la concluzia asta si dupa spusele Victoriei Boutenko. Ea il da exemplu pe fiul ei care rezista pe partia de ski o zi intreaga doar cu doua portocale in timp ce prietenii lui nonraw fac mai multe pauze pentru a se hrani. Sau alte persoane 100% raw care mananca putin , fara a-si face prea multe griji despre ce? si cat?, si o dau exemplu pe Mimi Walter. Cred ca pe langa o alimentatie corecta avem nevoie si de multa credinta in Dumnezeu. Sper sa nu te necajeasca in vreun fel spusele mele.
    Te pup!

    Apreciază

    1. Angy, asa cred si eu si sa stii ca chiar ajungi sa manci foarte putin si mai ales sa ai zile cand corpul iti cere sa faci pauza de la mancat. Dar, am spus despre diveristate fiindca am avut cititori care au mancat 3-4 luni raw si au consumau decat fructe si legume foarte putine, de sprouts nici gand si nici urma de suc de grau care ajuta mai multe decat ne imaginam. Dupa perioada aceea si-au facut analizele si au iesti cu niste carente mai mari ca ei. Imediat au inceput sa-mi trimita mesaje ca alimentatia asta e gresita, ca i-a imbolnavit, etc. De cele mai multe ori, chiar trebuie sa faci diversitate si daca-ti faci analizele odata sau doua ori pe an, sa identifici carentele si sa te axezi pe rezolvarea lor. Stiu cartile lui Boutenko, au fost printre primele carti citite despre raw food pe care le-am citit, insa de multe ori nu e suficient doar atat ce spun ei – asta e concluzia mea. Te pup!

      Apreciază

  8. Spre deosebire de alte categorii cum e vegetarismul (unde nu mananci carne deloc) sau veganismul (unde nu mananci nici lactate si nici oua, unii chiar nici miere nu folosesc) , raw-veganismul nu e 100% , ci e o categorie superioara a veganismului. Sa fii vegan nu inseamna sa mananci neaparat sanatos, poti sa nu mananci produse de origine animala si sa mananci tot felul de produse procesate si sa fii vegan. Raw-veganii mananca cat mai mult crud, si produse neprocesate, sanatoase si e normal ca unii sa fie 100% raw dar nu toti. Aici fiecare alege in ce procent este raw, binenteles sa fii peste 50-60%. Asa cum zicea si Ligia majoritatea incorporeaza si ceva mancare facuta la abur. Sunt produse f sanatoase dar care trebuie gatite, cum e meiul. Si eu sunt raw-vegan dar asta nu inseamna ca fasolea, lintea, orezul integral, quinoa, meiul, nautul, etc le consider daunatoare daca sunt fierte/la abur (unele se pot si incolti), si cateodata aleg si o masa de felul acesta.
    A apaut o e-carte „What Do Raw Fooders Eat?” unde 48 de raw-food-isti isi dau meniul zilnic, ce suplimente iau (daca iau) si unii dau si retete. Ai sa vezi acolo ca nu toti sunt 100% raw si au mese cu mancare gatita.
    Important este ca fiecare sa-si gaseasca echilibrul ideal si sa se simta bine in ceea ce face si ce mananca fara sa puna etichete de 100% ,80%….zilele difera si procentajele difera, toti suntem la un diferit moment in aceasta calatorie raw. Nu numai mancarea este importanta, ci si miscarea si linistea psihica. Fiecare ar trebui sa isi caute echilibrul perfect.

    Apreciază

    1. Buna Luana,
      Foarte ambigue sunt definitiile tale, “raw-veganismul nu e 100%, ci e o categorie superioara a veganismului” ,pe mine mai lasat in ceata cu asta, si pe urma cu asta ma dai gata “Raw-veganii mananca cat mai mult crud, si produse neprocesate, sanatoase si e normal ca unii sa fie 100% raw dar nu toti.” Si unde e limitat aceea, unde e pragul unde pot sa ma consider raw vegan 50,1% e ok?. Hai sa fim seriosi.
      In alta ordine de idei, meiul cel super sanatos poate fi mancat negatit ( se gaseste informatie pe net, daca vrei sa studiezi ). In cartea ce ai citit-o zice ca nu toti sunt 100% raw, de ce oare nu imi dai exemplu despre cei care sunt 100% raw din cartea aceea. Fiecare are dreptul sa-si aleaga stilul, si modul de viata, precum si compromisurile in care isi gaseste echilibrul, dar asta nu inseamna ca acel echilibru personal devine un standard demn de urmat…nu?

      O zi frumoasa
      Adrian

      Apreciază

      1. Nu, echilibrul personal nu devine un standard. Ligia incearca sa ne educe spre o alimentatie sanatoasa raw iar acum ca a introdus si o mancare gatita nu mai e ok? maine zici ca va prezenta cola … Fiecare isi alege ce si cat mananca, daca tu esti 100% raw jos palaria, bravo tie, altii poate nu pot sau nu vor. Mie mi se pare ok sa fie si retete gatite sanatos pe acest site.

        Apreciază

        1. Buna ziua,

          hrana procesata la temperaturi mai mari de 42 °C este denaturata.
          Dupa consumul de hrana gatita numarul leucocitelor din organism creste cu pana la 40 % ca si cum corpul ar avea de luptat cu o infectie grava.
          Valoarea alimentelor este data de cantitatea de enzime continute, in mancarea fiarta procentul de enzime este aproape zero.

          O zi minunata

          Apreciază

  9. Tu, Ligia! M-ai dat gata cu reteta asta, e absolut minunata! Am facut azi guacamole si mi-a placut mult gustul, le-am dat si gemenilor mei de 1 an si 10 luni sa incerce, dar cu oarecare reticenta, pentru ca le-am tot dat sa guste din preparate raw si nu prea colaboreaza :)) Ei, tin sa-ti spun ca s-au lins pe degete la propriu, iar eu am ramas cu pofta….nu-i nimic, mai fac o tura cand mi se coace avocado. Merci pentru reteta si in general pentru ca existi! :*

    Apreciază

  10. Reteta de slabit garantata.Multa munca fizica de dimineata pana seara.mancare de calitate si doar atata cat sa nu-ti simti burta umflata(sa simti ca ai mai putea sa mananci dar sa te opresti).La mancare de calitate ma refer la mancare cu multe cruditati,diversificata care sa nu-ti produca carente.Apa sa fie in cantitate corespunzatoare pt a putea sa se evacueze deseurile ce se elimina.Pot sa apara dureri de rinichi cateva luni pana corpul se echilibreaza.Apar aceste dureri si din cauza ca rinichii ca si organele de excretie vor fi mai suprasolicitati eliminand o cantitate mai mare de exces corporal.Aceasta pune la incercare vointa.E poate cel mai greu lucru dintre toate.Dar apoi vei vedea ca in cateva luni vei ajunge la greutatea normala si chiar deveni subponderal fara ca aceasta sa duca la flescairea pielii sau slabirea fortei,vitalitatii fizice ci chiar dimpotriva.Ajungi sa-ti recapeti agilitatea si vigoarea tineretii si fara efect de Yo Yo.Totul fara leacuri miraculoase naturale sau sintetice.Doar prin alimentatie corecta,minte puternica si multa munca.Succes celor ce doresc sa slabeasca.

    Apreciază

  11. Pt a trece mai usor peste durerile de rinichi,inlocuiti carnea cu quinoa incoltita si fiti atenti la cantitatea de sare(sa nu fie in exces),deasemenea la alimentele cu multe fibre(sa nu fie in exces) si la cantitatea de lichide consumate(sa nu fie deficitara sau in exces).

    Apreciază

  12. Alte masuri de protectie a rinichilor ar fi: sa munciti relaxat(pt a elimina contracturile musculare,nervoase din zona care impiedica buna circulatie a energiei) ,sa protejati partea rinichilor de frig(prin imbracaminte adecvata,brau iarna) sau de epuizare sexuala(excese care reduc energia la nivelul lor).

    Apreciază

  13. Buna Ligia, de aproximativ o luna intru cu frecventa aproape zilnica pe site-ul tau. Eu eram din nastere o carnivora convinsa, primul meu cuvant a fost „carne” atat de mult mi-o doream…. De cativa ani insa am probleme mari de sanatate si am inceput sa-mi pun serioase semne de intrebare cand am observat ca sunt un cobai ptr toti medicii (si crede-ma am fost pe la toti prin Sibiu) si totusi sunt incapabili sa-mi trateze boala. Atunci m-am apucat eu de studiat si logica mi-a indicat sa ma apropii de natura. Din aproape in aproape am inceput sa caut diverse opinii privind alimentatia sanatoasa. Am avut marele noroc sa ajung la un medic minunat de medicina ayurveda care mi-a indicat adevarata sursa a problemelor mele si anume „aciditatea corpului”. Mi-a dat un tratament ptr alcalinizare si o carte privind alimentatia, aceasta carte m-a indemnat sa citesc si sa caut mai mult informatii. Am ajuns la site-ul tau prin site-ul Oliviei Steer, dar pot sa spun ca de atunci nu mai ies din el. In fiecare zi am site-ul tau deschis si citesc cum am un pic de timp. Esti o insipratie ptr mine, esti un om minunat si echilibrat. Am incercat azi prima mea reteta raw, cea cu gistari de avocado si pot sa spun ca este MINUNATA!!!! nu am mai mancat ceva mai bun. Delicioasa, fina si foarte rapida. Asta e f important ptr ca eu gatesc la servici printre pauze ptr a manca cat mai proaspat si sanatos. Cred ca am scris cam mult, ma intorca la treaba insa nu inainte de a spune „Multumesc Ligia ptr toata acest site minunat care ma inspira zilnic!”

    Apreciază

  14. Scuze de intrebare, dar chiar nu am gasit raspunsul pe net (incredibil! probabil nu stiu eu cum sa caut bine). Ma poti scoate si pe mine din ceata spunandu-mi cum se traduce ‘mei ‘ in engleza? Marci mult!!!

    Apreciază

  15. Buna Ligia,

    Vreau sa fac o schimbare in alimentia copilului meu de 3 ani si as dori un sfat din partea ta. Din pacate meniul lui a fost bogat in proteina animala -mai in fiecare zi carne si lactate si chiar nu mai vreau asa ceva pt el. De ceva vreme are si probleme cu glanda salivara ( se inflameaza), iar din cate am citit se pare ca din cauza alimentatiei acide.
    Ar trebui sa ii ofer un meniu alcalin. Am citit despre legumele si fructele alcaline dar nu prea stiu cum sa le combin sa fie si gustoase si sa compun un meniu. Tinand cont de varsta lui si ca ii plac carnea si lactatele ft mult, nu stiu cum sa procedez sa nu ii creez si frustari si sa aiba totodata un meniu echilibrat.Imi tot cere carne …..
    Imi poti da cateva sfaturi in aceasta privinta?
    Multumesc ft mult
    Mihaela

    Apreciază

    1. Mihaela, eu pot sa te indrum catre cartea mea de bucate online si catre o carte de bucate raw pentru bebelusi. Alte retete vegetariene sau vegane poti gasi pe diverse site-uri de diversificare si alimentia copilului. Exemplul parintilor ajuta enorm indiferent de obiceiurile alimentare dinainte. Trebuie sa o iei treptat, cu hrana vegetariana gatita, gustoasa neaparat si sa introduci zilnic dar pe parcurs cate un fel doua de preparate raw. Poti incepe cu deserturile si mai ales daca are 3 ani, puteti sa incercati sa le preparati impreuna iar afectul va fi mai puternic. Sanatate!

      Apreciază

Comentariile sunt închise