Emisiunea "Ligia's Kitchen" · Retete fara foc

Lapte de susan

La vremea cand descopeream laptele de migdale, eram fascinata si nu-mi venea sa cred ca e adevarat. Dar cand am descoperit laptele de susan (2008), am stiut ca este mai mult decat mi-as fi dorit. Un gust deosebit, foarte light si cu bucatele de miez de susan si curmale.
Intotdeauna am iubit susanul si se spune ca atunci cand corpul iti cere un anumit aliment crud, inseamna un lucru clar: corpul nostru are nevoie de nutrientii prezenti in acel aliment. In cazul meu, susanul este sursa cea mai complexa de calciu si magneziu vegetal, usor de absorbit de catre corpul uman. Puteti vedea aici o postare mai amanuntita despre aceste seminte minune.

Lapte de susan

  • Porții: 3-5
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 130 g susan integral
  • 6-7 curmale sau orice alt indulcitor natural
  • ¼ baton vanilie sau 20 g pudra de vanilie
  • 10 g maca
  • 10 g scortisoara ceylon
  • 2 L de apa filtrata calduta (40C)
Instructiuni: Susanul si curmalele se pun la inmuiat timp de o ora. Toate ingredientele se blenduiesc pana la omogenizare. Se poate strecura cu o punga speciala daca este folosit pentru bebelusi mai mari de 6 luni, insa pentru adulti este ideal asa cum este. Laptele se poate pastra la frigider timp de o zi, intr-un recipient de sticla cu capac. Nota: Nu folositi susan alb, cel gasit in supermarket-uri fiindca va iesi amar. Folositi doar susan integral sau susan negru.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

50 de gânduri despre „Lapte de susan

  1. Acum am terminat de „muls” susanul. Ce a rezultat? CEL MAI BUN lapte vegetal crud, incercat de mine, pana acum!
    Ma duce cu gandul la halva..

    Multumesc,
    Kinga

    Apreciază

    1. Asa de mult ma bucur ca ti-a placut! Ma duc sa-mi mai fac si eu o tura de lapte, doza mea concentrata de calciu pe ziua de azi. Cu toata bucuria!

      Apreciază

  2. Buna Ligia.As avea si eu 2 intrebari:
    1.acest lapte nu e amar?(pentru ca stiu ca semintele sunt foarte amare)
    2.cam cat calciu contine o cana de 250-300ml de lapte de susan?

    Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Ioana, asa cum era mentionat si la link-ul dat in postare, o jumatate de cana de seminte nedecorticate, crude contin mai mult calciu comparat cu aceeasi cantitate de lapte, fier, zinc, fosfor, potasiu, magneziu si are un continut de peste 50% mai mula proteine daca ar fi sa comparam cu carnea. Acest lapte nu este amar fiindca se foloseste o cantitate mica de susan, de preferat integral. Numai bine!

      Apreciază

  3. Buna,
    Sunt momentan in perioada de research – pentru ca din luna mai sunt vegetariana si ma pregatesc sa renunt incet si la lapte si branza. Pentru ca am de gand sa fac periodic lapte de susan, pentru a intra intr-un ritm, m-ar interesa daca crezi ca acest tip de lapte le-ar face rau cateilor mei. De ceva timp am in plan sa ii trec si pe ei de pe bobite pe dieta raw (m-am documentat mai mult pentru ei decat pentru mine de fapt :D) si as vrea sa le ofer si lor un surplus de calciu. Pana acum am intalnit doar sugestia de „ou intreg, cu tot cu coaja” sau calciu pastila. Ce parere ai?
    Multumesc 🙂

    Apreciază

    1. Buna Corina, catelusii mananca de obicei tot ce le dai, dar mai putin cruditati. Sunt si exceptii insa nu se pot aplica la toti. Ei mananca si nuci si lapte de susan sau migdale insa mai mult timd sa manance mancare gatita. Eu n-am experienta in privinta asta insa te poti interesa pe internet sau forumuri raw fiindca m-am intalnit de multe ori cu acest fel de discutie insa nu i-am dat prea mare atentie. Numai bine!

      Apreciază

    2. buna, sunt si eu vegetariana si, ca si tine, vreau sa renunt la oua, lapte, branza. Am si eu un caine, dar NICIODATA nu l-as trece pe dieta vegana, sau mai rau (in cazul lor) raw vegana. Animalul e facut sa manance carne!!! Mai gandeste-te, consulta un medic veterinar bun. Daca asta a fost alegerea ta, sa fii raw, nu o face si-n numele altora care, din pacate, constransi, n-ar avea de ales. Cainii traiesc mult si bine nu cu mancare gatita, ci cu boabele lor. Important e sa le iei unele de calitate, nu pedigree sau alte ieftinaturi. Mai gandeste-te!

      Apreciază

  4. Buna seara Ligia,

    ca multa lume gasesc siteul tau fff interesant. Revin mereu aici nu doar pentru retete ci si pentru informatiile structurate. Eu locuiesc in Germania si nu pot vedea majoritarea clipurilor de pe Youtube din cauza pieselor pe care le folosesti si a drepturilor de autor. M-am gandit ca ai vrea sa stii din moment ce targetul tau de audienta e si in strainatate.

    Apreciază

    1. Vera, multumesc frumos! In privinta video-urilor, YouTube are probleme cu cei de la Gema care au pus interdictie pe orice video care are muzica, indiferent daca are sau nu drepturi de autor (ale noastre nu au) si fac asta doar pentru a le face in ciuda celor de la YouTube. Am vorbit la YouTube insa e problema veche care nu se stie cand se va rezolva. Singura noastra sansa este sa inventam noi cantecele noastre si cred ca si atunci vor fi probleme 🙂 Numai bine si sarbatori fericite!

      Apreciază

  5. buna Ligia! am si eu o intrebare. nu sunt o mare consumatoare de oleaginoase, cu toate ca sunt vegetariana raw convinsa. consum aceste alimente ocazional, si doar inmuiate. intrebarea mea: continutul de grasimi este acelasi si dupa inmuiere?multumesc anticipat!

    Apreciază

    1. Buna Ana, continutul de grasimi este aproape injumatatit dupa inmuiere la semintele si nucile raw, inmuiere care trebuie sa dureze neaparat 7-9 h, si asta din cauza reactiilor chimice care trezesc samanta/nuca la viata si o pregatesc pentru germinare.

      Apreciază

  6. Buna Ligia,

    Am cateva intrebari legate de laptele din migdale:

    – am vazut in clipul tau ca migdalele sunt decojite; putem folosi insa si migdalele crude cu acea coaja maronie pe care o au cele din comert?
    – curmalele se adauga cu tot cu samburi?

    Mersi frumos.

    Apreciază

    1. Buna Valentina,

      Se pot folosi fara probleme migdale cu tot cu coaja, asa cum am zis si in postare, ma plictiseam si le-am scos coaja. Aceasta se scoate usor dupa ce sunt inmuiate vreo 7-9h. Curmalele se folosesc intotdeauna fara samburi, fiindca chiar si un sambure poate distruge lama blenderului.

      Numai bine!

      Apreciază

    1. Andrei, poti folosi orice blender insa cele slabe nu fac fata si se pot arde instantaneu. Poti macina inainte nucile/semintele in rasnita si poti adauga cantitati mici in blender pentru blenduire cu lichid.

      Apreciază

  7. Inteleg ca in rasnita de cafea se pot macina nucile, semintele, orezul. La rasnita conteaza sa fie vreun tip anume, puterea? Intr-un bledender de 1000w se pot folosi direct fara a fi macinate, doar tinute la hidratat in prealabil?
    Multumesc pentru raspunsuri! 🙂

    Apreciază

    1. Se pot macina si in robot, insa nu le va transforma in faina ci vor fi bucatele. Rasnita nu trebuie sa fie speciala, orice vechitura e buna.

      Apreciază

  8. Buna Ligia,

    De ceva vreme pregatim zilnic lapte de susan dupa reteta ta, insa cu 1/2 de cantitati. 75 g susan, 1 L apa si il bem in doi, cam juma-juma. E prea mult? E o limita de calciu din susan/zi? Merci!

    Apreciază

    1. Buna Catrinel,

      E suficient si atata timp cat il consumati des, este exceptional. Important e sa se mentina echilibrul in toate. La susan acum sunt convinsa ca nu va apucati sa beti lapte susan la fiecare masa sau sa papati cam 500 g pe zi fiecare. Daca nu e asa, e totul in ordine 🙂 Cu placere!

      Apreciază

  9. Ligia,in primul rand iti multumesc pentru raspunsurile prompte la primele mele 2 intrebari si as dori sa-ti mai adresez inca cateva:

    -pentru aceasta reteta de lapte se pot inlocui curmalele cu fructe goji?

    -cat calciu trebuie sa consume un vegan intr-o zi?(am gasit tot felul de cifre pe internet asa ca nu stiu ce sa cred;sper ca tu ma vei lamuri)

    Mersi frumos!

    Apreciază

  10. Buna Ioana,

    Ni se recomanda 525 mg/zi insa nu trebuie sa-ti faci griji cu masuratoarea zilnica. Daca dieta este diversificata, daca germenii si vlastarii fac parte din alimentatia zilnica in special in sezonul rece, totul va fi in ordine.

    In laptele de susan/migdale/orez poti inlocui curmalele cu orice fruct uscat sau cu miere raw.

    Numai bine!

    Apreciază

  11. Buna Ligia, revin…am facut lapte de susan, cu 500 gr susan, 1 L apa, vreo 7 curmale si o lingurita indulcitor stevie…am blenduit, insa nu stiu ce a iesit mai exact, nu prea are textura laptelui:(( de ce oare? si semintele de susan au ramas app intregi, sau daca il storc parca e apa mai mult, si la gust la fel. Te rog sa ma lamuresti, si sa -mi dai cateva sfaturi:) iti multumesc.

    Apreciază

    1. Buna Larisa, ce blender ai? Eu azi mi-am facut si a iesit minunat. Laptele eu il beau nestrecurat si este minunat. Daca nu sau faramitat semintele inseamna ca blenderul tau e slab de tot.

      Apreciază

  12. 🙂 Tocmai mi-am luat blender. Prima combinatie pe care am facut-o: sfecla rosie, morcov, mar si smochine. Un deliciu! Am uitat telina care in combinatie cu morcovul si marul mie imi da senzatia de dulceata de trandafir. Pofta buna tuturor!

    Apreciază

  13. Buna!
    Observ ca se face o cantitate destul de mare, pe care, cred eu, nu as putea sa o consum intr-o zi…asadar cam cat timp putem depozita acest lapte?

    Apreciază

  14. Buna Ligia,imi plac preparatele tale si chiar daca nu sunt vegetariana ,mananc multe legume si fructe (mai ales ca amicul meu este vegetarian)si chiar am facut lapte din caju (am gresit punga crezad ca sunt migdale) dar sa stii ca este ffffff bun numai cu caju si apa ca nu am avut curmale si am adaugat miere cand l-am pus in cana.Chiar o sa mai fac si alte retete recomandate de tine.Am descoperit anul trecut o reteta de gazpacho cu salsa de avocado si chiar sunt indragostita de aceasta supa si cred ca am mancat ffffffff multa si in iarna asta si vara si mai mult.

    Apreciază

  15. Buna ziua! In primul rand, felicitari pentru promovarea unui asemenea stil de viata. Va admir si incerc sa adopt si eu un asemenea mod, raw vegan. As dori sa va intreb insa de ce in nicio reteta nu folositi un aliment des utilizat de cei care se declara vegetarieni (stiu ca exista o mare diferenta intre raw veganism – “totul fara foc” si dieta vegetariana), si anume: soia? Nu este un aliment care sa se poata consuma in stare cruda fara a fi fiert, de exemplu? De asemenea, laptele de soia se poate obtine acasa si fara a fi necesara fierberea, sau nu? Va rog sa imi clarificati aceste chestiuni, daca este cu putinta. Va multumesc si astept raspunsurile dvs.

    Apreciază

    1. Buna Razvan, cand in Romania se construia inca mitul ca soia este cea mai extraordinara, in SUA incepusera sa se faca studii puternice care au scos la iveala alte adevaruri care din pacate au fost confirmate de mii de cazuri de oameni afectati, in special copilasi veganilor/vegetarienlor care erau hraniti cu lapte de soia de cand erau micuti. Acestia au prezentat niste dereglari hormonale de neasteptat, chisturi la fetite mici si probleme in special la baietei legate de dezvoltarea organelor genitale. Parerea mea este ca soia este periculoasa si cine o consuma o face pe propriul risc. Citeste te rog postarea aceasta despre soia.

      Apreciază

  16. Buna Ligia,

    As avea o intrebare legata de laptele de migdale. Vreau sa le dau prin rasnita intai pentru ca nu am blender, cred ca le pot amesteca cu niste alune de padure date prin rasnita si apoi amestecate in blender si strecurate ?

    Si ce ramane dupa strecurare, as putea sa fac un desert sau un baton cu fructe deshidratate / congelate ? Nu a deshidrator, as putea sa le las la soare sa se usuce ?

    Astept cu interes raspunsul tau. Multumesc frumos !

    Apreciază

    1. Oana, timpul nu-mi permite insa poti face asa cum ai zis si dupa aceea cauta inspiratie in retetele mele. Nu trebuie sa ai deshidrator sa faci Raffaello, blaturi de tort, batone, chiftele sau painici.

      Apreciază

  17. grozaav:D…in loc de pudra de vanilie am folosit scortisoara, iar in loc de curmale 50g de stafide…dar a iesit super bun…am facut 1L si nu a rezistat mai mult de 30 de minute :))

    Apreciază

  18. buna ligia !eu ti am maiscris dar raspunsurile tale nu au aparut..sunt foarte nerabdatoare sa stiu si eu cum sa prepar frisca de caju ….nu mi iese la fel de fina ca a ta am mixer magimix 4200 dar mixerul meu le face bucatele mici nicidecum crema.te rog sa ma lamuresti
    multumesc

    Apreciază

    1. Mary, te rog sa verifici postarea unde ai facut comentariul (Ligia’s Kitchen: Capsuni si frisca), fiindca ti-am raspuns. Unde in alta parte vrei sa iti raspund, decat acolo unde era comentariul. Tu ti-ai luat robot, insa iti recomand un blender Vitamix sau Blendtec, puternic pentru a iti iesi frisca total fina.

      Doar ca informatie de viitor, fiindca suntem foarte ocupat eu nu obisnuiesc sa raspund rapid la toata lumea. In plus, informatia de pe site si raspunsurile sunt voluntare si nu am nici o obligatie fata de nimeni si o fac pe timpul meu care, este impartit intre multe proiecte si faptul ca asteptam un bebe in curand. Cu bine!

      Apreciază

  19. Buna draga mea,
    te felicit pt acest proiect reusit si pt ca asteptati un bebelus . Doresc sa te intreb si eu ceva: de ce se arunca apa in care au stat migdalele la inmuiat (8 ore), inainte de a face laptele de migdale? La nuci , inteleg ca se arunca din cauza iodului , dar aici nu stiu de ce.
    multumesc, Meda

    Apreciază

    1. Multumim! Se arunca apa in special daca nucile sau semintele nu sunt bio, fiindca lasa in apa chimicale dar si altfel, fiindca au loc procese chimice care de obicei „descatuseaza” nuca sau samanta de enzime inhibitoare care ar putea impiedica procesul de trezire la viata si germinarea, dar ar avea si un efect micut asupra digestiei noastre. Acum insa fiecare face cum crede ca este bine. Eu la graba de multe ori nici nu le las la inmuiat si le folosesc uscate, sau le pun la inmuiat pe toate (cand iau cantitate mare) si dupa aceea le deshidratez. Cu bine!

      Apreciază

      1. eu am facut lapte din seminte de susan puse o noapte la inmuiat ,dar a iesit amar si in blender nu prea se faramitau semintele

        Apreciază

        1. Blender prea slab si sigur semintele au fost decorticate, adica precum cele din comert ne-integrale. Susanul in mod normal nu se lasa la inmuiat. Daca nu ai un blender cu viteza peste 1000W atunci macina semintele integrale de susan si dupa aceea adauga-le in blender. Nu se vor macina complet, dar nici nu vor ramane aproape intergi.

          Apreciază

  20. Buna Ligia,

    Sa va traiasca scumpica si sa va bucurati de ea! Sa va dea Dumnezeu sanatate! Sunt noua pe forum, dar urmaresc de mult blogul si deja ma inspir dupa retete tale. Am comandata si cartile tale. Si eu sunt mamica a doi baietei superbi pe care incerc sa ii cresc oferindu-le o alimentatie cat mai sanatoasa. Nu, nu sunt vegetarieni inca. Pe cel mic inca il alaptez, asa ca nici eu nu prea pot renunta asa brusc la carne, lapte, tot ceea ce stiu ca nu este bun; as dori sa trec la acest stil de viata, insa ma gandesc ca daca o fac brusc, nu va fi tocmai in regula. Poate ca toxinele eliminate se vor excreta in lapte si mai apoi vor ajunge la bb mic. Tu ce parere ai de asta?
    Si inca o intrebare legata de susan. Spui mai sus ca trebuie hidratat o ora, la comentarii am citit ca susanul nu ar avea neaparat nevoie de hidratare. Oricum, intrebarea mea este: se poate pune cu tot cu apa in care a stat la hidratat daca este bio?(in cazul in care il hidratam bineinteles) Sau ca sa fim precauti mai bine aruncam acea apa? Caci pana la urma, nici ce e bio, poate nu este atat de „bio”, stii cum e.
    Iti multumesc pentru tot, numai bine si sanatate multa!

    Apreciază

Comentariile sunt închise