Ingrijirea sanatatii · Retete fara foc

Detoxifiere cu ajutorul sucurilor

Nutritionistii ne avertizeaza ca detoxifierea completa a organismului nu se face chiar atat de repede pe cat credem noi, ci poate dura luni si chiar ani buni in care avem o alimentatie sanatoasa si un ritm de viata controlat, adica sa avem un echilibru constant intre minte, trup si suflet. Detoxul implica mai multe faze de curatare care trebuie neaparat urmate de o alimentatie sanatoasa, altfel tot efortul depus intr-o cura de detox, s-ar putea sa nu ne ajute foarte mult daca avem ulterior o viata dezechilibrata. Pentru a va face ajuta in acest sens, am creat un ghid de detoxifiere complet numit Un ghid al detoxifierii in 15 zile” Un ghid al detoxifierii in 15 zile Scopul nostru de a scapa de toxine trebuie sa fie zilnic in mintea noastra, nu doar dupa sarbatori sau doar primavara cand apar verdeturile. Daca totusi doriti sa urmati o cura, pentru inceput se pot face cure scurte de 5-7-15 zile. In acest timp incercati sa eliminati treptat mancarea gatita din alimentatie, si incepeti sa beti zilnic cate 1-2 litri de sucuri verzi din multe frunze, vlastari si mere sau alte fructe acceptate de sistemul vostru digestiv. Cand va este foame, consumati salate de radacinoase si vlastari, salate verzi, cate un fruct sau doua ori un platou bogat de legume diverse. Dupa acest pas poate sa inceapa cura doar de sucuri. 1.    Urmati o cura de 5-7-15 zile doar cu sucuri verzi cat mai diverse si cat mai proaspete. 2.    Ajutati-va pielea sa respire mai bine si sa elimine mai usor toxinele. 3.    Curatati-va colonul de reziduri adunate peste ani. 4.    Fiti ingaduitori cu corpul vostru si dati-i timp sa se odihneasca si sa elimine singur toxinele. 5.    Curatati-va mintea de gandurile negre, pline de toxine. 6.   Oxigenati-va creierul.

1. Urmati o cura de 5-7-15 zile doar cu sucuri proaspete!

Veti fi uimiti cat de pline de energie sunt sucurile naturale, proaspete. Nu stiu cati dintre voi ati vazut filmul, Fat Sick and Nearly Dead (1 si 2), in care oameni supraponderali sau bolnavi, urmeaza cure doar cu sucuri pentru 10-60 de zile si rezultatele sunt uimitoare. Pe langa faptul ca au slabit vizibil, au avut parte si de vindecari miraculoase in corp. In toata perioada au fost monitorizati si li s-au luat analize la intervale de timp diferite, iar medicii au ramas uimiti cum acesti oameni nu au devenit anemici, fara energie si putere. Din contra, in urma analizelor toti nutrientii din corp erau la locul lor, iar nivelul proteinelor, mineralelor si vitaminelor era cel optim. De aceea, va indemn sa incercati si sa vedeti pe propria piele ce pot face sucurile din cruditati pentru voi. Sfat: Diversificati fructele si frunzele de la zi la zi, si nu consumati niciodata aceleasi cruditati. La fiecare suc sa adaugati cel putin 3-4 frunze diverse de la zi la zi. Rotiti-le in asa fel inca niciodata sa nu fie aceleasi cruditati, asta fiindca corpul uman are nevoie de diversitate mare de nutrienti de la zi la zi. Consumati sucurile imediat, cat mai proaspete fiindca atunci contin cea mai mare cantitate de nutrienti intacti, neoxidati.

2. Ajutati-va pielea sa respire mai bine si sa elimine mai usor toxinele!

Pielea reprezinta cel mai mare si intins organ detinut de om si din pacate este cel ce absoarbe peste 70% din chimicalele cu care vine in contact. Ca orice organ viu acesta are nevoie sa respire insa exista multe cauze care-l impiedica sa-si desfasoare activitatea. Mai jos voi prezenta pe scurt cateva din cauze. Chimicalele prezente in cosmetice si produsele de curatare a pielii. Solutia, procurati-va sau faceti-va singuri produsele cosmetice. Stiati ca puteti sa folositi mierea sau semintele de in in loc de sapun sau sampon? Variante sunt destule insa trebuie cautate solutii si slava Domnului ca pe internet se gasesc solutii multime. Detergentii chimici folositi pentru spalarea hainelor bazat in mare parte pe componenti chimici nu se elimina complet la clatire. Prin traspirare si udarea implicita a fibrei se dizolva urmele de detergent fiind mult mai usor de absorbit de catre porii larg deschisi ai pielii. Solutia, folositi detergenti cat mai naturali si mare grija la SLS, daca exista trebuie neaparat sa fie din surse vegetale si nu de origine chimica, toxica pentru organism.
  • Hainele sintetice, tratate cu diverse substante chimice care afecteaza functionarea normala a intregului sistem (urmeaza o postare viitoare dedicata acestui subiect). Solutia, cumparati-va haine din fibre cat mai naturale si spalati orice haina noua inainte de a o purta. Cititi aici un articol intreg pe tema hainelor care impiedica eliminarea toxinelor.
  • Particulele de piele uscata (moarta) care trebuie indepartate prin periajul pielii. Acest periaj nu numai ca va indeparta pielea uscata, dar va si activa procestul de detoxifiere din organism iar rezultatele vor fi uimitoare. Solutia, invatati cum sa va periati pielea inainte de dus cu ajutorul unei perii din par natural sau unui burete uscat lufa. Incepeti cu miscari circulare, lente de la degetele de la picioare inaintand spre inima.

3. Curatati-va colonul de reziduri adunate peste ani!

Niciodata nu consumam suficienta fibra si in special la consumatorii de produse animale despre care se stie ca nu au fibra, raman cu reziduri in colon timp de o viata. Stiu ca pare ciudat, insa daca mergeti la un medic specialializat in hidroterapia de colon veti fi uimiti de ce veti auzi. Fibra impinge toate rezidurile prezente in noi si daca aceasta nu este consumata in cantiate suficienta creaza in timp constipatii cronice. Nutritionistii spun ca trebuie sa avem atatea scaune cate mese avem pe zi, deci dupa ce consumati 3 mese trebuie sa aveti in mod normal 3 scaune. Se stie ca bolile secolului nostru sunt cauzate in primul rand de marea problema a omenirii, constipatia. Este foarte simplu, toate rezidurile prezente in noi se re-absorb in timp si se produce auto-intoxicarea corpului. Daca nu ne scapam de aceste reziduri toxice, vom avea parte de fiecare data de auto-intoxicare benevola. Solutia: consumati cruditati, nuci si seminte bogate in fibre si nutrienti importanti care vor ajuta la miscarea din loc a rezidurilor. Incercati retete delicioase si preparate raw care va vor impresiona prin gustul lor unic.

4. Fiti ingaduitori cu corpul vostru si dati-i timp sa se odihneasca si sa elimine singur toxinele!

Stiati ca somnul dinainte de 12 noaptea este cel mai de calitate? Se stie ca cele 7-9 h de somn in special inainte de ora 12 sunt cele mai apreciate ore de somn. Fiecare organ are ora lui de relaxare si detoxifiere si doar ca exemplu, detoxifierea ficatului incepe in jurul orei 22:30-23 etc. Daca nu avem un somn adanc intre acele ore, pierdem etapele cele mai importante pentru functionarea normala a organismului in lupta contra bolilor si fara sa vrem, ne pastram toate toxinele in corp. Solutia: obligati-va sa aveti un program de culcare „odata cu gainile”. Veti fi pasari de noapte dupa aceea si va veti trezi in mijlocul noptii plini de energie si gata de munca (in special pentru cei care lucreaza la computer).

5. Curatati-va mintea de gandurile negre, care aduc aciditate in corp!

Inconjurati-va cu oameni pozitivi si departati-va de cei care va innegresc sufletul cu barfe si nemultumiri. Suntem cu totii exagerat de transparenti si din pacate, suntem si vom fi mereu ceea ce gandim iar cuvintele spun multe despre cel care le rosteste. Sa nu va fie rusine sa spuneti celor de langa voi: „Imi pare rau dar n-as vrea sa aud asta”. Toate aceste vorbe negative ne vor afecta chiar daca vom incerca sa le dam la o parte. Ne vor urmari, ne vor domina mintea si ne vor face numai rau. E bine de stiut ca permiterea si pastrarea lor in mintea noastra, transforma instantaneu pH-ul din corpul uman, conform unui studiu legat de acest subiect. pH-ul corpului sanatos ar fi ideal sa fie neutru, insa gandurile negative nu fac decat sa neutralizeze un mediu alcalin sau neutru si sa-l transforme intr-un mediu acid, prielnic dezvoltarii celulelor anormale si implicit a bolii. Solutia: refuzati sa auziti cuvinte pline de negativism si stati pe cat posibil departe de ganduri negre! Veti fi un pic mai fericiti si veti trece mai usor prin viata.

6. Oxigenati-va creierul!

In timp, specialistii au ajuns la concluzia ca oamenii uita sa respire adanc sau sa isi ea oxigen suficient in piept. De aceea trebuie sa re-invatam sa respiram. 
Opriti-va din aglomeratia zilei si respirati adanc de cel putin 10 ori la doua, trei ore. Oxigenati-va creierul si veti putea rezolva mult mai usor chiar si cele mai dificile probleme. Vedeti aici mai multe motive pentru care trebuie sa respirati din toti rarunchii. Ar mai fi multe de spus insa va mai recomand cateva postari interesante.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

35 de gânduri despre „Detoxifiere cu ajutorul sucurilor

  1. O alimentatie sanatoasa ar trebui sa fie prin ea insasi o alimentatie detoxificanta.Pe mine in zilele acestea m-a ajutat mult litrii de suc de macese crude si dulceata de macese crude(indulcita doar cu extract de stevie).Modul de preparare in stil raw e dat pe forum si as spune ca are printre cei mai multi antioxidanti autohtoni,plus faptul ca e aproape gratis,chiar si acum se pot culege.La sucurile date de tine as mai adauga sucuri ce favorizeaza digestia proteinelor,sucuri naturale de:kiwi,ananas,lamaie,papaya si plante amare gen:roinita,cicoare care inlatura greata si favorizeaza digestia grasimilor.

    Apreciază

  2. LA MULTI ANI !Sa-ti dea D-zeu putere sa duci totul unde vrei tu.Tare ma bucur cind vad ca sotul tau e mereu linga tine.

    Apreciază

  3. la multi ani,sanatate liniste si mult noroc iti doresc tie si celor dragi.vreau sa vb cu tine,sa fac o comanda mai consistenta dar am nevoie si de cateva indrumari,te rog dar ai tel inchis cum pot lua legatura cu tine,am mai vb sunt Raluca din Galati. Numai am rabdare, vreau si eu vitamixul, green power… .

    Apreciază

  4. Ligia,
    Sunt nedumerita pt ca din scoala stim ca pielea e cea care ne protejeaza de multi agenti nocivi cu care venim in contact. Sunt de acord ca prin pori pot intra inauntru substante chimice dar oare asa de rau sa fie? De exemplu eu nu folosesc creme din comert pt ca stiu ca conservantii de acolo vor intra in corpul meu prin piele. Insa folosesc sapun si sampon din comert. Gandesc ca folosindu-le doar la suprafata intr-un timp foarte scurt nu ma vor afecta. As face un pas hotarat sa nu le mai folosesc daca as fi convinsa ca raul e imens. Nu vreau sa fii doar niste teorii alcatuite de oameni interesati sa-si vanda produsele lor bio.

    Apreciază

    1. Ana draga, asa cum spuneai si tu ca nu folosesti creme fiindca stii ca vor intra prin porii piele insa eu cred ca, chimicalele din sampon si sapun pot fi absorbite in acelasi fel ca si cremele. Din pacate nu este o teorie lansata de companiile bio, ci medicina sustine ca piele are aceasta proprietate de absortie. Vestea buna pentru noi este ca putem sa ne facem toate cosmeticele acasa daca gandim ca este o conspiratie lansata doar de dragul de a ne consuma banii. Exista pe internet mii de retete exceptionale de sapunuri, sampoane din ingrediente naturale care ne vor scuti sa platim bani grei pe cosmetice. Eu nu consider ca 8 lei e mult pentru un sapun 100% natural comparat cu 4-6 lei cat dam pe un sapun „bun”. Sapunurile de care vorbesc nu sunt facute din uleiuri sintetice ca majoritatea sapunurilor „naturale hand-made” ci din uleiuri presate la rece in care toate proprietatile sunt pastrate integral. Sunt multe de spus insa ma opresc aici. Multa sanatate!

      Apreciază

  5. Buna Ligia,
    Stau in Cluj si am cautat peste tot o perie pentru periajul pielii.Nu se gaseste decat pe internet?Multumesc!
    Ah,si as avea o propunere:daca ai putea posta (sper ca nu ai facut deja si am omis eu ) un articol cu alternative naturale la sampon,gel de dus,creme,probleme ten,etc.

    Apreciază

    1. Buna Roxana,

      Peria de care spui este mai greu de gasit la magazine fizice. Trebuie sa aiba perii dintr-un par natural nu din fire sintetice. Inca n-am apucat sa scriu o postare despre alternative sanatoase, cu toate ca au fost comentarii si multi ne-am dat reciproc sfaturi si solutii sanatoase. Urmeaza. Numai bine!

      Apreciază

  6. Sa va povestesc cum la inceput de drum raw, am facut o cura de 80 de zile de sucuri? Motivatia principala a fost detoxifierea, eu fiind intrata intr-o stare de soc atunci cand mi-am dat seama in ce mod mi-am intoxicat organismul atatia ani. Rezultatul? Au fost de departe cele mai bune 80 de zile din viata mea: cel mai bun somn, cea mai buna piele, cei mai luminosi ochi, de silueta si stare de spirit nici nu mai vorbesc… 🙂

    Apreciază

    1. Lidia, cam asa se intampla fiindca toxinele ies pe unde apuca si de multe ori suntem atat de toxici ca ne trebuiesc ani ca sa ne curatam cu adevarat. Se spune ca 7 ani ii ia corpului sa scoata tot ce e rau din nou si in acest timp trebuie sa avem o alimentatie sanatoasa, un somn bun de calitate (22-6), cat si o stare de spirit buna/pozitiva. Ce fel de sucuri ai folosit?

      Apreciază

      1. cam toate sucurile, le-am tot schimbat ca au fost aproape 3 luni.. in mare parte castraveti, ridichi de toate culorile, brocoli, dovlecel, varza, salata, telina, morcovi cu frunze cu tot, ghimbir, marar, patrunjel, tot ce mi-a picat in mana a fost stors bine de tot. am stors si fructe, dar mai spre sfarsitul perioadei, cam 20%, dar in mare parte au fost legume. dupa astea 3 luni m-am trezit cu -26kg si cu cea mai buna stare, fizica si psihica.

        Apreciază

        1. Super, insa ar fi trebuit sa bagi zilnic si cel putin 40% frunze verzi. Oricum din cate spui tu ai avut rezultate minunate chiar daca au fost si minusuri. Sa ai parte de o sanatate de fier!

          Apreciază

      2. cu detoxifierea am avut putin de furca, in sensul ca a fost foarte brusca la inceput. pornisem de la o dieta formata din carne, prajeli, fierturi, paine si dulciuri si am trecut direct pe sucuri. recunosc, au fost niste zile dificile, dar eram totusi foarte bucuroasa, pentru ca simteam ca ma curat de toxine adunate in atatia ani. ai fost inspiratia mea si iti multumesc. ne vedem la targ!

        Apreciază

        1. Buna Ligia. Am inceput si eu detox-ul cu sucuri, de 8 zile. Mi-a intrat in reflex sa pregatesc un suc de fructe in timpul diminetii si unul de legume, frunze verzi si vlastari, dupa amiaza,de cate aproximativ 600-800 ml fiecare. Ce parere aveti, e prea mult suc de fructe? Mentionez ca as dori sa continui pentru o perioada de minim 21 de zile (40 in obiectiv). Nu sunt in tara de o perioada lunga de timp, dar sper ca voi ajunge in aceasta luna sau in noiembrie si as dori un control medical. Imi recomandati pe cineva? Multumesc.

          Apreciază

        2. Dana, mareste cantitatea de suc verde (pana la 2 l pe zi) din diverse frunze (de la zi la zi) pe care le poti combina cu suc de mere sau ananas. Nu bea suc doar suc de fructe concentrat ci este de preferat sa fie diluat cu apa sau sucuri din frunze. Legat de control, trebuie sa-mi spui din ce oras esti.

          Apreciază

        3. Voi fi in Bucuresti si cu siguranta voi face si o vizita la cabinetul Aqua Healing pentru o hidroterapie de colon.

          Apreciază

        4. Lidia, te felicit din suflet pt rabdare si perseverenta! Nu e lucru usor sa treci brusc de la o asa alimentatie la una buna, si doar sucuri. Cum ai reusit? Ce strai ai avut, mai ales in primele zile si cum ai depasit momentele de cadere?

          Apreciază

  7. Ligia vreau sa urmez o cura de detoxifiere,ai putea sa-mi dai mai multe detali,ce sa mananc ,cat si ptr cat timp

    Apreciază

    1. Timpul nu imi permite sa fac consiliere persoanala, urmeaza sfaturile gasite pe site si vor fi suficiente. Ca si sfat, nu te gandi sa faci o detoxifiere si gata fiindca va ajuta pe moment si dupa aceea toate toxinele se vor depozita la loc intr-un mediu curat de data aceasta. Aceasta este un proces care trebuie intretinut/mentinut pentru tot restul vietii. Detoxifierea trebuie sa fie obiectivul nostru zilnic.

      Apreciază

  8. De curand am trecut si eu pe raw. Mai multi factori m-au impins spre aceasta decizie. O alimentatie de nedescris care trebuia contracarata rapid si lenea. Alimentatia raw ma ajuta sa repar ce am distrus mult timp si e mai rapid de preparat fiindca… practic nu mai gatesc.

    Am un singur sfat. Cand treci pe raw, nu mai revii la stilul de viata obisnuit. Strici tot ce ai cladit in timpul curei raw. Stilul de viata cumpatat e o alternativa mult mai buna.

    Apreciază

  9. Buna.Ati aratat sursa de informare ale celor 2 sucuri, ma intereseaza daca detineti cumva si o dieta pe zile a d lui JOE CROSS,care a realizat si documenarul,Gras,bolnav si aproape mort.Va multumesc .(am tot cautat si nu am gasit )

    Apreciază

  10. buna ziua,

    ma bucur ca am gasit blogul dvs. am vazut filmul Gras, bolnav…. si am inceput sa tin o cura de 10 zile. am facut suc pana acum din urmatoarele fructe si legume. va rog sa-mi spuneti daca sunt ok retetele:
    Ziua 1
    • mic dejun: 1 portocala,1 grefa
    • pranz: 1 ceapa+3 catei usturoi+2 mere+2 morcovi
    • cina: 2 mere, 2 morcovi, putin spanac
    Ziua 2
    • mic dejun+pranz: 2 ridichi, 1 gulie, 2 mere, 1 morcov, 2 tulpini broccoli, 1 portocala, ½ grefa, ½ lime – 500ml in total – a trebuit sa iau jumate sucul cu mine deoarece nu am avut posibilitatea sa-l prepar proaspat la pranz
    Ziua 3
    • mic dejun + pranz – 1 portocala, ½ grefa, ½ lime, 2 mere, 1 morcov,putin mango, 3 tulpini broccoli, putina varza rosie, 1 kiwi- cate 1 pahar -300 ml
    • cina – 2 mere, 4 maini macris, 2 maini spanac, 1 mana salata verde, putina varza rosie, 1 kiwi, 3 tulpini broccoli, putin mango – 400 ml suc

    multumesc anticipat pentru rapsuns

    Apreciază

      1. Ar mai fi o întrebare legată de detoxifiere si anume: ce părere aveți de master cleanse? Este buna sau prea drastica.

        Apreciază

        1. Eu cred ca detoxifierea trebuie sa fie facuta zilnic, nu sa facem cure drastice dupa care sa ne intoarcem la aceeasi alimentatie. Acestea sunt indicate daca dupa aceea sunt urmate de un stil de viata sanatos 100%.

          Apreciază

Comentariile sunt închise