Emisiunea "Ligia's Kitchen" · Retete fara foc

Ligia’s Kitchen: Cum sa deschizi o rodie

In acest episod va arat cum sa deschideti o rodie fara sa va murdariti degetele sau hainele. Boabele de rodie sunt dulci acrisoare foarte bogate in vitamina C si antioxidanti! Metoda care o demonstrez este folosita des in tarile tropicale si mi se pare foarte rapida.
Rodiile coapte au coaja intens si uniform colorata, fara pete sau zbarcituri. Bobitele nu trebuie sa fie nici amare nici acre, ci dulci acrisoare. Boabele trebuie sa fie sanatoase, colorate uniform in rosu si pline de suc. Daca nu sunt viguroase si nu corespund descrierii de mai sus, fructul e stricat sau nu e copt. In privinta deschiderii rodiei in apa, doar boabele afectate de taiere pierd suc iar celelalte boabe sunt intacte si au tot sucul in interior.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

41 de gânduri despre „Ligia’s Kitchen: Cum sa deschizi o rodie

  1. Sunt bune rodiile, acre-amare 🙂 insa cred ca e important sa le minci la timpul lor optim de coacere. Nu stiu care-i ala 🙂
    Ligia, daca deschizi rodiile in apa, nu-i bai daca-si pierd siropu´ din ele?

    Ligia, tin sa-ti multumesc inca o data pentru cartile de bucate de la tine, le folosesc mereu cu drag!
    Tare mi-ar placea sa ajung si eu in Romanica la cite-un eveniment pe care il sustii!

    Si din nou a mia oara intrebarea: cum faci sa fii asa tinara? 😀 si io vreau.
    Te pup.

    Apreciază

    1. Lavinia, ma bucur mult ca te ajuta cartile mele. Este o incurajare pentru mine sa aud asemenea vesti! Legat de felul meu de a arata, nu este nici un secret fiindca toata lumea il stie. Si s-a dovedit ca daca am un program prea stresat, daca nu mananc echilibrat si daca nu dorm intre orele speciale (21-24), totul se se ruineaza in doar cateva zile. Sunt multe de povestit, poate vreodata vom avea timp sa stam de vorba.

      Te pup si tinem legatura!

      Apreciază

      1. cu iertare, pomenitzi aici de orele dvs speciale de somn (21-24).
        datzi mi voie la citeva intrebari:
        care sint beneficiile acestor ore?
        care sint orele dvs de somn? cind va mai desfasuratzi activitatzile zilnice?
        putetzi sa ne impartasitzi invatzaminte si din programul dvs zilnic?

        cu multzumiri,
        cezar

        Apreciază

        1. Am aflat si eu prima daca de acest lucru cand aveam vreo 14 ani de la profesorul meu de anatomie. Initial mi s-a parut logic insa am vrut sa fiu sigura si am intrebat un cadru medical (prieten de familie), care mi-a confirmat in termeni medicali cele spuse de profesor. Se pare ca fiecare organ este programat sa aiba ora lui de relaxare si detoxifiere si doar ca exemplu, detoxifierea ficatului incepe in jurul orei 22:30-23 etc. Daca nu avem un somn adanc intre acele ore, pierdem etapele cele mai importante pentru functionarea normala a organismului in lupta lui de eliminare a toxinelor. Acesta este unul dintre motivele pentru care bunicii nostrii erau mereu energici si odihniti, fiindca pe langa conditiile de atunci de viata plina de munca fizica, se culcau odata cu gainile. Imi aduc aminte ca am avut o discutie interesanta atunci cu acel medic care mi-a ramas in minte si care-mi revine de fiecare data cand nu apuc sa ma culc devreme. Studiati problema si veti fi impresionat de acest subiect.

          Noi incercam mereu sa ne pregatim de somn in jurul orei 22. Facem si noi greseli si muncim fara oprire pana la 12-1 noaptea si repercursiunile se simt imediat. Mai nou, am incercat un program diferit, incercam sa ne culcam devreme in preajma orei 20 si daca ne trezim in timpul noptii, sa zicem la ora 1-2 continuam sa ne facem treaba pana cand ni se face somn din nou si dupa aceea mai adormim 2-3 ore pana la 7 sau 8 dimineata. Pot sa va spun ca in viata mea nu m-am simtit mai odihnita ca atunci cand pun in practica acest fel de program.

          Cu bine!

          Apreciază

    1. Chiar este simplu. Inainte si eu ma chinuiam cu ele foarte mult si preferam sa nu le mananc fiindca stiam ca voi avea vreo doua saptamani unghile negre 🙂 Acum numai am nici o problema.

      Apreciază

  2. Interesanta si varianta asta. Eu sunt mare amator de rodii si am observat ca cele care sunt de culoare mai roz sunt cam crude iar cele care sunt spre vinetiu sunt trecute.Ele nu prea trebuie sa aiba peteinsa eu foloseam alta metoda; daca ne imaginam rodia precum pamantul, atunci eu taiam cei doi poli.Cand tai se vede si ceva pulpa mai groasa acolo si faceam o mica scobitura, apoi cu un cutit bine ascutit trasam vreo 4 meridiane doar la suprafata rodiei. Ea se va deschide foarte usor desfacand-o cu degetele.

    Apreciază

  3. Multumesc, fata frumoasa! Mi-a dat cuscra mea, care e din Filipine, doua rodii de Craciun. Eeeeeeeeeee, m-am chinuit, draga, m-am boit toata de mi-am zis: duceti-va incolo, sa va manance cuscra. Si imi mai ramasese una, am citit azi si am facut intocmai. Mai, da ce satisfactie am ca am curatat-o asa de frumos! O sa mai cumpar. Multumesc, nu sunt adepta veganului, dar aproape vegetariana sunt, iar tu nu o tii una si buna cu veganul, ai multe articole interesante. Multumesc pentru tot. Aaaaaaaaaaaaaa, am mai notat o idee brillianta la Craciun, sarmale facute in oala inceata. Atata ca nu scriai daca adaugi si ceva lichid, ori numai sa fierb sarmalele in zeama lor… Aici m-am incurcat, eu le-am pus suc de rosii si ceva apa, numai ca mi-ar prinde bine sa stiu exact. Tu insa, te opresti la sarmale, le pui in oala si asta e. Oricum, idee geniala, nu mai stai cu ochii pe ele, nu le mai afumi, nu mai dau in foc, nu se fac flenduri. Multumesc, Domnita.

    Apreciază

    1. Cu placere! In privinta sarmalelor, am adaugat in articol imediat in ziua publicarii ca se pune apa peste sarmale si pasta din rosiile uscate la soare care imita foarte bine bulionul. Numai bine si un an plin de multe bucurii!

      Apreciază

  4. Eu am vazut o metoda foarte usoara si eficienta la Jamie Oliver.Se taie rodia in doua apoi se pune
    in palma stanga o jumatate de rodie cu taietura in jos si cu o lingura de lemn se loveste rodia de mai multe ori.Printre degetele desfacute vor cadea toate semintele acelea minunate de rodie.Eu am incercat metoda asta si e super.Daca gasesc link-ul o sa il postez.Pupici si o zi buna sa aveti!!!!!!!!

    Apreciază

  5. Am si plecat sa-mi cumpar o rodie. 😀 ca tot citesc pe aici si m-apuca pofta.

    Eu tot trec pe linga un copac cu fructe ciudate pe care le mincau pasarile, si nu stiam ce e: acuma ma prind ca e un rodiu!…
    Stapinii copacului nu iau fructele. Ia sa trec eu mai des p-acolo. 😀

    Si, la fel, fructele de kaki ierneaza prin copaci, nu le culege nimeni. Pacat ca-s in curtile oamenilor si n-ajung la ele… Ma duc si clipicesc din gene sa le culeg io, sa-i scap de-o grija 😀

    Ligia, la tine mai e ceva: tu esti fericita si faci lucrurile care-ti plac, iar asta face cit o gramada de programe! si vad filmuletzele ce le faci cu Raoul si sinteti happy la un loc.

    Si mai cinti si la pian. Ce poate fi mai frumos? 🙂

    Apreciază

  6. Tot eu, pardon de repetitie:

    Am vazut filmuletul de la Roxana da mie mi-i mila sa le dau asa pe coaja.
    Sa le bati asa la fund…

    „ma duc s-o bat pe Rodia” – nu-i pacat?

    Um, tre sa ma duc la lunch. Oamenii astia maninca carne… prajita… gatita… cu un sos de vin cu faina prajita in untura si legume ofilite fierte si prajite si ele saracele… 😦
    si desert obligatoriu cu cafea si biscuiti si zahar si ioooi.
    si io trebe zilnic sa ma explic de ce nu vreau sa minc de astea.
    vai+amar.

    P.S nu ma luatzi in seama ca is racita, delirez si n-am vorbit cu nimeni de multa vreme deci tre sa ma exprim.
    si mai ales sa-mi exprim durerea psihologica la consumul etern de mincare gatita.

    Apreciază

  7. In primul rand La multi ani! Si… FELICITARI pentru pasiunea cu care faci lucrurile acestea frumoase sa se intample! Trebuie sa recunosc ca astazi, in revista „Plafar” am citit si eu aceasta metoda de curatare rapida, drept pentru care… am trecut la fapte. Toate bune si frumoase… pana cand am vazut prezentarea ta si… surprise! N-am stiut ca samburii rodiei se mananca cu totul. Pana acum am extras doar sucul! Acu… omu’ cat traieste invata… Te intreb si eu… in naivitatea mea. Samburii acestia se pot mesteca? Mi se par cam… ciudati la gust (fata de suc, evident!).

    Apreciază

    1. Draga Ana, ma bucur ca am putut sa-ti fiu de folos si-ti doresc si tie un an nou plin de bucurii. Referitor la samburii de rodie, eu una ii mananc cu tot cu seminte care la randul lor sunt bogate in antioxidanti insa daca nu-ti plac, arunca-i. Numai bine!

      Apreciază

  8. Manifest un profun respect pentru lucrarea „misionara” ce o exerciti! Informatiile tale sunt de o deosebita valoare.
    Fa mereu asa! Ma bucur ca existi Ligia!
    Eu savurez multe din cate publici. Pe deasupra sunt vegetarian, iar tu ai multe retete vegetariene.
    Multumesc! Succes si Dumnezeu cu tine!
    Johann – Bayern

    Apreciază

  9. La noi in magazine se vinde ceva special de curatat rodiile. Metoda este asemanatoare cu cea propusa de Jamie Oliver. Metoda Ligiei imi pare si mai simpla.

    Apreciază

  10. multzumesc mult pentru raspunsul dvs detaliat. inclin a va da dreptate, insa stim cit de greu realizabil este. si asta nu pt ca ar fi tv-ul ori alte false preocupari. nu l mai deschid de vreo 10 ani decit f ar la 2-3 saptamini.
    ci pt ca n mai e timp de citit, de hobby uri. in cazul meu antichitatzile.. cartzi vechi, acte..
    iar daca ma leg doar de faptul ca consoarta mea ajunge abia pe la 19 si ceva de la serviciu… iar dimineatza nu ne vedem, eu plecind la 6.50-7.00..
    nici nu stiu cum am putea face…
    inca odata multzumiri
    cezar se inclina

    Apreciază

  11. Alegerea rodiilor e ca o loterie, rar cand gasesc rodii bune. Rodiile bune sunt dulci – delicioase! Metoda ta e super, nu am incercat niciodata asa, e cel mai putin messy. Eu imi iau manusile din punga de unica folosinta si o desfac in patru. Sucul pateaza faorte rau.

    Apreciază

  12. Cat de simplu era, imi lua cam 20 de minute la o rodie, pentru ca nu vroiam sa stropesc totul in jur.

    Apreciază

Comentariile sunt închise