Retete fara foc

Hamburger Raw Vegan cu Maioneza Raw Vegana si Crema de Rosii

Raw foodistii din intreaga lume folosesc sfecla rosie la marea majoritate a retetelor de hamburgeri si imi aduc aminte ca prin 2008, cand faceam primele mele incercari raw, am testat diverse retete si toate mi se pareau ciudate la gust (chiar erau). Gusturile nu se discuta, insa consider ca este foarte important ca preparatele pe care le mancam sa aiba gust bun. Mai jos va prezint o reteta dupa gustul meu.

Hamburger Raw Vegan cu Maioneza si Crema de Rosii

  • Porții: 2-4
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 1 cana faina migdale
  • o lingura ceapa tocata
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 sfecla rosie mica
  • 1 morcov mic
  • 50 g nuci romanesti inmuiate
  • 1 cana de compozitie ramasa de la laptele de migdale
  • ½ lingurita mix de condimente la alegere
  • ½ cana apa filtrata
  • sare de ocna neiodata, dupa gust
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Toate ingredientele le-am maruntit foarte fin intr-un robot de bucatarie. Compozitia a iesit rosie de la sfecla si foarte aromata. Am intins compozitia la fel ca la paine si am taiat hamburgerii cu ajutorul unui cerc culinar de inox. Le-am dat la deshidrator timp de 5 h. Nota: Faina de migdale se face foarte simplu, dupa cum am demonstrat in acest episod de Ligia’s Kitchen.

Maioneza Raw Vegana

  • Porții: 2-4
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 100 g caju raw inmuiat timp de 3h
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 1 catel usturoi
  • ¼ cana apa filtrata
  • sare neiodata de ocna, dupa gust
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: In loc de caju puteti folosi nuci romanesti sau samburi de floarea soarelui. Toate ingredientele le-am blenduit pana la omogenizare. Intr-un minut a iesit o crema extrem de fina si delicioasa, mai buna decat maioneza.

Crema de rosii

  • Porții: 2-4
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 4 rosii uscate, pastrate in ulei
  • 4 linguri maioneza raw vegana (reteta mai sus)
  • sare de ocna dupa gust
  • ¼ cana apa filtrata
  • 1 cana = 250 ml
Instructiuni: Toate ingredientele se maruntesc in blender, insa nu pana la omogenizare completa. Ele trebuie sa aiba consistenta unei zacusti. Ingrediente pentru asamblare: Pe felia de paine raw am adaugat o feli rotunda de ceapa, o lingurita de maioneza raw vegana si o lingurita de crema de rosii (retetele mai sus). Peste ele am presarat vlastarii si fasiile de morcovi proaspeti. Deasupra am pus hamburgerul, am adaugat o lingurita de maioneza peste care din nou am presarat vlastari si fasii de morvoi.
Noi dupa ce am terminat pozele, am adaugat mai multi vlastari si morcovi si n-am putut decat sa spunem: WOW! Am mai mancat hamburgeri raw, insa combinatia aceasta de gusturi ne-a dat peste cap, fiindca era ca o explozie de arome care se potriveau de minune!
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

26 de gânduri despre „Hamburger Raw Vegan cu Maioneza Raw Vegana si Crema de Rosii

  1. Multumim pentru reteta.Arata foarte bine…dar eu imi amintesc ca am citit undeva ca nucile caju care se gasesc la noi nu sunt crude si ca de fapt caju crud exista doar in regiunile unde se cultiva.Este adevarat?Daca da,nu s-ar putea inlocui cu migdale pentru aceasta reteta?
    Profit de ocazie ca sa-ti dau o sugestie:nu ai putea gasi o reteta de paste care sa semene mai mult la gust si textura cu cele normale,facute din faina si apa?Stiu ca se pot folosi dovleceii sau castravetii dar eu as fi interesata de o varianta facuta nuci ,seminte sau hrisca care sa fie uscata la deshidrator.

    Apreciază

  2. Se gaseste caju crud si la noi, dar nu in supermarket. De ex in piete exista zone in care se poate gasi caju vrac – si este si mai ieftin 🙂

    Apreciază

    1. caju-ul se decojeste prin aburire sau procedeu mecanic ce presupune incalzirea peste 41 de grade; exista caju raw si se specifica pe ambalaj „raw – hand cracked” – decojit manual. este mai scump; nu cumparati caju vrac pt ca este FOARTE oxidat

      Apreciază

  3. Apropo de caju vrac, cel care e ambalat si se gaseste in supermarket, nu a fost si el vrac? Chiar m-ar interesa mai multe detalii pe acest subiect, deoarece am inceput si eu sa iau de la taraba din piata, e mult mai avantajos pretul; si ei spun ca e „caju crud”. Multumesc

    Apreciază

    1. Cel gasit in magazine a fost si el vrac odata si intotdeauna din piata, de la taraba e mai ieftin chiar daca nu e neaparat bio. Oricum multi au spus ca cel de la taraba este de calitate superioara fata de cel ambalat din supermarket-uri.

      Apreciază

  4. Dar despre migdalele din supermarket ce parere ai Ligia ? Din ce am citit referitor la acest subiect am inteles ca sunt tratate intr-un fel, ca sunt departe de a fi organice.

    Si daca este OK, as dori sa ma lamuresti intr-o privinta. Am achizitionat de curand un slow-cooker si se pare ca nu se poate gati chiar orice utilizandu-l, cum ar fi fasolea… Stii ce altceva nu ar trebui sa gatesc cu acesta ? Alte leguminoase ( linte de ex ) ?

    Multumesc frumos, spor la scris in continuare, faci bine ceea ce faci !
    Cu mare drag,

    Apreciază

  5. Buna Laura, nucile, semintele, fructele uscate din supermarket si de pe piata sunt conventionale, adica departe de a fi organice/bio. Cele atestate bio/organice si raw sunt foarte scumpe. Oricum lumea romaneasca raw cumpara conventionale fiindca nu au ce face. Toate se lasa la inmuiat, la toate li se schimba apa in repetate randuri si cam atat se poate face. Referitor la slow cooker, acum depinde si ce model ai. De obicei cartea de instructiuni nu spune totul, insa poti face orice, chiar si fasole. O poti seta sa mearga 7-10 h si dupa aceea daca fasolea nu e facuta, o mai poti seta in 5-6 h si tot asa. Oala aceasta trebuie tratata ca orice oala de mancare, doar ca nu face mancarea pe loc si nu se poate pregati ceapa calita in ea. Eu de obicei pun toate legumele impreuna si ies delicii intotdeauna. Timpul nu-mi permite acum sa-ti trimit retete, insa poti gasi destule retete pe net sau poti folosi retele tale obisnuite. Cu bine!

    Apreciază

    1. Multumesc mult, Ligia, pt raspuns !
      Intr-adevar, manualul de instructiuni nu face referire la ce nu se poate gati cu acesta, eu am un slow-cooker digital, cu setare de functionare in 3 trepte de temperatura de pana la 24 de ore ( plus optiunea de a ramane mancarea warm alte 8 ore sau mai mult ). Imi imaginez ca se poate gati orice, depinde doar de tipul de aliment pt care setezi timpi diferiti la temperaturi diferite, insa citisem undeva ( nu mai stiu unde ), ca fasolea este toxica daca nu trece printr-un proces de fierbere, iar optiunea pt temperatura cea mai inalta la slow-cooker e 95 de grade maximum, cel putin asa se intampla in cazul meu.
      Inca o data multumesc pt ca ne lamuresti „dilemele” rupandu-ti din timpul tau.

      Te pup cu drag,

      Apreciază

      1. Info cu privire la acest aspect, tocmai am dat intamplator peste acest articol cautand retete pt slow-cooker. Nu de aici aflasem dar informatia este cam aceeasi…
        Daca imi amintesc bine era specificat intr-un manual de instructiuni al unui crockpot despre care ma interesam pe internet ( dar nu sunt sigura ), unde se recomanda ca fasolea sa fie fiarta un anume timp ( nu-mi amintesc cat ) inainte de a o gati in slow-cooker.

        Apreciază

        1. Fasolea fierbe foarte bine daca este inmuiata in prealabil sau nu (cum am facut eu 🙂 insa depinde mult de puterea slow cooker-ului. Daca este un model mai ieftin, de multe ori da slabe rezultate si nu rezista in timp. Daca are un pret mai ridicat si este un model de calitate, nu no name, rezista in timp mai bine dar si gateste foarte bine.

          Apreciază

  6. Ligia migdalele pe care le rasnim trebuie sa fie inainte muiate si deshidratate sau le folosim direct de la punga?pupici.

    Apreciază

  7. Ligia cum a iesit ” blatul”? nu s-a prea intarit?al meu s-a facut beton si cand s-a mai pus si

    problema ca ar trebui mancat, nu am putut sa musc din el.Maioneza a iesit…sau trebuiesc

    tinute in punga sa se inmoaie.Asa am patit si cu biscuitii ce nu puteau fi mancati dupa ce i-

    am luat de la deshidrator.

    Apreciază

  8. Ani, blatul trebuie sa fie usor de intins si daca e prea tare trebuie sa adaugi apa. Iar daca paine sau biscuitii ies prea tari, lasa-i mai puitn la deshidratat. Lasa-i jumatate din timpul de uscare de pana acum.

    Apreciază

  9. Draga mea Ligia,

    Te salut cu tot dragul si iti doresc un an cu sanatate si bucurie in inima!

    Am o rugaminte, ai putea posta ceva retete care se preteaza a fi gatite la slow cooker,acum ca frigul a venit si cred, e firesc sa papam ceva leguminoase fierte?
    Te astept cu rabdare, atunci cind timpul iti va permite.
    Cu multumiri!

    Apreciază

  10. Buna Ligia!

    Am citit putin din comentariile postate si vroiam sa ma lamuresc bine. Eu pana acum am cumparat caju,migdale,seminte de la supermarket. Sa inteleg ca sunt mai bune cele din piata? Si cum putem sti sigur ca acel caju e crud? Mai citisem undeva ca ar trebui sa consumam caju cu moderatie pt ca este hibridizat. La fel,sa alegem stafidele facute din struguri cu samburi pt ca acei struguri fara samburi au fost hibridizati. De fapt,multe fructe au avut (si inca au,in regiunile unde cresc) seminte. Am avut ocazia sa mananc banane in alta tara, intr-o regiune unde erau plantatii intregi de bananieri si pot spune ca NU SE COMPARA cu ale noastre…in primul rand sunt mult mai dulci, fibroase (au chiar un fel de seminte f marunte si fine) si mult mai mici.

    Multumesc anticipat pt raspuns!

    PS: F interesanta reteta, merita incercata !

    Apreciază

  11. Reteta pt. hamburger a fost extraordinara.Multumim din suflet.Sotul meu a cerut portie dubla.

    Apreciază

  12. Buna Ligia,
    Exista o alta modalitate de a deshidrata „painica de hamburger”? Eu nu am deshidrator si momentan nici nu pot achizitiona. Multumesc.

    Apreciază

Comentariile sunt închise