Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Cumparam cruditati din import in anotimpul rece?

Articol scris in 2 Februarie 2012

Raspunsul clar este – nu cumparam deloc rosii, ardei, vinete si alte nebuni care nu sunt in sezon, aduse din alte tari!

Anotimpul rece dureaza aproape 6 luni din an si multa lume m-a intrebat, cumparam legume/fructe din import sau mai bine investim in altceva? Cum Romania este tara in care legumele/fructele bio sunt ori foarte rare ori foarte scumpe, de multe ori suntem tentati sa uitam de termenul de bio si sa ne aventuram la piata sau supermarket doar cu scopul de a cumpara orice gasim. Nimeni nu va obliga sa nu le consumati insa am sa va povestesc o parte din motivele noastre pentru care evitam sa le consumam. Se poate discuta mult, insa ma rezum doar la cateva aspecte.

  • Cumpar legume locale de la surse de incredere fiindca cele din import au un procent foarte mare de pesticide si chimicale in componenta. Daca sunt tentata sa le cumpar, incerc sa constientizez faptul ca nu-mi vor ajuta la nimic.
  • Multe dintre legume si fructe sunt modificate genetic si pot cauza in timp daune organelor interne.
  • Legumele si fructele care nu sunt lasate sa se coaca in ritmul lor in bataia soarelui, nu au toate „caramizile” formate, deci nu sunt substante recunoscute de corp ca nutrienti. In plus, au in compozitia chimica substante toxice pentru sangele nostru si au compozitia chimica, de multe ori sunt coapte artificial in containere si sali speciale unde sunt gazate pentru cateva zile sau saptamani si „imbaiate” cu ceara si coloranti.
  • E bine de stiut ca pesticidele, insecticidele si erbicidele, nitratii din ingrasamintele chimice prezente in legume, fructe si cereale odata absorbite in corpul nostru nu se elimina niciodata complet din cauza faptului ca organele responsabile cu detoxifierea nu au aceasta putere. In cartea sa, Esti ceea ce mananci, DR. Gillian McKeith spunea: „Alimentele conventionale, precum fructele sau legumele, sunt cele care au fost stropite cu diverse substante chimice si au crescut pe terenuri tratate in prealabil cu fertilizatori chimici si pesticide. Resturile acestor substante chimice raman in organism atunci cand le consumati. Ele afecteaza celulele si organele trupului dumneavoastra si dauneaza sistemului digestiv. In organismul nostru aceste substante chimice se transforma in toxine, poluandu-l si otravindu-l.”
  • Intr-o masura nu vreau sa generalizez, fiindca sunt si companii care nu accepta legume si fructe crescute doar cu chimicale si dupa acest pas se si straduiesc sa le pastreze proaspete prin metode noi ca si folosirea ozonlui in timpul transportului cat si in depozite, insa acesti oameni cu constiinta sunt foarte rari.

Ce fructe exotice cumparam noi?

Foarte rar portocale, lamai, banane si avocado bio. Nu ma incred total in ele, de aceea cat de rar posibil le cumparam.

Ce legume importate nu cumparam noi?

  1. Nu cumparam rosii, castraveti si dovlecei, vinete, ardei rosii sau verzi, conopida, broccoli, ceapa, morcovi, patrunjel, telina. Am mai cumparat apio, insa stiind ca se afla in lista celor mai stropite legume, am renuntat sa mai cumpar.

2. Nici produsele locale nu pot fi 100% sigure, insa sunt mult mai bune decat alte legume si fructe care ajung in supermarket-uri sau pe tarabele cu produse „perfecte”. Daca aveti o piata in preajma, cumparati produsele cele mai mici, cele mai gaunoase si daca primiti si un vierme bonus, este cel mai frumos dar care adevereste ca n-au fost tratate prea intens. Intrati in vorba cu cei de la care cumparati, puneti intrebari si vedeti cum au fost crescute.

3. Interesati-va pana gasiti oameni in care simtiti ca va puteti increde si care isi cresc legumele si fructele curat, cu minimum de pesticide si ingrasaminte si in spatii mai putin poluate. Pe piata se pot gasi si mici producatori care cultiva toate natural, dupa datina batranilor si asta din propria convingere, fara sa fie fortati de cineva. Daca ii gasiti, continuati sa cumparati de la ei si recomandati-i si la alte persoane, fiindca in felul acesta ii veti incuraja sa-si continue munca nobila pe care o fac. AICI gasiti o lista cu astfel de oameni.

Asemenea oameni sunt greu de gasit in ziua de azi si daca-i gasiti, profitati in timpul verii si toamnei, incepand sa va faceti rezerve de iarna. Uscati-va rosii, ardei, vinete si alte legume, cat si multe fructe. Faceti asta atunci cand le este vremea si cumparati-le cand sunt foarte coapte. Vorbiti cu producatorul fiindca va fi fericit sa va aduca legume si fructe mici si foarte coapte, pe care de obicei nu le poate vinde la piata si pe care toti le indeparteaza. Pentru deshidratare folositi un cuptor cu termostat sau deshidrator si cautati sa le uscati la temperatura de maxim 40ºC. Iarna le puteti hidrata si veti fi uimiti de gustul lor natural iar in felul acesta veti economisii banii si veti avea si ingrediente de calitate.

Cititi postarea in care explic procesul simplu de deshidratare si ce se poate face cu aceste produse. Cititi continuarea acestei postari, Ce cruditati sa consumam iarna?. Va recomand si acest articol Putem evita pesticidele prezente in cruditati?in care va ofer cateva solutii naturale de a indeparta „ceara” si chimicalele de la suprafata.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2024), spun asta, fiindca alte 2 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

66 de gânduri despre „Cumparam cruditati din import in anotimpul rece?

  1. Foarte corecta abordarea, mai ales partea cu incurajare producatorilor locali care cultiva natural.

    Cat despre scaderea vitaminelor din fructe si legume, am gasit mai demult cateva statistici. Le-am pus la inceputul articolului.

    Sambata l-am auzit pe dl. prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi spunand sa facem diferenta intre alimentele naturale integrale (un mar cules acum din copac) si cele procesate. In cele naturale gasim mai multe vitamine si minerale, in cele procesate (si chimizarea este tot procesare) gasim mai multe toxine.

    Spor!

    Apreciază

  2. Nu chiar toate legumele si fructele cumparate din import sunt pesticizate intensiv. Evident, ideal e sa cumparam produse ecologice, mai ales locale, dar atunci cand nu se poate le putem alege pe cele mai putin stropite, evitandu-le pe restul.
    Adaug, daca este permis, un link cu cele mai curate vs cele mai nocive legume si fructe:
    http://www.ewg.org/foodnews/summary/

    Apreciază

    1. Gabriela, din pacate listele difera de la producator la producator. Si eu mi-as dori o lista sigura cu cele mai putin chimicizate legume si fructe dar din pacate multe liste, chiar din cele oficiale se contrazic. Spre exemplu la lista data, printre primele exemple din lista de lowest in pesticide se afla porumbul care pe langa faptul ca este in mare parte modificat genetic, trebuie si tratat la greu ca sa reziste la toti daunatorii. Au mai dat ca exemplu mazarea, varza sau vinetele care de asemenea se afla pe lista celor mai tratate legume din lume. De asta spun ca e greu sa ne luam aceste liste ca si ghid. Norocosi sunt cei care pot sa si le creasca singuri sau care pot cumpara din surse sigure. Asa cum am promis, v\a urma curand o postare despre ce legume sa consumam.

      Apreciază

      1. EWG, al carei link este postat, este o organizatie non-profit care testeaza independent nivelul de contaminare a diverselor alimente.
        Sunt sigura ca exista variatii de la o lista la alta, la urma urmei tot noi, consumatorii, va trebui sa discernem daca si de unde e ok sa cumparam un anumit produs. Ca si consideratii generale, insa listele sunt utile pentru ca ne fac sa ne gandim pe ce anume sa punem pret atunci cand ne facem cumparaturile. De ex, stiu ca fructul de avocado e in general mai sigur pentru ca grosimea cojii limiteaza in mare masura acumularea in fruct a pesticidelor aplicate; apropo, avocado nu se coace in pom, ci cade la pamant cand este inca necopt, urmand sa se coaca ulterior. Avocado comerciali sunt culesi necopti, urmand ca procesul de „coacere” sa aiba loc pe rafturile magazinelor.

        Apreciază

    2. ligia: ok, concluzia fiind care? ca ne ramane doar sa mancam mere/pere romanesti si eventual struguri si pepeni vara. din ce scrii tu se intelege ca toate fructele si legumele de import sau locale produse in extrasezon sunt otravite

      gabriela: sambata trebuie sa imi fac piata. explica-mi te rog cum faci tu cand ajungi la o taraba, sa iti dai seama care sunt produsele stropite mai mult decat altele

      Apreciază

      1. Zilele astea nu prea mai cumpar nimic de la tarabe, toate sunt inghetate…Dar in zilele mai calduroase de iarna iau din piata salata, patrunjel si marar, ceapa si usturoi (la acestea 2 din urma nu e nevoie de pesticide mai deloc, ele nu constituie un punct de atractie pentru daunatori -probabil din cauza mirosului); am testat pana acum diversi producatori, i-am ales (sunt vreo 2) pe aceia ale caror produse mi s-au parut mai ok, in sensul ca am gasit in salate limacsi si viermisori, fluturasi. Iarna incerc sa nu cumpar din piata altceva (poate daca mai gasesc vreo babuta cu niste produse sfrijite la vreun colt), stiu ca majoritatea sunt importate si prefer sa mananc local.
        Exista insa si producatori locali care cultiva in regim ecologic, iti poti face abonament la ei si-ti livreaza acasa (ma refer acum la zona Bucurestiului, nu stiu ce alte parti).
        In privinta cumparaturilor din supermarket, de acolo nu iau decat lamai, nuca de cocos si avocado, din cercetarile mele coaja destul de groasa poate limita patrunderea pesticidelor. Daca cineva stie mai multe, va rog sa scrieti.

        Apreciază

  3. Eu mi-am incurajat fetita sa manance cat mai multe fructe si in anotimpul rece…….mere romanesti dar si rodii, portocale, kiwi, avocado, banane……nici nu stii cum sa procedezi cand e vorba de copil!!!!

    Apreciază

    1. Liliana, in general merele, rodiile, avocado, mango, ananasul sunt ok. Cele de care trebuie sa fugi sunt bananele, kiwi, portocalele si tot ce intra in familia lor fiindca sunt foarte, foarte, foarte acide si mai mult rau fac decat bine. Noi romanii avem o fixatie pe portocale insa intreaba orice medic si nutritionist si ti se va raspunde ca sunt foarte acide si strica echilibrul sistemului digestiv.

      Apreciază

  4. Eu sunt nelamurita! atunci de unde cumparam banane, avocado, mango, ananas, etc? La multe retete raw (din cate am vazut eu) sunt folosite.

    Apreciază

  5. Din pacate, in orasele mici, tot ce poti cumpara iarna sunt legume si fructe de import, poate exceptand merele ,morcovii, ceapa si nici de astea nu mai sunt asa sigura. So, what can we do? Nu se pot indeparta pesticidele macar partial? O zi grozava sa ai!

    Apreciază

    1. Eu am auzit, cred ca la Mencinicopschi, ca pesticidele, insecicidele, fungicidele s.a.m.d intr-un cuvant chimicalele se strang in coaja. De exemplu, daca suntem siguri ca avem castraveti din culturi bio, atunci coaja este foarte buna (este plina de minerale si vitamine). Daca nu suntem siguri mai bine indepartam coaja.
      Nu stiu daca este valabil si la banane, unde oricum nu se mananca coaja. Oricum daca nu sunt lasate sa se coaca si se coc pe drum sau „artificial” nu cred ca se mai strang chimicalele in coaja 😦

      Problema cu fructele si legumele din import este ca pentru a tine atat de mult sunt mai chimizate decat cele autohtone. De-asta se si recomanda consumul fructelor si legumelor de sezon.

      Apreciază

  6. Din cate inteleg, daca fructele exotice sunt bio, atunci chimicalele nu mai sunt o problema, nu? Si le putem manca linistiti (daca ne permitem preturile bio 🙂 ?

    Bineinteles ca ramane factorul amprentei ecologice si cel legat de lipsa prospetimei, datorita faptului ca au folst culese si transportate cu mult timp inainte de a le consuma noi.

    Sincera sa fiu, mi se pare greu sa limitez consumul m-am invatat cu banane, portocale, avocado, kiwi, rodii, si intr-un fel ele variaza gama de alimente pe care le consum.

    Apreciază

    1. pai, ni s-a recomandat sa mancam fibre (fructe, legume). ne-am straduit sa ne facem un meniu bogat in aceste produse, acum, daca si astea sunt in majoritate otravite, ce mai ramane de facut? 🙂

      Apreciază

  7. Buna Ligia,

    Referitor la fructele exotice si legumele bio, ce parere ai de firma ORKOS (pe care o recomanda si Mimi Walter ) ?

    http://www.orkos.com/home_EN.php

    Si inca o intrebare … sa inteleg ca din fructele existente la momentul acesta pe piata, lamaile, portocalele, grepfruit-ul si rodiile sunt OK pentru consum ??

    Multumesc anticipat.
    Carmen

    Apreciază

    1. Buna Carmen, cele de la Orkos sunt ok, sunt prea ok insa preturile nu sunt tocmai accesibile pentru toti. Am incercat si eu sa fac comanda la ei, insa mi-au spus ca in Romania nu trimit. Altii spun ca trimit in Romania, dar cand fac comanda nu vrea sa imi finalizeze comanda. Legat de intrebarea a doua, am adaugat cate mentiuni mai sus in articol ca sa fie mai clar.

      Apreciază

  8. Am si eu o intrebare … unde pastrez fructele si legumele deshidratate cu aparatul specializat prezentat pe acest site? E nevoie de o temperatura anume sau conditii speciale? Si daca se poate un sfat in privinta timpului cat pot sta astfel conservate .. multumesc anticipat si apreciez foarte mult activitatea Dvs.

    Apreciază

    1. Fructele si legume deshidratate stau foarte bine in pungi de hartie sau cutii care au gauri de aerisire. Acestea se pot pastra pana se strica, daca apuca, fiindca termenul de valabilitatate este dat de cat de bine au fost uscate. Cu cat au fost mai uscate, ca chips-urile cu atat tin mai mult. Eu am avut anul trecut rosii si ardei uscati pana in aprilie.

      Apreciază

  9. In UE exista niste reguli cam greu de incalcat cu privire la cresterea legumelor si fructelor. Ca ajung la noi dupa 4-5-7 zile dupa ce au fost culese sau din depozite, e adrvarat, dar am mai multa incredere decat cele din romania, CICA, din romania….sunt aproape inexistente, mai ales acum iarna.

    Apreciază

  10. Si in mod paradoxal retetele tale contin multe ingrediente exotice 🙂
    Costul mancarii nu este nici el neglijabil. Ma intreb ce mancare mai poti face daca ai un salariu minim pe economie (= 700RON) la dispozitie. Retete raw pentru studenti si pensionari ar fi mai chalanging mai ales ca nimeni nu s-a gandit la aceasta categorie de „mancatori”.

    Apreciază

    1. Nu toate contin ingrediente exotice si daca-mi amintesc bine, pana acum am folosit nuca de cocos, lamaia si avocado 🙂 Daca te-ai referit la rosii uscate, acestea mi le usuc singura iar daca te-ai referit la superalimente, acestea se pot gasi deja in magazine naturiste la preturi normale (7-15 lei) sub forma conventionala si bio.

      In privinta bugetului, vei fi uimit cum oameni someri sau care traiesc pe un salariu de 500-700 lei sunt deja de 2-3 ani raw foodisti si culmea culmilor, si-au dramuit totul bine si au putut in timp sa-si cumpere si aparatura mai scumpa, precum un storcator prin presare la rece sau un robot/blender Bosh sau Philips la peste 1000 lei.

      Se poate, important e sa-ti doresti sa te hranesti sanatos folosind mai multe ingrediente locale asa cum facem si noi. E foarte interesant ca multi care au inceput sa consume un procent mare de raw, intre 60-80% si-au dat seama ca se cheltuie la fel ca inainte si in anumite luni ale anului, in special vara si toamna, cheltuie putin ca inainte. Felurile de mancare sunt foarte satioase si oricant ai vrea, nu poti manca mai mult. Cu bine!

      Apreciază

      1. Pot confirma cele spuse de Ligia pentru zilele de miercuri si vineri cand nu mananc deloc carne. De cele mai multe ori iesi mai bine la pret, nemaisocotind timpul mult mai mic pentru preparare. Si cum time is money … economie din nou.

        Apreciază

  11. Pentru ca am lucrat timp de 5 ani intr-o firma care comercializa pesticide si alte substante de genul acesta, va pot spune ca taranii romani le folosesc complet aiurea, nu respecta concentratia, pun ca e mai bine sa fie. In schimb cele din afara sunt standardizate si respecta intocmai limitele admisibile.
    Ceea ce este de retinut este faptul ca nu sunt deloc bune, indifirent de doza corecta sau depasita.
    Intrebarea este ce mancam iarna? La capitolul fructe, putem consuma mere, dar in rest pt o salata de exemplu, voi ce folositi?

    Apreciază

      1. si eu sunt curios, de fapt in aceste conditii, cum mai poti decide ce e bun, si ce nu? e o loterie totala! 🙂

        Apreciază

  12. Buna ,sunt noua printre voi,am citit postarea si comentariile voastre si sunt de-a dreptul .Traiesc in spania…..si nu sunt piete ca in romania …..aici totul se cumpara din targuri sau supermarketuri.cum pot sami dau seama ce e mai natural…?

    Apreciază

  13. Este o mare problema ptr cei ce au copii…daca le refuzam dulciurile, atunci sa le refuzam si fructele? Nu ai voie banane, portocale, clementine…ca sunt stropite si tratate…poti sa dai la copii doar mere si pere? Cine are copii, stie ca unii chiar sunt pretentiosi si nu poti convinge un copil sa manance ceva doar ptr ca e sanatos…daca nu ii place, nu ii place si gata, nu pune gura…in plus nu toti suporta monotonia alimentara…DIFICIL!
    Eu sper ca Dumnezeiu stie, si daca suntem echilibrati si cautam binele, ne ajuta si ne fereste…

    Apreciază

  14. Citisem despre avocado si ananas ca sunt printre cele mai putin afectate de pesticide – coaja gorasa, care oricum nu se consuma. Ananas nu consum, dar avocado imi place, si ii dau si copilului. Avem mere de la bunici si compot (facut cu zahar).
    Sa inteleg ca ar fi mai bine sa-i dau compot decat avocado si alte fructe importate?

    Apreciază

    1. Mai sus am mentionat ca avocado, mango, rodiile si ananasul sunt printre fructele cat de cat ok. Oricum sa nu ne amagim ca daca au coaja, nitratii si chimicalele care au fost in pamant nu se vor duce si in seva fructelor.

      Apreciază

  15. Ligia, incerc sa aflu raspunsul la urmatoarea intrebare:

    Am citit de curand un comentariu de dr. Mercola (stiu, e de principii destul de diferite in general, dar spune si lucruri destul de convingatoare) in care promoveaza chlorella foarte puternic. Discuta despre proprietatile ei de a scoate pesticidele si chiar si metalele grele din organism.
    Bineinteles ca ar fi mai bine sa nu ne otravim de la bun inceput si apoi sa asteptam sa ne curatam (ca cine stie in ce ritm se intampla fiecare dintre cele doua si cine castiga).
    Si totusi, in aceasta lume in care pare ca ne-au ramas putine posibilitati de hrana (suntem mai limitati de la o zi la alta) nu putem folosi chlorella ca modalitate de contraatac si sa mancam in limite rezonabile si alimente care nu sunt bio?

    Apreciază

    1. Stiu de Dr. Mercola, am aflat de le prin 2008 si are multe puncte interesante de vedere. Legat de legume si fructe, oricum nu avem ce face fiindca traim intr-un mediu poluat pe toate planurile. Pentru a ne feri si pentru a scoate pe langa metalele grele din corp si o parte din urmele de chimicale din corpul nostru, intr-adevar putem folosi chlorella si spirulina insa nu este suficient. Putem face ce putem folosind diverse substante pentru a le spala partial sau alte solutii pe care le voi prezenta intr-o postare viitoare. Sucul de grau de asemenea este foarte bun pentru eliminarea chimicalelor din sistem si cantitati insemnate de germeni si vlastari consumate zilnic ajuta enorm.

      Apreciază

      1. Ligia, eu am citit undeva un review al faimosului studiu China (studiul cel adevarat, nu cartea lui Campbell) in care unul dintre grafice arata o corelatie mare intre algele marine si cancerul de colon. Eu nu am gasit acest studiu, am gasit titlul pe amazon, insa nu-i disponibil, m-am abonat acolo sa m anunte cand o mai fi ca sa-l studiez personal. Cred ca am putea afla o gramada de lucruri interesante de-acolo.

        Apreciază

        1. Eu nu cred asta, fiindca am cunoscut oameni bolnavi de cancer de colon care s-au vindecat cu un consum de hrana vie, alge marine (zilnic) si apa alcalina. Anual la Institutul Hippocrates sunt asfel de rezultate si eu tind sa cred faptele reale mai mult decat studiile de orice fel.

          Apreciază

  16. Multumesc Ligia pentru raspunsul prompt. Incerc sa gasesc cumva o cale de mijloc pentru ca atata informatie contradictorie e naucitoare si ne afecteaza starea de spirit. E totusi important sa mancam cu placere ceea ce mancam si nu cu stress ca cine stie ce ni se intampla.
    M-ai convins cu bananele. Oricum luam numai organice, diferenta de pret e foarte mica in cazul lor. O sa incerc si sucul de grau pe langa chlorella si spirulina. Eu fac parte dintre persoanele care au ajuns la compromisul: organice atunci cand e clar ca alternativa e foarte proasta ca mere, spanac, piersici, fructe de padure si ne-organice ca ceapa, usturoiul, fructele si legumele cu coaja. Stiu ca e un compromis, dar imi place varietatea, asta e….
    Ma bucur ca ai confirmat ceea a zis Mercola.

    Apreciază

    1. La noi in Cluj,bananele bio sunt 25 de lei kg.Un avocado 10 lei,clementine 29 lei…mi se pare enormmmm.Am un baietel de 8 luni,ii plac la nebunie bananele,de fapt nu papa nimic fara banane…dar nu-mi permit sa-i iau cu 25 le kg…e o crima ceea ce fac romanii…ma refer si la supermarketuri si la tarani…noroc ca avem o gradina unde crestem legume si fructe.Si ma gandesc serios sa cumpar un aparat dinacela de uscat fructe si legume.Asa e cel mai sigur.

      Apreciază

  17. Ligia vreau sa ti spun ca am participat la o discutie cu o persoana foarte importanta in Romania care spunea ca magazinele bio nu sunt bio ci autorizatiile pentru magazine bio se dau cu spaga, fara alt criteriu…deci nici cele bio nu sunt bio

    Apreciază

    1. Andreea, eu nu recomand magzinele bio de legume si fructe din Romania dupa cum ai vazut, in sensul ca au preturi foarte mari, produse vestejite si pretentii la fel de mari. Eu incurajez micul producator care nu are neaparat certificare si care isi cultiva curat, cu constiinta legumele si fructele. Stai pe aproape fiindca va urma o postare unde voi vorbi despre ce putem face si unde voi da o lista cu micii producatori dar si cum marii producatori bio. Cu bine!

      Apreciază

      1. Ligia, eu chiar sunt curios de niste exemple foarte concrete. Ni se spune in retete sa folosim legume proaspete, de calitate, bio, etc. Bun teoretic, dar practic in conditiile pietei de azi, ce sanse mai ai sa gasesti legume proaspete in afara sezonului? Zero!

        Bucatarul respectiv care se afiseaza preparand o oarecare reteta, sustinand tare si sus sa FOLOSIM DOAR INGREDIENTE PROAPETE, dansul de unde le cumpara? Sau e doar o afirmatie asa ideologic-idealista pe care o arunca doar la impresie artistica?

        Multumim!

        Apreciază

  18. Ligia, interesanta postarea ta. Stiam deja mare parte din aceste informatii insa totusi, ca de obicei omul mai trece cu vederea ca: ti se face pofta sau nu ai alta alternativa la gatit sau etc.
    Intrun interviu,David Wolf (imi pare tare rau ca nu s-a tradus nicio carte de-a lui) spune ca, mancand legume din comert unde nu ai mereu garantia faptului ca sunt netratate dar avand o dieta preponderent vegana, corpul va reusi sa scape de tot ce este nociv pentru el,mult mai usor. Practic se va curata permanent.
    Avocado este un fruct/leguma extrem de complex si de sanatos. Este si baza multor preparate vegane. Si este produs de import,ca si ananasul, portocalele etc pentru ca Dumnezeu a randuit asa- fiecare zona geografica cu specificul ei. Pr. Rafail Noica da o interpretare foarte frumoasa pt asta: astfel oamenii vor trai in comuniune unii cu altii fiecare impartasind si celorlalti din bogatiile lui.
    De notat ca produsele de Spania sunt unele din cele mai tratate- comertul .
    Cred ca ar fi util un articol mai complex si mai amanuntit.

    Apreciază

  19. buna ligia cei care nu traiesc in romania ,di nu au la dispozitie pietile din romania unde poti gasi si ceva pur sanatos fara chimicale cum trebuie sa alegem ce cumparam in functie de ce ne orientam?ma refer la legume si fructe asa zis prospete.multumesc

    Apreciază

    1. Buna ziua!
      Ma numesc Mihai sunt din Bucurestui si de 3 ani ma ocup si cu produsele 100 % naturale. Ce pot sa va spun. daca sunteti din Bucuresti si Pitesti pot sa va aduc si dumneavoastra la domicilu produsele mele in functie de perioada in care se fac. Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ma contactati pe producator.legume@gmail.com sau 0721481820. Ferma o avem la Topoloveni Arges . Anul trecut am avut Broccoli la 10 ron/ kg sau 3kg la la 20 ron, Rosii Cherry la 7 ron/kg sau 3kg la 15 ron castraveti samanta de buzau, fasole teci, ardei iute, busuioc verde si rosu, menta verde, etc. Anul acesta o sa avem si prune si pere de vara si de toamna, pomii nu sunt stropiti si nu in ultimul ramd Gaini de taiat , oua ecologice si din vara pui de curte crescuti lliberi si iepuri
      Toate produsele sunt proaspete si livrarea se face la sf sapt sau la inceput
      Cu stima,
      Mihai
      http://producator-legume.blogspot.com/
      producator.legume@mail.com
      0721481820

      Apreciază

  20. Odata cu introducerea Codex Alimentarius, Romania este din pacate PRIMA tara din lume care introduce INITIUM in culturile de cartofi, ceapa, struguri, catraveti, ardei, rosii etc. INITIUM este o substanta extrem de toxica si cancerigena. Asa ca, in ultimele luni, evit sa cumpar produsele de mai sus daca sunt produse in Romania. Mi se si lauda un vanzator in piata asta vara, ca foloseste INITIUM si i se coc rosiile in 3 zile. Va invit sa cautati pe Google despre Codex si despre Initium si veti afla mai multe detalii.

    Apreciază

  21. socrii mei stau la tara, un sat langa oras, de unde pleaca multi vecini cu produse in piata (vara) si va pot spune chiar si de la ei ca nu folosesc chimicalele cum trebuie. mai ales daca sunt spre vanzare. oricum habar n-au sa le foloseasca. totul e dupa ureche. pana si socrii mei care nu vand (totul e pentru noi), folosesc chimicale la stropit si nu se intereseaza sa o faca cum trebuie. Asta vara li s-au ”ars” rosiile dupa o stropire de genul. cel care l-au angajat a pus prea mult probabil.

    Apreciază

  22. Un alt aspect important este ca fructele, legumele si probabil si alte alimente sunt supuse unui proces de iradiere cu cobalt pentru a se pastra o perioada indelungata. Legislatia UE nu interzice acest procedu insa este foarte nociv. Prin iradiere cu cobalt se distrug nutrientii si probabil sunt si alte efecte de care inca nu stim sau nu se vorbeste.

    Apreciază

Comentariile sunt închise