Ingrijirea sanatatii

Surse vegetale si naturale de fier

Dragii mei cititori, mi-am propus sa ma concentrez pe cateva postari pe teme simple si anume, surse vegetale de vitamine, minerale si proteine. In postarea de astazi vom vorbi despre sursele vegetale de fier care pot fi folosite mult mai usor de corp decat variantele sintetice care vor fi eliminate imediat in mare parte, fiindca sunt considerate de catre corp substante straine.

Fierul este un element nutritiv esential pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei (substanta care confera culoarea rosie a sangelui), a mioglobinei (pigmentul rosu din muschi), precum si unor enzime. Doar 8 procente din cantitatea totala de fier ingerat sunt absorbite. In organismul unu adult de 75 kg se gasesc in mod normal 4 g de fier. […]

Fierul ajuta in procesul de crestere, mareste rezistenta la imbolnavire, previne oboseala, asigura culoarea sanatoasa a pielii.[…] Inamicii asimilarii fierului sunt fosfoproteinele si sarurile acidului fitic din cerealele integrale reduc gradul de asimilare. La copii dozele excesive pot fi daunatoare. O cantitate de 3 g este letala pentru un copil de doi ani ” spunea Earl Mindell in cartea”Biblia Vitaminelor”.

O parte din alimentele care impiedica absorbtia fierului

  • Lactatele de asemenea reduc absorbtia fierului in organism, dupa spusele lui Neal Barnard in cartea „Dieta care vindeca diabetul” si el continua „Cele mai sanatoase surse de fier sunt aceleasi alimentate care va asigura calciul: leguminoasele si legumele cu frunze verzi. Acestea sunt bogate in fier, dar intr-o forma speciala numita fier non-hem. Organismul absoarbe foarte usor aceasta forma de fier atunci cand are nevoie de mai mult fier, dar fierul se elimina fara probleme din corpul dumneavoastra atunci cand atingeti necesarul de care aveti nevoie.”
  • Cerealele chiar si cele integrale interfereaza cu absorbtia fierului si impiedica de multe ori stabilizarea lui. Tot ele scot si fierul din organism, asa ca mare grija. De aceea, in tarile civilizate, medicii pediatrii nu recomanda cerealele bebelusilor care incep diversificarea, fiindca dupa nenumeroase studii, s-a dovedit ca in special la ei, cerealele fac ravagii si dau anemii, alergii si impiedica asimilarea si altor nutrienti atat de necesari in crestere.
  • Orice forma de zahar, chiar si cel natural (fructoza) interfereaza cu absorbtia fierului.
  • Produse de panificatie
  • Se recomanda pentru absorbtie consumul de proteine vegetale de calitate si grasimi bune, provenite de la canepa spre exemplu, sau de la lapte vegetal raw proaspat facut in casa.
  • Se recomanda vitamina C din surse naturale, precum patrunjelul, macrisul, lujerii de rubarbar.
  • Etc.

Cum se poate corecta carenta de fier?

  • Se creste nivelul de alimente care contin fier de natura vegetala, care asigura o absorbtie mare, alaturi si de proteine de origine vegetala si grasimi sanatoase vegetale, precum semintele de canepa, nucile si semintele in general, insa consumate cu masura si variate de la zi la zi.
  • Nu se consuma vitamina C in acelasi timp ce luam suplimentul de fier, chiar daca asa s-a tot recomandat in ultimii ani. Vitamina C oxideaza fierul. Intr-adevar vitamina C ajuta la asimilarea fierului, insa doar daca este consumata pe parcursul zilei, dupa ce a fost luat suplimentul de fier in cursul diminetii.
  • Consumul zilnic de sucuri verzi, bogate in clorofila, poate corecta o carenta majora de fier in doar 1-2 saptamani.
  • Conform unui ghid prezentat de Institutul de Medicina a Asociatiei Academice de Stiinta, USA, un adult are nevoie de aproximativ 14 miligrame de fier pe zi si la cererea cititorilor, m-am gandit sa intocmesc o lista cu alimentele naturale bogate in fier usor de asimilat. Nu uitati ca daca se asociaza cu vit. C, fierul se poate absorbi mai repede.

Sursele de fier vegetale

  • Sucurile bogate in clorofila, asociate cu vitamina C, precum sucul de vlastari, frunze diverse (aici gasiti o lista cu frunzele comestibile) si cateva mere. Retete gasiti in cartile mele de retete, retete care nu pot fi gasite pe site sau cateva in Cartea de Bucate Online.
  • Semintele chia contin de de 3 ori mai mult fier decat spanacul. Cititi mai multe despre aceste seminte miraculoare.
  • Algele Dulse sunt plantele cu cele mai mari cantitati de minerale din lume, rezolvand rapid orice cadere de fier.
  • Sucul de grau, bogat atat in vitamine cat si in cantitati impresionante de minerale, ajuta la eliminarea metalelor grele din sange si are proprietati exceptionale atat de purificare cat si de vindecare.
  • Semintele de chia contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul. Cititi mai mult despre proprietatile miraculoase ale acestor seminte, chiar aici.
  • Semintele de susan integral, pe langa faptul ca sunt bogate in calciu au si aproximativ 1.3 mg de fier intr-o lingura de seminte . O cana de lapte de migdale consumat zilnic sau la doua zile, va va improspata si fierul din organism.
  • Se stie despre curmale ca au o doza naturala de fier, usor asimilabil.
  • Germenii si vlastarii, in special cei de lucerna si floarea soarelui, pe langa proprietatile lor exceptionale si bogatia de proteine, vitamine si fibre, au si o doza semnificativa de fier.
  • Toate plantele cu frunze verzi sunt bogate in fier. O salata sau un smoothie poate acoperi necesarul zilnic de fier.
  • Planta kale (cheil) – o cana are aproximativ 1.2 mg fier
  • Spanacul – o cana are aproximativ 0.8 mg
  • La nivel local, urzicile sunt o sursa buna de fier.
  • Frunzele de papadie – o cana are aproximativ 1.7 mg
  • Patrunjelul – o cana are aproximativ 3.7 mg
  • Spirulina este mai bogata in fier de 58 de ori decat o portie de spanac crud
  • Chlorella contine 20 de minerale si vitamine pe langa toate proprietatile exceptionale ale acestor alge albastre-verzi cum sunt numite.
  • Alte surse sigure de fier ar mai fi: semintele de dovlceac germinate sau uscate, quinoa, lintea incoltita sau gatita, rodiile, sfecla rosie.

Surse:

  • Cartea „Biblia vitaminelor” de Earl Mindell
  • Cartea „Alternative naturale la antibiotice„, de Christopher Vasey
  • Cartea „Dieta care vindeca diabetul” de Neal Barnard.
  • Cartea „Living food for optimum health” de Brian Clement si Theresa Foy Digeronimo
  • Cartea „Vindecari miraculoase cu iarba de grau – remediu pur, daruit de natura de Steve Meyerowitz
  • Carte Iarba de grau, izvor de sanatate de Ann Wigmore
  • Cartea „Confessions of a body builder, Rejuvenating the body with spirulina, chlorella, raw food and ionized water” de Bob McCauley.
  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

24 de gânduri despre „Surse vegetale si naturale de fier

  1. Buna Ligia,
    Foarte interesant articolul, felicitari.Eu sunt in cautare de surse vegetale de vit D pt bebelusul meu de 7 luni si jumatate. Ceva sugestii? THx
    Emilia

    Apreciază

  2. Interesant, va rog ce doriti sa prezentati aratand Calutul de mare…prietenul meu, de la Vama veche….ab

    Apreciază

    1. Buna Dan,

      Sucul de grau este in special dedicat celor cu hipertensiune. El poate fi consumat atat de oamenii sanatosi ca o cura pe viata cat si celor care sufera de o afectiune, insa cei din ultima categorie trebuie sa bea doua pana 3 doze de 50 ml pe zi, pe stomacul gol.

      Cu bine!

      Apreciază

  3. Buna Ligia,

    nu am ceva impotriva, dar am mai citit in diferite forumuri despre sucul de grau ( in germana ) care ma facut putin sceptic in privinta asta…Sucul de grau simuleaza eliberarea de adrenalina, cea ce la randul ei este cunoscuta ca are propietatea de a ridica tensiunea arteriala si face ca vasele de sange sa se îngusteze.
    Si asta la randul ei, nu este sănătos.

    Sa ma exprim mai bine… eu personal, am o experienta foarte proasta cu dieta Atkins care mi-a facut ficatul praf …bineinteles nu poti compara d.Atkins cu cea ce promovezi tu.
    Sunt prevazator la tot cea ce priveste hrana.

    Cu stima
    Dan

    Apreciază

    1. Buna Dan,

      Iti recomand cartile lui Steve Meyerowitz, printre care cea mai buna Wheatgrass, Nature’s Finest Medicine este si tradusa in romana la Raw Vegan Mall sau cartile lui Ann Wigmore despre iarba de grau. Ceea ce ai auzit tu sunt „studii” scoase de stim noi cine cu scopul de a compromite proprietatile miraculoase ale sucului de grau si ale germenilor, despre care se stie inca din 1940 ca sunt niste medicamente adevarate, ieftine si la indemana fiecaruia Ce s-ar intampla daca toata lumea le-ar consuma si ar stii de ele? Raspunsul este simplu – nimeni n-ar mai trebui sa dea banii pe medicamente. Oare se vrea asta?

      Cu bine!

      Apreciază

  4. Buna Ligia, am o mare rugaminte la tine, te rog sa-mi spui prin ce combinatii de alimente, plante, sucuri se poate trata Helicobacter pylori.
    Mersi mult si succese in ceea ce faci, esti o adevarata sursa de inspiratie.

    Apreciază

  5. Interesant articol.Sunt vegetariana de 6 luni.Insa am probleme de sanatate si nu as vrea sa reintroduc carnea, laptele si ouale in alimentatia mea. Una din problemele care le am este dischinezia biliara si cer ajutor cu informatii pt o dieta.Nu stiu cum as putea lua proteinele si mineralele avand in vedere k in meniul meu zilnic erau migdalele, susanul, soia, avogado.In tot ce am citit se spune k sunt interzise, insa eu le foloseam sub forma de lapte sau tofu.Medicul nu m-a lamurit el indicandu-mi sa reintroduc in dieta proteine animale.Nu as vrea pt k de 15 ani incerc sa renunt la ele, insa tot din motive de sanatate nu am putut.
    Stiu k nu este legat de subiect, insa vreau sa duc o viata cat de cat normala.POate ma puteti ajuta sau indruma catre cineva de specialitate.

    Apreciază

  6. Buna,

    Multumesc Ligia pentru aceste articol ma ajuta foarte mult pentru ca eu sunt vegetariana de cateva luni (in final am putut sa remunt ca carne, lactate si oua, nu insa la tosu si prepataretele de soia) si mi-am facut analize de sange sa vad daca am facut totul asa cum trebuie si rezultatele nu au fost asa imbucuratoate pentru ca am anemie si sistem imunitar slabit (cu toate ca am mancate si seminte de susan). Insa abia acum am aflat ca fiertul se simileaza in prezenta vitaminei C.

    Iar medicul meu (de la o clinica privata din Bucuresti) mi-a recomnadat sa reintroduc in alimentatie produsele animale – lucru pe care nu as vea sa il fac:).

    Multumesc 🙂
    Oana,

    Apreciază

  7. Buna Ligia, vreau sa te intreb ce parere ai despre quinoa expandata? Vreau sa inlocuiesc fulgii de ovaz de la micul dejun cu quinoa expandata. Si mai am o problema, mananc vegetarian de 5 luni, preponderent crudivor de 2 luni. Insa mi se fac pe corp vanatai, foarte usor. NUmai putin daca ma lovesc, ma invinetesc si trec foarte greu. Care ar putea fi cauza si cum as putea sa redresez? Multumesc mult!

    Apreciază

    1. Dina, cand ai probleme exista Google Translate care te poate ajuta enorm. Algele dulse se numesc DULSE, sucul de grau Wheatgrass juice iar vlastarii sunt Sprouts, care se gasesc in orice supermarket la categoria salate ambalate.

      Apreciază

  8. La analizele pe care le-am facut acum cateva zile mi-a iesit un exces de fier. Nu mult, dar limita maxima este usor depasita. Poti sa imi recomanzi ceva pentru reducerea cantitatii de fier din sange? Am citit ca ceaiul negru ar face asa ceva. Tu ce parere ai? Multumesc!

    Apreciază

Comentariile sunt închise