Frumusete si intretinere · Ingrijirea sanatatii · Retete fara foc

Apa: un element mai important decat mancarea?

Articol scris in 2012, insa imbunatatit in decursul anilor.


Stiati ca:

  • Creierul este format din 85% apa
  • Oasele noastre contin 25% apa
  • Sangele uman contine 83% apa.

Despre apa s-a vorbit mult in decursul anilor si multe surse deja au renuntat la incurajarea populatie de a bea apa, generalizand si spunand „beti 2 l de lichide pe zi”. Am auzit oameni care puneau in categoria lichidelor cafeaua si sucurile din comert, cele acidulate cat si cele carbogazoase. Dar oare este chiar asa este sau trebuie sa bem apa cat de multa si pe locul doi sa vina sucurile adevarate, adica cele proaspat stoarse prin presare la rece din legume si frunze verzi? Totusi ce apa sa bem?

Inainte de a lua toate felurile de apa in discutie, va recomand documentarul de mai jos care este exceptional cat si altele gasite pe YouTube, ale omului de stiinta dr. Masaru Emoto. Veti vedea cum arata structura apei inghetate catre care s-a transmis sentimentul de dragoste, recunostinta, ura sau dispret. Veti vedea cum arata apa in preajma muzicii clasice si apa in preajma muzicii hard-rock. Fiindca suntem in mare parte apa, la fel se intampla si cu apa din corpul nostru. Totul din jur ne influenteaza structura apei.

Dr. Masaru Emoto a fost cel care a studiat structura apei si a schimbat gandirea oamenilo referitoare la acest subiect. Mai jos veti vedea cateva din descoperirile lui. Partea stanga sus apa obisnuita si partea dreapta sus, dupa ce s-a spus o rugaciune apa s-a structurat frumos. Stanga jos: Dragoste, Dreapta Jos: Gratitudine.

Apa de la robinet

Se stie din vremea celui de al doilea razboi mondial ca apa panza freatica din intreaga lume contine urmatoarele chimicale, care sunt automat prezente si in apa potabila, indiferent cat de mult ar fi tratata, dezinfectata in statiile locale de apa.

  • coctail de clor si alti dezinfectanti
  • flor, da, ati auzit bine, a fost introdus legal pentru „siguranta populatiei”, inainte de al doilea razboi mondial in toata lumea.
  • pesticide
  • erbicide
  • insecticide
  • nitrati
  • arsenic, plumb si o lista lunga de metalele grele despre care am scris in acest articol.
  • substante radioactive multiple
  • solventi chimici petrolieri
  • cat si alte chimicale nocive amintite mai jos.

„E bine de stiut: Staţiile de tratare a apei pot adăuga legal până la 50 de substanţe diferite în apa de la robinet pentru a o “purifica”. Printre substanţe se numără varul nestins, sulfatul de aluminiu, clorul, hidroxidul de calciu, soda caustică, dioxidul de carbon, carbonatul de sodiu, sulfatul feros şi sulfatul feric, cărbunele activat praf sau granule, silicoflorura de sodiu, polielectroliţi, amoniacul, fosfaţii, sulfatul de cupru, permanganatul de potasiu, hipocloriţii, clorura de sodiu, argilele. Dezinfecţia apei poate avea efecte nedorite prin persistenţa în apa potabilă a unor substanţe folosite la tratarea ei sau subproduşi ai acestora, cum sunt clorfenolii, haloacetonitrilii sau trihalometanii (în cazul clorinării) respectiv aldehidele, fenolii şi acizii carboxilici (în cazul ozonizării).”

Sa vedem ce spune o organizatie guvernamentala – Northern Virginia Soil and Water Conservation District, Heavy Metal Pollution Is More Common Than You Think. Rezumatul articolului este simplu si pe intelesul tuturor. Explica ce metale grele se gasesc in noxele masinilor, pe drumuri, cum sunt preluate de ape, precipitatii – ajung toate in panza freatica si sunt transportate ulterior in diverse zone prin aceasta vasta panza freatica conectata intre ea si prezenta in toata lumea.

In 2023, Harvard Health Publishing – Harvard Medical School scria in acest articol: „Chiar daca benzina cu plumb a fost interzisa de lege in 1996, inca este folosita in combustibilul folosit de avioane, echipamentele pentru ferme, masini de curse, cat si navele maritime si fluviale.”

In 2020 a fost eliberat un raport numit Calitatea aerului din intreaga lume (World Air Quality Report) facut in 106 tari si pe care il puteti citi aici. Doar un paragraf de acolo spune: „Poluarea aerului continua sa fie una dintre cele mai periculoase atentate asupra sanatatii oamenilor din intreaga lume, contribuind anual la peste 7 milioane de morti, dintre care 600.000 fiind copii.”

Trebuie sa retinem ca tot acest mix de chimicale, oxideaza si grabeste procesul de deteriorare si imbatrananire prematura a corpului, distruge digestia in timp, fiindca distruge bacteriile prietenoase si in special Lactobacillus care daca nu exista, nu vom avea parte nici de asimilarea nutrientilor din mancarea consumata, plus cele de mai jos.

Ia uitati ce mai spune si cea mai mare organizatie oficiala din lume de sanatate a Americii unde se desfasoare tone de studii anual – National Institute of Health, care la randul lor au preluat un articol de la organizatia oficiala a Americii – Libraria Nationala de Medicina (National Library of Medicine). In subsolul articolului sunt 248 de studii si surse medicale care sustin aceste lucruri de mai jos.

„În sistemele biologice, s-a raportat că metalele grele afectează organele și componente celulare, cum ar fi membrana celulară, mitocondria, lizozomul, reticulul endoplasmatic, nucleele și unele enzime implicate în metabolism, detoxifiere și repararea daunelor”. Sursa

Multe guverne avertizeaza de atatia ani despre problema toxicitatii metalelor grele in aer, apa si aici este doar un exemplu preluat de pe site-ul oficial de guvernament al Canadei – Government of Canada. Ei spun clar ca sunt asociate cu o toxicitate si probleme de sanatate. Retineti, toate chimicalele din aer ajung rapid in panza freatica care este conectata international.

Se stie de atata timp ca metalele grele se acumuleaza in corp si sunt unele dintre cauzele majore ale diverselor afectiuni precum: bolile asociate cu dezechilibrarea functiilor tiroidei, boli autoimune, dementa, conditii neurologice, autism, infertilitate etc. In plus, parazitii pe care toti ii avem cu noi de la nastere si pana la moarte, adora acest mediu plin de metale grele. Chiar pe site-ul oficial European Environment Agency spune ca metalele grele afecteaza sanatatea si creaza morti premature – cititi AICI si AICI

Surse sunt foarte multe unde am citit informatii asemanatoare si am sa mentionez doar un citat mai lung pe care o sa-l traduc din cartea “The Super Anti-Oxidants”, scrisa de doctorul James F. Balch, un autor celebru care a scris mai multe carti de sanatate. Nu sunt lucruri inventate sau conspiratii, ci sunt lucruri dovedite din anii ’90 pana in prezent prin diverse studii si materiale publicate in reviste de medicina de oameni cu greutate.

„Oamenii de stiinta gasesc anual un nivel ridicat de plumb, cobalt, mercur, aluminiu si cadnium in sol si apa potabila. Metalele grele mai pot fi regasite in cosmetice, ustensile de bucatarie si de gatit, detergenti, vopsele si solventi chimici, plastic si chiar in plombele metalice dentare. Daca ar fi sa vorbim de plombe metalice, de fiecare data cand mestecati, particole miscroscopice din ele sunt eliberate si inghitite.

Problema cu metalele grele este ca ele se acumuleaza in timp in corp si devin ucigatoare. Anumite metale se acumuleaza in diverse zone ale corpului, spre exemplu mercurul ramane blocat in sistemul nervos central iar aluminiul (prezent in toate dozele de bere/suc, folia de aluminiu etc.), ramane acumulat in creier. Se stie ca prezenta metalelor grele in sistem, blocheaza intrarea nutrientilor in celule si nu le lasa sa elimine natural toxinele. Metalele grele distrug antioxidanti si implicit linia noastra de aparare impotriva bolilor. Continuati studiul despre metale grele, citind articolul dedicat acestui subiect, pe care il gasiti AICI.


Ce se poate face: cumparati-va un filtru ieftin care incepe la 200 lei, din carbune activat (activated charcoal). Autorul sfatuieste sa va puneti un filtru si la dus sau un filtru la teava generala a casei, fiindca corpul absoarbe mai mult prin pori si mai ales prin plamani in timpul unui dus si este ca si cum ati baut un pahar mare de apa bogat in clor, metale grele, pesticide, erbicide, insecticide, solventi chimici, nitrati etc.

De aceea, asa cum am spus si in seria de video-uri scurte incepute in 2023, este nevoie sa adaugam un bob de sare de ocna, neiodata si fara antiaglomeratori, tocmai cu scopul de a ii aduce inapoi intr-o masura acele oligoelemente si oligominerale pierdute si care pot oxigena apa si o restructura din nou, repet intr-o masura, dar nu la forma perfect, asa cum se gaseste in natura. Facem ce putem si este mai bine decat nimc.

Folosim aceste filtre ca sa ajutam intr-o masura, insa nici aceste sisteme nu ne ajuta sa creem noi o apa, care a fost distrusa structura aproape total. Noi cautam sa ii scoatem intr-o masura metalele grele, substantele radioactive, pesticidele, erbicidele, cocktail-ul de cloruri si alte chimicale nestiute de noi, iar filtrele mineralizante asta fac, alaturi de filtrele de carbon sau cocos, dar nici gand sa reuseasca sa o restructureze la formula origina, care chiar ne hidrateaza si ajuta corpul uman.

Apa imbuteliata

Multi recomanda anumite marci, eu una o beau doar in cazuri de extrema urgenta cand sunt la un drum lung si rezervele de apa filtrata de acasa ni s-au dus, insa pe o durata mai lunga eu nu as recomanda-o fiindca stim ca plasticul din care sunt facute sticlele se descompune si se „revarsa” in apa la fiecare schimbare de temperatura. Numai ganditi-va in ce conditii sta apa imbuteliata: in zilele de vara sta in caldura soarelui si iarna sta in bataia gerului. Sunt multe alte dezavantaje alarmante pe care le puteti cititi aici sau in alte articole. Cunosc familii care-si cumpara apa imbuteliata si cheltuie zilnic in jur de 15 lei. Daca ar fi sa inmultim cu 365 zile cat are anul, ajungem la un total de aproape 5.500 lei. Deci apa imbuteliata este mai scumpa, mai nesanatoasa, statuta si plina de chimicale nocive, slaba calitativ si pe deasupra mai dam si un car de bani pe ea. Cititi acest articol publicat de Evenimentul Zilei referitor la pericolul apei imbuteliate. Vedeti aici o lista cu nitrati prezenti in apa imbuteliata romaneasca.

Apa de izvor

Este ideala daca este curata si testata lunar. De ani de zile, romanii din diferite colturi ale tarii consuma apa de izvor din diverse surse. Este un lucru in parte bun dar din pacate, foarte putine din aceste izvoare sunt testate si de cele mai multe ori in loc sa ajute, sunt adevarate focare de boala: apa este plina de paraziti (in special giardia), de pesticide si ierbicide, metale grele sau alte chimicale provenite din panza freatica. Au fost cazuri de enterocolite, sfarsite chiar si cu moartea (in randul copiilor mai ales), asa ca mare grija. Testati apa pe care o consumati pentru a va feri de alte probleme!!!

Apa alcalina

Multi ani am recomandat apa alcalina, insa studiile recente din 2016 si 2017, facute de oameni de stiinta vegetarieni sau specialisti in domeniu, am descoperit ca este o apa necesara doar in caz de boala si daca este consumata in alte cazuri, trebuie sa aiba un pH apropiat de 7-8 si ideal, doar daca este luata din mediul ei natural, care are alta structura, adica apa de munte de la inaltimi mari. Caderea apei pe pietre o transforma in apa alcalina, total diferita de cea obtinuta artificial, benefica corpului.

Apa filtrata

La acest punct (2019), am gasit o varianta de filtrare dupa ce am incercat multe variante de filtre. Avem un dedurizator cu sare de ocna iar la teava pricipala de apa, chiar la intrarea apei in casa cum s-ar spune, un filtru de carbon si nuca de cocos pe care il schimbam odata la 3-6 luni. Puteti alege orice variante exista pe piata, nu ma intrebati brad-ul fiindca sunt destule. Astfel toata apa din casa, de la orice robinet este bine filtrata si poate fi folosita la baut, la gatit si la dus fara sa ne fie teama ca se aborb in piele metale grele, cloruri, nitrati si altele.

 

Ce este totusi de facut?

  • Daca nu aveti nici un filtru la robinetul de la bucatarie, incercati sa va cumparati un filtru obisnuit din carbon sau cocos care filtreaza clorul, pesticidele, ierbicidele, metalele grele si alte chimicale nocive. Acestea incep de la 250 lei in sus si orice filtru poate sa isi faca treaba, daca este schimbat mai repede de 6 luni, asta fiindca apa este destul de incarcata de impuritati si ajuta mai mult. Veti simti gustul diferit cand filtrul este schimbat si cand acesta se incarca. La 3-4 luni este ideal sa fie schimbat.
  • Puneti argila in apa filtrata cu filtre de carbon, asta fiindca mineralizeaza si curata apa, schimbandu-i in bine structura.
  • Daca deja aveti un filtru cu osmoza inversa, adaugati-i un filtru de mineralizare.
  • Chlorella si Spirulina spala metalele grele din sange care ar putea fi aduse de apa si aduc un aport de minerale si proteine pretioase.
  • Solutii mai sunt oferite si de cititori in comentariile de mai jos.

190 de gânduri despre „Apa: un element mai important decat mancarea?

  1. OSMOZA INVERZA este unul dintre cele mai periculoase sisteme de filtrare a apei, deoarece la nivel molecular elimina totate mineralele naturale (calciu, magneziu, etc) + face apa acida….

    parerea mea, considerand aeste argumente

    Apreciat de 1 persoană

  2. Corpul nostru, informatia genetica s-a adaptat de milioane de ani la apa naturala, mancarea bio si aerul curat.

    Suntem niste organisme cu o informatie genetica care sa format cu milioane de ani in urma si alimentatia cat si lichidele consumate, inclusiv apa trebuie sa fie cat mai apropiate de starea lor naturala.

    Orice procesare industriale modifica acea stare, iar procesele industriale nu sunt perfecte:
    Merita sa lasam copiii nostri sa bea apa din care au fost scoase mineralele prin osmoza inversa?

    Efectele asupra sanatatii suntem constienti ca inca nu le cunoastem in totalitate (precum in multe domenii medicale: neurochirurgia, etc)… le studiem in laborator pe termen scurt si efectele in viata reala doar dupa zeci de ani.

    Sunt inca indecis daca sa cumpar, insa dupa aceste informatii regasite pe internet si la WHO, prefer apa plata.

    Sunt informatiile din research-ul pe internet despre teste stiintifice privind demineralizarea apei si efectele asupra sanatatii… alte informatii pro sau contra ma ajuta. Multumesc.

    Apreciază

  3. OSMOZA INVERSA demineralizeaza din apa, adica scoate toate mineralele naturale (CALCIU, MAGNEZIU, etc ) si efectele pot fi foarte periculoase pentru sanatate.

    In schimb filtrele cu carbune active pastreaza mineralele in apa… de aceea consider ca este apa de izvor la robinet.
    Iata dintre cele mai relevante studii in domeniu.
    O zi placuta!

    http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutdemineralized.pdf

    Demineralised water that has not been remineralized, or low-mineral content water – in the light of the absence or substantial lack of essential minerals in it – is not considered ideal drinking water, and therefore, its regular consumption may not be providing adequate levels of some beneficial nutrients.

    This chapter provides a rationale for this conclusion.
    The evidence in terms of experimental effects and findings in human volunteers related to highly demineralised water is mostly found in older studies, some of which may not meet current methodological criteria. However, these findings and conclusions should not be dismissed. Some of these studies were unique, and the intervention studies, although undirected, would hardly be scientifically, financially, or ethically feasible to the same extent today. The methods, however, are not so questionable as to necessarily invalidate their results.

    The older animal and clinical studies on health risks from drinking demineralised or low-mineral water yielded consistent results both with each other and with more recent research, and recent research has tended to be supportive.Sufficient evidence is now available to confirm the health risk from drinking water deficient in calcium or magnesium.

    Many studies show that higher water magnesium is related to decreased risks for cardiovascular desease CVD and especially for sudden death from CVD. This relationship has been independently described in epidemiological studies with different study designs, performed in different areas (with different populations), and at different times.

    The consistent epidemiological observations are supported by the data from autopsy, clinical, and animal studies. Biological plausibility for a protective effect of magnesium is substantial, but the specificity is less evident due to the multifactorial aetiology of CVD.

    In addition to an increased risk of sudden death, it has been suggested that intake of water low in magnesium may be associated with a higher risk of motor neuronal disease, pregnancy disorders (so-called preeclampsia, and sudden death in infants) and some types of cancer.

    Recent studies suggest that the intake of soft water, i.e. water low in calcium, is associated with higher risk of fracture in children, certain neurodegenerative diseases, pre-term birth and low weight at birth and some types of cancer.Furthermore, the possible role of water calcium in the development of CVD cannot be excluded.International and national authorities responsible for drinking water quality should consider guidelines for desalination water treatment, specifying the minimum content of the relevant elements such as calcium and magnesium and TDS.

    If additional research is required to establish guidelines, these authorities should promote targeted research in this field to elaborate the health benefits. If guidelines are established for substances that should be in deminerialized water, authorities should ensure that the guidelines also apply to uses of certain home treatment devices and bottled waters.

    Apreciază

  4. Studii World Health Organization (Organizatia Mondiala a Sanatatii) mentioneaza ca apa demineralizata (OSMOZA INVERSA) este ACIDA si ataca tuburile de distributie a acesteia, deci nu poate fi distribuita in retea.

    Dă clic pentru a accesa nutrientsindw.pdf

    ”Demineralised water is highly aggressive and if untreated, its distribution through pipes and storage tanks would not be possible. The aggressive water attacks the water distribution piping and leaches metals and other materials from the pipes and associated plumbing materials.”

    ”some studies have attempted to define the minimum content of essential elements or TDS (total dissolved solids) in drinking water, and some countries have included requirements or guidelines for selected substances in their drinking water regulations. The issue is relevant not only where drinking water is obtained by desalination
    (if not adequately re-mineralised) but also where home treatment or central water treatment reduces the content of important minerals and low-mineral bottled water is consumed.”

    Apreciază

  5. Apa contine in mod natural CALCIU si MAGNEZIU pe care doar filtrele cu carbune activ le pastreaza. Osmoza inversa le filtreaza si demineralizeaza apa…

    Magneziu este consumat instant de corpul nostru. Organismul nu poate face rezerve de magneziu…

    …deci ce mancam sau bem regulat si ne asigura doza de cateva ori pe zi de magneziu?

    Doar APA de izvor de munte, purificata de impuritati si clor, insa cu toate mineralele naturale in ea (total dissolved solids, TDS (REZIDUU USCAT) se regaseste pe eticheta TUTUROR sticlelor cu apa minerala naturala din Romania, in toate apele de izvor de munte)!
    Deci REZIDUU USCAT poate fi sanatos!

    Apa de la robinet este apa de izvor de munte + clor + impuritati, etc. Eu scot toate aceste impuritati dar las mineralele in apa, corpul uman are nevoie de ele, parerea mea, cu filtru cu carbune activ.

    Cateva picaturi de lamaie nu pot inlocui mineralele din apa, cu care organismal nostru s-a obisnuit de milioane de ani…medicii ce spun? Putem scapa de lipsa de calciu (osteoporoza) cu lamaie?
    Toata lumea cunoaste oameni in varsta care consuma lamaie si au orteoporoza!

    Testele in viata reala sunt cele care demonstreaza efectele reale, timp de zeci si sute de ani…
    Trebuie sa ii oferim corpului nostru minerale naturale de cateva ori pe zi, din apa, cum s-a obisnuit de milioane de ani, mancare bio si aer de munte…

    Multumesc.
    Sper ca sunt interesante informatiile.

    Apreciază

  6. Testul cu ELECTROLIZA este mincinos si de fapt demonstreaza ca apa contine TDS (minerale naturale esentiale ca nutrient pentru organism):

    HIDROLIZA demonstreaza ca apa contine minerale naturale: CALCIU, MAGNEZIU, sanatoase pentru organism.

    Acestea sunt pe ETICHETELE TUTUROR APELOR MINERALE = ”REZIDUU SEC” = TDS (total dissolved solids).

    HIDROLIZA: cele 2 bare de metal introduse in apa se oxideaza accelerat datorita alimentarii la curent electric. Aceste 2 bare de metal genereaza acea ”RUGINA” din apa. Apa initial era curata!

    Apreciază

    1. Tot ce spui e foarte logic si bine argumentat. Rezultatele obtinute in urma folosirii apei trecute prin filtru cu carbon activ, alcalina, structurata, oxigenata sunt extraordinare. E asa de simplu sa folosesti „apa vie” in permanenta si sa-ti ajuti fiecare celula a corpului sa functioneze corect .
      Multa sanatate !

      Apreciază

    2. Faci o confuzie: TDS – Total Dissolved Solids adica total solide dizolvate care nu sunt numai mineralele utile ci si multe altele. Numai o analiza chimica le porte pune in evidenta pe TOATE ! Electroliza arata cat de bogata este apa in ioni( cei ce permit curentului sa circule ). Cu cat mai mult ” rugineste” apa cu atat mai bogat e continutul de dizolvate. Electroliza in paralel a doua solutii pune in evidenta acest fapt.

      Apreciază

      1. „Rugina” este cu alte cuvinte oxizii mineralelor din apa. Apa ne ajuta sa asiguram corpului nostru mineralele necesare, minerale care prin osmoza inversa sunt scoase din apa, facand o apa periculos de curata. Cred ca Daniela a inteles foarte bine acest lucru si cred de asemenea ca nu trebuie sa complicam lucrurile si sa ne legam de ionii negativi care apar in apa in timpul electrolizei, ci pur si simplu de faptul ca se foloseste gresit electroliza pentru a pune in evidenta „mizeria” din apa. Aceasta asa zisa „mizerie” arata ca apa contine minerale, iar acestea in prezenta curentului electric oxideaza si se sepata.

        Apreciază

  7. Studiati mai bine osmoza inversa inainte sa dati bani pe ea…eu era cat p-aci sa achizitionez un sistem cu osmoza inversa pentru acasa. Multumesc Celui de Sus ca m-a indrumat in alta directie…

    Apreciază

    1. poate ne prezentati si un film cu plante tratate cu apa osmotica , sau niste animale band aceasta apa , nu cred ca aveti asa ceva , plantele si animalele sunt cei mai buni indicatori ai unei ape de calitate

      Apreciază

        1. Tot citesc comentarii, mai ales negative despre osmoza inversa. Problema se pune asa: „Preferi sa bei o apa al carei continut in substante chimice ( „bune” sau „rele” ) n-ul cunosti sau sa bei o apa care sigur nu contine substante chimice „rele”. Eu n-as merge pana acolo incat sa demonizez osmoza inversa deoarece exista si mijloace de a readuce in apa mineralele utile. Cat de utile sunt mineralele dizolvate in apa, este o alta discutie. Afirmatia ca osmoza face apa acida, mi se pare putin exagerata, un pH de 6,5 nu este extrem de acid ! Oricum, readucand magneziu si calciu in apa, pH-ul creste spre 7-7,5. Dar exista o alta solutie de purificare a apei care se numeste ULTRAFILTRARE si despre care vad ca nimeni nu vrea sa vorbeasca! Ultrafiltrarea elimina din apa tot ceea ce nu este dizolvat ( plecand de la nisip, rugina, mal si pana la bacterii si virusuri ) Mineralele dizolvate trec de membrana, regasindu-se in apa ultrafiltrata! Principiul este asemanator cu osmoza inversa diferenta facand-o membrana utilizata. Un sistem cu osmoza inversa se poate transforma in sistem cu ultrafiltrare inlocuind membranele! Cine are un sistem RO si-si „blestema” zilele ca l-a achizitionat, poate foarte simplu sa inlocuiasca membrana si sa-l foloseasca pe ULTRAFILTRARE. Se rezolva astfel continutul in dizolvate, pH-ul si purificarea. Este sistemul pe care il recomand tuturor celor care se feresc de osmoza inversa ca dracul de tamaie!

          Apreciază

Comentariile sunt închise