Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Cate calorii sunt recomandate pe zi?

Tot mai des aud despre vestitul mit ca un adult are nevoie de 2.000 de calorii pe zi sau mai multe. Va recomand neaparat sa vedeti filmul care a cucerit lumea, Fat, Sick and Nearly Dead, unde s-a dovedit ca oamenii pot trai doar cu salate sau cu sucuri de legume frunzoase in mare parte cat si un procent mic de fructe, peste 60-120 de zile fara ca sucurile sa le aduca acea doza de calorii recomandata.

Ceea ce m-a uimit a fost ca in toata perioada au fost monitorizati de personalul medical care a ramas impresionat de nivelul optim al mineralelor, vitaminelor si proteinelor din corpul celor care tineau acest fel de dieta. Prin consumul de sucuri zilnic subiectii nu s-au incadrat nici macar in doza de 1.500 de calorii pe zi si analizele lor pe toata perioada curei au fost exceptionale. Pe deasupra la toate acestea si-au si rezolvat probleme majore de sanatate si au slabit minunat si sanatos. Inca odata s-a dovedit ca omul nu are nevoie asa cum se spune de cele 1.500-2.500 de calorii zilnice si poate trai exceptional doar pe baza de sucuri hranitoare.

http://vimeo.com/40023282

In privinta mea dupa cum ati vazut si in meniurile date pentru o saptamana, am momente cand mananc foarte putin si nu am nici o problema ci din contra ma simt exceptional si am momente cand tin post. Legat de postul cu lichide sau negru, Brian Clement, directorului Institului de Sanatate Hippocrates Florida,  spune ca daca tinem post odata pe saptamana ne putem adaugam la viata inca 15-20 de ani. Se aplica daca facem asta pentru tot restul vietii noastre si ne menajam sistemul digestiv, oferindu-i timp corpului sa se odihneasca.

Revenind la numarul de calorii zilnice, va recomand sa nu va faceti griji legat de asta. Mancati cat mai sanatos posibil si chiar daca sunteti consumatori de produse animale, vegetarieni sau vegani aduceti in viata voastra cat mai multe cruditati in special legume verzi sub forma de sucuri, salate sau diverse preparate raw. Nu va limitati doar la plictisitoarele salate sau legume simple, ci preparati-va bunatati de tot felul. Cu aceasta ocazie va invit din nou sa vizionati cele 29 de episoade cu retete raw ale show-ului Ligia’s Kitchen si veti fi uimiti de gustul special al tuturor preparatelor.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale

31 de gânduri despre „Cate calorii sunt recomandate pe zi?

  1. cea mai mare parte din energie, corpul o consuma in procesul de .. digestie. Carnea, toxinele, toate solicita organismul sa lupte cu ele. ( si se pare ca ficatul e fruntasul).
    O alta mare parte din acestea se pierd in procesul de aborbtie. Aici sunt mai multe teorii:
    – cand o masa e prea…mare cantitativ
    – cand o masa e prea mare…. caloric cantitativ
    – cand lipsesc enzimele

    P.S. articolele straineze mentioneaza numai…1500 calorii pe zi. Romanii mananca mai mult? 🙂

    Apreciază

    1. Din ce rezulta din Studiul China, o carte pe care o recomand tuturor, nu numarul de calorii face diferenta ci calitatea lor, respectiv sursa din care provin. Daca alimentele de origine animala provoaca boli (inclusiv obezitate), cele de origine vegetala sunt convertite in caldura corporala. Chinezii din zonele in care se mananca preponderent vegetale consuma in medie cu 30% mai multe calorii decat americanii, insa greutatea lor corporala (medie) este cu 20% mai mica decat cea a americanilor. Cred ca daca mananci doar vegetale, nu trebuie sa iti faci griji cu numarul caloriilor.
      Oricum voi urmari si filmul, sa am o imagine cat mai completa asupra problemei.

      Apreciază

  2. Foarte interesant si inspirational. De ceva vreme imi tot propun ca, macar 1-2 zile pe saptamana, sa consum doar sucuri verzi. De cateva ori mi-am facut sucuri de genul acesta, cum ar fi: spanac,patrunjel, putina lamaie.
    Problema mea apare atunci cand cumpar legumele….sa le cumpar de la supermarket, nu am deloc incredere ca sunt sanatoase, nu arata deloc ca si cum ar fi „adevarate”. Chiar si atunci cand le cumpar din piata, nu pot fi sigura ca nu sunt tratate chimic in vreun fel sau altul. Deocamdata, m-am limitat la spanac pe care il cumpar de la o tanti care m-a asigurat ca este „curat”.
    Ce propunere ai pentru a putea consuma aceste sucuri verzi, din legume care sa fie sanatoase? Sa avem incredere in magazinele organice?

    Apreciază

  3. Foarte bun articol, Ligia. Imi aduce aminte de strabunica mea, care a prins doua razboaie in care hrana a fost cat de poate de simpla si mai ales redusa cantitativ si totusi a trait sanatoasa pana la 92 de ani. Cu toate astea, poate un regim hipocaloric sa fie sustinut pe termen lung daca avem o activitate fizica relativ intensa? E stiut ca sportivii trebuie sa aiba o mai mare grija la alimentatie, sa fie cat mai variata, dar sa aiba si un aport caloric potrivit pentru a sustine efortul. Eu nu am pretentia de a fi atleta, dar in zilele in care fac efort, imi e mult mai greu sa fac fata daca nu mananc corespunzator. Am trait lucrul asta intr-o perioada in care am tinut post, si am mancat multe cruditati, dar randamentul a fost un pic mai scazut.Tu ce recomanzi?

    Apreciază

    1. @ Romina
      Cu cat mananci mai crud cu atat ai mai multa energie si putere. Starea generala de bine se instaleaza dupa ce faci trecerea in intregime la alimentatia raw. Cu cat incepi mai de tanar cu atat este mai usor. Ligia va spune sa faceti trecerea treptat deoarece perioada de tranzitie poate fi oarecum dureroasa atat fizic cat si psihic pentru multi.

      Apreciază

  4. Foarte interesant articolul, Ligia. Ideea de a tine post negru cu apa/lichide o zi pe saptamana e minunata.

    Apreciază

  5. Multumim pentru urari si tie asemenea.Am inceput sa consum sucuri verzi cu fructe si sunt delicioase.Te mai asteptam cu noi retete video.Multa inspiratie

    Apreciază

  6. Daca alergi o ora pe zi , de 5 ori pe saptamana nu ai cum sa supravietuiesti nici cu 2000 de cal fara sa te prabustesti…poate nu imediat…dar pe termen lung da…mai ales ca in zilele in care nu alergi corpul are nevoie de hrana ca sa isi revina….eu imi iau 80% din calorii din fructe (80-10-10) si comparativ cu perioada in care ma antrenam pe o dieta mai bogata in grasimi (nuci, ulei, avocado) acum am mai multa energie si corpul isi revine mai repede….mancati cate fructe si legume vreti si faceti miscare fizica de cel putin 5 ori pe saptamana cate o ora….

    Apreciază

  7. Ligia, cum recomanzi tu sa stam departe de masa? Eu de ceva timp tot zic ca odata pe saptamana am sa postesc insa mereu ma trezesc ca ingurgitez ceva. Obisnuinta asta..

    Apreciază

  8. Articolul cred ca se adreseaza oamenilor lenesi care stau toata ziua, nu celor care fac sport.
    Eu cand ies la antrenamente, consum peste 1000 de calorii in cateva ore.

    Apreciază

  9. In revista Income magazine a aparut un articol numit:Curentul Raw;moda sau mod de viata.In articol sunt cateva afirmatii care ar necesita o lamurire.
    Se zice ca nu ai nevoie de fructe din Tibet sau de muguri din insule ca sa ramai sanatos.Intr-adevar,fructele noastre de padure si nu numai pot tine cu brio locul acestor fructe din tibet.Ma gandesc la:coarne uscate,catina,macese,afine care nu sunt cu nimic mai prejos decat fructele goji.Dar tot asa,am putea spune si despre:citrice si nu doar ele care deja au intrat in modul obisnuit de viata al majoritatii.Lumea se globalizeaza.Daca oamenii si le vor putea permite si le va placea,ei vor cumpara aceste fructe exotice si se poate ca in timp sa ajunga ca ceva obisnuit,nu un fruct special.Sau se poate sa dispara de pe piete.Piata va hotari aceasta.
    Se face afirmatia ca:fructele si legumele crude creeaza aciditate in stomac,mai ales persoanelor sensibile,prin excesul de celuloza.In primul rand sau inventat:sucurile,smootie-urile mai usor digerabile care nu prezinta atatea inconveniente,in al doilea rand,nu orice cruditate face probleme persoanelor cu:ulcer,gastrite.Fiecare i-si da seama in timp ce ii pica bine si ce nu,deasemenea existand si perioade cand poate sa consume ce nu putea inainte.Se face afirmatia ca:oamenii nu au tubul digestiv dezvoltat pt a digera mancare cruda>Atunci de ce totusi o digera de la inceputul istoriei lor.Oamenii consumand atat hrana cruda cat si preparata termic,demonstreaza ca aceeasta idee prezentata inainte nu e valabila.Alta afirmatie:din ratiuni de siguranta alimentara trebuie folosita caldura care actioneaza ca un agent antimicrobian.Intr-adevar e asa,dar se distrug si principiile nutritive peste anumite temperaturi.Pe de alta parte,legumele,etc proaspete,nedegradate,bine spalate,consumate in adaos cu alte plante antimicrobiene si intr-un timp util,nu fac rau pastrand in acelasi timp mai mult din principiile nutritive.Alta afirmatie:a manca totul crud este nefiresc si este extrem de daunator.Se Poate sa fie asa,mai ales daca ai consuma totul de la frigider.Dar crud nu inseamna neaparat rece.Supele,felul doi,etc. se pot incalzi pana pe la 38 de grade celsius sau consuma la temperatura camerei si tot intrand la 100 % raw.Ca nu mai poate intra aici la 100 % raw,leguminoasele,fasolea verde,orezul,meiul este o alta poveste.Dar acestea se pot inlocui cu:hrisca cruda,chia,graul incoltit sau crupe de cereale inmuiate cu fructe,leguminoase fermentate care au capatat proprietati ca a celor crude:ma gandesc la:tempeh,miso si chiar tofu(care cu o anumita pricepere,poate sa contina:ulei presat la rece de soia,etc,probiotice(totul depinzand de modul de preparare).Alta afirmatie:e o fita care nu se sustine prin argumente:stiintifice sau medicale dar stilul poate fi urmat pe perioade scurte pt detoxifiere(nu vi se pare ca se autocontrazice?).Sunt oameni care il practica de mai mult timp,dar cu cap.Singurul neajuns pt raw vegani,ar fi ca nu au vit D si B12 in cantitati indestulatoare,dar se poate corecta prin vitamina B12 facuta de mana omului si D3 sintetizata din extract de licheni care deocamdata nu exista pe piata romaneasca.Utilizatorul youtube Okraw are un videoclip in care arata aceasta vitamina D3 sintetizata prezentata la un targ raw food.Poate ar trebui comercializata si aici pt cei care aleg strict calea aceasta.Nu se poate impune omului ce sa consume,la fel cum nu i se poate impune ce sa gandeasca,sau sa vorbeasca.Fiecare are dreptul de a alege ce doreste sa faca in viata.Poate as adauga,cu conditia sa nu-si faca siesi sau altora rau.Trebuie sa acceptam cu toti democratia,ca ne convine,ca nu ne convine.

    Apreciază

    1. Dan, stiu. Au fost scrise multe neadevaruri ca de altfel in multe articole aparute in diverse reviste si ziare despre raw food. Oricum persoanele care sunt deschise si care vor sa faca ceva pentru sanatatea, lor nu se vor poticni in asemenea articole.

      Apreciază

      1. Eu cred in puterea fructelor/legumelor si din alte locuri si nu mi se pare normal sa ne poticnim in asa ceva. Am consumat legume radacinoase doar care cresc in Mexic sau USA si m-am simtit extraordinar. Am mancat din timp in timp goji, incan berryes care de asemenea sunt o sursa de putere exceptionala si instantanee. Daca acestea nu ar fi priit corpului meu acesta ar fi reactionat ciudat insa m-au revigorat de atatea ori cand eram la evenimente aglomerate si nu aveam timp sa mananc normal.

        Ana, ca si curiozitate, tu consumi lamai, banane si portocale? Dupa aceasta teorie n-ar trebuie sa ne atingem de ele, insa eu una nu pot rezista fara lamai si fara ele chiar nu as putea prepara diverse mancaruri raw. Nu suport acreala nesanatoasa din boabe de struguri necoapte (orice fruct necopt e cancerigen), pasta de rubarbar sau din agrise necoapte. Imi place doar macrisul care ar putea fi consumat crud insa iarna nu il gasesc etc. E mult de discutat insa consider ca trebuie sa fim deschisi.

        Apreciază

  10. Perfect adevarat! Mitul cu 2000 de calorii il aud tot mai des. Nu e un standard. Depinde de multi factori. Cred ca asta e perioada optima in care putem introduce in meniul zilnic cat mai multe legume crude si sucuri naturale. 🙂

    Apreciază

  11. Pt. Roxana.Nu e destul entuziasmul.Trebuie sa ai si un pic de prudenta,inteligenta si cunoastere pt a nu ajunge la :carente,pierderea energiei,pierderea atentiei,extremism.Doar cu :legume si sucuri naturale,se poate sa-ti fie cam greu.Mai sunt si alte alimente pe care intr-o prima faza nu ar trebui sa le neglijezi:de exemplu:nuciferele(sub forma de lapte de susan(pt calciu,semintele de canepa decorticata(pt raportul bun intre omega 3 si omega 6 precum si pt proteine),leguminoasele si asa mai departe.Scaderea necesarului de calorii vine mai ales cu:tipul muncii(activitatii practicate(daca e mare consumatoare de energie)),cu tipul personalitatii(daca e o persoana care se consuma,agitata sau una mai calma,echilibrata),cu temperatura inconjuratoare(daca e mai mare creste necesarul de lichide si scade cel de calorii) si cu reglarea sistemelor corporale(interne) care poate sa duca la scaderea proprie normala a temperaturii corporale decurgand necesitate mai mica de consum combinata cu un autocontrol mai intens al propriului organism si anumite schimbari ce pot lua alte valori in ceea ce priveste echilibrul intern.Trebuie sa-i dai organismului ceea ce-i trebuie la nivelul tau de intelegere a existentei astfel incat suferinta sa fie cat mai mica si fericirea,cat mai mare.

    Apreciază

    1. Post negru inseamna fara apa deloc, insa eu cred ca apa de calitate este totusi esentiala intr-un post. Ai nu ma refer la apa ambalata sau de robinet ci, cea filtrata chiar si printr-un filtru simplu de carbon care poate indeparta pesticidele, ierbicidele, metalele grele, clorul si alte chimicale nocive etc. Se poate face post cu sucuri de legume (nu doar morcovi si sfecla rosie) si din multe frunze verzi.

      Apreciază

Comentariile sunt închise