Retete vegetariene

Painici gatite din Kamut incoltit

Reteta mea preferata de paine din seminte incoltite, este reteta de paine din Kamut. Despre Kamut se stie ca este stramosul graului dur originar din Egipt. Este superior graului din punct de vedere nutritional si contine mai mult cu 30% proteina decat graul traditional. Continutul  kamutului scazut de gluten il ajuta sa se numere prin semintele acceptate in lista de cumparaturi a celor cu intoleranta la gluten. Are un continut mare de acizi grasi esentiali, vitamina E, fosfor, magneziu, zinc, cupru , carbohidrati complexi si este mult mai bogat in fibra decat graul. De aceea este considerat o foarte energizanta cereala. Ann Wigmore spunea ca painea din seminte incoltite preparata corect, este superioara fata de painea integrala cu drojdie. Daca aveti intrebari referitoare la procentul mic de hrana gatita in alimentatia raw, verificati sectiunea Intrebari Frecvente. De asemenea, daca doriti o paine mai sanatoasa, consumati paine facuta cu maia.

Painici din Kamut

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 500 g de kamut bio
  • 200 g de susan integral
  • 200 g de mac care nu e ranced
  • 50 g de ulei presat la rece
  • sare neiodata de ocna dupa gust
Kamutul se pune la inmuiat timp de 12 h. Se spala bine si se lasa la geminat intr-o sita de email. Pana va germina vom clati din abundenta de cate ori putem pe zi, minim de 3 ori. Perioada de germinare variaza in functie de temperatura ambienta si poate dura cateodata intre 1-4 zile. Un semn ca sunt gata de folosit, este atunci cand germenii (varfurile albe) au aparut. Kamutul se da printr-o masina de tocat nu prin robot, fiindca nu are puteresa sa il macine. Compozitia va fi compacta, foarte cleioasa si o vom amesteca bine cu restul ingredientelor. Pe o hartie de copt vom intinde o foaie de 1 cm inaltime si vom taia forme cu ajutorul unei cani sau forme culinare. Intre timp ungem cu ulei o tava de cuptor, punem deasupra o noua folie cerata si asezam painicile pe care le ungem cu putin ulei. Se dau la cuptor la foc mic, timp de 40 minute. Intre timp vom sta cu ochii pe ele si odata ce s-au intarit pe o parte, pot fi intoarse pe partea cealalta. Nu uitati ca painicile nu sunt facute din coca cruda, ci doar din kamut germinat. Le veti putea scoate atunci cand sunt doar putin rumenite chiar daca nu sunt total coapte. Puteti sa le lasati pana devin foarte crocante.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

46 de gânduri despre „Painici gatite din Kamut incoltit

  1. Trebuie sa fie delicioase acesta paine.O voi incerca negresit! Crezi ca ar merge si din alta cereala incoltita,ma gandesc la ovaz ?

    Am o intrebare personala,pe care o poti sterge din acest comentariu:ce tip de indulcitor este de preferat intre stevia si xylitol?
    Multumesc pentru inspiratia sanatoasa ce imi este oferita de blogul tau.

    Apreciază

    1. Am incercat toate variantele de cereale inainte in 2010 (aici una dintre retete), cea de kamut are un gust special, aparte de toate cerealele. Dintre indulcitorii dati, eu n-as alege pe nici unul. Mai bine miere raw, netratata termic, bio cumparata din surse sigure si care au preturi normale.

      Apreciază

  2. Ligia, dumneavoastra numiti hartie cerata ceea ce in magazine se gaseste sub denumirea de hartie de copt? Sau foaia cerata este cu totul altceva? In acest caz imi puteti indica de unde o cumparam?

    Apreciază

    1. Nu s-ar putea coace la deshidrator fiindca am incercat si compozitia prinde un miros/gust de acru. Poti incerca sa o usuci pentru doua zile si vezi ce se intampla la al tau. Eu am folosit Excalibur cu 9 tavi.

      Apreciază

  3. ok. stiu, ptr ca ne trebuie toate elementele (pamant, foc, apa…etc). Recunosc ca sunt in cautarea unei retete de painici raw (unde e loc si de nuca) care sa tina macar 1 saptamana. Numai bine la toti!

    Apreciază

  4. O reteta minunata pentru care ii multumesc Ligiei. :))
    Am o intrebare Ligia, te rog frumos! Din cantitatile pe care le mentionezi cate painici ies. Mi se pare ca este destul de multa compozitie: 500 g kamut plus cele 200 de garame se usan si mac. Multumesc si multa sanatate!!

    Apreciază

    1. Din compozitie ies in jur de 2 tavi de aragaz, painici rotunde. Sunt atat de satioase ca dupa doua painici, mai mici ca podul palmei te saturi.

      Apreciază

      1. Multumesc mult Ligia! Voi face chiar azi reteta ta si sunt nerabdatoare. Am deja boabele de kamut inmuiate si germinate. O zi minunata sa ai.

        Apreciază

      2. Senzational gust au aceste painici din kamut. Le-am facut azi si nu a fost deloc complicat, le-am copt la foc foarte mic dar pot sa recunosc ca stiind ca sunt din kamult incoltit am mancat toata copozita care a ramas pe dinafara :))). Multumesc Ligia, este sigur pana acum si painea mea favorita.

        Apreciază

    1. Atunci nu cumperi kamut. Eu prefer kamutul oricum nu neaparat pentru continutul de proteine de care nu sunt asa tentata, ci mai mult pentru gustul exceptional.

      Apreciază

    1. Remy, cum am zis si in postare si mai sus la alt comentariu, raw veganii din intreaga lume consuma si un procent de hrana gatita slab. Vezi Dr. Brian Clement, directorul Institutului Hippocrates Floridaca care spune ca este raw vegan de peste 30 de ani – dansul consuma 25% gatit vegan. Pentru mai multe info, verifica pagina Intrebari Frecvente ca sa te lamuresti. Cu bine!

      Apreciază

  5. Va multumesc pentru raspuns, nu era necesara schimbarea, ma bucur ca am invatat ceva nou; daca in fiecare zi o facem, suntem mereu mai cistigati.
    Si va multumim, pentru ca, prin ceea ce ne oferiti mereu, cu dumneavoastra sigur ne aflam pe drumul cistigului.

    Apreciază

  6. Buna, draga Ligia!

    Sunt la inceput de sarcina, si as vrea sa trec pe cruditati. In ultimul timp am fost mai mult vegana, dar am avut si destule „scapari”. Ce stii despre schimbarea drastica a alimentatiei in timpul sarcinii?

    Multumesc!
    Iuliana

    Apreciază

    1. Iuliana, din pacate in timpul sarcinii schimbarea drastica nu este recomandata din cauza abundentei de toxine eliminate din corp. Insa, totul trebuie introdus treptat la ritmul tau si totul va fi in ordine. Asigura-te ca primeste corpul tau pe langa alimentatia obisnuita multe sucuri verzi din frunze comestibile si fructe, evita fructele acide pe cat posibil ca sa nu ai probleme cu arsurile sau refluxul etc. Ti-as povesti mai mult, insa timpul ma preseaza. Cu bine si sa ai de tine si bebelus!

      Apreciază

  7. Buna, Ligia. In legatura cu continutul de gluten al graului kamut, esti sigura ca poate fi consumat de persoane cu intoleranta la gluten? Sotul meu are asa ceva si ar fi super sa pot sa-i fac astfel de painici pentru ca nu prea avem alternative sanatoase (da, stiu painicile raw, dar ar fi bun si ceva la cuptor, mai aproape de painea traditionala). Multumesc!

    Apreciază

    1. Rodica, daca ti-e teama poti sa-i dai prima data in cantitate mica fiindca depinde acum de la persoana la persoana. Eu cunosc persoane cu intoleranta la glunten care consuma fara probleme kamut.

      Apreciază

  8. Cum as putea sa macin kamutul daca nu am GreenPower, macul am inteles ca are morfina, se poate fara el? Si inca ceva, crezi ca mirosul amar obtinut prin folosirea deshidratorului se datoreaza uleiului? Daca da il pot inlocui cu altceva, pentru ca as vrea sa folosesc un deshidrator, mi-ar parea rau ca asa o minunatie de reteta sa fie facuta la foc.

    Apreciază

    1. Kamut-ul se poate macina intr-o moara manuala. Reteta oricum nu cere sa-l macin ci sa-l incoltesti. Poti usca painica in deshidrator daca vrei si vezi ce iese. Legat de mac, cantitatile mici nu au nimic doar daca consumi cantitati insemnate 🙂

      Apreciază

  9. Buna Ligia,

    Foarte bine arata aceste painici. O intrebare rapida: ce parere ai despre deshidratorul Solemio cu 5 tavi. E adevarat ca e din plastic si nu are temporizator. Multumesc.

    Apreciază

  10. Buna Ligia,
    De curand m-am operat pentru o afectiune care se tot repeta si as dori sa incep sa mananc cat mai sanatos poate, poate nu mai apare. Aceste painici imi fac tare mult cu ochiul insa cautand pe site-ul tau am observat ca exista 3 producatori. Imi poti spune pe care il recomanzi cand este vorba de kamut? Multumesc anticipat!

    Apreciază

  11. buna ligia, am cateva intrebari: painicile se ung cu ulei pe deasupra, asa ca o glazura? cam ce intelegi prin „foc mic”, 50, 100 sau 150 de grade? la ce fel de mancare se pot servi aceste painci? merg cu humus, de ex? multumesc, simona.

    Apreciază

    1. Simona, prin foc mic ma refer la termenul folosit pentru cuptorul obisnuit cu gaz care nu are termostat. Poate sa fie orice temperatura, 60-100C. Painile se ung normal cu ulei pe deasupra, ca o glazura daca vrei sa o numesti asa. Painicile se pot manca cu orice, la noi nu mai apuca sa fie mancate cu nimic fiindca sunt devorate ca si niste bisuiti. Painicile sunt foarte, foarte aromate si delicioase.

      Apreciază

  12. Am adaugat acestei retete chimen pentru ca ador chimenul si painicile au iesit de viiiiis. Le iubesc , multumesc ca ne impartasesti aceste retete delicoase.

    Apreciază

  13. Mi-am cumparat kamut, susan am, mai cumpar si niste mac, si azi incep procesul de pregatire! O intrebare: ulei presat la rece poate fi de oricare? de masline, susan, etc.?
    Multumesc mult pentru implicare, eu am inceput sa manac mai sanatos de cand cautand retete de post am descoperit intamplator blogul tau. Mult spor in continuare!

    Apreciază

    1. Arina, foloseste orice ulei, mai putin cel de masline care ar putea fi amar. Mult succes si felicitari pentru decizia de a manca mai sanatos.

      Apreciază

  14. Buna Ligia, as dori sa te intreb un lucru care pt altii o fi banal dar eu chiar nu mai stiu, imi spusese cineva dar nu mai tin minte: cum se face uleiul presat la rece?

    Apreciază

    1. Ioana, trebuie sa ai o presa de ulei prin presare la rece fiindca altfel nu se poate. Se incalzesc la 40C semintele si se preseaza cu atentie.

      Apreciază

  15. Am kamutul ,am susanul ,am macul si am o intrebare:susanul se macina inainte de a-l amesteca in compozitie?Am citit pe undeva ca susanul nemacinat nu se digera,se elimina integral.Te rog,lamureste-ma.Mii de multumiri!!!

    Apreciază

      1. O intrebare scurta Ligia te rog frumos! Ma gandesc daca este OK sa incerc germinarea graului pe caldura aceasta in conditiile in care il pot uda numai dimineata in jur de ora 8 si apoi seara in jur de ora 19. Este o idee sa il pun in frigider de dimineata pana seara cand ma intorc acasa?! Multumesc pentru suport si toate informatiile utile de pe acest site.

        Apreciază

        1. Magda, e bine asa. Important e sa il uzi de 3 ori: dimineata cand pleci, seara cand ajungi acasa si inainte de culcare. Mie imi iese fara probleme. Daca ti-e teama sa nu se usuce, poti pune peste seminte un prosop umed deasupra pana te intorci de la servici. Poti incerca si varianta cu frigiderul, insa nu cred ca este necesar.

          Apreciază

  16. Buna Ligia, de curand am aflat de retetele acestea si as dori sa incerc cateva dar unde pot gasi ingredientele (chia, kamut, vlastari de diferite plante, etc)?
    Exista magazine specializate in astfel de ingrediente?
    Multumesc,
    Gratiela

    Apreciază

    1. Gratiela, in orasele mari se pot gasi magazinele specializate iar noi care suntem in orase mai mici, cumparam online sau de la magazinele naturiste. Raw Vegan Mall este unul dintre magazinele care au diverse produse, insa iti spun ca pentru inceput poti prepara si retete care nu au neaparat ingrediente rare. Sunt atatea retete aici care nu necesita ingrediente rar de gasit sau daca exista in reteta, sunt optionale. Mult succes!

      Apreciază

  17. Ligia, nu stiu f multe despre hrana vie, am facut painea si e foarte buna. Dar nu inteleg rostul germinarii kamut-ului. Daca oricum se coace, mor enzimele. Atunci de ce mai trebuie germinat ? Nu e totuna daca-l macin intai si fac un aluat cu apa ?

    Apreciază

    1. Painicile facute din seminte/cereale incoltite facute la cuptor sunt mult mai sanatoase din toate punctele de vedere nutritionale comparat cu painile facute cu fainuri din seminte uscate, negerminate. Intr-adevar enzimele se gasesc doar in preparatele facute la 40C insa alti nutrienti raman in mare parte activi, in special proteinele. Nu uita ca aceasta paine nu necesita o coacere indelungata, ci doar uscarea usoara la foc mic si asta din cauza faptului ca nu e coca necoapta, nesanatoasa ci doar cereale incoltite. Sunt multe de spus, insa te las pe tine sa aprofundezi subiectul. Cu bine!

      Apreciază

Comentariile sunt închise