Retete fara foc

Suc verde racoritor

Ador sucurile verzi, bogate in clorofila si viata fiindca sunt un cocktail de proteine, minerale si vitamine care imi hranesc corpul si imi curata sangele de toxine nedorite. Ma straduiesc sa rotesc frunzele folosite de la un suc la altul si reteta poate fi schimbata in functie de ce frunze comestibile aveti la indemana. In sucurile verzi folosesc plante considerate de romani ierburi pentru pasari sau animale, insa nu v-ati intrebat de ce vietatile le consuma? Unele dintre ele precum stirul sau iarba grasa sunt mai bogate in proteine si minerale decat salata, spanacul sau alte legume frunzoase. In alte tari sunt foarte rare in magazinele bio si costa foarte mult legatura, pana la $6-10.
„Stirul (specie de amarant) este o planta bogata in vitamine, in special A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si magneziu. Valoarea nutritiva a amarantului este foarte ridicata, frunzele de Amaranthus cruentus de exemplu contin cu 25% mai multe proteine si mult mai multa lizina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia. Amarantul contine cantitati importante de provitamina A (beta-caroten), un compus vital pentru milioane de malnutriti, care risca orbirea. De asemenea este bogat in acizi grasi polinesaturati (PUFA), in special acid linoleic.”[Sursa]
Ca si o regula simpla, incercati sa evitati folosirea plantelor aromatice precum usturoiul sau ceapa, mararul sau cimbrul fiindca sucul va iesi amar si foarte, foarte iute. Daca le doriti ca si aroma, puneti doar cate un fir sau doua dar nu mai mult de atat. Mai puteti folosi dar tot in cantitati exagerat de mici, menta, salvie, maghiran, ghimbir etc.

Suc verde racoritor

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:
  • 2 mere tari
  • 10 frunze de salata de diferite soiuri
  • 1 fir de stir proaspat rasarit (foarte bogat in minerale si proteine)
  • 10 frunze mici de spanac
  • 3 fire de patrunjel
  • zeama de la ½ de lamaie
  • 2 frunze de capsuni (opt.)
  • 2 frunze de kale (opt.)
Instructiuni: Atat frunzele cat si merele se dau printr-un storcator prin presare la rece si se consuma imediat. Puteti bea pana la 2 litri pe zi de sucuri verzi din frunze sau legume. Retineti ca fructele nu se combina decat cu frunzele si vlastarii pentru a ne mentine echilibrul sistemului digestiv. Puteti incerca si alte combinatii daca nu va fac rau.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

26 de gânduri despre „Suc verde racoritor

  1. http://www.doctor.info.ro/stirul,_o_planta_care_trebuie_descoperita.html
    http://hrana-vie.blogspot.com/2012/03/plantele-comestibile-din-flora-spontana.html
    Daca va mai spun ca ursul pe langa aceasta flora spontana mai consuma si fructe din flora spontana,jir,ghinda si mai rar carne,va veti da seama de ce e ursul asa de puternic.In special datorita faptului ca ceea ce consuma e mult mai bogat in vitamine,minerale si enzime(el nu si le fierbe ca noi) decat alimentatia noastra clasica cu legume obtinute dupa indelungi selectii si cu fructe mai mult bogate in apa si glucide decat in vitamine si minerale.Se observa din tabelul prezentat ca doar spanacul si morcovii tind sa se apropie in bogatia de minerale si vitamine de flora spontana.In loc de lamaie,mere,eu as adauga suc de fructe de padure,morcovi iar salata ,s-ar putea inlocui cu cresonul,mult mai bogat in de toate cu un gust asemanator salatei.Asa vom deveni si noi mai puternici si sanatosi.

    Apreciază

  2. Am un storcator prin presare la rece manual si recunosc cu rusine ca nu il prea folosesc, insa de dragul acestui suc verde atat de frumos, propus de Ligia, imi promit sa il scot din dulap.
    De asemenea, intentionez sa imi cumpar un ghiveci cu o planta de capsune pentru ca sunt foarte curioasa ce gust au si in plus iata sunt o variatie pentru alternanta de frunze. Altfel, cred ca ar merge in combinatie si frunze de telina care tocmai a iesit proaspata la piata. Nu am dat atentie la stir sau hazmatuchi pe care l-am vazut pe o taraba la piata dar nu am stiut ce gust are si daca se poate folosi in sucuri verzi. Multumesc mult Ligia pentru ideile propuse aici si sa ai o saptamana minunata. Si daaaaaaaaaa, painicie de kamut sunt senzationale, am cucerit trei persoane cu gustul lor.

    Apreciază

    1. Toate frunzele comestibile intra la categoria legume. Eu le numesc legume frunzoase in loc sa le numesc legume sau frunze comestibile care suna rau. Aici intra toate soiurile de salate (10-15 feluri), toate soiurile de spanac, loboda rosie si alba, swiss chardul, toate soiurile de kale (din familia verzei), frunzele de sfecla, gulie, broccoli, conopida etc.

      Apreciază

  3. Daca ne uitam in cartile de terapie cu sucuri naturale observam un lait motiv si anume folosirea a doua plante combinate pt a vindeca o varietate de boli ,si anume:spanacul si morcovii.Ce putem deduce de aici?.In primul rand culoarea verde,clorofila spanacului si culoarea portocalie,beta carotenul morcovului.In alta ordine putem deduce:diversitatea necesara pt vindecare si cantitatea de vitamine,minerale,enzime mai mare(apropiata celor din flora spontana) necesara corpului slabit de stilul cotidian de viata.Dar de ce nu am incerca sa inlocuim din cand in cand sucul de morcovi cu cel de macese si catina iar cel de spanac cu:cereale verzi(lastari,pulbere) si din alte plante din flora spontana care se cunosc pt bogatia lor in minerale si vitamine.Cei apropiati de mare,ar putea incerca algele verzi deasemenea bogate in minerale,vitamine pt a face suc verde.Daca am combina cura de sucuri,cu o cantitate indestulatoare(nici prea mult nici prea putin) de uleiuri de calitate presate la rece,impreuna cu terapia cu metale monoatomice(e drept ca e cam scumpa),am putea sa ne vindecam de cele mai grave boli fara a mai folosi medicamente cu contrindicatii care sa mai ne fabrice o alta gramada de boli,si poate fara a mai recurge asa de des la diverse operatii chirurgicale.

    Apreciază

    1. Am avut noi de vanzare la Raw Vegan Mall dar s-a epuizat stocul. Vezi ca in Bucuresti persoane care au cumparat de la noi le au de vanzare, ma refer la plante. Vezi lista de producatori si incearca la BioDumbrava.

      Apreciază

    1. Nu e nimic de tradus. Kale (cheil) e Kale si atat si nu e nap. Nap se numeste in alt fel in engleza iar Kale nu are alta traducere. Vezi link-ul acesta si vei vedea cum arata unul din soiurile de kale care se pot pastra si iarna in gradina cu frunze verzi. Eu le-am avut pe ale mele in pamant cu frunze verzi, chiar si la -25C. Si soiul acesta care e exceptional.

      Apreciază

  4. iarta ma, ligia,
    poate ca nu este nici locul nici momentul, insa o buna cunostintza a mea mi a trimis un mesaj. oare as gresi prea mult daca l as indrepta spre tine? nu cu mult mai mult de atit este cam tot ce as putea face pt acele persoane. zi mi te rog parerea ta.
    iata despre ce vorbesc…

    „tata are doua diagnostice diferite: limfom non-Hotchkin si metastaza care nu se stie de unde provine.
    azi am fost cu lamele la victor babes si tb sa astept cam 3 saptamani dupa rezultat.
    asa ca mi l-au dat acasa. e slabit, nu se tine pe picioare, doar doarme, nu vrea sa manace si tb sa ii povestesc ca unui copil.
    incerc sa il tentez cu mancare (dar nu prea stiu sa fac si nu imi prea iese) si nu am timp din cauza ca tb sa lucrez.
    ma simt neputincioasa.
    a fost internat la coltea, dar fara un diagnostic clar nu s-a putut face nimic.
    nu l-as mai tara la medici aiurea, nu poate inca sa mearga.
    mama l-a cam lasat in pace.
    e urat, imi cer scuze
    mii de scuze”

    multzumiri anticipate,
    cezar

    Apreciază

  5. Salut, Ligia ! Ma simt norocoasa ca ti-am descoperit site-ul si motivata sa fac schimbari in viata mea. De ce? Poate ca la aproape 24 de ani, 1.60 si 95kg, arat ca de 35 de ani si ma simt ca de 55. Trist, I know. Anyway, cu resurse financiare limitate si doar un blender amarat la dispozitie (no money, no juice-extractor-fun), ce cura de detoxifiere as putea urma? Urmeaza sa-mi sustin examenele finale la facultate si sper sa nu ma afecteze dpdv intelectual. Daca as consuma exclusiv fructe/legume+apa, blenduite, deci hrana lichida, cam care-ar fi perioada minima/maxima pentru cura de detoxifiere, cate zile? Ce altceva mai pot face ca sa pornesc schimbarile in bine din viata mea?

    Apreciază

  6. Ligia, te rog frumos am o intrebare la tine, legat de frunzele de capsune. Sunt comestibile numai frunzele plantei sau se pot consuma si frunzulitele de la fruct? Am tot citit pe net dar nu m-am lamurit si pentru ca am cumparat niste capsune minunate micute si parfumate cu frunzulite delicate ma intreb daca le pot consuma cu tot cu frunzulitele respective in smoothie.

    Apreciază

    1. Magda, ambele sunt bune daca sunt bio la fel ca si fructele. Eu cand le culeg din gradina le consum cu totul atat in smoothies, sucuri cat si in salate.

      Apreciază

      1. Multumesc mult Ligia pentru raspuns. Capsunile erau asa de frumoase si atat de apetisante ca sincer si eu le-as fi mancat cu tot cu frunzulite, insa intr-adevar la vremea respectiva nu stiam exact daca sursa era bio. Erau romanesti si fiind foarte mici si parfumate cred ca erau cat de cat ca sa zic asa bio. Ce indraznesc sa te mai intreb este daca crezi ca solutia din linkul urmator este OK pentru a incerca sa inlatur eventualele pesticide atunci cand nu cunosc sursa legumelor si a fructelor: http://www.ecomami.ro/produse-bio/Solutie-pentru-spalat-legume-si-fructe.html. Altfel, am descoperit cosul de legume si comand de la ei cand pot legume si frunze. Am mai apelat si la biodumbrava dar este mai complicat pentru mine cu livrarea produselor. Sa ai o zi minunata Ligia :)!! Multumesc frumos

        Apreciază

  7. As avea o intrebare, momentan nu am un storcator cu presare la rece si nici posibilitati sa imi achizitionez unul, sucurile astea pot fi facute la blender? sau rezultatul (nutritional daca pot spune asa) nu este acelas?

    Apreciază

    1. Claudia, in blender de obicei principiul este altul de mixare si de multe ori de infierbantare a sucurile, insa este mai bine decat nimic. Iti recomand un storcator prin presare la rece manual, care este aproximativ 200 lei si acela te va ajuta sa faci orice fel de suc verde, din orice frunza comestibila de pe acest pamant dar si nectar din fructe moi. Cu bine!

      Apreciază

    1. De la 6 luni bebelusii pot consuma smoothies verzi si toate preparatele raw, respectandu-se regula diversificarii ( a introducerii lente si progresive a alimentelor).

      Apreciază

  8. Buna,

    Sunt la inceput si vreau sa continui pentru ca ma simt excelent. Am renuntat complet la ” suplimente nutritive ”, ma hranesc >85 % raw vegan si e mult mai bine.
    Am o intrebare : dintr-un kg frunze de spanac cam ce cantitate de suc obtin prin presare la rece cu acel Lexen healthy juicer manual ? Ca sa-mi dau seama cam la ce sa ma astept…
    Multumesc

    Apreciază

    1. Nu stiu sa va raspund fiindca dintr-un kg de spanac ar putea sa iasa cantitati diferite daca frunzele sunt proaspete sau daca frunzele sunt culese acum doua zile. Totul depinde de cat de pline de seva sunt si trebuie sa incercati ca sa vedeti. Oricum Lexen scoate pulpa uscata la orice iarba.

      Apreciază

Comentariile sunt închise