Gradina bio

Cum tinem tantarii departe in mod cat mai natural

Dupa cum stim, orice fel de sursa de apa statuta precum lacurile naturale sau artificiale, mlastinele, chiar si apa statuta in caldari, roti sau alte locuri pot atrage tantari. De multe ori facem tot ce putem insa tot nu reusim sa-i tinem departe de noi. Pentru a ne proteja putem incerca cateva trucuri. Se spune ca daca consumam plante aromatice, precum usturoi sau ceapa, vom tine tantarii departe.

Imi aduc aminte ca in timpul facultatii, asteptam cu mare drag sa merg vara in Delta. De cele mai multe ori aveam probleme cu tantarii care nu ne crutau sub nici o forma. Erau peste tot dupa apusul soarelui, ne intrau in ochi, urechi si in gura si nu aveau parca nici o jena. Imi aduc aminte ca la sfatul unei prietene farmaciste, luam mereu vit. B1 timp de doua saptamani inainte de a pleca in Delta si functiona. Se pare ca elimina un miros care nu atragea tantarii de nici un fel. Tot atunci am realizat ca pe langa asta, consumul de usturoi era totusi cea mai puternica arma.

Pentru a tine tantarii departe, aveti grija sa aveti in preajma voastra plante aromatice precum lamaita, roinita, menta, galbenele, marigold cat si uleiuri eterice de menta, lamaie, levantica, rozmarin, lamaita, citronella (planta din imaginea de mai sus), busuioc, salvie etc.

Cateva sfaturi de prevenire sau in cazul in care ati fost muscati.

  • Aplicati gheata pe muscatura. Zona va amorti si mancarimea va disparea, insa doar pentru scurt timp.
  • Masati pielea cu o frunza de menta, de aloe, de levantica, de salvie, de cimbru, de busuioc sau alte plante aromatice.
  • De asemenea folositi uleiuri eterice dar nu cele esentiale care sunt foarte chimice si de multe ori toxice pentru corp. Uleiul de arbore de ceai, uleiul de menta, uleiul de rozmarin, uleiul de lamaie, sunt printre uleiurile des folosite in astfel de cazuri. (Uleiurile eterice sunt cele reale; uleiurile esentiale sunt complet sintetice.)
  • Sucul de lamaie aplicat pe muscatura si masat in piele va inlatura mancarimea si va dezinfecta zona.
  • Retineti ca orice planta aromata puternic tine tantarii departe iar usturoiul si ceapa intra in categoria aceasta. Aplicati-le pe muscatura si mancarimea va disparea iar zona va fi protejata de alte atacuri 🙂
  • Mierea de albine se maseaza pe zona afectata si va elibera mancarimea dar va si dezinfecta zona.

Sunt multe remedii simple cunoscute si putem aplica pe muscatura:

  • Amoniacul
  • Alcoolul
  • Pasta de dinti
  • Sapunul natural uscat
  • Otetul de mere
  • Sucul de aloe
  • Apa de gura mentolata
  • Suc proaspat de patlagina
  • Pasta din argila si apa
  • Sucul de cartof sau un cartof proaspat taiat.

Daca mai cunoasteti si alte idei/remedii, astept cu drag comentariile voastre.

Sursa 1, 2, 3, 4.

18 gânduri despre „Cum tinem tantarii departe in mod cat mai natural

  1. uleiul de oregano este excelent in astfel de situatii. eu am folosit vara trecuta pentru toata familia. este bun atat intern cat si extern.

    Apreciază

  2. Vad ca ai spus deja de pasta de argila, noi o folosim cu succes de un an nu numai pentru intepaturile de insecte, ci si pentru orice iritatii sau alergii ale pielii.

    Apreciază

  3. Multumesc mult pentru aceste informatii utile. Le voi impartasi prietenilor si cunoscutilor mei.

    Apreciază

  4. Îți mulțumesc foarte mult , și în numele familiei mele! Eu am ascultat la radio, în timp ce călătoream cu mașina despre vitamina B1 , și cum o recomandau fără probleme , deoarece dacă este luată și în cantități mai mari, asta însemnând binețeles cu o limită , putem sta fără griji, dat fiind faptul că se elimină prin urină și transpirație. Vă doresc tuturor Iubire Pură și Bucurie în Suflet!

    Apreciază

  5. Multumim pentru informatie’
    sunteti minunata,o sa le impatesesc si preietenilor….zile frumoase…

    Apreciază

  6. Ligia, ce inseamna B1 timp de 2 saptamani? Cate una pe zi? Pentru Delta m-as pregati astfel:) Multumesc!

    Apreciază

  7. Multumim!! m-au ciuruit ieri tantarii cat am fost dupa ciuperci .. Am folosit miere cu lamaie, works like a charm! 🙂

    Apreciază

  8. Am inteles ca frunzele de melisa sau roinita sunt bune pentru depresii si gonirea diferitelor insecte. Chiar si asa uscate puse in casa te scapa de tantari! Stii ceva de asta? poate cineva sa confirme din experienta?

    Apreciază

  9. Helo! multumim de idei!
    Care e diferenta intre uleiuri esential si eterice? Ca m-am confuzat.
    Fara sa vrem sa facem publicitate, 🙂 ne puteti spune ce firme romanesti produc uleiuri bune si nechimice?

    Apreciază

    1. Buna, am introdus un link catre uleiurile eterice exact unde scrie uleiuri eterice. Uleiurile esentiale din comert (de 6-10 lei) sunt sintetice, bogate in arome chimice si nu au nici o legatura cu termenul de ulei natural. Uleiurile eterice sunt uleiuri pure, de triplafiltrare, obtinute prin presare la rece, in cazul citricelor si prin distilare la vapori de apa. Dat fiind faptul că producerea uleiurilor eterice este un proces complex şi costisitor, unii producători, în locul uleiurilor eterice naturale, produc surogate aromatice, adică uleiuri esenţiale artificiale obţinute pe cale chimică cu aromă analogică uleiurilor sau plantelor naturale.

      Asemenea uleiuri sunt supranumite naturalizate (spre deosebire de naturale). Noţiunea „naturalizate” înseamnă că uleiul a fost obţinut pe cale artificială, dar care are un analog natural. Deoarece compoziţia chimică a uleiurilor eterice naturale nu poate fi copiată, majoritatea uleiurilor sintetice nu numai că nu posedă acţiuni curative, dar sunt periculoase pentru folosire în aromacandele şi mai cu seamă pentru administrare internă. Cu bine!

      Apreciază

  10. și eu care credeam că o să găsesc sfatul minune pe care-l caut de ceva timp 🙂 Țânțarii mei locuiesc fără nicio jenă printre plantele aromatice, când le ud se ridică roiuri, roiuri. Soluțiile care ar trebui să-i îndepărteze sunt total ineficiente… și disperarea mea la maximum.

    Ce am învățat însă pe propria mea piele din conviețuirea cu ei este faptul că pudra de argilă (amestecată cu apă) aplicată imediat pe locul mușcăturii are proprietatea de a extrage „anestezicul” pe care țânțarul l-a injectat. După ce în două reprize am avut ochii umflații din cauza unei reacții alergice la mușcăturile de țânțari la următoarele am aplicat imediat pasta de argilă și ochiul nu mi s-a mai umflat.

    Apreciază

  11. Eu folosesc plase de tantari la geamuri si la usile de la balcoane.Am usi suplimentare cu plasa de tantari,pe care le putem inchide ermetic si le folosim pe perioada calda,ca sa intre aerul si sa se mai se raceasca atmosfera.Doar daca nu inchidem usile suplimentare,ne invadeaza tantarii.Eu cred ca e cea mai buna solutie pt casa sau apartamente.

    Apreciază

  12. Ligia, Multumesc mult pentru explicatiile despre uleiuri. Acuma m-am apucat sa le folosesc in scopuri cosmetice, si-mi plac mult. O sa fiu atenta de care cumpar.
    Eu acuma am o gramada de furnici in bucatarie… 😦 mi-i mila de ele, da tre sa le hîşîi cumva. O sa dau cu oţet pe jos, pun plante si uleiuri, poate pleaca acolo la ele. 🙂

    Apreciază

  13. Ligia, pe ce informatii te bazezi cand afirmi ca uleiurile esentiale sunt chimice, toxice si ca singurele uleiuri reale sunt cele eterice?
    Eteric si esential inseamna acelasi lucru.
    Marea majoritate a producatorilor uleiurilor esentiale din magazinele naturiste sunt acreditati, unii detin ISO, cu siguranta sunt supusi unor verificari.
    Daca uleiurile lor esentiale, despre care ei afirma ca sunt naturale, ar fi chimice si sintetice, nu ar exista niste repercusiuni, nu ar fi retrase de pe piata?
    Multumesc mult

    Apreciază

    1. Cornelia, mergi cu un flacon de 6-8 lei la un centru de testare chimic si vei vedea ce contine. Un test costa in jur la 700- 900 lei parca. Din pacate chiar daca sunt sintetice, nu sunt retrase de pe piata cum nu sunt retrase si multe produse alimentare nocive si chiar medicamente foarte periculoase care sunt interzise in alte tari si la noi inca le poti lua chiar si fara reteta.

      Apreciază

Comentariile sunt închise