Retete fara foc · Surse de Probiotice

Socata cu Kombucha

De cand a iesit socul tot facem aceasta bautura racoritoare cu kombucha, doar fiindca fermenteaza rapid, insa se poate face si fara kombucha. Mi-am uscat in deshidrator mult soc si folosesc uscat mai mult decat proaspat. Stiu ca o sa ma intrebati, dar nu facem ceai pentru kombucha? Pentru socata eu adaug doar apa filtrata si un sfert din cantitatea anterioara de socata (pe care o pastrez de fiecare data in borcan) si se fermenteaza imediat. De multe ori o las si fara lichidul anterior si se face, insa dureaza 1-2 zile pe timp de vara pana este gata.

Dupa cum ati vazut in poze, eu pun florile de soc si feliile de lamaie intr-o punga de filtrat si mi se pare cea mai simpla forma de a filtra socata. Cand dorim sa bem, turnam direct din borcan si nu mai plutesc floricele si samburi prin kombu-socata noastra.

De asemenea, mare grija la borcane. Trei borcane de 3 litri ni s-au spart efectiv sub ochii nostri fara sa le facem nimic. Auzeam in timpul zilei o plesnitura mica de sticla crapata si spre seara cand mergeam sa torn bautura in carafe, ramaneam cu partea de sus a bocanului in mana iar un val de socata acoperea toata chiuveta si bucataria 🙂 Nu a fost atat de distractiv pe moment, insa am vrut sa vad pana cand se prelugeste povestea asta cu crapatul borcanelor. Dupa 3 intamplari, am renuntat la borcanele cumparate din comert si am cautat in pivnita un borcan (cel din poza) mai vechi,  cu sticla mai groasa. Se pare ca cele noi sunt de o calitate indoielnica si presiunea lichidului le-a facut sa cedeze, chiar daca nu erau inchise etans.

Socata cu Kombucha

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 3 litri de apa filtrata rece
  • 300 g de zahar brut (nu brun) din trestie de zahar
  • 4-5 palarii de flori de soc proaspete sau uscate
  • 1 lamaie taiata felii

Ingredientele de mai sus se adauga in borcan si se lasa la fermentat. Florile de soc le folosesc pentru doua ture de socata fiindca au o aroma puternica. Nu umpleti borcanul pana sus, fiindca va da afara.

Dupa o zi gustati bautura si trebuie sa fie putin acidulata. Daca nu este suficient de dulce, fiindca kombucha va consuma tot zaharul, puteti adauga miere raw sau alt indulcitor natural. Se pastreaza in sticle de ceramica la rece sau la temperatura camerei, insa va continua sa fermenteze. Este o bautura hranitoare, racoroasa, probiotica si mi se pare excelenta pentru intreaga familie. Enjoy!

  • O parte din ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

36 de gânduri despre „Socata cu Kombucha

  1. super bautura, dar nu am ciuperca, de unde o pot procura?
    cred ca ar merge si cu capsuni, cirese, visine, caise…..chiar si cu mere rase sau alte fructe.

    Apreciază

  2. Arata tare bine!Pacat ca nu mai e soc acum.Am facut anul asta de vreo 3 ori socata clasica.As fi facut si cu Kombucha dar acum e prea tarziu.La anul…

    Apreciază

      1. Uscat da,insa proaspat nu.Sau cel putin eu nu am mai vazut.Iar eu prefer sa fac socata cu cel proaspat.Am observat ca-mi iese mai buna…

        Apreciază

  3. Din informatiile tate, bautura din chefir de apa este la fel de sanatoasa ca si cea din kombucha? Ca beneficii pe care le ofera…

    Apreciază

  4. Ligia, de unde se poate achizitiona kamboucha? Chiar si cu bani….dar nu as vrea sa ma inscriu nicuunde ca sa o cumpar, caci am vazut ca se obisnuieste acum asa. Sau kefir de apa? Ce parere ai de el? Multumesc

    Apreciază

      1. Ligia, as vrea sa va intreb, cum poate kombucha fi sanatoasa, daca este facuta cu zahar, care raw veganii exclud din dieta lor? chiar daca zahar este consumat de ciuperca, caloriile si proprietatile negative ale zaharului tot raman….?

        Apreciază

        1. Kombucha consuma tot zaharul si nu mai ramane nimic din el. Iar in privinta raw veganilor, sa nu uitam ca sunt diferite categorii. Sunt multi care consuma zahar din trestie de zahar sau forme de zahar din orez, palmier, malt etc.

          Apreciază

  5. Ligia am o mare neintelegere legata de aceasta bautura. Prima oara cand am auzit de kombucha am fost foarte intersat si am citit foarte mult despre ea. Chiar am gasit o donatoare care ne va da o ciuperca. Dar zilele acestea am citit si mai mult despre kombucha si am gasit pe anumite site-uri oameni care afirma ca aceasta bautura poate fi periculoasa si ca nu este atat de benefica. acum sunt total confuz…. :-??

    Apreciază

  6. Buna Ligia, mi-ati adus aminte in acest articol de „kombucha” care se consuma intensiv vara in copilaria mea de toata familia. Era o bautura exceptionala pe care bunica o facea din soc sau ceai negru. Mi-am procurat (am cumparat !) zilele trecute ciuperca „komboucha” prin posta care a ajuns in 2 zile, hermetic ambalata. Imediat am inceput prepararea bauturii asa cum ati explicat insa azi dupa 3 zile, ciuperca e inca pe fundul borcanului si gustand, lichidul e inca foarte dulce… e normal ? Stiind ca komboucha ca consuma tot zaharul si bautura nu trebuie sa fie dulce. Sau va trebui sa astept cateva zile ? In plus, am primit in pachetelul cu komboucha un set de „papier PH” cu care sa controlez aciditatea. este notat intre 4.6 si 2.6. La care aciditate komboucha e buna de folosit ? Merci de raspuns.

    Apreciază

    1. Bautura trebuie sa fie acidulata, precum socata. Ai adaugat si lichidul care ti-a fost dat? Pana ciuperca se acomodeaza, va dura o perioada si nu te astepta ca bauturile sa iasa din prima. Ciuperca nu trebuie sa stea la suprafata sau la fund, ci unde doreste ea si in mod normal prima tura de ceai se poate consuma dupa 7-8 zile. Important este sa fie sanatoasa si sa nu putrezeasca. Legat de pH-ul bauturii bune de consum, acesta trebuie sa fie sub 4. Daca este mai mult, deja nu se poate consuma. Mult succes!

      Apreciază

        1. Buna Ligia, am reusit in fine bautura dupa 9 zile pentru prima „tura” e chiar super bautura, dar parca nu chiar asa cum era in copilaria mea. Sper ca urmatoarele „ture” se vor prepera in mai putin timp. Pana acum am facut cu ceai negru special komboucha si urmatoarea va fi socata asa cum ati explicat reteta – planta uscata.
          Numai bine va doresc si astept mereu noitati raw-vegane !

          Apreciază

    2. Ciao Elisabeth!Sunt Claudia si sunt foarte interesata sa cumpar si eu aceasta ciuperca KOMBUCHA ;spune-mi de unde ai cumparat-o concret .Multumesc !

      Apreciază

      1. Bonjour Claudia,
        Eu sunt in Franta si am cumparat-i pe siteul : http://kombucha-shop.fr/ Adica din tara in care traiesc si ciuperca a ajuns in 3 zile. Important este sa nu se piarda mult timp pe drum. Spuneti unde locuiti si va voi putea da din ciuperca mea dupa ce se va mai mari asa cum e normal. Salutari „komboucienne” !

        Apreciază

  7. Ciao Elisabeth!Multumesc din suflet pentru informatie azi 19.07’12 am comandat la kombucha shop, sper ca va fii bine cu transportul…. eu traiesc in Italia. ;)))))

    Apreciază

  8. Ciao Elisabeth!Uite ieri mi-a ajuns coletul din Franta de la KOMBUCHA SHOP …am asteptat o saptamana…am pus-o la treaba pe aceasta KOMBUCHA vedem ce iasa…ca de obicei , sper ca va fii bine… Bye-bye!!! 🙂

    Apreciază

    1. Buna Claudia – Felicita, ma bucur ca ai primit repede. O mica atentie insa, sa o intrebam si pe Ligia daca e important – „am uitat” la un moment sa-mi scot verigheta de aur cand a trebuit sa bag mana in borcan dupa komboucha si apoi am descoperit ca komboucha e intr-un colt mai „moale” desi bautura nu are gustul schimbat. Mai bine atentie, cand preparam, sa nu avem bijuteriile la degete.
      Astept vesti cum ti-a iesit… Salutari „kombuciennes” !

      Apreciază

  9. Buna,Ligia
    Am primit o Kombucha ,am vazut filmuletul tau dar mai am cateva nelamuriri.Poate ma poti ajuta :
    1-care este raportul marime (cantitate )ciuperca/cantitate apa
    2-in varianta ceai-ce cantitate este indicata sa bei zilnic
    3- ceaiul rezultat dupa fermentare este alcoolizat ?
    4-in locul ceaiului negru / verde se poate folosi alta planta ,ca de ex : menta,salvie,etc?

    Multumesc ,

    Apreciază

    1. 1. Raportul apa cantitate este dupa ochi si nu are legatura cu marimea ciupercii. Eu am facut 3 l de kombucha cu o ciuperca mai mica decat palma. A durat putin mai mult, insa s-a facut.
      2. Se incepe cu un pahar pe zi si se pastreaza asa timp de o luna sau in functie de cum simte corpul. Noi beam si 2l pe zi cateodata.
      3. Ca orice bautura fermentata are un procent mic de alcool, asa cum are varza si castravetii murati.
      4. Este ideal sa se foloseasca doar ceai negru sau verde, fiindca cu asta se hraneste ciuperca. Daca folositi plante, trebuie sa nu aiba antibiotic natural, precum menta, salvia, fructele de padure, ceaiurile de iarna cu condimente precum cuisoare si scortisoara etc.

      Apreciază

      1. Multumesc mult pt raspuns.M-am lamurit.
        Am pus la facut prima serie.Cand va fi gata iti voi spune cum a iesit.
        Numai bine

        Apreciază

  10. Asa cum am promis,revin cu impresii.Am lasat-o de miercuri pana duminica pe considerentul ca a fost f cald .Cred ca mai mergea o zi caci nu este acidulata.In rest,dulce-acrisoara,usor miros de otet.
    Ma gandesc daca se poate merge cu fermentatia mai departe si poate fi folosit si ca otet .
    Ce parere ai ?
    Ciuperca poate sta la frigider cateva zile pana fac o serie noua si cam cate zile ? Ma gandesc ce fac cu ea daca plec in vacanta 8-10 zile ?

    Multumesc

    Apreciază

    1. Asa trebuie sa fie, dulce acrisoara. Poti sa o lasi putin mai mult sa se faca otet fara probleme. Daca pleci in concediu, nu o lasa in frigider ci las-o in casa, in camara la intuneric si neaparat sa aiba lichdul ei (otetul) care sa o acopere. Se va ridica poate la suprafata dar este ok. Eu o am de mai bine de jumatate de an afara, in lichidul ei si o folosesc doar cand am nevoie. Cu bine!

      Apreciază

  11. helloooo Elisabeth!!!!Uite am terminat cu vacanta;)acum dinou la munca.Da merge FOARTE BINE treaba cu KOMBUCHA la inceput am baut 50ml dimineata,50ml dupa pranz si 50 ml inainte de culcare…acum suntem la faza de 200ml dimineata,200ml dupa pranz(asteptam 2ore…)apoi 200ml inainte de culcare..si uite asa amandoi(eu si sotul meu)am devenit fideli cu Kombucha;)am 2 borcane de 5l deci am 10l de kombucha…cred ca mai cumpar unul de 5l asa voi avea 15l cum suntem in doi trebuie…e o bautura WOOOWW la gust .Ai dreptate si cu verigheta eu mi-am dat jos toate inelele,super ultra spalat mainile…acum am inceput si cu semintele de CHIA sa le folosesc si uite asa inainte.BYE-BYE!

    Apreciază

  12. Buna Elisabeth,
    as fi bucuros sa primesc kombucha de la tine daca ai de donat. Eu locuiesc in Paris.

    Apreciază

  13. Buna Ligia, m-am hotarat sa fac si eu, dar as vrea sa te intreb ceva inainte. Ce termen de valabilitate are bautura (ma refer la cea pe care o beau, dupa ce am separat-o de cantitatea unde va sta ciuperca pana la urmatoarea folosire) ? Si observ k aceasta nu mai are pliculete de ceai verde sau negru, ele fiind inlocuite de soc; cu ce as putea inlocui socul? Multumesc mult!

    Apreciază

    1. Bautura poate fi bauta atata timp cat nu este foarte acida. Ori ii faci un test ori daca este prea otetata nu o mai consumi. Varianta de mai sus este cu soc, insa cum am aratat in video anterior, se poate face cu ceai verde sau negru.

      Apreciază

Comentariile sunt închise