Retete fara foc

Semintele de chia, miracolul aflat intr-o samanta

NU SE CONSUMA ZILNIC, CA DE ALTFEL NICI UN ALIMENT CONSIDERAT SANATOS.
ZILNIC SE POT CONSUMA DOAR CELE DE MAI JOS:

  • ALGELE MARINE
  • VLASTARII
  • SUCUL DIN IARBA DE GRAU

Semintele de chia sunt printre cele mai marunte seminte din lume, avand insa proprietati exceptional de complexe: sunt bogate in minerale, acizi omega-3, antioxidanti si nu in ultimul rand, in proteine complexe. Semintele fac parte din familia salviei si au fost mentionate inca din secolul al XVI-lea in documentele aztece – Codex Mendoza – afirmandu-se ca sunt cele mai complexe surse de energie si putere. Pot avea doua culori, bej si maro inchisinsa ambele variante sunt extraordinare. 

Acestea pot fi consumate cel mult de 2-3 ori pe saptamana sub diferite forme – precum adaugate in smoothies, facute budinci, in painici raw, in salate – sau presarati-le in cerealele de dimineata etc. 

Consumati chia de 2-3 ori pe saptamana insa incercati totusi sa nu consumati zilnic, fiindca organismul are nevoie de o diversitate mare de nutrienti, care vor ajuta la asimilarea nutrientilor gasiti in aceasta samanta miraculoasa. Asigurati-va o diversitate in alimentatie si nu va axati doar pe un singur ingredient sanatos, deoarece corpul mai are nevoie si de alti nutrienti.

  1. Contin de 5 ori mai mult calciu decat laptele (plus magneziu si bor care ajuta calciul sa se transfere in oase). 2 linguri au aproximativ 180 mg de calciu, care este foarte semnificativ pentru necesarul zilnic. Contine si 96 mg care constituie 30% din cantitatea necesara majoritatii persoanelor.  
  2. Contin de 3 ori mai multi antioxidanti decat afinele.
  3. Contin de 3 ori mai mult fier decat spanacul.
  4. Contin de 3 ori mai multa fibra decat ovazul.
  5. Sunt o sursa complexa de proteine, avand toti amino-acizii esentiali intr-o forma extrem de usor de digerat.
  6. Contin de 2 ori mai mult potasiu decat bananele.
  7. Contin mai multa omega 3 si 6 decat semintele de in si nu se rancezesc asa usor. Tot trebuie pastratate la frigider, ca de altfel toate semintele si nucile. Vedeti aici care este motivul. 
  8. Pe langa toate acestea, sunt o sursa excelenta de energie – in special pentru atleti – iar o cantitate mica confera satietate.
  9. Ajuta corpul sa elimine kilogramele in plus si taie pofta de mancare.
  10. Ajuta corpul sa isi sustina si sa isi reconstruiasca muschii in timpul exercitiului fizic, in timpul sarcinii dar si dupa nastere, deoarece ajuta la regenerarea membranei.
  11. Cresc lactatia si sunt o sursa compacta de nutrienti pentru copiii de orice varsta.
  12. Nu au gust si absorb apa foarte usor, transformandu-se in mai putin de 10 minute intr-o budinca densa.
  13. Sunt usor de digerat si imediat dupa ingerare sunt transportate si folosite de catre celulele corpului nostru.
  14. Pe langa toate acestea, erau folosite de indieni si misionari la bandajarea ranilor, pentru grabirea vindecarii si pentru evitarea infectiei. Le foloseau si pentru a indeparta infectiile oculare si pentru clarificarea ochilor, prin simpla plasare a doua seminte in ochi.
  15. Au un continut scazut de carbohidrati si mai toti carbohidratii din chia, sunt constintuiti din fibra, adica nici unul dintre carbohidrati nu reprezinta zahar sau amidon.

 

Precum am spus, se pot consuma sub diferite forme, insa eu le prefer sub forma vestitei retete de budinca sau „icre”.

Budinca de chia raw

  • Porții: 1-2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare
Ingrediente:

Instructiuni: Laptele de migdale se prepara ca aici iar pasta de curmale este foarte simplu de facut: 5-6 curmale fara samburi se blenduiesc cu laptele de migdale ori susan, sau cu apa. Toate ingredientele se adauga intr-o cana si se amesteca timp de 5-10 minute, pana devin gelatinoase. Se pot adauga fructe proaspete sau uscate precum zmeura, caise, piersici, banane, kiwi, mango etc..

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

127 de gânduri despre „Semintele de chia, miracolul aflat intr-o samanta

  1. EXTRAORDINAR ACEST ARTICOL SI RETETA BINEINTELES…AS VREA SA INTREB CE BENEFICIU ADUCE BOLNAVILOR DE CANCER CARE AU FACUT SI CHIMIOTERAPIE SI DACA SE POATE,
    UNDE POT FI CUMPARATE…Multumesc Ligia 🙂

    Apreciază

    1. Toate avantajele nutritionale enumerate ajuta enorm in orice stadiu de boala. Se pot cumpara de la magazinele naturiste sau online. Am inclus link-uri daca apasati pe cuvintele „semintele de chia negre”.

      Apreciază

    1. Se gasesc si la Kaufland (Resitei), in magazinul naturist de langa Sensiblu, asta in cazul in care nu gasesti la Miracolul Plantelor

      Apreciază

  2. Azi am citit articolul si ,tot azi am si incercat..Doar ca am pus si o lingura de miere, fiindca de obicei mananc mai dulce. si cu mure a fost foaaaaarte bun.
    Cristina,din Timisoara sunt si eu, si am cumparat din farmacia naturista=pret=14.5 lei…150 g. mie imi aduce aminte de gustul unei portii de gris cu lapte:) Multumim Ligia!:*

    Apreciază

    1. te rog Luciana sa precizezi unde anume in Timisoara se pot cumpara semintele???te rog ffff mult e o urgenta….daca reusesti sa-mi raspunzi voi da o fuga din Varset anume ca sa le cumpar mamei!! 🙂

      Apreciază

  3. Felicitari pt.articol e foarte interesant ,e prima data cind aud de aceste seminte, sper sa le gasesc in Italia asa incep o cura.Eu sunt convinsa ca plantele si semintele au puteri benefice foarte mari asupra corplui uman,din pacate multi le ignora.Felicitari pt.tot ce faci.

    Apreciază

  4. Pana acum le-am consumat numai in cereale, in shake-uri sau in diverse salate. Ma bucur ca ai postat reteta asta, o voi incerca! Multumim!

    Apreciază

    1. Nu exista contraindicatii, insa cred ca nu trebuie sa se exagereze. Echilibrul este bun in toate. Noi consumam zilnic cate 3 linguri/persoana.

      Apreciază

  5. am facut si eu,cu merisoare,topping de miere si lapte de vaca:)!excelent,excelent!:)multumesc,Ligia!

    Apreciază

  6. Am incercat sa gasesc traducerea in Engleza pentru semintele de chia si nu am reusit. Au si o alta denumire dupa care pot sa le caut?

    Multumesc!

    Apreciază

    1. Emma, au aceeasi denumire draga mea – chia seeds. In USA sunt peste tot in magazine naturiste, in Whole Foods, in Mom’s sau Trader’s Joe su daca nu le gasesti, toate site-urile online care au ingrediente raw, le au de vanzare. Du-te la Nuts Online sau alte site-uri dedicate.

      Apreciază

  7. LIGIA TE IUBESC PT CA EXISTI AM INCEPUT SI EU DIN MAI SA MANINC MAI RAW SI MA SIMT F BINE .AVEAM PESTE 100 DE KG RESPIRAM F GREU AM DIABET ZAHARAT TIP 2 AM SLABIT MA SIMT F BINE NU MAI GIFII MULTUMESC CA EXISTI CA EXISTA ALIMENTATIA RAW.CU CONSIDERATIE ELENA

    Apreciază

  8. Intrebare de gradinar ! Semintele de chia pot fi cultivate in romania ? Cunosti pretentii pediclimatice ale plantei care face semintele chia ? Ar fi bine de stiut ! Daca nu ma poti ajuta cu informatia ma duc sa il intrb pe google. Multumesc.

    Apreciază

  9. Am sa incerc, dar e prea tarziu, la anul voi face asta pana atunci am sa degust din plin chia, sa vad daca merita sau nu. Am cautat google si intradevar planta are nevoie de mult soare, uraste umbra, si neaparat umiditate necesara. Nici nu ma mira, cam la cate propietati are, asa pretentii la fel ca nucul aproape. Oricum multumesc de noutate am aflat o groaza de lucruri zile astea.

    Apreciază

    1. Cine cauta, gaseste 🙂 Multumesc Ligia pentru proprietatile amintite. Mie dintre toate, cel mai interesant lucru mi se pare faptul ca nu rancezesc, desi 53% din totalul semintei este grasime si nu orice grasime, ci una super bogata in omega3 vegetala.

      Apreciază

  10. Buna ,Ligia

    Indraznesc sa vin cu o reteta a carei idee mi-a venit dpua ce am vazut postarea ta cu icrele din kia.M-am gandit sa incerc sa fac tzatziki.Nu am facut decat sa inlocuiesc iaurtul cu seminte de kia lasate cam 30 min la inmuiat.In rest,ingredientele obisnuite-ulei de masline ,usturoi,sare,putina menta .Toate amestecate cu castravetii taiati cubulete.
    A fost excelenta !

    Cu bine !

    Apreciază

    1. Laura, posteaza fara probleme oricand ai o reteta noua. Am sa incerc si eu reteta ta. Apropos, stii ca se poate face iaurt din nuci (migdale sau caju), insa este foarte gras. Mie una nu prea imi place si l-am evitat.

      Apreciază

        1. Trebuia sa am noutati cu semintele de Kale? Noi nu le mai aducem deloc si se pot gasi pe Okazii fara probleme. Asta primavara eu am cumparat de la ei si sunt super bune. Cantitatie sunt exagerat de mici pentru 6-7 lei (5-6 boabe) insa au iesit toate.

          Apreciază

        2. Le-am cautat pe site-ul tau si nu le-am gasit.Imi propusesem in primavara sa ma ocup de asta dar am uitat.Crezi ca mai merg plantate acum,in ghiveci,in balcon sau sa astept primavara ?

          Apreciază

        3. In balcon le poti planta cat timp este caldut si nu ingheata. Nu vor creste ca cele din gradina, insa vor plantute precum rasadurile de varza sau putin mai inalte. Noi pe timp de iarna le germinam si le mancam asa, micute si verzulii (erau seminte bio).

          Apreciază

        4. Cred ca le voi lasa,totusi,pt primavara sa creasca firesc.
          Multumesc mult pt raspuns si pt timpul pe care ti l-ai facut pt mine.
          Numai bine,Ligia

          Apreciază

  11. Se pot pastra icrele la frigider, pentru cateva zile? Ca am vazut ca semintele de chia au multe fibre la 100g si ma gandesc ca nu e ok sa mananc multe „icre” intr-o singura zi 🙂

    Apreciază

  12. buna ligia,
    am o intrebare care nu este legata de subiect, insa poate ai timp sa o citesti 🙂 : inca mai gasesc in gradina frunze de papadie, capsune, sfecla rosie, etc. le mai pot folosi la sucurile verzi? sau sunt trecute deja? multumesc mult, simona.

    Apreciază

    1. Orice frunza este buna, atata timp cat este verde si creste intr-un spatiu cat mai putin poluat. Le poti folosi cu incredere pana da gerul peste ele, chiar si dupa aceea daca mai rezista. Cu bine!

      Apreciază

    1. Noi locuim in Marea Britanie , am căutat seminte chia in majoritatea magazinelor dar sunt de negăsit . Cum am putea sa le procuram ? Dacă ne puteți da o idee v- am fii recunoscatori . Va multumim

      Apreciază

      1. Laurentiu, exista atatea magazine online cu raw food in UK. Nu le stiu care sunt cele mai dotate insa eu dat cautare pe Google si imediat au parut zeci de rezultate. Amazonul le are plus multe alte magazine. Va trimit pe email si alte site-uri care vand chia seeds. Cu bine!

        Apreciază

        1. Asta am realizat si eu după ce ți-am scris mesajul si sunt pe punctul de a comanda . Te rog dacă vreodată vei susține un seminar in UK anunța -ne . Am fii foarte bucuros sa participam . Multumesc pentru promtitudine .

          Apreciază

        2. copiii au voie seminte chia ,ma refer la cei cu virsta cuprinsa intre 10-11 ani

          Apreciază

  13. Buna, Ligia
    Stiu ca semintele de in intregi se elimina din organism asa cum le-am inghitit , intregi.De aceea nu beneficiem de nutrientii lor minunati decat daca le consumam macinate. Ma intreb daca nu se intampla la fel si cu semintele de chia.Oare nu e nevoie sa le rasnim pentru a ne folosi de proprietatile lor miraculoase?

    Apreciază

    1. Diana draga, la semintele de in si semintele de chia este o regula simpla pentru a putea fi folosite de catre corpul nostru, si anume – inmuierea si transformarea lor in gelatina. Asta am si facut in retetele de mai sus, deci totul este in ordine.

      Apreciază

  14. Iti multumesc.Am facut ieri „icrele „de chia si le-am consumat cu multa placere impreuna cu fiul meu de 16 ani,care de 2 luni a devenit si el raw vegan.O idee excelenta aceata reteta! O vom repeta si ne vom gandi cu bucurie la tine!

    Apreciază

  15. Buna dimineata! Sunt insarcinata in 3 luni si as vrea sa stiu daca pot lua seminte de chia.Am inteles ca ar fi benefice pentru dezvolatarea puiului. Va multumesc!

    Apreciază

    1. Asa cum este mentionat si in articol, se pot lua fara probleme. Eu consum de la inceputul sarcinii si pana acum (luna a 5 a) si ma simt exceptional. In primul rand regleaza tranzitul intestinal si in al doilea rand, se ocupa si rezolva atatea carente care intervi in cazul femeilor insarcinate. Cu bine si sarcina usoara!

      Apreciază

  16. sunt o mamica a unui bebelus de 6 luni.alptez si as avea o intrebare……pot consuma aceste seminte?il afecteaza pe bebe……..din cate am citit e bun ptr lactatie……dar eu as vrea sa ssi ptr slabit….multumesc

    Apreciază

    1. Nikol, cum sa-l afecteze pe bebe? Sunt cele mai recomandate seminte in special in perioada sarcinii si a alaptarii, fiindca sunt miracole adevarate care nu dau reactii adverse de nici un fel. Consuma-le sanatoasa fara probleme. Pentru slabit iti recomand pe langa gandire pozitiva in aceasta directie, sport neaparat, apa multa, vlastari tot zilnic daca ai putea, cel putin 4-5 feluri diferite de la zi la zi, cat si chlorella si spirulina zilnic (care te va ajuta si la alaptat). Cu bine!

      Apreciază

  17. Buna ziua,la copii de 2ani,ce cantitate de chia poti sa le dai zilnic?
    Pentru slabit poti sa ne dai o reteta,incluzand semintele chia?
    Multumim!

    Apreciază

    1. Se incepe cu cantitati mici si se ajunge trepat chiar si pana la 2-3 linguri. Toate retetele mele ajuta la slabit daca sunt imbinate cu gandirea pozitiva si eliminarea gandurilor mai putin pozitive, cu sportul si cu odihna buna. Sanatate!

      Apreciază

  18. Chia se mai numeste quinoa?Cat despre semintele de kale,eu am cumparat in primavara de la o firma de seminte ,erau comercializate ca si varza creata.Cand am vazut ce minunatii au crescut am cautat sa vad beneficiile acestui soi.Excelent!Gradinaresc cu placere,fara ingrasaminte si alte chimicale,experimentez si sunt interesata si de alte plante ce pot fi cultivate la noi,benefice sanatatii.Va imbratisez cu drag!

    Apreciază

    1. Chia se numeste Chia (maro, bej sau neagra) iar quinoa, Quinoa (rosie, alba si neagra). Cauta-le imaginile pe Google si vei vedea ca sunt diferite. Cu bine si mult succes cu gradinaritul.

      Apreciază

  19. Am o cultura redusa de salvie cu flori mov si altele albe.Semintele provin din Franta si plantele rezultate sunt perene.Frunzele se pot folosi uscate pt. ceai , regland glicemia ,la fel si prajite in ulei , (sunt delicioase) .
    Anul acesta am recoltat cam 300 gr de seminte care par sa semene dupa descriere cu Chia sau „salvia hispanicus”.Oare posed chiar Chia ?

    Apreciază

    1. Se mai gasesc la diverse site-uri, insa stocul s-a cam epuizat la marii distribuitori din tara si se va reactualiza candva in decembrie (din cate mi-au spus toti). Cu bine!

      Apreciază

  20. Ligia am si eu o intrebare….semintele de chia contin proteine…proteinele nu este bine sa le combinam cu carbohidrati…asta ar insemna ca nu pot manca icre de chia cu paine neagra…sau?

    Apreciază

    1. Irina, daca ai probleme majore cu sistemul digestiv stai departe de orice combinare mai putin buna, insa daca nu ai, nu trebuie sa iti faci probleme. Nu poti compara proteina din chia cu proteina animala si in general combinarile mai putin bune se refera in special la mancarea gatita, si mai putin la cea raw sau variana propusa de tine. Daca ar fi asa, nici torturile si prajiturile raw nu ar fi bune fiindca contin fructe si proteine, insa s-a observat ca multe persoane care au probleme in general cu sistemul digestiv nu au nici o problema cand fac combinari de genul acesta in alimentatia bazata in mare parte pe cruditati.

      Apreciază

      1. Ligia, iti multumesc mult pt. raspuns. Nu am probleme de digestie din fericire. Insa am observat si eu cam ce strat de grasime aveam pe burta cand mancam carne de exemplu cu carbohidrati. De ceva vreme am inceput sa nu mai fac combinatii proaste insa ma ingrijoreaza faptul ca am slabit destul de mult….ma gandesc ca se reconstruieste organismul dupa faza asta (am renuntat la carne in proportie de 95%) si voi ajunge iar la greutatea ideala. Reteta ta de icre din chia e delicioasa, imi place la nebunie!!!

        Apreciază

  21. Important!Pentru toţi veganii şi vegetarienii!REŢETĂ PENTRU REVENIREA CULORII PĂRULUI!Se fierb într-o oală mare( 4-6 l) cojile de la 10-12 cartofi de la ţară,timp de 1/2 ora,se lasă la răcit şi se toarnă în sticle,care apoi se pun în frigider.Se beau minim 3 căni pe zi,cu o oră înainte de masă.Eu am început cura de 5 luni,sunt vegan de 7 luni,iar părul şi-a recăpătat culoarea normală în proporţie de 80%.Eram alb complet,este ceva incredibil!Colegii de la liceu m-au întrebat cu ce m-am vopsit.Alt semi-miracol care mi s-a întîmplat,de cînd sunt vegan-mi-au scăzut dioptriile.Sunt miop(nu ştiu dacă mai sunt),ochi stîng -2.75 lentilă sferică,ochi drept -2,5 sferica.Pentru ochi fac exerciţii găsite la sfîrşitul cărţii despre Vanga,nu mai ştiu exact titlul cărtii(o am împrumutată),se găsesc toate pe net.LIGIA POP,îţi urez multă sănătate,datorită ţie sunt vegan,am 45 de ani şi mă simt ca la 18 ani!Să dea Dumnezeu să faci şi tu un institut Hippocrate al tău,să vindeci oamenii de boli grave,că-ci probabil,menirea ta pe acest pămînt este cea de vindecare a oamenilor-misiune supremă!

    Apreciază

  22. Tocmai am mancat chia facute icre. Doamne, o bunatate. Neasteptat de bune.Multumim de reteta Ligia. Pupici

    Apreciază

  23. buna ziua am doua saptamani de mancat cruditati am slabit 3 kg sper sa continui cat mai mult cu hrana asta ma simt nemaipomenit o recomand tuturora

    Apreciază

    1. De zeci de ani se ofera la micul dejun la institute de sanatate din SUA budinca de chia, care nu inseamna doar o lingurita si oamenii au fost incurajati sa consume atat semintele acestea zilnic cat si multe alte vegetale recomandate in cantitati mai mici de catre anumiti nutritionisti vestiti si rezultatele au fost exceptionale. Din pacate, foarte putini nutritionisti se tin la curent cu noutatile care apar zilnic in lumea nutritiei si acestia daca sunt gasiti trebuie incurajati si protejati ca pe aur. Restul, nici nu stiu ce inseamna anumite ingrediente mai exotice, ce nutrienti contin, ce reactie chimica au in corp si care este cantitatea limita reala acceptata de fiecare corp in parte etc. Ce ma deranjeaza cel mai mult este ca sunt tratate mai toate semintele, nucile si cruditatila ca si cum ar fi toxice, insa mai bine ar trage semnale de alarma referitoare la alte produse care chiar fac rau corpului. In acelasi timp fiecare este liber sa creada ce doreste si pe cine doreste, insa eu tind sa cred oamenii de stiinta si experti din lumea asta mare care ofera sustinere reala si logica pentru ceea ce spun.

      Apreciază

  24. Ligia, pentru un bebe de 8 luni, as putea folosi Chia iar daca da, cat si cum?
    Stiam ca sunt energizante, fetita e destul de energica si din cauza asta devine o provocare timpul de somn, in cazul asta sa le folosesc pt ea?
    Multumesc mult!

    Apreciază

    1. Copii care depasesc 6 luni si daca incep diversificarea la momentul acela, pot consuma orice preparat vegetal respectandu-se regula diversificare – cantitati putine initial si marirea dozei pe parcurs. Poate consuma in timp si pana la 2-3 linguri pe zi fara probleme si legat de energizare, nu te gandi sa compari ingredientele vegetale cu efectul zaharului sau al cafelei de energizare bolnava si anormala asupra corpului. Energizarea atat la copii si la adulti, vine in doze mici si se va canaliza in corp acolo unde este energia este scazuta. Poti sa-i dai budinca de chia sau, sa presari seminte de chia rasnite pe ce consuma ea. Semintele trebuie lasate in lichid pana se fac ca o gelatina sau, le poti rasni inainte ca sa fii sigura ca se vor absorbi toti nutrientii. Sanatate!

      Apreciază

  25. Ligia, deci semintele chia trebuie in prealabil lasate la muiat…abia apoi consumate?

    Apreciază

    1. Obligatoriu inmuiate, ca si semintele de in, fiindca trec prin corp si nu se vor asimila. Se vor elimina exact cu au intrat, adica intregi.

      Apreciază

  26. Ligia, te rog tare mult sa mi spui semintele chia, ” for the Home Baker” sunt diferite sau cumva deja supuse vreunui proces deosebit, pt ca am incercat sa fac reteta ta de icre si nu mi s-au umflat deloc in apa si nu inteleg de ce?! Pe ambalaj mai pprecizeaza ” to be used in bread products” – sunt doar pt asa ceva acestea? multumesc mult – abia astept raspunsul sa ma lamuresc – sunt insarcinata in 8 luni si vreau tare mult sa le folosesc !

    Apreciază

  27. Daca macin semintele de chia si le amestec cu suc de portocale si le beau asa au vreun efect , asimileaza corpul ceva din ele?

    Apreciază

  28. Ligia, am cumparat niste seminte chia din doua surse. Unele au miros si gust cam ciudat, celelalte nu au nici miros si nici gust. Imi poti spune care sunt ok?
    Mersi frumos.

    Apreciază

  29. Am incercat si eu semintele de kia.Iti multumesc Ligia pentru reteta delicioasa.Pentru toti cei care incearca sa le procure se gasesc on-line alaturi de multe alte produse BIO la adresa http://www.driedfruits.ro.Au preturi foarte bune si sunt foarte expeditivi.Va doresc numai bine.

    Apreciază

  30. buna ziua,
    baietelul meu de 19 luni nu are pofta de mancare, de fapt cred ca asa s-a nascut, la alaptat la fel am patit ( nu a vrut sanul meu si abia daca am putut sa-i dau laptele meu timp de aproape 6 luni). Faptul ca manaca foarte prost ( nu vrea lapte- am incercat si de susan si migdale- nimic, fructe aproape deloc, asa ca am decis sa-i dau seminte de chia pentru a asimila proprietatile acesteea, am citit articolul dumneavoastra si am vazut ca semintele taie pofta de mancare, intrebarea mea ar fi daca ii fac mai rau asa?
    simt ca nu mai am puteri dupa 19 luni de chin cu mancarea, ce-mi recomandati?
    va multumesc!

    Apreciază

  31. Eu cumpar chia de la izvorshop.ro. Calitatea este foarte buna si preturile la fel. Au si o selectie interesanta de uleiuri presate la rece. Am cumparat ulei din sambure de struguri (antioxidant) si de dovleac styrian, de care nu ma satur. E foarte gustos!

    Apreciază

  32. Buna, Ligia! Am cumparat seminte de chia(varianta bio, Mega Image) si am avut o adevarata surpriza cand am citit ingredientele! ”Poate sa contina urme de lapte, oua, gluten, nuci, susan”. SI uite asa afirm ca nu consum lactate, dar producatorii au grija ca acest aspect sa nu se adevereasca! Putem sa mai avem incredere in alimentele noastre?

    Apreciază

    1. De obicei cand este mentiunea asta nu se afla nici o urma, ci doar sunt obligati sa o treaca daca atunci cand proceseaza, ambaleaza folosesc aceleasi incaperi, masini sau mese de impachetare pentru toate produsele. Daca ar fi avut avut zone speciale atunci nu trebuiau sa mentioneze nimic.

      Apreciază

  33. Buna Ligia,
    Am consumat timp de o luna de zile 1 lingurita seminte Chia(http://www.chiabia.com/product/chia-bia-whole-milled-chia-seed/) cu un pahar de 350 ml apa, le-am lasat cateva minute la imuiat si am baut. In urmatoarea luna am cumparat aceleasi seminte si am consumat la fel. Am observat o durere de burta zdravana, pentru inceput m-am gandit ca poate fi de la exercitii de abdomen facute…insa am stopat exercitiile fizice si am ajuns la concluzia ca de la seminte este. Am citit pe internet ca sunt persoane care sunt foarte sensiblie la ele…imi pare extrem de rau ca am aceasta senzatie pentru ca deja imi intrase in reflex paharul inaintea mesei:). Crezi ca le pot lua altfel? As vrea sa incerc si pudra de spirulina.
    Multumesc anticipat,
    Lavinia

    Apreciază

    1. S-ar putea semintele acelea sa fie vechi sau de proasta calitate (mucegaite si dupa aceea uscate foarte bine), ori s-ar putea sa fie de la altceva. Cu siguranta ca pe langa semintele de chia, mai mananci si altceva in fiecare zi. Cumparati alte seminte si incearca din nou. Nu uita, ca trebuie sa le lasi la inmuiat foarte bine, pana se fac gelatinoase fiindca altfel trec prin corp fara sa faca nimic, ca si semintele de in. Ori trebuie macinate bine si inmuiate, ori doar inmuiate timp de cel putin 5-10 minute.

      Apreciază

      1. Multumesc frumos pentru raspuns!!! O sa le las 10 minute in apa. Cand le luam lle lasam sa se formeze gelatina si le beam…la 10-15min ma durea ingrozitor burta. O sa-mi cumpar ca in prima luna macinate…Inca odata iti multumesc pentru raspuns.
        O seara buna!

        Apreciază

Comentariile sunt închise