Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Poftele care tradeaza carentele nutritionale

Corpul nostru este mult mai inteligent decat realizam si ar fi extraordinar daca am invata inca din scoli sa interpretam anumite semnale de alarma. E bine de stiut ca fiecare pofta, tradeaza o carenta in corp si de multe ori suntem tentati sa tratam pofta cu preparatul pe care il poftim. Aceasta nu este intotdeauna solutia optima, fiindca exact de acel lucru corpul nu are nevoie.

Spre exemplu, atunci cand corpul nostru tanjeste dupa dulce, de fapt el are nevoie de cativa nutrienti importanti si daca ii oferim contrariul s-ar putea sa intram in bucluc. Mai jos se afla o lista restransa cu posibilele pofte insa cu siguranta mai sunt si altele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pofta de dulce

Corpul ne transmite ca are nevoie sa ne imbunatatim banca de vitamine cat si de mineralele nu are suficient crom (care regleaza zaharul din sange) cat si magneziu, ambele pot afecta insulina.”Cand insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in interiorul celulelor pentru a fi transformata în energie, celulele sunt permanent infometate, inducand dorinta de dulce”, explica Mencinicopschi.

Alimentele bogate in crom ar fi: rosiile, merele, broccoli, bananele, fasolea verde, porumbul nemodificat genetic, cartofii dulci, ceapa, salata romaine. Iar cele bogate si in magneziu ar fi toate frunzele verzi si vlastarii, plus ca poate fi regasit si in alimente care contin calciu precum ar fi migdalele, semintele de chia, sus anul, frunzele verzi, algele marine, superalimentul numit shilajit care contine peste 80 de minerale etc. Noi de AICI il cumparam (2024)

Corpul are nevoie de urmatorii nutrienti:

  • Crom
  • Carbon
  • Magneziu
  • Fosfor
  • Sulf
  • Triptofan

De asemenea, corpul incearca sa spuna ca are nevoie pe langa toate de un procent mai mare de sulf si triptofan. „Triptofanul in primul rand face parte din grupa aminoacizilor esentiali si este utilizat de creier impreuna cu vitamina B6, nicotinamida si magneziu pentru a produce serotonina, un neurotransmitator important care are rolul, printre altele, sa asigure transmiterea mesajelor creierului la unul din mecanismele biochimice ale somnului”. Pentru a ajuta corpul sa rezolve aceasta problema, cresteti consumul de proteine. Acestea sunt molecule lungi formate din „caramizi” de aminoacizi printre care si triptofanul, aminoacidul responsabil cu starea de bine si razpunzator pentru sintetizarea proteinelor.

Toate acesti nutrienti se regasesc in cruditatile de mai jos.

  • Strugurii
  • Migdalele
  • Quinoa
  • Seminte de dovleac
  • Nucile
  • Dovleacul
  • Bananele
  • Nucile de caju
  • Merisoarele
  • Struguri
  • Spanac
  • Legumele si fructele prospat culese din copac sau cel putin naturale
  • Frunzele verzi si vlastari, variati zilnic
  • Ceapa, usturoiul, piperul, ardeiul iute, hreanul, fasolea, lintea, mazarea, nautul, broccoli si varza, ridichile albe si rosii, leurda etc. – toate au continut mare de sulf.

Pofta de ciocolata

Daca poftiti la ciocolata, atunci cu siguranta corpul vostru are nevoie de magneziu. Acesta se gaseste si in ciocolata, insa intr-o cantitate mica in pudra de cacao din comert, insa se poate regasi in toate variantele raw care urmeaza: in untul de cacao, pudra de cacao raw si boabele de cacao raw. Pentru a se asimila, magneziul va avea nevoie si de alti nutrienti gasiti in cruditati, nuci, seminte si alte marine. Pentru o carenta de magneziu, fier si calciu, consumati zilnic cat mai multe frunze verzi si vlastari. Ambele variante contin acesti nutrienti plus multi altii care vor ajuta la asimilare. Magneziu mai poate fi gasit si in faina de naut, semintele de dovleac, fasole, migdale, seminte de pin, spanac, mazare si linte, banane, ananas, sparanghel, seminte de susan, migdale, nuci brazilien etc.

RPOP-2015-10-0145

Pofta de paine, paste si produse de patiserie

Corpul are nevoie disperata de azot si nitrogen care poate fi gasit in cruditati bogate in grasimi, precum seminte si nuci (migdale, caju, canepa, mugurii de pin, chia etc.) si in cele din familia fasolei. In acelasi timp corpul are nevoie de triptofan gasit in nucile de caju, banane etc.

Pofta de snack-uri grase si bauturi carbogazoase

Corpul are nevoie urgenta de calciu care poate fi gasit in semintele de susan, in migdale, in seminte de chia si in toate frunzele verzi comestibile. Algele marine de asemenea sunt surse bogate de minerale care sunt foarte usor de absorbit.

rpop-2013-12-17851

Pofta de sarat

Corpul semnaleaza un dezechilibru hormonal, s-ar putea sa sufere de deshidratare cronica, o lipsa de calciu si potasiu, cloruri, siliciu si ar putea indica hipertensiune arteriala sau fluctuatii ale hormonului stresului care pot fi reglate prin introducerea unei cantitati mari de lichide naturale, sucuri bogate in clorofica si apa de calitate, consumul mare de frunze, vlastari si legume, nuci, seminte, eliminarea factorilor de stres prin meditatie, exercitii de respiratie, sport etc.

Cand poftim cafea

Corpul are nevoie de fosfor, fier si sulf care pot fi regasite in:

  • Toate legumele in special ardei rosii, ceapa, usturoiul si in legumele crucifere.
  • Sarea de mare
  • Otetul de mere
  • Algele marine
  • Toate frunzele verzi
  • Ciresele negre si fructele de padure
  • Cititi si despre sursele vegetale de fier.

Pofta de carne

Corpul este obosit si are nevoie disperata de fier, zinc, B12, proteine de calitate si complexuri de B-uri. In astfel de cazuri, pe langa sursele naturale, recomand si spray-ul sublingual de B12 care se absoarbe cel mai rapid in sistem, cat si complexul lipozomal de B-uri.

Pofta de branza

Corpul ne indica lipsa acizilor grasi esentiali din corp si acestia pot fi regasiti in:

  • Alge marine
  • Nuci
  • Seminte si uleiul de in
  • Seminte de canepa, intr-o proportie ideala
  • Seminte de chia
  • Seminte de floarea soarelui si dovleac

Sau lipsa de calciu, are poate fi gasit in migdale, chia, susan, frunze verzi, alge marine – toate contin si magneziu care ajuta la asimilare.

Toate aceste seminte si nuci trebuie sa nu fie rancede si pastrate adecvat. Vedeti aici cum.

RPOP-2010-07-1059

Ce se intampla totusi cand nu aveti deloc pofte dar nici pofta de mancare?

Corpul are nevoie de vitamina B1 si B3 si de mangan. Corpul isi poate gasi acesti nutrienti in nuci si seminte de orice fel, in ananas si afine, cat si in sarea de mare neiodata de ocna sau sarea de Himalaya reala.

E bine de stiut ca „Supraconsumul de produse industriale, bogate în zaharuri si grasimi, face ca hormonul care da senzatia de satietate să ramana permanent activ, inducand foamea continua. Acest lucru este determinat de fluctuatiile greutatii, adoptarea unui program de masa haotic, dar si de stresul psihic”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Sursele articolului: 1, 2, 3, 4 si va recomand acest articol in care veti gasi si alte feluri de pofte si descifrarea acestora. Pentru surse vegetale de minerale, cititi si acest articol.

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la producatori locali si o parte la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam din 2010 produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent, si inca una in lucru (2024). Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

51 de gânduri despre „Poftele care tradeaza carentele nutritionale

  1. este foarte bine sa mai trimiteti retete fara foc ;este vara ;vrem sa ne folosim de tot ce este natural si plin de vitamine ; cred ca ar fi bine sa cunoastem si ceaiurile care contin nutrienti si calciu ;

    Apreciază

    1. Eugenia, nu trimit eu retete ci programul le trimite automat la toti cei care sunt inscrisi. Legat de ceaiuri, sunt atatea site-uri care prezinta proprietatile acestora si din ’90 incoace tot s-a vorbit de proprietatile lor. Eu deocamdata ma axez pe ce ofer pe site, insa si cu retetele este dificil fiindca timpul este intotdeauna foarte limitat. Ne pregatim si organizam intens expozitia nationala de la Bucuresti, Raw Generation Expo, editia a 5 a de pe 7 octombrie, la care te invit cu drag.

      Apreciază

  2. LIGIA,o intrebare:am facut „icre”de chia,absolut dupa reteta ta,dar mi s-a ridicat o tensiune f.mare.Chia ridica tensiunea?Mersi.

    Apreciază

  3. cu poftele de diverse forme,ai dreptate.Fain articol.Pe cind retete ptr.slow cooker-in romaneste.?

    Apreciază

      1. Stiu ca se recomanda scoterea sarii din alimentatie, insa eu nu sunt pentru asta. Sarea naturala, direct din munte precum cea grunjoasa de Himalaya sau sarea noastra romaneasca adusa direct din ocna este necesara in reactiile chimice din corp si in special in procesul de vindecare al corpului. Discutia este lunga, insa aceasta este parerea mea. Daca va este teama de sare, nu o mai consumati deloc fiindca clorura aceea de potasiu nu este o alternativa sanatoasa si chiar in cantitati mari este otravitoare. Aveti grija. O planta care contine sare naturala ar fi telina, mai exact frunzele de telina uscate si date prin rasnita sau algele marine.

        Apreciază

    1. Da, este de fapt glutenul ramas de la coca facuta din faina integrala plus cateva ingrediente de baza. Poti gasi retete pe net in engleza. Se foloseste dupa aceea precum carnea: snitele, in supe, chiftele etc. Uite un film pe YouTube cum se face.

      Apreciază

  4. Ligia, spune-mi, te rog, cum e cu necesarul zilnic de minerale si vitamiine pe care medicii il recomanda pentru a functiona corect corpul? De exemplu medicii spun ca e necesar sa se asimileze zilnic 800-1000 mg de calciu si asa mai departe. e o problema care ma macina de cand am devenit vegana, pentru ca din alimentatia mea, daca e sa calculez, nu imi asigur acest necesar. nici daca calculez recomandarile de meniuri vegane zilnice, pare ca nu sunt acoperite aceste necesaruri. E un pic altfel la vegani, se asimileaza mai usor mineralele si acele cifre nu mai sunt valabile? Tot citesc ca majoritatea veganilor mananca foarte putin zilnic, nu exista posibilitatea sa apara carente? Ma obsedeaza aceasta teama de carente, pentru ca toti cei din jur imi spun ca nu e bine ce fac, ca nu imi asigur necesarurile zilnice si ca voi ajunge subnutrita. Care e adevarul? Multumesc mult si astept raspunsul tau

    Apreciază

  5. foarte interesant articolul! ma lupt de ceva timp cu poftele subite de dulce.voi incerca sa mananc un aliment din cele enumerate,chiar sunt foarte curioasa daca functioneaza.de obicei mananc multe dulciuri dar parca pofta e tot acolo.

    Apreciază

  6. Ligia, multumesc mult pentru raspunsul tau.. M-am mai linistit in privinta potentialelor carente. Eu am 3 luni de cand am renuntat la alimentele de origine animala, insa ma simt destul de rau mai ales in jurul pranzului. Acum am inceput sa fac legatura intre aceste stari de rau care apar cand trebuie sa merg la toaleta si am vazut ca dispar la scurt timp dupa ce se curata colonul. cred ca are legatura cu procesul de detoxifiere, nu? Mie mi-era teama ca aceste stari sa nu fie in urma carentelor, insa de cand am facut aceasta legatura, m-am mai linistit. Si inca o intrebare: ce sa fac sa nu mai slabesc..am devenit extrem de slaba de cand cu acest regim ..sunt doar piele si os. vreau sa mai iau putin in greutate, insa nu reusesc fara sa mananc fainoase si paine. Iti multumesc pt toate sfaturile!

    Apreciază

  7. Buna Ligia, ce parere ai despre ghimbir ? si as vrea sa stiu cum se pot combina legumele cu fructele sau legumele intre ele sau fructele intre ele… si daca un suc din cartof crud, mar si morcov ar fi ok sau nu e este bine sa amesteci asa ? Multumesc mult, am incercat multe din retele tale si sunt delicioase 🙂

    Apreciază

  8. Buna Ligia,
    Nu stiu unde sa-ti adresez niste intrebari si optez pentru acest mod;as vrea sa stiu de unde iti iei semintele pe care le pui la germinat si daca dupa ce le tai frunzele verzi,creste in continuare si le poti folosi,sau arunci „baza” si pui altele la germinat?Germinat=incoltit,nu?
    Imi pare rau daca incalc vreo regula a acestui site si intreb aici,dar sunt nou,de fapt pe punctul de incepe o tranzitie catre raw (pe parcurs cred ca voi fi mai drastic si voi merge spre alcalin total) si chiar as avea nevoie de niste sfaturi de la un „guru” in acest domeniu.
    Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.

    Apreciază

    1. Buna, semintele mi le iau de la distribuitorii de la Raw Vegan Mall. Pentru mai multe amanunte legate de germinare, isi sugerez sa studiezi cartea Germenii Mancarea Miraculoasa. Iti raspund rapid la intrebarile tale, chiar daca timpul ma preseaza. Poti refolosi baza doar daca folosesti pamant la germinare, altfel afecteaza noua cultura. Eu intorc covorul de radacini si replantez. Semintele incoltite le consum cand simt nevoie: de schinduf, lucerna, trifoi, floarea soarelui, broccoli, kale etc si am momente cand vreau sa creasca mai mari, in vlastari.

      Referitor la guru, nu ai nevoie de nici unul. Iti recomand cate postari pentru inceput, daca nu le-ai citit deja, aceasta si aceasta. Studiaza acest site din scoarta in scoarta si cartile recomandate, mergi pe YouTube si vezi filmulete diverse si totul va fi bine. Nu te panica si ia-o cu pasi marunti. Da-i timp corpului sa se invete cu noile gusturi, acorda-i atentie si concentreaza-te atat pe alimentatie cat si pe partea spirituala, adica eliminarea gandurilor negative si a stresului. Te astept la evenimentele noastre bi-anuale nationale – Raw Generation Expo (editia a 5 a va fi pe 7 octombrie). Participa acolo la seminarii si ateliere, socializeaza cu oamenii care deja au experienta si vei vedea ca totul va fi bine. Mult succes!

      Apreciază

  9. Buna Ligia,
    Eu mananc decât o masa pe zi si destul de puțin as vrea sa știu dacă ar trebui sa iau un vitaminele despre care vorbesti tu? Nu am pofta de mancare absolut deloc încerc sa mananc seminar de tot felul si cam atât.
    Îți multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Alimentatia raw food inseamna crud insa nu 100% crud. Ideal este sa se pastreze peste 75% crud si restul gatit vegan cat mai putin procesat. Daca toti ar putea sa mentina acest procent ar fi minunat.

      Apreciază

  10. Unele din poftele cele mai mari pe care le-am avut în ultimele şase luni, să zicem, se refereau la:
    1. a mânca seara, după 19
    2. poftă de a mânca pui rotisat
    3. de a mânca compoturi de fructe (sunt reci şi pline de apă vara)
    4. de a mânca muştar

    De ce am nevoie?

    Apreciază

  11. Un articol superinteligent. Aceste informații sunt extraordinar de utile. Cât despre medici ce să spună și ei ? Ce au învățat în facultate și prostiile pe care le bagă companiile farmaceutice. De asta bolile s-au înmulțit și medicina a cam dat chix, cel puțin până acuma. Nu-i mai credeți pe medici, ei susțin că cine nu mănâncă carne se va îmbolnăvi. De 18 ani nu mănânc carne și sunt din ce în ce mai sănătos. Soția mea este medic și nu mănâncă de 16 ani carne. Nu numai că este foarte sănătos dar este și uman. V-ați gândit vreodată care este diferența dintre un canibal și un carnivor ?

    Apreciază

  12. Buna Ligia 🙂
    Intru aproape zilnic pe aici sa mai culeg informatii utile pentru drumul meu catre un stil de viata cat mai raw si mai sanatos asa ca deja ma simt ca acasa.
    Am tot citit pe ici pe colo ca un exces de vitamine si minerale ar putea dauna destul de mult si ma gandeam daca se refera doar la suplimente sau si la un exces ce ar putea proveni din alimentatie.
    http://sanatate.acasa.ro/boli-7/excesul-de-vitamine-si-minerale-dauneaza-sanatatii-13764.html
    In afara de multa energie si eventual insomnii daca consumi super-alimente seara (catina, spirulina de ex.) si nu faci efort fizic suficient, eu nu cred ca e posibil.
    Tu ce parere ai?

    Apreciază

    1. Nicoleta, timpul nu-mi permite acum, insa niciodata nu vom avea exces de vitamine si minerale in corpul nostru avid de nutrienti. Rezervele noastre de nutrienti sunt consumate zilnic in toate reactiile chimice din corp, mai mult decat realizam si cauza bolilor din zilele noastre nu e excesul de nutrienti ci lipsa acestora cu desavarsire in multe cauze. Sanatate!

      Apreciază

  13. Buna ziua. Asa este, corpul are nevoie de nutrienti..dar ce te faci cand luam vitamina D desi in alimentatie avem calciul necesar?!Vitamina D fixeaza calciul in oase, oare avem mereu nevoie de acest lucru? Mai ales copii.VA scriu acestea ptr ca am observat ca fii mei isi iau necesrul de calciu zilnic, si poate chiar mai mult. Dandu-le si vitamina D, nu mai las organismul sa dea la o parte surplusul .. Si atunci ma intorc la acest articol http://sanatate.acasa.ro/boli-7/excesul-de-vitamine-si-minerale-dauneaza-sanatatii-13764.html . Corpul nostru pastreaza atat cat are nevoie, noi sa nu il fortam sa retina . multa sanatate si multumim Ligi 🙂

    Apreciază

    1. Corpul nostru are foarte, foarte rar minerale in exces precum fier insa cum am zis este foarte rar. Legat de calciu, formele de sinteza din comert oricum nu se asimileaza in corp deci, degeaba le iau. Se absoare foarte, foarte rar din lactate dar care odata cu trecerea lor prin organism scot si calciul existent si este recomandat doar calciul si mineralele din formele naturale, de preferinta surse vegetale precum toate frunzele verzi, migdalele, chia, susan integral (nu alb), seminte de canepa care au mai mult calciu decat lactatele.

      Apreciază

  14. Stiam ca daca ai pofte, de fapt organismul iti semnaleaza ca duce lipsa de ceva, dar nu stiam de ce anume are nevoie daca ti-e pofta de dulce. Iar mie imi este pofta de dulce mai tot timpul sincer 🙂 Chiar incep sa ma gandesc ca sunt dependenta de zahar (da, am auzit ca exista si aceasta dependenta…). O sa incerc mancarurile si gustarile pe care le-ai sugerat, Ligia. Iar pentru cei care sunt ca mine si incearca sa dea cateva kg jos, avand aproape in permanenta pofta de dulce, le propun o sticluta de esenta de vanilie, pe care s-o aiba in permanenta la indemana, iar cand le este pofta de prajituri si toate cele sa miroasa indelung continutul sticlutei. Nu mai stiu in ce carticica am citit si la mine a functionat (in cazurile in care nu uit ca am si sticluta :))

    Apreciază

  15. Buna Ligia!

    Ce parere ai despre fructele de genul mar,para,mancate dimineata? Intotdeauna m-a durut stomacul de la fructe pe stomacul gol dar nu gasesc nicio alternativa sanatoasa la un mic dejun..
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Bianca, ai mare grija fiindca iti provoaca aciditate. Cauta fructele si legumele care nu sunt acide. O alternativa de mic dejun sanatos, este budinca de chia sau musli din pseudo-cereale lipsite de gluten cu lapte de migdale sau susan sau, orez.

      Apreciază

  16. Buna ziua, de foatre multi ani am incercat sa devin vegetariana insa datorita unor probleme de sanatate ale sistemului digestiv tot am amanat.in august 2011 am renuntat la carne-lactate nu consuman de 10 ani iar oua din cand in cand.Am incercat sa am in alimentatie nutrientii necesari.Dupa o jumatate de an am inceput sa ametesc-nu dau vina pe alimentatie,iar cand s-a lasat frigul in 2012 am inceput sa am pofte de condimente si carne.Ma mira ageste pofte pentru ca nu am iubit niciodata carnea si condimente nu consumam decat cele mai putin daunatoare(dafin, coreandru, busuioc, cimbruoregano ) In urma analizelor facute am descoperit o carenta de calciu, magneziu la limita si fierul la fel. Aceste pofte se pot datora unui consum mai mic de proteine decat cel normal sau faptului ca am probleme cu colonul(medicul presupune ca am colon iritabil)As dori sa va mai rog sa-mi recomandati, daca cunoasteti un medic nutritionist din Moldova.

    Apreciază

    1. Buna ziua, de multe ori o alimentatie spre vegana dar cu un procent mare de gatit nu este deloc suficienta ci mai degraba deficitara in nutrienti. Trebuie sa se mareasca procentul de cruditati, bogate in proteine complexe si minerale si anume, in anotimpul rece (cititi Ce cruditati consumam iarna), vlastari verzi si sucuri verzi cat de multe, migdale, susan si seminte de chia pentru un plus de magneziu, calciu si fier etc. Va recomand sa studiati site-ul fiindca veti gasi informatilie de care aveti nevoie. Legat de medici, studiati lista aceasta. Sanatate!

      Apreciază

  17. Ligia vreau sa te felicit pentru situl acesta.Este o miniera de bogatii.L -am gasit intimplator in timp ce cautam informatii despre Raw food si de cind l-am gasit nu ma mai despart de el.As avea o intrebare. Eu sint in Italia dar vreau mult sa cumpar cele 2 carti care am vazut ca sint si in promozie ” Retete vegan farà foc ” si ” Deserturi pentru parinti si copii sanatosi ” si as vrea si carta ” Germeni si vlastari ” . Eu sint originara din Republica Moldova si nu am pe nimeni in Romania, ca sa mi le poata cumpara . Am vrut sa cumpar online dar Este doar optiunea de plata in roni . Poti sa-mi sugerezi vreo idee, cum ss putea intra in posesia acestor minunate carti? Itis multumesc din suflet. Si Dumnezeu sa te binecuvinteze pentru tot ce faci ! Cu drag, Silvia .

    Apreciază

    1. Silvia, multumesc frumos. Ti-as trimite cartile prin posta, insa timpul nostru este foarte limitat si mai ales acum cand asteptam si un bebe cat de curand. Daca ai vreun prieten in Romania, as putea sa-i trimit prin curier rapid, altfel nu stiu cum am putea face. Mult succces!

      Apreciază

  18. Ligia esti o comoara la casa omului.deocamdata nu am aparatura necesară dar încerc sa fac cât mai multe din retetele tale.si fiindcă tot sunt aici pe acest subiect as avea o întrebare .Verisoara mea mică mănâncă sare ca alți copii zaharul . Corpul ei ii cere asta.Ce înseamnă ca ii lipseste corpului ptr ca aici nu am găsit .

    Apreciază

    1. Multumesc Madalina! Pofta de sarat de obicei tradeaza un deficit mare de minerale, in special calciu, fier si potasiu insa poate fi si din cauza un deshidratari cronice, asa ca mare grija.

      Apreciază

      1. Multumesc din suflet Ligia.Am sa informez pe unchiul meu sa ii dea multe sucuri naturale făcute in casa

        Apreciază

Comentariile sunt închise