Carti valoroase

Cartea lunii: Mintea Noului Nascut

In aceasta carte plina de paradigme zguduitoare, Dr. David Chamberlain, Vicepresedinte al Asociatiei Prenatale si Perinatale de Psihologie din America de Nord, demonstreaza ca nou-nascutii sunt fiinte umane cognitive care detin abilitati de a discrimina si a experimenta lumea in moduri sofisticate. Nu numai ca ei percep si inteleg nasterea, ei pot auzi, simti si raspunde inca de cand se afla in uter.

Intr-un mod irezistibil, autorul descrie senzitivitatea constientei si vulnerabilitatea nou-nascutilor, subliniind puterea conexiunii copil-parinte in timpul graviditatii si dupa nastere, demonstrand influenta pe care aceasta relatie precum si momentul nasterii o au asupra persoanei adulte care va deveni mai tirziu.

„Parintii, medicii si moasele ar trebui sa fie atenti la aceste relatari ale nasterii; cartea ofera o intelegere a bebelusilor atat de necesara adultilor,” spune Arthur Hastings, New Realities.

Va redau mai jos cateva paragrafe din amintirile adultilor referitoare la nastere.

„Luminile sunt prea stralucitoare in sala de nasteri. Eu tip, sunt terifiat. Este frig si sunt foarte constient ca sunt tinut invers, de picioare. Incerc sa ma indrept. Nemernicul de medic! Sa ma palmuiasca si sa ma atarne asa!…” Jack

„Privesc podeaua, capul meu este in jos. Umerii imi sunt drepti, ca si blocati. Oh, vai, este ciudat! Este frig. Oh, Dumnezeule! Este foarte ciudat. Este ca… cineva are mainile prinse in jurul mijlocului meu. Sunt atat de micuta… numai un pachetel mic de trei kilograme si jumatate. Sunt chiar acolo, privind.” Kristina

Mi-a placut cel mai mult una dintre intamplarile prezentate in carte. O moasa povestea ca a fost angajata sa ajute o mamica care nastea acasa. Imediat dupa ce copilul s-a nascut si proaspata mamica s-a dus sa faca un dus, copilul a inceput sa scanceasca de foame. Moasa care avea si ea un bebelusi acasa si alapta in perioada asta, i s-a facut mila de copil si i-a oferit sanul gandindu-se sa nu-i spuna nimic mamei. Copilul s-a linistit, a adormit iar mama s-a intors de la dus fara sa afle niciodata nimic. Ani au trecut si moasa s-a intalnit cu fetita, bebelusul pe care ea il alaptase cu cativa ani in urma. In timp ce fetita se juca, femeia s-a apropiat si a incercat sa poarte o discutie simpla cu copilul. Fetita ia spus in soapta, „Eu te cunosc pe tine; tu mi-ai dat laptic cand am fost bebelus.” Femeia a ramas stupefiata, fara glas. Era secretul lor si nimeni nu avea cum sa il stie.

Dupa parcurgerea informatiilor din aceasta carte, vom realiza ca toti avem amintiri de la nastere in subconstient care afecteaza in mod pozitiv sau negativ viata noastra de oameni maturi. Vom fi mult mai atenti cum vom reactiona la nasterea copiilor nostri, la felul in care ne vom purta cu bebelusii si la felul cum ii vom trata in primii ani de viata – cu mai mult respect si mai multa intelegere.

Cartea poate fi procurata din SUA de la Amazon sau din alte tari, fiindca cei din Romania au hotarat ca este „prea importanta” pentru a fi re-tiparita in romaneste.

21 de gânduri despre „Cartea lunii: Mintea Noului Nascut

  1. Foarte interesanta cartea insa greu de crezut, poate din cauza la mentalitatea noastra invechita in care tot auzim „ei nu stiu nimic”…..poate este asa dar nu stiu daca chiar de la nastere. Ei poate stiu atunci pe moment, dar nu stiu daca chiar mai tin minte cand cresc mari. E interesanta acea intamplare insa greu de crezut.
    Oricum e bine de stiut si de invatat.

    Apreciază

    1. Iti recomand cartea Iulia, fiindca vei vedea ca marea majoritate a marturiilor facute de adulti au fost confrunctate cu parintii care mai erau in viata si care au ramas uimiti de acuratetea amanuntelor. E greu de crezut dar e real.

      Apreciază

  2. In Romania e tare greu sa nasti un copil fara sa il traumatizeze personalul. La stat nu cred ca e posibil, la privat in Bucuresti abia am gasit un medic care sa ma lase sa nasc in termenii mei. Cei mai cooperanti cred ca sunt cei de la Isis Constanta. Sau de nascut acasa, dar asta e cam riscant.

    Apreciază

    1. Se fac pasi in acest sens si deja la Brasov te lasa sa nasti in timpul tau fara sa te preseze iar la Bucuresti se deschide in curand o clinica unde se va putea naste natural dupa termenii parintilor si legat de nasterea acasa, e ceva normal in alte tari insa la noi insa exista frica. Deja multe femei au nascut acasa si inca multe aleg anual sa nasca acasa, intr-un mediu complet natural si primitor cu o moasa sau o doula.

      Apreciază

      1. Am citit undeva ca e ilegal pt o moasa sa asiste la o nastere acasa, se poate face puscarie pentru asta.Probabil se considera ca e periculos atat pentru mama cat si pentru copil si se urmareste descurajarea a astfel de alegeri.

        Apreciază

        1. La noi in tara este ilegal fiindca exista lipsa de informatie si de deschidere. Se lucreaza insa la asta si curand nu va mai fi asa. In SUA si in alte tari se naste acasa fara probleme cu moasa sau fara moasa. In postarea aceasta am mentionat multe celebritati internationale care au ales sa nasca acasa.

          Cam asa este cum spui tu, ca multi incearca sa descurajeze dar oare din ce motiv? Oare chiar le pasa atat de mult de siguranta noastra? Eu una sunt tentata sa cred ca nu si consider ca nu e periculos sa nasti acasa daca esti bine informat. Am fost crescuti sa credem ca spitalele sunt unicele locuri sigure pentru nastere si ca nasterea acasa nu trebuie sa aiba nici o sansa. Informatia si cautarea indelunga in toate sursele lumii, discutiile cu medicii dispusi sa ofere informatii corecte poate spulbera acest mit insa nu toti suntem pregati pentru asa ceva. Exista deja mamici curajoasa in Romania care au ales sa nasca acasa alaturi doar de sotii lor sau ajutate de medici si moase. E interesant ce poveste exceptionale impartasesc pe blog-urile lor. Sunt multe de spus, insa lasam discutia deschisa. Sanatate!

          Apreciază

        1. Apasati aici si veti gasi detalii nu despre clinica din Bucuresti, fiindca nu stiu daca exista asa ceva in Romania, dar despre medicii din Romania care vindeca folosind hrana vegana sau vegetariana.

          Apreciază

  3. Un link foarte util parintilor si celor interesati de intelegerea mintii si inimii copiilor. Sunt o serie de video meditatii ale specialistului in comunicare Jaques Salome. Primul pas inainte de a asculta aceste conferinte este sa avem curajul sa recunoastem ca suntem ,,infirmi in comunicarea” cu altii, cu noi insine si mai ales cu copiii nostri.Sper sa va fie de folos!

    http://www.itsybitsy.ro/Articole/Lumea-parintilor/Video-meditatii/Jacques-salome/202.html

    Apreciază

  4. Nu am citit cartea. insa din ideea care o prezinti pot sa spun ca dau dreptate autorului.
    prima data cand am crezut asta a fost cand am participat la un seminar sustinut de o profesoara medic terapeut psiholog si inca cateva specializari.. 🙂
    Ea explica stiintific de ce se intampla asta (faza cu memoria intrauterina si cea din timpul nesterii). Era si un film in franceza care explica fenomenul. Poate il gesec prin cd urile mele.
    Eu eram insarcinata cam prin luna a3-a si mi s-a parut interesant tot ce aflam si m-am hotarat atunci sa imi „educ” gandirea si comportamentul fata de sarcina. Am practicat haptonomia si alte metode mpreuna cu cateva prietene pentru ca consideram ca bebelusii nostri sunt fiinte umane constiente si inteligente care nu doar vietuiesc in pantecele nostru ci si comunica cu noi. Chiar si dupa nastere (prin cezariana) am continuat sa am o relatie „de colaborare” cu copilul 🙂 in pofida pareriilor dezaprobatoare din jur.
    Si cum toate se potrivesc si au o continuitate, la urmatoarea sarcina am participat activ la o scoala de vindecare unde am aflat profunzimile fiintei noastre inca de la conceptie si modul in care functionam noi ca fiinte umane. si mi-a intarit convingerea ca felul in care suntem tratati (prin vorbe, prin atitudine) inca de cand suntem bebelusi este luat drept adevar, il credem si il interiorizam in fiintele noastre mici, pentru ca mai tarziu, cand crestem sa ne influanteze comportamentul, relatiile, parerea despre sine si despre lume.

    Apreciază

    1. Buna ziua, sunt insarcinat in luna a 3-a si interesata evident de acest subiect. Am rugamintea de a furniza daca se poate mai multe referinte: carti , articole, video de unde as putea sa adun mai multe informatii.. Multumesc mult!

      Apreciază

  5. Puteti sa-mi spuneti titlul cartii in engleza, va rog. Trebuie specificat ca autorul a ajuns la relatari ale pacientilor despre acea perioada a vietii prin hipnoterapie. Si e foarte adevarat, deoarece totul tine de un prelimbaj, iar trairile pozitive cat si negative se inmagazineaza la nivelul corpului, este vorba de memoria corpului.

    Apreciază

  6. sunt mama a 2 copii minunati si cu al 3-lea in burtica asa ca va pot spune din experienta ca educarea unui copil incepe din prima zi de sarcina nu dupa nastere si recomand cu caldura cartea lui Omraam Michael Aivanhov -O educatie care incepe inainte de nastere- rezultatul:copii frumosi,inteligenti,luminosi o adevarata binecuvantare:)

    Apreciază

Comentariile sunt închise