Frumusete si intretinere · Ingrijirea sanatatii

Alternative sanatoase la pasta de dinti

Multi dintre voi m-ati intrebat ce pasta de dinti folosesc. Ei bine, in decursul anilor am testat diverse produse. De la bicarbonatul de sodiu si sarea grunjoasa, folosite in copilarie, si pana la argila si pastele de dinti descoperite in 2005, fara fluor si SLS (sodium lauryl sulfate care este prezent si in sampoane).

Ce metode am mai folosit si au functionat:

  • Folosirea unei periute moi de calitate, care previne sangerarea gingiilor.
  • Oil pulling sau clatirea gurii cu ulei dimineata. Uleiul de cocos in special, se pastreaza in cavitatea bucala timp de cel putin 10 minunte si se misca dintr-o parte intr-alta. Dupa ce timpul s-a scurs, se scuipa totul si nu se clateste. Se spune ca pe langa eliminarea de toxine, albirea dintilor, mentinerea unei sanatati bucale superbe, uleiul de cocos are proprietatea de a mentine smaltul dintilor sanatos, de a il reface in locurile unde s-a subtiat, dar si de a omora bacteriile, prevenind cariile. Vedeti mai multe detalii aici.
  • Sapunul natural din menta sau uleiuri puternic aromate. Am folosit sapunuri special de dinti si functioneaza la multa lume doar ca mie una nu imi place after taste-ul lasat. Parca as avea detergent in gura si prefer alte solutii.
  • Folosim Waterpik-ul care este superb fiindca are atat de multe optiuni de curatare.
  • Aici este rutina mea pentru o dantura sanatoasa, chiar daca de cand sunt copil am avut probleme cu dantura. Datorita acestei rutine, asa cum imi spune mereu si dentista mea, comparat cu mama mea pe care o mostenesc si care a pierdut ultimul dinte in tinerete, eu inca la varsta mea ii am pe toti iar gingiile si radacinile sunt super sanatoase si puternice.
  • Aici exista o multitudine de paste de dinti naturale, care sunt o optiune la pastele de dinti din comert.

Imi placea sa folosesc odata pe saptamana bicarbonatul de sodiu fiindca albea dintii instantaneu, insa am aflat ca distruge smaltul dintilor daca este folosit des, asta din spusele medicilor dentisti holistici, cu o experienta de viata si cu dorinta de a ajuta oamenii. Ei la randul lor au recomandat in trecut bicarbonatul, sarea grunjoasa sau fina, cat si argila, s-au dovedit a fi prea abrazive pentru stratul fin de smalt, care prin folosirea zilnica a acestor produse, se subtiaza.

Pe langa asta, bicarbonatul de sodiu are in compozitie si aluminiu. Stiu ca o sa spuneti ca s-a creat o confuzie intre baking powder si baking soda, insa e bine de stiut ca amandoua contin bicarbonat de sodiu care poate avea aluminiu. In Romania sunt persoane care fac produse cosmetice folosesc acest bicarbonat de sodiu cu aluminiu pentru paste de dinti „naturale” sau pentru deodorantele naturale/handmade, fara sa stie ca ingredientul atat de controversat gasit in deodorantele obisnuite este chiar aluminiu.

Din cautari in cautari, am descoperit o combinatie care intareste smaltul dintilor din ulei de neem, recunoscut pentru proprietatile lui curative asupra gingiilor, combinat cu un amestec interesant de condimente gasit pe acest site sau pe altele. Inca folosesc cate o picatura odata pe zi si pot sa spun ca este foarte bun. Nu stiu cum se face, ce cantitati sunt necesare, insa cred ca se poate prepara si acasa (vedeti ingredientele).

Dar pe langa acesta am mai aflat si de alte cateva prafuri recomandate pentru periajul zilnic, printre care coada calului macinata in rasnita, alaturi de scortisoara, cuisoare, lavanda si cateva picaturi de ulei de menta.

 

77 de gânduri despre „Alternative sanatoase la pasta de dinti

  1. Buna ziua,
    Eu merg pe pasta de dinti GennaDent cu argila si argint si cupru coloidale! Fara Fluor, SLS sau compusi chimici de sinteza, e virtual comestibila, dupa cum scrie pe ambalaj. Sunt foarte multumita – stopeaza cu adevarat sangerea gingiilor – probabil datorita efectului igienizant al metalelor coloidale! In plus, e productie autohtona si asta ma bucura cu atat mai mult.

    Apreciază

        1. Acum ma apuc cu intarziere sa insirui componentele, sa vedem daca primeste avizul tau! Producatorul se lauda că aproape toate materiile prime sunt naturale si ecologice, si inclin sa-i dau dreptate pe partea cu naturalul, sunt atat de multe plante: Argila activa, aqua, aethilic alcohol, glicerine, Melaleuca alternifolia (arborele de ceai), Aloe vera, propolis, Rosmarinus officinalis, Thymus serpyllum (cimbru), Foeniculum vulgare, Glycyrrhiza glabra, Citrus sinesis, Citrus limon, Cinnamomum cassia, Eugenia caryophyllata, Salvia officinalis, Achillea millefolium, Ocimum basilicum, Melissa officinalis, Artemisia abrotanum, Fragaria vesca, Armoracia lapathifolia, Plantago major, Artemisia Vulgaris, Potentilla erecta, Sambucus nigra, Origanum vulgare, Capsella bursa pastoris, Hypericum perforatum, Symphytum officinalis, Argentum metallicum, Cuprum metalicum. Yuhuu, le-am scris!
          In plus, te rog sa primesti felicitarile mele pentru bebe! Legat de asta – fac recomandarea cu toata buna intentie, valabila pentru toate viitoarele mamici – pentru perioada de sarcina este foarte bun un supliment de omega 3 (eventual 2000mg/zi) sau o dieta bogata in omega-3, care hraneste si asigura sanatatea creierului mamei (apropo de depresie in timpul sarcinii si depresia post-partum) si a celui in formare al bebelusului. Am citit cartea doctorului Andrew L. Stoll, „Factorul Omega-3. Dieta revolutionara omega 3 pentru sanatatea creierului si impotriva depresiei”, in care se explica cum o deficienta a viitoarei mamei in omega 3 poate fi responsabila pentru eventualele tendinte depresive sau a tulburarilor polare de comportament (cand fericit si hiperactiv, cand trist si apatic) ale copiilor. Cartea a fost tradusa la noi si e scrisa cu toata rigoarea stiintifica, o recomand tuturor!

          Apreciază

        2. Multumesc Alexandra. Legat de omega 3-6, eu prefer formele cele mai usor asimilabile, adica din surse vegetale precum semintele de chia, uleiul si seminte de canepa. Fiindca nu pot consuma ulei mereu, am luat ulei de canepa si sub forma de capsule, de la Canah si sunt extraordinare. Cu bine!

          Apreciază

  2. Buna ziua, Ligia! Iti multumesc din suflet pt acest articol. Il asteptam demult. Urmaresc site-ul tau de cateva luni. Nu sunt raw, dar am inceput unele schimbari in alimentatia mea si intentionez sa ajung raw intr-o proportie mare.

    In ce priveste pasta de dinti, eu am renuntat de aprox. 3 luni la cea din comert si folosesc acum una romaneasca pe baza de argila. Nu stiu daca e in regula sa dau firma aici. Eu sunt multumita de cum curata dintii, desi nu face atata spuma ca cele din reclamele tv. Crezi sau stii daca argila poate fi daunatoare dintilor daca e folosita pe termen lung? Ma gandesc ca si consistenta ar fi ca bicarbonatul de sodiu si ar putea deteriora smaltul.
    Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Adriana,

      Din cate stiu, argila este mai blanda decat bicarbonatul de sodiu si mai ales in pasta de dinti se afla sub o forma si mai fina. Argila pura este mult mai abraziva decat cea din pastele de dinti naturale. Si da, poti oferi numele pastei de dinti fiindca poate ajuta si pe altii. Am mai vazut si eu prin magazine naturiste insa n-am incercat fiindca deja gasisem solutiile care functionau pentru mine. Cu drag!

      Apreciază

      1. Multumesc pt raspuns! Pasta de dinti pe care o folosesc este GennaDent, este romaneasca,numai din argila activa si plante. Sunt mai multe tipuri, eu am folosit 3 dintre ele, de toate am fost multumita si costa apox. 6 ron. O sa incerc si Dentiren sa vad cum este. Desi nu sunt fumatoare, imi aparea foarte repede tartru pe dinti. Mi s-a spus ca nu ma hidratez suficient sau ca am o saliva mai calcaroasa. De cand folosesc aceasta pasta nu s-a mai depus tartrul.

        Vreau sa te mai intreb ce dentisti vegani cunosti in Bucuresti? La ultimul la care am fost pt un detartraj, mi s-a spus sa folosesc sensodyne cu fluoride. Asa am facut si, dupa o perioada mi-au aparut niste pete maronii pe dinti, usor vizibile. De-atunci am inceput sa folosesc GennaDent si vreau sa fac tot ce e mai sanatos pt dantura mea.

        Apreciază

        1. Adriana,
          Un dentist vegan in Bucuresti mai este si la clinica http://www.lifedentalcare.ro/
          Eu la ei am auzit prima data de pasta de dinti gennadent, pe care o folosesc si eu si este f buna. au si ei de vanzare. mi-au recomandat si periute de dinti din peri naturali (nu le-am incercat inca:D). mi-am mai luat de la ei un ulei de citrice, pe care il folosesc cu apa(2-3 picaturi de ulei intr-o sticla de 200 ml apa) in loc de apa de gura.

          Apreciat de 1 persoană

        2. Ligia, am sunat de mai multe ori la Denny Dent pt o programare si nu a raspuns nimeni. Am trimis si un mail si tot nimic. Stii cumva daca mai functioneaza sau poate exista alt nr de telefon?

          Apreciază

        3. @Ligia um o cheama pe dentista, caci m-am uitat pe site=ul denny dent si fac fluorizari, banuiesc ca nu e cabinetul ei nu? caci altfel nu pricep cum de face fluorizari.

          Apreciază

        4. Nico, la cabinet sunt doi medici si ea se numeste dr. Denis Darvasan. Iti dai seama ca ofera toate serviciile pe care le pot gasi clientii si la alte cabinete fiindca nu are doar clienti preocupati de sanatate. Cei care manifesta interes, ea este deschisa si ii trateaza dupa dorinta lor sau le ofera solutii mai putin invazive.

          Apreciază

      2. Draga Ligia, as vrea sa te intreb daca iei capsulei de ulei de canepa in sarcina. si eu sunt insarcinata, stiu ca e bine pt bebe omega 3,6, dar nu stiu daca e ok cantitatea din capsule – 1000 mg.multumesc!

        Apreciază

      1. Am auzit de efectele benefice ale propolisului de la d-na doctor, invitata emisiunea Bioculinaria, pe care o cunoasteti, Stiu ca ati participat si dvs odata la alta editie. D-na doctor spunea ca s-a vindecat de o afectiune la dinti cu propolis si chiar il recomada ca o alternativa la guma de mestecat. Eu stiu ca rasina de brad mestecata dizolva smaltul dintilor.

        Apreciază

        1. Rasina ca si propolisul dizolva smaltul dintilor si va spun din proprie experienta si din experienta altor raw foodisti. Studiati problema in loc sa ma credeti pe mine sau pe d-na doctor si dupa aceea procedati cum credeti ca este bine pentru sanatatea dvs.

          Apreciază

  3. Sa nu uitam de ata dentara (care de altfel mi se pare ca este prima jumatate a procesului de curatire a dintilor) si apoi cred ca ar putea fi aproape orice ulei de plante medicinale.

    Apreciază

    1. Da, intradevar scrie.

      Amestecul pe care eu il folosesc deocamdata este curry,bicarbonat, sare grunjoasa neiodata. Probabil ca voi incerca si GennaDent in curand.

      Daca as mai putea adauga tot pentru igena bucala ar mai fi de spus ca mi se pare important sa fie curatata si limba. cel putin odata pe zi, dimineata.

      Apreciază

        1. Ma iertati ca intervin, dar la linkul respectiv (http://www.wikihow.com/Clean-Your-Tongue-Properly) arata modul de curatare corecta a limbii, nicidecum faptul ca aceasta practica provoaca avort. Procesul de curatare a limbii poate provoca, la unele persoane senzatia de voma. Oricum acest fenomen il traiesc femeile insarcinate si e un fenomen benefic organismului, pt ca astfel se elimina o serie de toxine. Singura problema ar fi daca solutiile de curatare a limbii contin substante avortive.

          Apreciază

        2. la fel ca si cititorii de mai sus, nici eu nu inteleg pe ce date concrete se bazeaza informatia ca procesul de curatare a limbii provoaca avort spontan. As aprecia un raspuns documentat, necesar in special gravidelor care pot urma acest sfat fara a fi corect informate. Multumesc!

          Apreciază

    1. SLS-ul este o substanta toxica, cancerigena (cauta pe Google te rog info despre asta). Totul se absoare in mucoasa in secunde, chiar daca faci o simpla gargara. La fel este si cu pielea, absoarbe tot ce se afla in apa de la dus. Se hidrateaza intr-adevar insa se se imbiba cu toti nitratii, clorurile, metalele grele si alte chimicale aflate in apa.

      Apreciază

  4. Multumesc pentru informatii, m-a pus pe ganduri treaba asta. Fluorul este prezent si in ceaiul verde si alimentele marine (alge, peste etc). Dar daca nu consumi alimente cu zahar rafinat pericolul cariilor si bolilor gingivale e aproape zero, deci nu e nevoie de fluor.
    Chiar aveam o pasta de dinti Genna Dent si am incercat-o aseara si e chiar buna la gust si curata bine.

    Apreciază

    1. Fluorul din sursele vegetale este ok, este daunator cel chimic adaugat in apa si in produsele dentare. La fel este si cu MSG-ul, se afla in algele marine insa cel chimic este total ucigator pentru corp. MSG-ul se mai numeste sarea chinezeasca si este adaugata in orice mancare chineazeasca (potentiator de aroma)si in orice preparate de pe piata lumii precum: vegeta sau marea majoritate a pateurilor, mezelurilor si produsele ambalate etc.

      Apreciază

  5. buna Ligia, mai exista si un betigas lemnos care se foloseste in tarile africane pentru curatarea dintilor si menirea sanatatii acestora. pur si simplu se roade intre dinti.
    gustul este dulce acrisor, asemanator intr-un fel cotorului de varza. se numeste Meswaak.

    Apreciază

  6. Buna Ligia, te felicit pentru website-ul/blogul tau. Este nu numai interesant ca tematica, dar si bine facut. Vin si eu cu o completare pentru cei ce nu cunosc acest remediu pentru ingrijirea danturii, foarte ieftin…de ani buni folosesc dimineata la sculare clatirea cu ulei de floarea-soarelui, dupa care-mi spal dintii. Clatirea se face cu presiune medie spre stanga si dreapta, pana se transforma intr- o pasta alb-laptoasa, ceea ce poate dura chiar jumatate de ora pentru cei ce au timp si rabdare, dar si numai 5-10 minute pentru cei grabiti. Efectul este imediat, in cateva zile se intaresc gingiile, deci dintii devin stabili, dispar sangerarile (toate acestea fiind simptomele unei parodontoze), si cariile lipsesc cu desavarsire. De cand am inceput acest tratament pentru dintii mei, la controlul anual de la dentist, nu a mai aparut nici o carie. Uleiul este o capcana teribila pentru microflora bucala.
    Numai bine iti doresc tie si celor dragi tie!

    Apreciază

    1. Multumesc Corina. Am folosit felul acesta de tratament timp de luni de zile (15-20 minute fiecare sesiune) insa la mine si la alte persoane la care l-am recomandat nu a dat rezultate de nici un fel si de aceea nu il recomand.

      Apreciază

  7. Dragă Ligia, felicitări cu drag pentru aceste articole de mare folos :)!
    Chiar am să îmi cumpăr Dentiren-ul, uleiul de Neem și câteva paste de dinți de la Desert Essence. Abia aștept să încerc mai ales Dentiren și uleiul.

    Apreciez enorm că am aflat de aici și de bețigașele Miswak/Meswaak din lemn de Salvadora persica (arak). Pe wikipedia scrie că Org. Mondială a Sănătății le-au recomandat în trecut pentru sănătatea orală ( http://en.wikipedia.org/wiki/Miswak ).
    Aș vrea să te întreb dacă ai încercat și paste de dinți cu Xylitol și ce părere ai avea despre ele? La noi am văzut că se găsește Xylovit și tot prin comandă pe internet de la firma americană NOW (NOW Solutions), pasta de dinți XyliWhite ce conține și bicarbonat și papaină. Au de 4 feluri: normală, cu mai mult bicarbonat, cu scorțișoară și specială pentru copii – http://www.nowfoods.com/Personal-Care/Products/Hygiene/Oral-Hygiene/index.htm.

    Mulțumim și sănătate bebelui, vouă, tuturor!

    p.s. Am citit că frunzele copacului indian Neem sunt un ingredient de bază în medicina Ayurveda și Unani și au proprietăți antihelmintice, antifungice, antidiabetice, antibacteriene, antivirale, contraceptive, sedative și sunt prescrise în principal pentru afecțiuni ale pielii. Ceaiul sau frunzele consumate ca hrană – deși amare- sunt bune pentru detoxifiere – purificarea sângelui, menținerea nivelului optim al glucozei din sânge, etc.. Frunzele se păstrează în Pakistan în rafturile cu haine pentru a alunga insectele și se ard pentru a îndepărta țânțarii. Am citit că și Osho consuma în tinerețe porții de frunze de neem, zilnic, pentru profilaxie :))

    Apreciază

  8. Buna ziua,

    Va urmaresc de multa vreme blogul si incerc, pe cat posibil, sa va urmez sfaturile.
    De aprox 3 luni am renuntat la produsele din carne,,lapte, iaurt; singura la care inca imi este greu sa renunt este branza.Incerc sa manc foarte multe salate, fructe, lapte de migdale, seminte rehidratate.
    Ce doresc sa va intreb: am vazut ca precizati ca daca curatati limba, este posibil un avort .Eu incerc de 4 luni sa raman insarcinata dar fara folos, deocamdata.Credeti ca poate avea o explicatie faptul ca in fiecare dimineata imi curat limba ? si care ar fi explicatia?Multumesc

    Apreciază

  9. Ma bucur ca sunt alternative sanatoase la pasta de dinti, deodorant etc, dar oare ce alternative sanatoase sunt la anticonceptionale sau cum ne protejam sigur de o sarcina intr-un mod sanatos? Va multumesc mult.

    Apreciază

  10. minunat articolul tau, draga Ligia.
    stiinta Indiei ne invata foarte multe despre cum ne-ar fi util sa traim in mod cat mai armonios.
    am citit si comentariile pe marginea acestui articol.
    cred ca ar fi bine ca cei care folosesc pasta de dinti Genna dent sa se informeze despre firma care le obtine, sa fie mai precauti (oamenii de acolo nu au nici o tangenta cu domeniul, sunt doar membrii misa toti cei care lucreaza la Vivanatura, conditiile de igiena lasa mult de dorit, este foarte ciudat cum o asa firma a ajuns pe piata si asa cum bine ai subliniat, la preturile practicate nu pot fi produse naturale).

    pe net sunt multe controverse legate de cei care lucreaza acolo, concluzia: sa ne informam permanent, pentru ca doar informatia ne salta!

    o zi frumoasa si luminoasa!

    Gabriel

    Apreciază

      1. Problema e ca nu stim de unde sa ne informam! Sincer, folosesc pasta de dinti Genna dent si sunt foarte multumit. Atentia ” negativa” mi-a fost atrasa de un post pe un forum ,dar si acolo a fost o singura postare negativa. De ce, cei care au lucrat acolo si stiau conditiile , nu au informat autoritatile? Sunt multe persoane care folosesc aceste produse de la Vivanatura si cred ca toti am fi bucurosi sa stim adevarul.
        Faptul ca sunt ieftine nu constituie un motiv sa fie si „nenaturale” . Fares si alte firme romanesti au preturi foarte bune comparativ cu cele de import …. si sunt naturale .

        Apreciază

  11. Eu folosesc pasta de dinti fara fluor Spry care are in compozitie : apa purificata, Xylitol ( acesta fiind un indulcitor total natural care este si un bun antibacterian), dioxid de siliciu, glicerina vegetala, sorbitol, guma de celuloza, sodiu cocoyl metil taurate, aloe vera, glicerofosfat de calciu, aroma naturala de menta, benzoat de sodiu, stevia, dioxid de titan, guma xantax; si se poate utiliza si de catre copiii de peste 2 ani. Exista si pasta cu aroma de scortisoara si exista si gama de geluri pentru copii. Tot din gama produselor cu xylitol (xlear) mai folosesc ata dentara, apa de gura si guma de mestecat si pot spune ca sunt foarte incantata de gustul si actiunea lor . Se gasesc la magazinele naturiste si pot fi comandate si pe net (preturile – dupa parerea mea rezonabile – pot fi vazute pe site)

    Apreciază

  12. Buna, Ligia! De 6 luni sunt vegana si in acest timp mi-au aparut carii/pete maro langa gingie pe majoritatea dintilor. Acuma am inceput sa ma alarmez deoarece am vazut ca au inceput cariile si pe dintii din fata. Eu inainte nu avea probleme (am 34 ani), acuma insa am de multe ori o durere surda de dinti. Te rog sa ma sfatuiesti ce sa fac si daca este normal in dieta vegana. La dentist pot merge doar o data pe an cand vin in tara deoarece sunt in Spania si au preturi exagerate. Multumesc mult!

    Apreciază

    1. Aceste probleme pot aparea la oricine din urmatoarele motive: din cauza varstei, din cauza ca, consumi multe sucuri de fructe acide sau multa mancare acida si nu te speli pe dinti dupa aceea, dar mai ales daca nu te speli pe dinti de 2-3 ori pe zi, daca nu iti detrartrezi dintii la fiecare 6 luni si daca nu fosesti zilnic si corect ata dentara. Rutina de curatire dentara trebuie sa fie sfanta ca altfel apar probleme atat la consumatorii de produse animale cat si la vegani, vegetarieni si raw vegani. O alimentatie corecta ajuta la mentinerea sanatatii dentare insa nu poate sa le inlocuiasca pe cele de mai sus. In alimentatie nu trebuie sa lipseasca zilnic sucurile verzi (nu de fructe ci de frunze diverse de la zi la zi), nu trebuie sa lipseasca vlastarii din legume mai ales plus multe altele. Vezi aceasta postare. Multa sanatate!

      Apreciază

  13. Buna seara Ligia, te admir si iti citesc site-ul de ceva timp. Am invatat multe de la tine si iti multumesc. Eu recomand pasta de dinti de la FOREVER LIVING PRODUCTS, este productie americana, fara flour si fara agenti abrazivi.Multa bafta in tot ce faci !

    Apreciază

  14. Buna Ligia, am ramas mirata de precizarea cu spalatul limbii. Eu pe toata durata sarcinii am facut acest gest pe care il simt necesar. De unde vine informatia ta?
    Numai bine va doresc!

    Apreciază

    1. Aurelia, am gasit informatia in mai multe carti care propun varianta nasterii naturale. Esti printre norocoase, fiindca au fost nenumarate cazuri care nu au fost la fel de norocoase si au avut avort spontan imediat dupa curatarea limbii. Intr-un fel sunt conectate intr-un fel miraculos toate in corpul nostru si nu cred ca este de glumit, mai ales cand am putea pune in pericol viata unui copilas. Eu am luat sfatul ca atare si mi-am zis ca ar fi bine sa stie si alte mamici. Cine vrea sa incerce insa poate sa incerce pe riscul propriu.

      Apreciază

      1. Draga Ligia,eu sunt la a treia sarcina si ma spal pe limba de ani de zile,ce e drept mult mai sumar in sarcina nu de alta dar imi provoaca voma,e interesant ce spui este prima data cand aud asa ceva o fi ceva pe undeva:)eu foloseam pasta de la forever living care nu are flor dar are SLS asa ca mai nou folosesc gennadent,dar citind comentariul de mai sus referitor la cei care le produc nu stiu ce sa mai spun..desi prefer produsele naturale romanesti ajung sa am mai multa incredere in produsele din afara unde nu se joaca cu certificarile..

        Apreciază

  15. E oarecum offtopic comentul asta al meu, pt ca nu tine de pasta de dinti, dar cred ca merita subliniat… „In Romania am aflat de asemenea ca persoanele care fac produse cosmetice folosesc acest bicarbonat de sodiu cu aluminiu pentru deodorantele naturale/hand-made, fara sa stie ca ingredientul atat de controversat gasit in deodorantele obisnuite este chiar aluminiu.” Fraza asta m-a luminat! Eu sunt alergica la aluminiu si incepusem sa imi iau deodorante handmade – eram foarte fericita ca in sfarsit o sa ma pot proteja cum trebuie si o sa scap de chinuri; am incercat vreo 2-3 tipuri, de la producatori diferiti, insa, mare minune, alergia imi reaparea de fiecare data… Acum macar inteleg, in sfarsit, de ce: aluminiul. 😐
    Multumesc pt informatiile atat de bune pe care le gasesc aici pe site, va urmaresc de multi timp.

    Apreciază

  16. Dragele mele, eu folosesc la spalatul pe dinti –sapunul– dar nu ori ce fel de sapun.Eu folosesc sapunul de Alep, -localitatea aceea care a fost bombardata in Siria. Sapunul de alep este facut din ulei vegetal de dafin, este f. scump, dar da rezultate:face multa spuma, deci curata,este f. alcalin, nu irita si nu are gust neplacut.Important este sa curate bine, in rest toate vin de la sine. Va puteti pregati si voi acasa un sapun asemanator, din uleiuri vegetale comestibile,si unt, iar ca imbunatatire puteti pune: menta, pelin, miere, propolis, cuisoare, vanilie, salvie si ce va mai trece prin cap.

    Apreciază

    1. Angela, prin 2010 ma spalam si eu cu sapun special de dinti sau sapun normal, facut din uleiuri presate la rece insa gustul ma deranja enorm. Era din menta, avea gust puternic si de menta dar mai puternic de sapun, asa ca am renuntat la el.

      Apreciază

  17. Fetitei mele ii place sa se spele cu gennadent junior. Mie nu-mi place pasta lor (doar cu menta am incercat), dar de cand am facut afte bucale de la pasta de dinti cu SLS (colgate), momentan ma spal cu gennadent.

    Apreciază

      1. Bună, Ligia. Praful de care esti indragostita este dentirenul? Ca ai zis despre mai multe produse si nu am inteles care e exact.
        Mi-ai putea spune si in ce ordine folosesti Neem si Dentiren si de cate ori pe zi? Folosesti doar unul o data? Daca folosesc Dentiren e de ajuns ca sa inlocuiesc pasta de dinti obisnuita? Curatarea limbii cu ce e bine sa o facem?
        Scuze pentru atatea intrebari.
        Iti multumesc foarte mult

        Apreciază

        1. Ioana, asa cum am si scris, vorbeam de Dentiren pe care il folosesc in loc de pasta de dinti din septembrie singur ori in combinatie cu solutia de neem. Curatarea limbii se face cu un obiect pe care il cumperi de la farmacie sau cu o lingurita. Cu bine!

          Apreciază

  18. Buna, Ligia! As dori sa te intreb de unde iti cumparai acel sapun pentru dinti si, daca ai incercat de la mai multe firme, care ti s-a parut cel mai bun.
    Multumesc anticipat! 🙂

    Apreciază

    1. Sapunul nu l-am cumparat din Romania, insa este un sapun normal facut prin saponificarea uleiului presat la rece de cocos si nu este facut cu lesie sau soda caustica.

      Apreciază

      1. Am inteles…multumesc mult pentru lamurire 🙂 citisem ca spalatul cu sapun are efecte foarte bune, dar deocamdata am cumparat de la Raw Vegan Mall praful de dinti recomandat de tine, Dentiren, si abia astept sa-l folosesc!

        Apreciază

        1. Curatarea limbii se face pur si simplu cu obiectul cumparat de la farmacie sau si cu o solutie, substanta? Acum, pe timpul sarcinii, te speli doar cu Dentiren, Ligia, fara sa-ti mai cureti si limba?

          Apreciază

        2. Folosesc Dentiren si zilnic Waterpick-ul pe care il ador. In sarcina nu am mai folosit curatarea limbii, fiindca nu vreau sa risc si fiindca nu este deloc incarcata ca inainte. Poti folosi pentru curatare o lingura sau un „tongue scraper” vezi pe Google. Cu bine!

          Apreciază

  19. „bicarbonatul de sodiu avea in compozitie aluminiu”.
    Va rog sa precizati sursa/sursele pentru a verifica informatia. Multumesc.

    Apreciază

    1. Bicarbonatul de sodiu care nu are aluminiu are precizarea asta pe ambalaj, ce dovada mai mare doriti. Luati-i si faceti-i un test si veti vedea ca asa este.

      Apreciază

      1. e un subiect foarte interesant si chiar important pentru sanatatea noastra. o sa-l studiez mai in amanuntime si va tin la curent daca aflu ceva.

        Apreciază

  20. Buna Ligia,
    Sunt vegetariana de un an si jumatate, iar de mai bine de sase luni imi fac acasa un praf pentru spalat pe dinti din bicarbonat, sare de mare, menta, scortisoara, rozmarin, salvie, cuisoare. Sunt multumita cum curata, dar de o saptamana dintii mei au devenit transparenti la varfuri, s-au ingalbenit si am si o usoara durere. Te-ai mai intalnit cu o astfel de situatie? 🙂
    Multumesc.

    Apreciază

    1. Nicole, pana sa raspunda Ligia iti voi spune si eu parerea mea. Faptul ca dintii au devenit transparenti la margini si durerosi cred ca este un indiciu ca smaltul s-a deteriorat. Probabil amestecul folosit de tine, desi 100% natural, este mult prea abraziv pentru dinti si nu ar trebui sa il folosesti atat de des.

      Apreciază

Comentariile sunt închise