Retete fara foc

Cum sa pastram nucile, semintele si alte alimente

Multi dintre noi ne facem rezerve mai mari sau mai mici de seminte, nuci, uleiuri/unturi de cocos sau presate la rece in recipiente de sticla si cruditati deshidratate, insa stim sa le depozitam pentru a le pastra cum trebuie?

O varianta preferabila ar fi sa le pastram pe toate la rece, in camara sau ideal in frigider/congelator in cutii de sticla cu capac, in pungi de hartie, de panza sau de plastic cu fermoar daca nu exista alte variante. Stiu ca cele de hartie sau panza s-ar putea umezi, insa in congelator stau fara probleme.

1. Nucile si semintele: In special nucile si semintele trebuie tinute in mod obligatori in frigider sau la congelator, in primul rand pentru a le impiedica sa rancezeasca dar si pentru a le feri de insecte de orice fel. Sa nu uitam ca orice samanta sau nuca ranceda, chiar daca nu se simte rancezeala, este toxica pentru organism. Nucile daca nu sunt uscate cum trebuie si pastrate la rece, pot fi infestate cu aflatoxina, un mucegai care poate face ravagii in corp.

„Daca se localizeaza cefalic, acest tip de mucegai produce aspergiloza intracraniana, boala grava, de multe ori letala. Ca sa nu ne expunem efectelor negative ale mucegaiului alb, e bine sa nu consumam nuci sau arahide care au inceput sa se altereze – sa-si modifice gustul si mirosul, sa rancezeasca. Aflatoxinele se pot intalni si in cafea, arahide, porumb, alune de padure si condimente depozitate in conditii improprii. Mai mult, toxina nu poate fi distrusa prin fierbere sau prin metabolism.” Toate semitele si nucile pastrate la temparatura camerei rancezesc in timp si gustul nu se va schimba la unele, insa nu vor mai fi bune de consumat.

2. Cruditati deshidratate: In privinta cruditatilor deshidratate, multi recomanda borcanele inchise etans insa daca nu sunt complet uscate, acestea s-ar putea mucegai sau chiar ar putea sa faca molii. Alteori chiar in produsele cumparate de curand cu seminte sau nuci, gasim gandacei, fluturi si larve in cutiile sau in pungile inchise etans. In decursul anilor am incercat diverse variante si in mare parte am dat gres. In special in vremurile acestea, parca toate insectele specifice alimentelorr sunt mult mai puternici decat in trecut. Moliile de alimente de la noi dar si de la altii sunt mai speciale:

  • Intra prin ambalajele de plastic sau hartie.
  • Exista larve care se dezvolta in borcanele inchise etans cu capac de metal si care au si garnitura.
  • Se dezvolta in pungile de hartie, chiar daca sunt capsate bine.
  • Se dezvolta chiar daca sunt folosite metode de prevenire naturala: flori de levantica, frunze de tutun, de nuc, de rosii, de menta, lemn de santal, praf de cuisoare sau scortisoara, cafea proaspat macinata etc.

Stim ca toate cruditatile dupa ce sunt uscate 24-48h, dupa o perioada incep sa se inmoaie fiindca absorb din aer umiditatea. Am observat ca daca sunt uscate in mod repetat rezista mai bine. Am mers pe mai multe tipare de deshidratare, insa mai jos este cel mai scurt dintre toate:

  • uscare 24/48 h
  • pauza 24h
  • din nou uscare timp de 24h
  • pauza 24h
  • din nou uscare timp de 24h
  • depozitare

Am preferat intotdeauna varianta cu pungile de hartie capsate. Am avut ani cand le-am gasit pline de molii. Am avut ani cand au rezistat insa se aflau in spatii bine aerisite si lipsite de umezeala. Daca aveti loc in frigider, le puteti pastra in frigider insa in cazul nostru, zecile de kilograme chiar daca sunt uscate nu au cum sa intre in frigider si totusi sa mai ramana spatiu si pentru altceva.

Anul trecut am avut patru cosuri mari de legume si fructe uscate si am preferat sa le tin in spatii aerisite in loc sa le tin in frigider. Apropos de spatii aerisite, va amintiti cum pastrau bunicii nostrii merele, perele, rosiile si ardeii rosii pe sfoara in pod unde era mereu curent? Nu ca as merge pe varianta cu sfoara si pastratul in pod, fiindca prefer sa le consum curate si cu mai putin praf, insa chiar este nevoie de aer suficient pentru a se mentine timp de cateva luni.

Cosurile pe care le-am folosit erau largi si legumele erau asezate pe 3-4 randuri, deci nu foarte rare si le-am acoperit cu un strat de panza prin care trecea aerul. Se aflau in camara care avea si o aerisire afara, pe niste etajere din lemn cu spatii intre ele. Din timp in timp le mai rascoleam, adica cam odata la doua saptamani si au rezistat fara probleme chiar si 3-4 luni. O alta varianta a fost sa pastrez o parte din rosii in ulei si veti gasi aici reteta.

3. Alimentele pastrate in pungi. Aici ne gandim la fainuri, superalimente, orez, cereale si toate categoriile de boabe precum naut, fasole, linte, bob etc. Pentru a preveni formarea molilor, fiindca mai toate au oua de larve in ele, chiar daca pungile sunt inchise etans si la un punct incep sa se formeze larvele si moliile, se folosesc foi de dafin si/sau piper negru macinat, pastrate intr-un saculet de bumbac sau tifon. In unele alimente care permit am mai incercat anason, cuisoare, batoane de scortisoara, usturoi si functioneaza.

Sigur v-ar interesa si postarile de mai jos:

  • Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

19 gânduri despre „Cum sa pastram nucile, semintele si alte alimente

  1. Util articolul, si eu adaug ideea: Cei care vor isi pot cumpara o a doua combina frigorifica (frigider + congelator).

    Apreciază

    1. Multumim de video! Dar doamna blonda din film le cam fierbe inainte de a le deshidrata. Oare e necesara fierberea inainte? Ar trebui sa le lase nefierte. Inca ceva: cate aparate, scule si banet sunt necesare sa faci deshidratarile like blondie !

      Apreciază

  2. Stimata doamna, pentru ca promovati raw-food-ul in Romania si ati fost premiata pentru promovarea unui stil de viata sanatos cum explicati ‘orthorexia nervosa’, ce puteti spune despre efectele negative ale acestei alimentatii. Sa nu uitam ca promovati acest gen de alimentatie si in randul copiilor.

    Apreciază

    1. Mihaela draga, haide sa definim „orthorexia nervosa”- este obsesia dusa la extreme de a manca sanatos iar la noi nu se aplica asa ceva. Daca te-ai interesa putin de activitatea noastra in Romania, ai vedea ca noi nu am promovat niciodata extremismul si nici de cum obsesia de a manca sanatos. Dorinta noastra este de a determina oamenii sa aduca in alimentatia lor un procent cat mai mare de cruditati, chiar daca sunt consumatori de produse animale, vegetarieni sau vegani. Chiar Ministerul Sanatatii isi indeamna pacientii la asa ceva, ti se pare anormal? Da, si bebelusii si copiii mai mari pot consuma preparate raw de orice fel si deserturi raw si cred ca este mult mai sanatos pentru ei sa consume mancaruri pregatite sanatos decat mancarea din borcanase si produsele traditionale de panificatie care le dauneaza sanatatii.

      Daca tu consideri ca trebuie sa trecem prin viata fara sa fim catusi de putin interesati de ce mancam, asta este parerea ta cu care nu sunt de acord. Eu una consider ca este important sa facem alegeri bune atat in privinta alimentatiei cat si in privinta unui stil de viata sanatos care nu implica doar alimentatia ci si gandirea pozitiva, sportul, somnul corect si multe alte aspecte ce ne pot pastra vitalitatea.

      Apreciază

  3. Vand seminte de Legume
    Redescopera aromele inconfundabile a legumelor de altadata. Semintele noastre de legume provin doar din culturi Biologice si sunt atent selectionate,pentru a asigura prospetimea si viabilitatea. Satisfactia dumneavoastra este prioritatea noastra. Va stam la dispozitie pentru intrebari la E-mail:office.semintedelegume@ymail.com
    ne gasiti aici
    http://www.semintedelegume.aaz.ro/
    sau aici
    http://semintedelegumeheirloom.wordpress.com/

    Apreciază

  4. Incearca sa pui un pumn de boabe de orez in borcanele in care pui legumele uscate. Asa vei avea pe langa legume uscate si orez parfumat.

    Apreciază

    1. E putin amara si se adauga in cantitati mici (lingurite sau jumatati de lingurita) in preparate. Mai bine ai incerca untul vegetal din nuci sau seminte, in loc de tahini.

      Apreciază

  5. Ma amuza atat de tare acel video postat mai sus de doamna Mihaela 🙂 … nu iti trebuie absolut nici o cunostinta despre stiluri de viata sau mai stiu eu ce alte chestii „complicate” ca sa iti dai seama cand ceva e adevarat sau fals 🙂 … hai pe bune, mananci carne si iti lungesti viata, unde s-a mai cercetat si asta, cum ca media de viata e in crestere? Eu am avut persoane dragi, familie, prieteni, cunostinte care au plecat prea devreme datorita bolilor precum: cancer, diabet, colesterol si asa mai departe… pe langa asta nu ai cum sa nu observi ce se intampla in jurul tau legat de sanatatea populatiei si nu intentionez sa intru in detalii pentru ca cei care cred minciuni nu pricep, cat despre cei care inteleg cred ca sunt la curent … Cat despre usurinta cu care se scot pe piata noi sindroame si denumiri in materie de diagnostic :)) si cele mai multe (cam toate) pentru a acoperii alte gauri si gaurele pe care sistemul le creaza, iar e alta poveste lunga dar care nu trebuie ignorata. Oare de nu vezi la TV (sau daca da, sa-mi spuneti pentru ca eu nu am asa ceva in casa) oameni care au un stil de viata aproape si in armonie cu natura din toate punctele de vedere, oameni care, trateaza o raceala natural fara antibiotice si tot tacamul farmaceutic, o infectie cu ajutorul usturoiului, copii frumosi si sanatosi fara vaccinuri si fara lapte praf, oameni care-si cultiva hrana si lista e prea lunga, lista a ceea ce nu vezi la TV… dar n-o sa ratezi sa vezi persoane care dintr-un motiv sau altul (pe care oricum nu-l vei cunoste cu adevarat) au ajuns intr-o etapa dificila a vietii lor si li s-a pus o eticheta in frunte ca sa aiba pe cine sa mai flendure sistemul in fata populatiei cum ca „asa nu” 🙂 si asa nu de ce? pentru ca nu aduce profit, pentru ca cei de sus nu castiga daca mananci de la iubitul nostru taran care are si el o bucatica de pamant … ohooo plus de asta exista riscul de a ramane sanatos si marea retea farmaceutica e in pierdere si asa mai departe ca iar e un capitol mare… Fiecare alege stilul de viata pe care il considera cel mai bun sau potrivit dar in ceea ce priveste informatiile care se toarna cu nemiluita, fiti mai atenti si mai selectivi, mai rationali si judecati-le logic…

    Apreciază

  6. Draga Ligia,
    Am 2 pungi de cate 5 kg, una cu migdale crude, alta cu caju crud. Nu le-am folosit ceva vreme si azi, cand am vrut sa dezhidratez din ele si le-am pus in apa, am vazut ca s-au ridicat la suprafata gargarite micute, negre.
    Daca le elimin-pt ca sunt decat cateva- e safe sa le folosesc?
    Am dat destui bani pe ele si nu imi permit acum sa cumpar altele, dar nici nu vreau sa imbolnavesc intreaga familie.
    Raspunsul tau mi-ar fi de mare ajutor.
    Multumesc

    Apreciază

    1. Nu imbolnavesti pe nimeni. Spala-le foarte bine si le poti folosi. Important e sa nu fie rancede. Nucile si semintele in general se pastreaza la frigider pe perioade mai lungi.

      Apreciază

  7. Buna seara. Tocmai am deshidrator la deshidrator niste capsuni. Le-am tinut cam 14 ore, pana mi s-a parut ca sunt ok. Marturisesc ca e prima data cand deshidratez fructe…si sper sa nu dau gres. Credeam ca pot fi tinute in borcan fara probleme, dar vad ca nu e chiar asa. Eu intentionez sa dehidratez fructele de sezon ca sa i le pot da si fetitei mele care acum are 4 luni, dupa ce voi incepe cu ea diversificarea (bineinteles, fiecare fruct in etapa lui). Oare am vreo sansa sa imi reziste capsunile spre exemplu in borcan pana la iarna? De asemenea vreau sa va intreb prin congelare nu se pierde din proprietati? Si…ce stiti de vidare, nu e buna penrtu fructele deshidratate? Multumesc mult 🙂

    Apreciază

    1. Daca sunt bine deshidratate, vor tine bine in borcan. Eu in general dupa 14h, le las sa se odihneasca si le mai usuc inca 24 h, indiferent daca sunt fructe sau legume. Vei observa ca dupa cele 14h, se vor inmuia si de aceea trebuie lasate la uscat pana cand sunt ca chips-urile. Nu spun sa iei kg intregi acum de fructe si sa le usuci. Fa experimente si vei vedea. Oricum capsunile alaturi de toate fructele de padure, nu sunt indicate la bebelusi nici dupa 6 luni, ci dupa 8-10 luni sau mai tarziu fiindca sunt puternice alergene. La congelator proprietatile rezista doar 3 luni, asa cum am mai spus, si dupa aceea va ramane de ele doar aroma, culoare si putin gust. Despre vidare, din pacate se face in pungi de plastic care nu este recomandata deloc, fiindca se transmite in fructe sau legume, indiferent daca sunt uscate in prealabil. Cu bine!

      Apreciază

      1. Multumesc pentru raspuns. Da, stiam de capsuni ca sunt alergene. Tocmai de asta as vrea sa ma tina pana prin ianuarie daca se poate 🙂 Dar daca le pun in borcan si apoi intr-un beci racoros tot mai trebuie sa le usuc inca 24 de ore? Mi se pare asa mult…E clar ca va fi anul experimentelor…

        Apreciază

        1. Asa este la deshidrator, nu stiai? Trebuie uscate bine ca altfel puse in borcan vor mucegai. Eu rosiile taiate felii spre exemplu le usuc 2-4 zile, astept inca 1-2 zile si iar le usuc cateva zile. Sa nu uitam ca este un uscator care nu consuma mult in 24 h, deci nu avem de ce ne ingrijora.

          Apreciază

        2. Atunci le bag 24 de ore la deshidratat. Ma intereseaza sa deshidratez fructele de sezon in special, pe care nu le pot gasi mereu pe piata. Sau le gasesti dar sunt pline de E-uri. Si cand ai un bebe chiar vrei sa ii oferi tot ce e mai bun. Multumesc inca o data!

          Apreciază

Comentariile sunt închise