Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Vreau sa mananc sanatos, cu ce sa incep?

Articol extras din cartea „Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa” pe care vi-o recomand cu mare caldura. Este un ghid spre un stil de viata sanatos care vă va clarifica multe intrebari si dileme.

sfaturi_pentru_o_viata_mai_buna_reed2016_coperta1

Se spune ca alimentatia sanatoasa este costisitoare si nu oricine poate sa o adopte, insa oare chiar asa este? Multe familii din Romania (atat mai sarace, cat si mai instarite) au incercat sa manance mai sanatos si au ajuns rapid la urmatoarea concluzie: cheltuim la fel ca inainte sau mai putin, daca ne limitam costurile la tot ce este necesar si nu facem risipa. Mi se pare corect, tinand cont ca mai toate mancarurile – atat cele vegetariene sau vegane, cat si cele raw – sunt foarte, foarte satioase si de multe ori nu simtim nevoia sa mancam la fel de des ca inainte. Insa pe langa acest aspect, exista cateva puncte-cheie de care ar trebui sa tinem cont cand plecam la un asemenea drum.

Multe persoane cred ca trecerea la o alimentatie sanatoasa trebuie sa se faca rapid si intr-un mod drastic, golind frigiderul si aruncand toate preparatele si ingredientele mai putin sanatoase din preajma lor. Este si asta o metoda, insa nu cea mai benefica si corecta pentru noi ca fiinte umane dependente de o alimentatie mai putin sanatoasa. Nu uitati ca am fost crescuti cu mancare gatita si aceasta ne trezeste prin miros si gust amintiri pierdute pe care toti am vrea sa le retraim.

Am spus-o si o repet de cate ori va fi nevoie: aveti rabdare cu corpurile voastre si oferiti-le timp suficient sa se invete treptat cu o alimentatie mai sanatoasa. Nu va fortati si nu va bruscati corpul si psihicul, fiindca daca faceti asta, la un moment dat tot veti ceda si va veti intoarce la alimentatia traditionala.

Nu este asa ca doriti ca totul sa fie cu bataie lunga si sa nu faceti acum un efort supraomenesc iar maine sa renuntati la tot? Sfatul meu este acesta: aveti rabdare cu trupul vostru, faceti pasi mici si siguri si totul va fi mai mult decat bine. Din aceleasi motive sfatuiesc mereu si sa nu va aruncati in diete de slabit drastice care ar putea in prima faza sa va ajute in aceasta directie, insa dupa o perioada va veti intoarce tot la alimentatia initiala, fara sa vreti, si veti pune la loc foarte rapid kilogramele pierdute. Tot asa insist si cand vine vorba de o alimentatie mai buna. Multi au taria sa renunte din prima la tot ce e nesanatos si sa se mentina 1-2 ani cu aceasta alimentatie, insa va spun din experienta, tot vor ceda la un moment dat fiindca primii pasi nu i-au facut cum trebuie si au fost prea severi cu corpul lor.

Sa spunem ca vreti sa renuntati la carne, zahar si prajeli, ce ati putea face de-a lungul unei perioade mai lungi de timp pentru a va acomoda mai bine?

  1. Saptamanal trebuie sa consumati aceste alimente, indiferent daca consumati produse animale sau vegetariene.
  2. Eliminati prajelile din alimentatie, sau consumati-le cat se poate de rar.
  3. Straduiti-va sa consumati cat mai rar posibil mancare gen fast-food, semi-preparata sau super procesata. Aici intra si toate prajelile cum ar fi chiftelele vegetariene si vegane, gogosile, carnatii vegetarieni sau vegani, cartofii prajiti, snitelele traditionale sau vegane etc.
  4. Consumati cat puteti de rar produse de panificatie pregatite cu zahar alb. Preferati sa le pregatiti cu Green Sugar sau alti indulcitori naturali. Indreptati-va spre deserturile raw vegane si vegane, fiindca veti vedea diferenta imediat. Dulciurile raw nu ataca sistemul imunitar cum se intampla cu deserturile obisnuite care din cauza concentratiei mari de zahar ataca dintii, scot calciul din corp, slabestesc sistemul imunitar, storc corpul de putere si ingrasa.
  5. Consumati paine cu maia in locul celei cu drojdie. Maiaua rupe proteina numita gluten si face painea mai usoara pentru sistemul digestiv. Painea facuta cu drojdie este foarte greoaie pentru sistemul digestiv si vine la pachet cu multe reactii adverse imediate sau care apar mai tarziu.
  6. Uitati-va pe eticheta si ganditi-va de doua ori cand cumparati un produs ambalat. Fiti constienti ca toate E-urile se depoziteaza in corp si nu se elimina, de multe nici prin cea mai stricta dieta. Corpului ii trebuie 7 ani sa se detoxifice complet.
  7. Consumati apa de calitate si nu beti apa de la robinet nefiltrata. Aceasta contin metale grele care de asemenea raman in corp pentru totdeauna, cloruri, pesticide si ierbicide, plus multe alte chimicale care ajung in panza freatica. Aceste toate impreuna si cu alti factori pusi cap la cap, fac ravagii in corpul uman si scurteaza viata. Alegati un filtru simplu atasat la bucatarie sau la teava de apa generala. Acestea sunt intre 145 lei – 600 lei. Investiti in sanatatea voastra.
  8. Mancati cat puteti de rar produse animale si daca le consumati, alegeti produse naturale luate din surse sigure si care sunt crescute fara furaje (pline de ingrediente dubioase, multe modificate genetic antibiotice si hormoni), crescute libere, in locuri cat mai putin poluate, nu pe campuri pline de pesticide si ierbicide.
  9. Nu mancati doar gatit. Pastrati un procent de mancare gatita (de orice natura doriti) si mariti procentul de cruditati sau preparate raw food. Mancarea gatita este acida, chiar si cea care este gatita mai sanatos si are un continut foarte mic de nutrienti, care de obicei sunt modificati prin fierbere si nu prea mai sunt recunoscuti de catre corp ca niste „caramizi” usor de folosit. Intr-un corp acid, celulele anormale se dezvolta foarte usor si acest mediu acid este responsabil in general pentru toate tipurile de boala. Diversitatea de cruditati, echilibreaza pH-ul si transforma pH-ul acid intr-un pH echilibrat, spre alcalin in care celulele anormale (boala) nu are cum sa se dezvolte. Dar, mancarea nu este suficienta si cititi mai jos detalii.
  10. Introduceti superalimentele in alimentatie prin intermediul unui smoothie sau shake zilnic. Vedeti aici care ar fi motivele pentru care am consuma superalimente.
  11. Pastrati un echilibru in toate si diversificati-va alimentatia. Carente pot intervenii in orice alimentatie daca nu exista varietate mare. Chiar si cei care consuma proteine animale pot avea carente de proteine si B12. Corpul uman are nevoie de mai multe elemente ajutatoare cum ar fi minerale, vitamine, grasimi bune pentru a ajuta diversi nutrienti sa se asimileze. Daca nu avem diversitate zilnica in alimentatie, degeaba aducem in corp proteine, calciu, fier si altele, daca nu exista „caramizi” nutritive diverse si acestea nu se vor asimila.
  12. Nu va urmati intotdeauna poftele ci incercati sa le descifrati. Unele pofte tradeaza carente nutritionale. Vedeti aici mai multe detalii.
  13. Pastrati-va un echilibru intre minte, trup si suflet. Nici unul dintre cele trei nu poate functiona singur. Daca mancati sanatos dar totusi sunteti mereu suparati pe viata, veti vedea ca in loc sa aveti un pH echilibrat, spre alcalin veti avea un pH acid, fiindca asta face supararea – schimba pH-ul alcalin sau echilibrat, intr-un pH acid in care se poate dezvolta foarte usor boala. Cu cat mai multe suparare este, cu atat mai repede se instaleaza o boala. Cum apare speranta, cum incep sa se echilibreze lucrurile. De aceea se si spune ca bolile letale se instaleaza in corp din cauza stresului. Aici este un articol al dr. Constantin Dulcan, care sustine cele de mai sus.

Inlocuiti metodele vechi de gatire cat si obiceiurile vechi cu solutii mai sanatoase:

  • Caliti ceapa, usturoiul, legumele in apa si ulei in loc sa le prajiti, si renuntati la rantas care este foarte toxic pentru sistemul digestiv. 
  • Evitati prajelile, pe cat posibil. Mancarea vegetariana sanatoasa nu inseamna cartofi prajiti, chiftele si legume pane la orice masa. Sunt si acestea niste solutii de tranzitie, insa trebuie rarite pe cat posibil si, de preferat, eliminate din alimentatie cat mai curand fiindca sunt foarte acide.
  • Evitati zaharul procesat si eliminati-l daca puteti. Vedeti aici din ce motiv. Inlocuiti-l treptat cu zahar brun real, cu Green Sugar din stevia, cu miere, cu sirop din orez, cocos, cu pasta din curmale si alegeti ce varianta este cea mai buna. Inlocuiti treptat dulciurile mai putin sanatoase cu cele preparate fara zahar, in special in alimentatia copiilor. Eu va pot oferi multe variante raw in Cartea de Bucate Online, sau in cartile mele publicate, cea de Retete Vegane Fara Foc, cat si in cartile Deserturi pentru Parinti si Copii Sanatosi si Diversificarea Raw si Vegana, care cuprinde peste 165 de retete raw si vegane gatite pentru copilasi de toate varstele si intreaga familie. Aici gasiti toate cartile mele.
  • Eliminati produsele ambalate si semipreparatele, bogate in conservanti, amelioratori, coloranti etc.
  • Consumati doar mancare proaspata, facuta in aceeasi zi si nu reincalziti mancarea de nu stiu cate ori. Toti realizam ca fierberea, refrigerarea si reincalzirea mancarii gatite o lasa total lipsita de nutrimente.
  • Folositi cat mai rar cuptorul cu microunde, si eliminati-l in timp. Vedeti aici din ce motiv si studiati acest subiect mai pe larg.
  • Obisnuiti-va sa va pregatiti mancarea la foc mic si de preferat in cuptor.
  • Folositi oale de pamant si ceramica ne-emailate sau fonta ne-emailata in locul celor de inox ieftin, email, fonta emailata sau orice fel de metal. Pentru mai multe detalii despre oale de gatit, vedeti acest articol.
  • Daca aveti posibilitatea, cumparati-va un slow cooker, care gateste la temperatura mai scazuta si pe o perioada mai lunga de timp, consumand si curent putin. Preparatele ies delicioase la gust, ca si cum ar fi gatite in cuptorul cu lemne. Vedeti reteta mea de Sarmale Vegane facute in slow cooker, care pot fi insa facute si in cuptor, in oala de lut.

Nu ma intrebati cat va tine fiecare proces de acomodare, fiindca totul depinde de la om la om. Fiecare etapa poate sa dureze cateva saptamani, luni ori mai putin. Veti sti cand veti fi pregatiti sa renuntati la cate un ingredient mai putin sanatos, insa important e sa realizati nocivitatea acestuia si sa vreti sa faceti schimbari. Nu va lasati convinsi de mine sau de alte persoane, ci convingeti-va singuri, prin acumulare constanta de cunostinte in acest domeniu din carti, de pe internet si mai ales din surse care ofera informatii corecte si actuale.

In acest timp, cereti-le prietenilor vostri vegetarieni sa va recomande carti de bucate vegetariene sau vegane (nu doar una ci mai multe, ca sa aveti de unde alege) si experimentati cu diverse preparate de acolo. Nu va asteptati ca peste noapte sa va iasa toate foarte gustoase fiindca fiecare autor intelege conceptul de bun in diferite feluri, iar la randul vostru, poate dura cateva luni pana va va fi la indemana sa pregatiti retetele de baza. Preparati in cantitati mici pana va ies toate pe gustul vostru.

Nu mancati nimic din sila. Este adevarat ca trebuie sa-i acordati corpului timp sa se invete cu noi gusturi, cu noi texturi si culori, sa invete sa aprecieze noi preparate, insa chiar daca acestea nu contin carne, trebuie neaparat sa fie gustoase. Mancarea fara carne nu inseamna doar cartofi, supa de legume, orez, fasole si preparate din soia (pe acestea din urma eu nu le recomand deloc, precum puteti citi in aceasta postare despre soia). Uitati-va peste ultima sectiune a cartii mele de bucate online, unde am publicat in trecut si cateva retete vegetariene.

Invatati sa gatiti cu urmatoarele ingrediente

  • Lintea verde si portocalie. Se gaseste in orice supermarket la preturi mici si se pot face pateuri, supe obisnuite sau creme si mancaruri scazute, toate exceptional de rapide si satioase. 
  • Nautul, ce poate fi gasit de asemenea in orice supermarket si din care puteti prepara vestitul hummus sau pateu libanez, supe combinate cu alte feluri de fasole, pateuri in combinatie cu masline, ciuperci, ardei, rosii etc..
  • Mazarea uscata sau verde, din care puteti pregati diverse mancaruri sau pateuri ce de asemenea pot fi combinate cu legume variate.
  • Folositi semintele de dovleac si arahidele crude rasnite ca inlocuitor de carne. Adaugati-le in sarmalechiftele sau mancaruri la cuptor. Alti inlocuitori al carnii ar fi ciupercile, atat cele conservate cat si cele proaspete, si nucile romanesti bine curatate.
  • Folositi ciupercile pleurotus in supe sau mancaruri scazute. Vedeti aici o reteta de ciorba de „burta” fara burta facuta din aceste ciuperci, si va recomand sa incercati neaparat atat varianta gatita cat si cea raw fiindca veti fi uimiti de gust.

Daca vreti sa mergeti mai departe si sa renuntati la produsele animale, nu va grabiti ci dati timp corpului sa se invete cu aceasta tranzitie. Fiecare pas si mai ales ultimii, nu trebuie facuti peste noapte ci in timp sau luni de zile. Corpul trebuie sa se invete cu noi obiceiuri si trebuie sa ii acordati timp suficient. Daca se intampla sa consumati din nou produse animale pe viitor, nu simtiti vinovati. Singuri decideti daca vreti sa pastrati o masa sau mai multe formate din preparate animale pe saptamana sau sa le eliminati complet. Important e ca pe langa aceasta decizie, sa aveti o diversitate mare de preparate sanatoase si multe fructe, legume proaspete, seminte, nuci, alge marine etc.

  1. Primul pas ar fi sa nu renuntati complet la carne, ci doar la cea grasa precum carnea de porc sau de oaie.
  2. Al doilea pas ar fi sa renuntati la carnea de vita; intre timp consumati, de pilda, carne de curcan, de pui sau de peste.
  3. Al treilea pas ar fi sa scoateti treptat carnea de pui, iar dupa aceea carnea de curcan sau pestele, pastrand lactatele si ouale in alimentatie.
  4. Al patrulea pas ar fi sa optati pentru alimentatia ovo-lacto-vegetariana si numai dupa aceea sa ajungeti la alimentatia de post sau vegana. In tot acest timp, chiar daca mai consumati produse animale, cautati ca acestea sa fie curate, nu din supermarketuri si nici crescute la tara dar cu grane modificate genetic, cum este mai tot porumbul si graul din tara.  Cautati surse cat mai naturale si mai putin invazive pentru corpul vostru. Crutati-va trupul si pastrati-va vitalitatea, fiindca sanatatea este cea mai pretioasa. In tot acest timp experimentati si cu preparatele raw, fara foc, pentru a va adapta la noile gusturi.
  5. Al cincilea pas, daca doriti, ar fi sa ramaneti vegani introducand un procent tot mai mare de preparate raw, pana ajungeti la proportia dorita intre mancarea raw vegana si cea vegana pregatita termic.

Daca totusi nu puteti sa renuntati la produse animale, urmati sfatul meu de mai sus referitor la surse de carne si lactate de oaie sau capra cat mai naturale, dar consumati un procent cat mai mare de cruditati. Mentineti daca puteti, 50-70% raw food si restul gatit traditional, vegetarian sau vegan. Alegerea va apartine si nu va simtiti fortati de nimeni sa faceti o decizie daca nu sunteti 100% hotarati ca este cea mai buna alegere!

Nu uitati aspectul cel mai important. Nu va focusati atentia doar asupra alimentatiei, fiindca nu este suficient ci lucrati pentru sanatatea intregului: minte, trup si suflet sanatos! Spre exemplu, alimentatia sanatoasa nu este nimic fara exercitiu zilnic sau fara curatarea mintii de ganduri negative, rautate si dusmanie. Daca nu lucrati pe toate laturile, ci va ingrijiti doar de alimentatie, nu este suficient!

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

Veti auzi multe zvonuri legate de alimentatia sanatoasa, insa cred ca urmatoarele articole si pagini va vor ajuta mai mult la un moment dat in calatoria voastra.

 

31 de gânduri despre „Vreau sa mananc sanatos, cu ce sa incep?

    1. Cunosc zeci de persoane care sunt adepte ale acestui stil de viata,rawfood…si le admir si le vad cum debordeaza de sanatate,de energie,de tot ce este mai bun!Si ma hotarasem si eu sa incep acest mod de viata…dar….ceva nu pot sa inteleg!Poate imi va raspunde cineva,astfel incat sa incep odata!Andreea Lazarescu are foarte,foarte multe kilograme in plus!!!!!!!!!Ea promoveaza inversunat acest stil de viata,tinea ateliere,avea un restaurant cu raw food,acum firma de catering cu mancare raw…si totusi…are mult prea multe kilograme in plus!!Intrebarea:cum se poate ca cineva ce mananca doar raw sa arate asa?

      Apreciază

      1. Ingrid, Andreea si-a limitat activitatea la catering si nu se stie daca mai mananca raw. De ce nu o intrebi personal pe ea, eu nu stiu ce sa-ti raspund.

        Apreciază

        1. Iti multumesc pentru raspuns,Ligia!Am intrebat-o de nenumarate ori,inca de anul trecut…nu numai eu,ci si alte zeci de persoane.Nu ne-a raspuns niciodata.Imi cer mii de scuze daca intrebarea mea a sunat rautacios(chiar suna asa!).Nu s-a vrut rautacioasa,pur si simplu vroiam sa fiu sigura ca nu voi face vreo greseala in momentul in care ma voi dedica acestui stil de viata.

          Apreciază

    2. eu cred ca fiecare femeie vrea sa manance sanatos, acum nu stiu cate din noi reusim asta..eu am renuntat de un an la carne, iar seara nu mai mananc deloc. Desi sar peste mese, am grija sa imi iau mereu vitaminele din fructe, am de exemplu la birou sertarul meu plin cu iaurturi cu fructe:))) cele mai bune mi se par cele de la muller, au un gust delicios si sunt si consistente.

      Apreciat de 1 persoană

  1. excelent articol, noi deja mancam multe legume, naut , linte frunze etc in Italia si ulei de masline …..sunt de acord cu faptul de a nu manca zilnic carne, dar NU sunt pentru a elimina proteinele de carne!!

    Apreciază

    1. eu vreau doar sa spun ca am renuntat de citeva luni la carne dar am o problema cu parul care cade f mult si alta problema unde as gasi ciuperca kambucha

      Apreciază

      1. Manuela, caderea parului nu este neaparat asociata cu lipsa produselor animale din alimentatia ta, ci poate avea multe cauze: stres, alimentatie saraca in diversitate chiar si vegetariana, lipsa somnului de calitate, deshidratarea, lipsa siliciului din organism etc.

        Apreciază

        1. Siliciul se gaseste in multe cruditati, vezi acest articol. Legat de kombucha, aceasta se poate cumpara online (cauta la Google) sau pe diverse grupuri de pe Facebook.

          Apreciază

        2. Multumesc ligia ptr raspunsurile prompte ,mai am o intrebare ,am vazut ce miraculos este ceaiul de Kombucha si de asta caut o ciuperca dar cit de bun este daca este adevarat ca are anumite proprie
          tati

          Apreciază

  2. M-am recunoscut in articol. E atat de adevarat! Totul se face treptat si am ajuns sa inteleg importanta acestor lucruri. Avand in vedere ca am practicat un anume regim alimentar pe durata a foarte multi ani, e imposibil sa il schimbi peste noapte. Asa am ajuns ieri sa fac lapte crud din caju, saream de bucurie ca mi-a iesit :))) de fapt… de ce sa nu imi iasa? Felicitari Ligia.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Buna ziua,

    incep prin a va multumi pentru acest articol, care reuneste din punctul meu de vedere multe principii sanatoase de viata, in care si eu cred.

    As dori sa impartasesc pe scurt o experienta personala cu consumul de zahar. Mentionez ca nu sunt vegetariana insa mananc curat si cat mai proaspat si colorat; nimic prajit, la fast-food nu mai merg de peste zece ani, de bauturi si dulciuri din comert nici nu se pune problema.

    Timp de 16 ani am avut niste iritatii oribile pe piele, tratate de medici in cel mai prost mod posibil, cu cotizon, fara rezultate de durata. In toti acesti 16 ani, singul medic care a facut legatura intre alimentatie si eczema a fost Dr. Iamandescu, insa nu a stiut sa ma indrume mai departe catre un regim sau o logica alimentara. Singurul tratament care a functionat vreodata a fost cel homeopat; din pacate insa, periodic imi reapareau prolemele de piele.
    Mi-au trebuit multi ani pentru a-mi da seama ca zaharul si conservatii alimentari erau cei care imi provocau acele reactii pe piele. Prezenta zaharului si a conservantilor in aproape tot ce exista ca aliment procesat pe piata a ingreunat aceasta descoperire. A fost foarte dificil sa fac o dieta prin eliminare cu aproape tot ce exista de mancare intr-un supermarket. Insa a meritat.

    Ca o concluzie, in cazul meu, corpul a fost cel care a luat primul decizia de eliminare – semnalata prin eczema, dupa care a fost urmat de intelegerea mintii. Sunt foarte de acord cu recomandarea de a nu manca nimic din ceea ce ni se pare “neatragator”, pentru ca si eu cred ca ni se pare neatragator cu un motiv. Chiar daca-l intelegem mai tarziu.

    Va multumesc pentru timpul si spatiul acordat.

    Cu stima,
    Ioana P.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Buna Ligia,
    Numele meu este Tina si am 3 fete: una de 18 ani, una face 13 in ianuarie si una de 6 luni!
    De ceva ani ,respectiv 7 nu mai mananc carne, incercand sa scot din alimentatia mea si produsele lactate. Asa cum bine stii este f greu sa-ti scoti din minte gusturile, deci cu cele 2 fete ale mele , cele mari este destul de greu, dar cu cea mica nu vreau sa mai gresesc ! Intrebarea mea este ce anume pot sa-i dau sa manance, astfel incat sa tolereze bine si sa nu aiba carente de nici un fel! Stiu ca esti gravida si probabil sau mai mult ca sigur ca te-ai gandit deja ce anume poti sa-i bebelusului tau cand va sosi acest moment!
    Iti multumesc si astept cu nerabdare raspunsul tau( Apropos am si eu 2 surori, dintre care cea mare este medic pediatru si ma preseaza sa-i dau celei mici galbenus de ou) ….deci, astept cat se poate de urgent un raspuns de la tine!
    Multumesc frumos!

    Apreciază

  5. Buna, Ligia.
    Urmaresc site-ul tau cu mare interes de multa vreme. Felicitari pentru ceea ce faci si multumesc din suflet pentru ca iti oferi o parte din viata invatandu-i si pe altii. Multe dintre lucrurile pe care le stiu despre o viata sanatoasa le-am citit pentru prima data la tine pe site.
    Multa sanatate si o sarcina usoara si frumoasa!

    Apreciază

  6. Buna Ligia,

    Felicitari pentru articolele frumoase, care ne „obliga” la o analiza a propiului stil de viata si la cum putem sa ni-l imbunatatim.

    As avea o intrebare legata de analizele periodice pe care o persoana care a devenit vegetariana/raw ar trebui sa le faca. Am tot citit „mi-am facut analizele si au iesit bune”, insa nu am reusit sa aflu o lista exacta.

    Cum pot descoperi potentialele carente din corpul meu, mai ales acum la inceput de drum, cand inca invat cum sa ii asigur toti nutrientii de care are nevoie?

    Multumesc,
    Anca

    Apreciază

    1. Buna Anca! Eu mi-am facut intreaga lista de analize, tot de la A-Z pentru a fi sigura. In general se verifica nivelul mineralelor, proteinelor,B12 etc. Carentele le poti descoperi prin semnalele corpului (fiind foarte informati sa recunoastem aceste semnale). De aceea tot insist ca toti sa plecam la drum informati si bine educati in acest domeniu. Nu trebuie sa fim obsedati, insa trebuie sa avem o baza de informatie. Multi uita ca o alimentatia traditionala lasa foarte mari carente in corp care se refac cu greu in timp. Multi trec la o alimentatie mai sanatoasa si se intreaba poate de ce au cateva carente, insa uita ca atunci cand au avut o alimentatie traditionala chiar daca nu le-a pasat prea mult, nivelul de B12 era sigur scazut, inclusiv proteinele si mineralele erau in cantitati mici in corp, incepand cu calciul, magneziu si fierul etc. Sunt multe de spus insa cum am zis, daca ne informam din surse sigure si cat mai multe, totul va fi bine. Mult succes si sanatate!

      Apreciază

  7. Ziua buna, foarte bun articol pentru cei care isi doresc schimbarea regimului alimentar. Cu titlu pur informational si fara a dori in vreun fel sa va intrig, se intimpla sa cunosc un domn si o doamna in virsta cu 30 si rspectiv 40 de ani de alimentatie vegetariana. Respectivii traiesc pe continente diferite si au dificultati in a se deplasa. Medicii neurologi pe care i-au consultat (unul de la Mayo Clinic) le-au confirmat ca nervii motori nu mai raspund corect datorita lipsei indelungate de proteina animala.
    In viata echilibrul real inseamna cite putin din orice si in nici un caz renuntarea totala la ceva…
    Toate bune, Stancu Florin

    Apreciază

    1. Buna ziua, va inteleg fiindca multa lume pune aceasta problema. Asa cum am scris si in articolele mele, alimentatia trebuie sa fie echilibrata chiar daca se renunta la alimentele de origine animala, echilibrul trebuie sa fie in ingredientele vegetale. De asemenea, alimentatia nu este intotdeauna suficienta. Vedeti aici un articol intitulat Mancam sanatos dar totusi ne imbolnavim? Legat totusi de alimentatie, multi printr-o alimentatie vegetariana inteleg multe prajeli, multa soia, paine integrala si foarte putine cruditati, seminte si nuci in stare cruda care le-ar oferi atat proteine de calitate, acizi grasi esentiali, vitamine cat si minerale importante. Multi vegetarieni nu beau in viata lor un suc verde sau din legume, ci prefera sucurile de fructe ceea ce mi e pare absurd. Trebuie sa fii informat fiindca degeaba pretinzi ca mananci sanatos daca nu ai si un plan de stil de viata sanatos care poate implica atat de multe laturi: igiena mentala, un somn bun si de calitate (intre 22-6), daca ai conflicte cu altii si cu tine insuti degeaba mananci sanatos ca tot acid devii si bolnavicios, daca nu bei suficienta apa de calitate si daca nu faci exercitiu fizic saptamanal etc. Sunt multe, multe de spus. Multa sanatate!

      Apreciază

      1. Va multumesc pentru raspuns, marele semn de intrebare din mesajul meu era de legatura directa facuta de (unii) neurologi intre deteriorarea capacitatilor de functionare corecta a sistemului nervos si lipsa de proteina animala, care pare – in cazurile date – direct responsabila de problemele de sanatate. Si oricit de multe am adauga alimentatiei pe alte planuri pentru un regim de viata „corect”, respectiva proteina tot nu o mai aducem in organism prin decizia noastra. Mai mult, sint parinti care iau aceasta decizie si pentru copiii lor.
        Confortul social de astazi ne permite suficient de multe, nu trebuie uitat ca aceste posibilitati sint recente si ca studii pe termen lung (zeci de ani) pe persoane care au decis schimbari radicale in propria existenta nu exista (inca).
        Va doresc si dumneavaoastra multa sanatate,

        Apreciază

        1. Nu se aplica, fiindca se poate trai si fara proteinele de origine animala. Proteinele de origine vegetala sunt suficiente si mult mai usor de absorbit si folosit de catre organismul unam, insa daca nu sunt aduse in alimentatie in stare cruda, degeaba se incerca. Timpul nu-mi permite sa stau acum la discutii, insa va recomand postarile de mai jos plus multe carti de specialitate. Nu uitati, ca sunt de zeci de ani atatia vegani in lume care prin informatie multa si alimentatie corecta, au batut toate aceste studii legate de necesitatea proteinei de origine animala.

          Proteinele, provenienta doar animala
          Problematica vitamina B12 in dieta vegana (scrisa de un medic care la randul lui este vegan)
          Vitamina B12 si efectele carnii asupra sanatatii umane

          Sanatate!

          Apreciază

  8. In primul rand trebuie sa te felicit, Ligia, pentru ceea ce ai facut si faci in Romania in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa.
    Pe de alta parte consider ca o alimentatie sanataoasa si doar atat, adptata eventual cu stres , nu este suficenta. Pentru a obtine un efect sinergic alimentatia, ca privta ca poces de „linia intai” trebuie pusa intr-un context de viata sanatos. Cand spun context ma gandesc la
    – hrana sanatoasa
    – aer mai putin poluat (evitarea marilor orase)
    – exercitiu fizic (depinde de noi)
    – minimizare camp electromagnetic (acum exista si in Romania materiale de protectie, masurate si atestate)
    – confort psihologic, locuind cu familia (iarasi un elemnt care poate depinde de noi)
    – si, peste toate astea, incredere in Dumnezeu
    Efectul nu va fi de 1+1+1+1+1+1 ci va fi de mii de ori mai mare decat oricare din primele adoptate separat.

    Apreciază

  9. Doamna, cu respect pt ceea ce credeti.

    Insa: cunosc persoane care practica acest gen de nutritie, sigur din motive religioase. Organismul insa nu stie de dogme si se hraneste din ce i se da: strict vegetale.
    Cei de care va spun, nu numai ca trebuie sa poarte caramizi in buzunar ca sa nu’i bata vantul, dar sunt vesnic cu bube in jurul gurii. Zic ei, sanatate curata.

    Pot sa ma indoiesc?

    Apreciază

    1. Din pacate multa lume o face doar pentru motive religioase, fara sa se informeze prea bine si au multe carente in alimentatie. Multi inteleg prin alimentatie vegetariana, chiar prajeli, cartofi prajiti si chiftele ceea ce mi se pare gresit, plus multe salate plictisitoare si fara gust, consumand aceleasi ingrediente pentru ani de zile, fara sa aduca o paleta larga de nutrienti in alimentatia zilnica. Noi din fericire si multi altii nu suntem asa slabi si puteti vedea si exemplele oamenilor care consuma o alimentatie echilibrata, pe deasupra fac sport de performanta si culturism. Sanatate!

      Apreciază

  10. Felicitari Ligia pentru tot ceea ce faci!
    Vreau sa impartasesc experienta mea. Am renuntat la consumul de carne de orice fel in urma cu 17 ani dupa ce am citit niste publicatii despre efectele pe care le are. De atunci si pana anul trecut am manancat ovo-lacto-vegetarian. Am fost sanatos toata perioada. Nu mi-au lipsit deloc proteinele si nici mancarurile pe care le preferam cu carne. Unele miresme imi mai atrageau atentia uneori, insa doar gandul ca acea mancare a fost candva o fiinta vie imi transforma orice urma de pofta in compasiune.
    Ultimii doi ani au fost foarte solicitanti pentru mine atat fizic cat si psihic si m-am trezit cu o durere de spate atroce in perioada ultimelor sarbatori de iarna. Intamplator (sau nu) am dat peste conferintele lui Calin Marginean (http://drcalinmarginean.blogspot.ro/p/prezentari-video.html) si am renuntat si la alimentatia ovo-lacto. Recomand oricui este interesat de sanatatea lui sau are dubii privind alimentatia raw vegana sa urmareasca aceste conferinte fiindca mie mi s-a raspuns cam la toate intrebarile pe care le aveam sau pe care nici macar nu mi le pusesem vreodata. Multumesc.

    Apreciază

  11. Buna Ligia. M-ar interesa parerea ta despre produsele Herbalife. Vrea sa slabesc cateva kg si m-ar tenta sa iau. Multumesc Ioana

    Apreciază

  12. as vrea sa mi spui unde sa ma informez cum sa incep cura cu ceaiul de Kombucha si ce trebuie sa fac

    Apreciază

Comentariile sunt închise