Retete fara foc

Tort raw din frisca si fructe de padure

Tort raw din frisca si fructe de padure

  • Porții: 6-8
  • Dificultate: medium
  • Imprimare
Tort din frisca cu fructe de padure

Ingrediente blat:

  • 100 g faina de caju raw
  • sirop de orez intregral ca si indulcitor
  • esenta de vanilie naturala

Ingrediente frisca:

  • 250 g caju raw
  • 50 g indulcitor natural raw sau dupa gust
  • 50 g unt de cocos raw
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 10 g coriandru macinat fin in rasnita
  • 5 g cardamon macinat fin
  • 100 ml apa filtrata

Fructe pentru interior si pentru final:

  • 100 g mix din fructe de padure congelat pentru interior
  • 70 g visine congelate
  • 200 g mix de fructe de padure pentru final

Instructiuni blat:

Nucile de caju se macina foarte fin intr-un robot de bucataria cu lama. In timp ce se amesteca, se adauga siropul de orez integral si esenta de vanilie. Puteti folosi orice indulcitor natural aveti. Va iesi o compozitie sfaramicioasa, insa lipicioasa la presare. Aceasta se va presa pe fundul unei forme culinare de tort de 16 cm.

Instructiuni frisca raw vegana:

Toate ingredientele se proceseaza in blender, pana toate ingredientele devin pasta, precum smantana. Este ideal sa nu ramana urme de nuci caju ci sa fie o crema fina si delicata. Frisca rezultata se toarna peste blat. Se presara visinele si mixul de fructe congelate care se preseaza spre interior cu o lingura. Se da la congelator timp de o jumatate de ori ori pana ce tortul s-a inghetat partial. Dupa aceea, se adauga deasupra mixul de fructe de padure, se preseaza putin cu o lingura si se poate consuma imediat sau mai tarziu.

Consum si pastrare:

Ideal ar fi sa fie consumat cat de repede, insa spre exemplu daca nu se poate consuma tot, se poate pastra timp de o saptamana in congelator. Pentru copilasi, lasati la decongelat tortuletul. Sophie l-a mancat cand era aproape dezghetat.

Cine poate consuma acest tort?

  • Copilasii trecuti de varsta de 8-9 luni, cu conditia sa lasati tortul sa ajunga la temperatura camerei. Nu va speriati fiindca va rezista si isi va pastra forma.
  • Adultii de toate varstele.
  • Nu este recomandat pentru persoanele care sufera de afectiuni grave precum cancer sau tumori, ori boli in stadiu terminal. Nu se recomanda, mergand pe principiul ca pentru recuperare, persoanele din aceasta categorie nu au voie sa consume preparate dulci nici macar naturale sau fructe. Aici si aici gasiti detalii.
Tort din frisca cu fructe de padure

Precizare 1:

Daca folositi caju raw pentru frisca, atunci lasati-l la imnuiat timp de 5-6 h. Daca folositi caju din comert, pe care scrie „caju crud”, nu este nevoie sa il lasati la inmuiat fiindca nu este crud, ci a fost lasat in apa fiarta in prealabil, pentru a putea fi scoasa coaja mai usor. Eu chiar si o parte din nucile sau semintele raw prefer sa le las la inmuiat in cantitate mare si sa le usuc ulterior la 40C in deshidrator, in special cand am nevoie de faina sau pulpa de la laptele vegetal, de caju sau de migdale, o usuc in deshidrator si ulterior o folosesc pe post de faina de nuci.

Precizare 2:

De multe ori am fost intrebata de ce nu dau un timp exact de cogelare. Din pacate, nu pot sa stiu ce congelator aveti si totul depinde de felul in care este setat acesta. Un tort raw poate sa fie gata in jumatate de ora sau in doua ore, totul depinde de la congelator la congelator. Noi avem doua frigidere si pot sa vad diferenta. La unul putem seta digital temperatura si ingheata imediat un tort raw, iar la altul este cu rotita, ca la orice frigider si, acelasi tort ingheata partial chiar si in 2 ore. Tort din frisca cu fructe de padure
  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile, va invit sa achizitionati cele 8 carti tiparite pe care le-am scris pana in prezent, care pot fi gasite in majoritatea librariile din tara, la Raw Vegan Mall cu autograf, in supermarket-uri si la toate librariile mari online, precum eMagLibris, Carturesti etc. Cartile pot fi livrate si international de catre magazinul Carturesti.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

15 gânduri despre „Tort raw din frisca si fructe de padure

  1. La mulți ani! ingerașului vostru frumos! Sa fie sănătoasa si fericita si sa va bucure in fiecare zi! Cat despre tort … trebuie sa fie delicioasa tare minunăția ( încercam cu prima ocazie )

    Apreciază

  2. Cred ca e foarte bun, dar nu am niciun ingredient din cele de mai sus. Daca as face rost de ele, tortul acesta ar fi scump ca un tort de nunta.

    Apreciază

  3. La multi ani, Sophiei! Multa sanatate si noroc si o copilarie cat mai fericita! Draga Ligia, as dori sa te intreb ce tip de indulcitori naturali as putea sa-i dau fetitei mele de 1 an? Astept cu interes raspunsul tau mai ales ca pediatrul nu m-a putut convinge 😦

    Apreciază

    1. Buna Alina,

      Multumim pentru urari. Pentru un copilas de un an, poti folosi orice sirop natural de orez, de cocos, zahar raw de cocos, de mere, miere raw etc.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

  4. Bunaa!

    Am citit emailul tau si nu imi vine sa cred!!!

    Te urmaresc de ceva vreme, si mai ales cand am ramas insarcinata am inceput cu mai mult interes. Sotul meu este mai deschis fata de ceea ce inseamna informatii noi legate de alimentatia vegetariana si vegana, de medicina alta decat cea alopata, etc De cate ori ii povesteam ceva interesant despre ce gaseam la tine pe site imi zice, iaaaaaar Ligia Pop!??! 🙂

    Cert e ca azi am aflat ca fetitele noastre sunt nascute in aceeasi zi, la un an diferenta. 🙂 Aida Stefania a implinit ieri un anisor! 🙂

    Am simtit nevoia sa impartasesc asta cu tine, multumesc pentru activitatea pe care o desfasori. Si la multi ani Sophiei Vanessa!

    Cu drag, Andreea Timofte

    >

    Apreciază

    1. Buna Andreea,

      Si multumim pentru gandurile bune! Va dorim si voua tot binele din lume si sa Aida Stefania sa va bucure inimile!

      Va pupam si tinem legatura,
      Ligia

      Apreciază

  5. Ligia, îmi poți spune ce robot de bucătărie folosești? Intenționez sa îmi cumpăr unul dar nu știu pe care sa îl aleg. Mulțumesc.

    Apreciază

    1. Am folosit multe modele si ultimul este un KitchenAid care merge, insa motorul este de o proasta calitate. O gramada de bani si la un moment dat aproape ca murise, fara nici macar sa-l folosesc la capacitatea lui maxima. A trebuit sa mearga motorul la bobinat si s-a descorperit ca multe fire erau puse gresit de catre chinezi si intentionat au facut asa, ca sa se strice repede si sa fii nevoit sa cumperi altul. Cred ca orice robot accesibil la pret este bun, atata timp cat nu e forjat la maximum si pus la munca grea, peste masurile lui.

      Apreciază

Comentariile sunt închise