Alimentatia raw vegana · Ingrijirea sanatatii

Lucruri care trebuie stiute despre superalimente

In calitate de consultant in nutritie, zilnic mi se pun multe intrebari legate de alimentatie fiindca pentru multa lume, a se hrani sanatos este inca un nou alfabet. Superalimentele sunt pentru mine niste miracole, insa exista si multe „guri” care incearca sa le scoata din topul alimentelor care ajuta la mentinerea sanatatii si sa le plaseze intr-un spatiu comercial si atat. Din fericire, superalimentele au fost si vor fi intotdeauna, un miracol al naturii de care trebuie sa beneficiem zilnic.

E bine de stiu ca alimentatia, indiferent cat de naturala ar fi, din cauza poluarii excesive masive de mai bine de 100 de ani, nu reuseste sa intruneasca nevoile nutritionale ale corpului si de aceea trebuie sa ajutam corpul cu suplimente de origine vegetala. De aceea, va recomand AICI o lista cu ingredientele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia saptamanala.

Insa un lucru cu adevarat comercial si foarte suparator pentru noi in special, este cand pe piata din Romania in primul rand, apare un superaliment si se face asa o mare tevatura in jurul lui, fiind prezentat ca un panaceu universal. Toate superalimentele sunt bune si toate au proprietati diverse, iar toate au valoarea lor. Nu exista si nici nu cred ca se va descoperi vreodata, un singur superaliment care sa rezolve toate problemele noastre de sanatate.

Goji

Ce sunt de fapt superalimentele si cum sa le consumam?

Superalimentele sunt pudre din plante, radacini, frunze sau flori medicinale din medicina romaneasca, ayurvedica sau cea chineza. Acestea trebuie tratate ca atare, adica sa fie consumate cu masura si niciodata in exces fiindca nu beneficiem mai mult daca adaugam o cantitate mai mare, ba chiar putem face rau. Intr-o cantitate mica se afla cantitati mari de minerale si alti nutrienti complecsi, care nu pot fi regasiti in legumele si fructele proaspete din vremurile noastre. Acesta este si motivul pentru care integram superalimentele in alimentatia noastra, fiindca sunt bogate in nutrienti pe care nu ii regasim in alta parte.

Irish moss

Pentru incepatori este de preferat sa se consume 1-2 superalimente pe zi, insa variate de la zi la zi sau cel putin cu o pauza de o zi intre ele. Incepatorii pot consuma 1 varf de cutit si mai tarziu doar la cele la care se recomanda pe ambalaj o cantitate mai mare, eu recomand initial ½ lingurita si maxim 1 lingurita din orice superaliment, sau mai putin cum ar fi cazul shilajitului sau alte pudre foarte puternice din care se consuma doar un gram pe zi. Dupa cateva saptamani de consum limitat se poate mari cantitatea la cea recomandata pe ambalaj. 

Nu uitati ca sunt plante medicinale si au putere mare. Cantitatile mai mari va pot da reactii adverse. Pe masura ce prindeti experienta cu superalimentele si corpul se invata cu ele, puteti mari treptat pana la cantitatea recomandata pe ambalaj, dar acest lucru nu este necesar. Singurele superalimente care nu au limite de consum sunt algele marine, fiindca pot fi considerate salata de mare si noile studii arata ca poti consuma ce cantitate doresti si mai ales, ce cantitate poti, fiindca au gust puternic de peste si nu tuturor le place acest lucru. Sfatul meu este si cu acestea sa incepeti treptat.

Investitia initiala se face in 3-10 feluri diferite de pudre diverse. Noi la acest punct avem peste 50 de feluri in camara noastra din care consumam des, nu neaparat zilnic si nu mai mult de 5-6 feluri odata. Niciodata nu consum zilnic o anumita pudra sau un superaliment fiindca nu este necesar. Acest lucru este des intalnit printre cei care isi doresc sa isi imbunatateasca sanatatea si este gresit. Stiu persoane care consuma zilnic seminte de chia, goji sau altele, insa nu este nevoie. Studiati, informati-va si nu va mai lasati dusi de orice val si orice veste. Asa cum am spus mereu, informatia este cea care ne face sa ne simtim liberi de a lua deciziile cele mai bune pentru sanatatea noastra.

Cat timp le consumam?

Acestea se consuma timp de o viata, nu doar in cure sau in anumite momente ale anului. Au efecte adverse daca se consuma cantitati mari si daca se combina mai mult de 10 intr-un preparat.

Cine le poate consuma?

  • Copilasii de 6 luni incolo pot consuma 1-2 superalimente usoare zilnic si pe masura ce cresc, se pot introduce mai multe. Se vor amesteca in smoothies sau in preparate destinate lor, insa se vor folosi doar superalimente usoare neaparat in stare raw si bio/organica, cum ar fi algele marine, maca, pudra de catina, de afine, pudra de macese, goji, seminte de canepa decorticate, mesquite si multe altele. Retete veti putea gasi in cartea mea cu retete pentru copilasi de toate varstele care poate fi gasita AICI.
  • Superalimentele pudra sunt plante medicinale concetrate si unele nu sunt recomandate copiilor mici. De la 4-5 ani incolo pot fi incercate cantitati mici, insa trebuie observata reactia copiilor, fiindca s-ar putea ca ficatul si rinichii sa nu pot gestiona plante medicinale prea puternice.
  • Persoanele care consuma produse animale. In special cei care consuma produse animale au nevoie de superalimente in alimentatie, fiindca ei au cele mai multe carente. Acestea vor completa alimentatia traditionala si vor imbunatati stilul de viata, printr-un bust de echilibru nutritional.
  • Persoanele care au o alimentatie vegetariana sau vegana, fiindca este nevoie de diversitate pentru a nu intampina carente si dezechilibre nutritionale.
  • Persoanele insarcinate si cele care alapteaza. Aici sunt diverse restrictii, insa este perioada cea mai indicata sa consume superalimente intaritoare, fiindca corpul lor este avid de nutrienti de calitate. Pot consuma algele marine, maca, pudra de catina, de afine, pudra de macese, goji, seminte de canepa decorticate, mesquite si multe altele. Detalii gasiti in cartile mele de AICI.

Cum le pastram?

Aici gasiti un articol in care discut pe larg despre acest aspect.

Ce superalimente sunt recomandate?

Puteti consuma orice superaliment vi se pare interesant si va enumerez doar cateva preferate de noi. Sunt si multe plante medicinale din flora spontana pe care nu le-am mentionat mai jos. Toate plantele pe care le cunosc mi le culeg singura, mi le usuc si le transform in pudre sau le pregatesc in mixuri pentru ceai, iar cele care cresc prin alte tari, le cumpar si ceea ce imi place la ele este ca sunt organice, raw si spornice.

Mesquite

Chiar daca investitia initiala pare mare, fiindca folosim cantitati mici, tin si cativa ani buni. De exemplu, din unele superalimente am cumparat pungulite de 50 g, pe care inca nu le-am terminat desi a trecut mai bine de un an. Cine se plange ca sunt scumpe nu cunoaste situatia si induce in eroare si pe altii. Cum am spus, mai jos am enumerat cateva superalimente pe care le consumam noi si am inclus si link-uri ca sa vedeti ce propritati au fiecare, fiindca timpul nu-mi permite sa le iau pe fiecare in parte si sa va povestesc despre beneficii. Din 2010, pe Raw Vegan Mall puteti gasi variantele de suplimente folosite de noi enumerate mai jos. AICI va las link-ul catre platforma noastra online.

  • Spirulina
  • Chlorella
  • Kelp
  • Chaga
  • Reishi
  • Neem
  • Shilajit
  • Moringa
  • Goji (catina de gard)
  • Incan Berries
  • Triphala
  • Pudra de macese
  • Pudra de catina
  • Pudra de seminte de struguri
  • Pudra de urzica
  • Seminte de canepa
  • Chia
  • Proteina de canepa
  • Proteina de orez
  • Mesquite
  • Baobab
  • Suma Root
  • Maca
  • Acerola
  • Acai
  • Alfalfa
  • Aronia sau scorus negru
  • Etc.

Ce retete putem face cu superalimentele?

Superalimentele se pot adauga in cantitati mici in mai toate preparatele, atat sarate cat si dulci, cum ar fi: smoothies, inghetate, batoane cu seminte si nuci, prajituri, torturi, pateuri, nelactate etc. Mai jos va recomand si cateva retete pe care le gasiti pe site. Mai sunt si altele, insa acelea se pot gasi in cartile tiparite.

Ingheta raw de cirese

Gelato din capsuni cu superalimente

Pseudo-cereale de dimineata

Smoothie din visine si superalimente

Smoothie de Afine

Icre din Seminte de Chia (video)

Salata din Spanac cu Alge Dulse

Hummus Raw din Canepa

Paine raw cu Usturoi si Chlorella

Trei Retete de Paine Raw

Doua Retete de Paine Raw

  • Pentru  retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 300 de retete.
  • Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international.
  • Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.

6 gânduri despre „Lucruri care trebuie stiute despre superalimente

  1. Hei Ligia, mersi mult pentru articol! Eu primesc eroare cand incerc sa deschid link-urile de la suplimentele din lista. Dar e ok, pot sa caut pe net detalii despre ele, atata timp cat stiu ce sa caut.

    Mersi pentru tot ce impartasesti! 🙂

    Apreciază

  2. Buna Ligia,ma bucur ca ai postat acest articol! Poate poti sa ma ajuti cu o intrebare,pentru tiroidita autoimuna ce superalimente este bine sa iau?
    Mersi 🙂

    Apreciază

    1. Buna,

      Pentru tiroida nu exista doar o lista de superalimente. Acolo trebuie schimbat tot stilul de viata, pornind de la cele mai mici detalii (cum ar fi tigaia de teflon, cosmeticele pline de chimicale care interfereaza cu functionarea tiroidei, cu somnul de calitate intre 22-7, cu inlocuirea sarii din comert cu cea de ocna sau de Himalaya care face minuni etc), elemente care pot influenta si ajuta functionarea normala a tiroidei. Iti recomand sa iei legatura cu un medic naturis sau un medic holistic care te poate ajuta in acest sens si vei fi uimita de rezultate, doar dupa cateva schimbari in viata ta.

      Multa sanatate,
      Ligia

      Apreciat de 1 persoană

  3. buna! se poate face si acasa pudra de macese? dar cred ca trebuie vreo presa speciala ceva. Vroiam sa intreb sa in legatura cu sunatoarea si coada calului, se pot consuma si ca ceaiuri?? sunt mai accesibile decat pudrele, din cate am vazut. si o alta intrebare legata de untul/uleiul de cocos, am vazut mai multe tipuri si o varietate de preturi, stiu ca cel mai bun este cel raw , pt preparatele raw vegane, ceea ce implicit este si mai scump , vroiam sa intreb de cel dezodorizat daca este ok pt gatit si uz cosmetic. am gasit la 1 kg la un pret fff bun, de bate la ochi 🙂 ce ati recomanda pt gatit si pt uz cosmetic (par, piele) . acesta la 1 kg, macar pt uz cosmetic este ok???? daca ati putea sa-mi raspundeti as fi recunoscatoare. va multumesc mult!

    Apreciază

    1. Buna,

      1. Se poate face acasa orice pudra. Se usuca macesele si dupa aceea se pizeaza marunt si se dau printr-o rasnita.
      2. Sunatoarea, coada calului si orice planta medicinala se poate consuma sub forma de ceai. Iar daca vrei sa le faci pudra, le pui in rasnita si ai si pudra gata.
      3. Pentru uz alimentar nu se foloseste unt pentru uz cosmetic, indiferent ce pret bun ar avea. Pretul bun spune si ca untul este de o calitate joasa si eu nu l-as folosi nici macar pentru creme sau par. Pentru corp se folosesc produse de calitate buna, fara sa fie rancede fiindca sunt toxice swau de proasta calitate fiindca tot in piele si in sange intra. Exista o vorba printre cei care sunt preocupati de un stil de viata sanatos: „Ceea ce nu se mananca nu se aplica pe piele”. Iar un site nu am sa-ti dau. Comanda de pe iHerb sau de pe alte site-uri din alte tari, insa si acolo cel organic si raw este la un pret ridicat. Asa sunt produsele de calitate in general.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

  4. Multumesc mult pt raspuns. As vrea sa intreb, daca nu abuzez, si despre un tratament alternativ la fibrom. Am inceput deja sa beau ceai de napraznic cules si uscat de mama mea….da la operatie cred ca tot ajung. Multmesc! Sanatate

    Apreciază

Comentariile sunt închise