Ingrijirea sanatatii

Ce vase alegem pentru gatit?

Fiindca doar un procent mic de raw foodisti din intreaga lume consuma 100% raw food, e bine de stiut ca marea majoritate consuma procentul ideal de 75% raw food si restul gatit (la alegere). De aceea m-am gandit sa va prezint alternative pentru vasele de gatit toxice aflate pe piata lumii.

De peste 20 de ani, de cand am inceput sa gatesc, am tot incercat diverse vase pentru gatit in cuptor si pentru aragaz. Am folosit tot ce a fost la moda, fara sa ma gandesc prea mult ca poate si vasele ar putea afecta calitatea mancarii si ca s-ar putea „varsa” chimicale in mancare. Prin ’92 nici nu credeam ca vasele emailate sau cele cu teflon pot afecta sanatatea, insa lucrurile au evoluat, s-au facut diverse studii care au dovedit ca nu sunt tocmai pentru folosit. Inainte de a incepe sa cititi articolul, va recomand si acest articol interesant, care include si studii.

Vasele folosite de noi

Vasele de lut fara smalt, care sa nu aiba nici o decoratie cu flori sau smalt. Cele emailate sau colorate au in compozitie plumb, care stim cu totii ca este foarte toxic pentru organism. Odata introduse la cuptor si ajungand la temperatura de fierbere, vapori de plumb se elibereaza, patruzand foarte usor in mancare. Am preferat sa cumparam vase fara smalt pentru gatit. Pe cele colorate sau smaltuite, le folosim doar pentru preparate reci, niciodata supe sau preparate fierbinti.

Vasele de inox sau „stainless steel”. Trebuie neaparat sa fie de calitate si aici nu ma refer la vasele ieftine, gasite la orice colt de strada. Si de ce nu acestea, fiindca permit cromului si procentului prea mare de nichelul din inox sa se amestece cu mancarea si creaza probleme de sanatate in timp. Acestea nu pot fi eliminate din corp si raman cu noi toata viata, spune Dr. Shelton intr-un studiu publicat in Hygienic Review, Division of Science, Engineering and Technology, The Pennsylvania State University. Noi folosim orice varianta de inox de 18/0. Inainte foloseam de 18/10 insa ne-am schimbat parerea si preferam pe cele de 18/0 fiindca nu contin nichel.

Vasele de fonta fara smalt („bare cast-iron”) sau vasele din ceramica/ sticla fara plumb, asa cum sustine acestui studiu. Mai jos gasiti un video despre cum pot fi ingrijite sau asezonate ca la carte. Eu le-am asezonat cu unt/ulei de cocos pentru gatit, pe care oricum il folosesc la gatit. Este mai gras si arata precum untura si repet procedura asta de uscare pe aragaz, asezonare sau cel putin ungere dupa fiecare folosinta.

Pentru cine nu sunt recomandate vasele de fonta? Sunt grele si necesita o ingrijire meticuloasa in primul an si nu sunt recomandate pentru persoanele comode. Spun asta, fiindca necesita o ingrijire de asezonare pentru cel putin 2 h in cuptorul preincalzit, uscare pe aragaz imediat dupa fiecare folosire si spalare, asta fiindca au porii foarte mici si pot retine apa, pori care ulteriori ruginesc. Imediat dupa uscare oala trebuia data cu un strat subtire de ulei. Procedura asta se repeta dupa fiecare folosire. 

Persoanele comode renunta usor si se plang ca vasele sunt proaste, cand de fapt este vina lor ca nu si-au facut timp sa le ingrijeasca. Ele tin pentru sute de ani daca sunt ingrijite corect si daca sunt asezonate ca la carte. Isi formeaza un strat protector si tigaile in timp devin non-stick. Exista si variante emailate, insa marea majoritate contin plumb in smalt. 

Cum se ingrijesc ca sa nu rugineasca si ca sa aiba viata lunga? Necesita o ingrijire de asezonare detaliata (detalii mai jos), chiar odata pe luna in primul an de folosire, uscare obligatorie pe aragaz imediat dupa folosire si spalare, asta fiindca au porii foarte mici si daca nu sunt uscate cum trebuie, apa ramane in ei si ruginesc iar mancarea prinde un gust ciudat. Dupa uscarea pe aragaz, imediat dupa ce s-au mai racit putin, trebuie date pe toate partile cu un strat subtire cu ulei si depozitate. 

Merg pe aragaz cu gaz, inductie sau in cuptor? Da, acestea pot fi folosite atat pe toate tipurile de aragaz dar si in cuptor. Aici gasiti multe motive pentru a folosi vase din fonta de buna calitate.

De unde se pot procura? Eu le-am procurat de la acest magazin online, de unde mi le-am procurat si eu sau alte magazine online si fizice. Preturile sunt bune pentru calitatea oferita si veti fi uimiti de diversitatea produselor. 

Daca o oala este foarte ruginita, mai poate fi recuperata? Da, indiferent cat de ruginita este se poate recupera, doar gauri sa nu aiba. Vedeti mai jos un video in care se descriu pasii. Eu dupa ce as spala tigaia, as lasa-o la uscat bine pe aragaz si cand se mai raceste, i-as adauga ulei si dupa aceea as introduce-o la cuptor.

 

RPOP-2015-12-0236 

VitaClay, pentru toate felurile de mancare cat si pentru prepararea orezului. Pur si simplu ador sa am un asemenea ajutor in bucatarie. Fac in el orez, quinoa si mancaruri de tot felul. Noi avem modelul de jos, insa este disponibil doar in SUA. Ce imi place la el este ca are vasul din lut fara smalt, adica fara plumbul continut in smalt. Mancarea iese cu adevarat delicioasa si pur si simplu nu pot trai fara el. AICI poate fi gasit pentru cei care locuiesc in SUA.

 

41df7vgofwl

Folia alimentara din hartie nealbita cum ar fi aceste produse pentru gatit si pentru briose. In majoritatea hartiilor de copt se foloseste clorul in procesul de productie. Mai mult, in unele se gaseste si Chromium, un metal greu care poate lasa elemente toxice la incinerare. Hartia de copt prezentata recomandata mai sus este ecologica si nu s-a folosit clor sau chromium in productie. Aceasta este inerta si ideala in locul hartiei cerate alimentare.

De ce am ales sa evit urmatoarele vase de gatit/forme de gatit?

Oalele traditionale emailate. Au fost folosite de cand ne stim si niciodata nu ne-am gandit ca in procesul de smaltuire se adauga plumb. Am inteles mai nou ca fac si unele modele fara plumb si daca doriti sa le cumparati, solicitati aceste modele. Intoxicarea mancarii se realizeaza prin emanarea de vapori, atunci cand ajunge la temperatura de fierbere .Daca vasele au mici fisuri care nu pot fi vazute cu ochiul liber sau ciobituri, plumbul se scurge in mancarea gatita. De aceea din batrani se stie ca daca o oala este ciobita, trebuie imediat aruncata.

Vasele din lut / ceramica traditionala. Smaltul lor nu se poate obtine fara adaugarea de plumb si cadmium. La vasele traditionale ceramice,  culorile nu rezista si nu ies atat de intense fara adaugare de plumb in vopsele. Preferati vasele fara smalt, insa acelea sa stiti ca absorb apa si din ele se scurge lichidul foarte usor.

Vasele din sticla transparente sau colorate. De asemenea, in fabricarea sticlei se foloseste plumb, cadmiu cat si alte minerale reactive, care odata ajunsa la temperaturi inalte, se emana in mancare. Pana anii trecuti am gatit la cuptor in sticla, insa am renuntat si la optiunea aceasta sau gatesc mai rar in sticla si doar fara plumb. Plumbul se „varsa” doar la temperatura foarte mare, atunci cand este vasul in cuptor sau la temparaturi scazute, in frigider. Daca nu contin plumb, acesta lucru este mentionat pe cutie. Vasele din ziua de azi de cele mai multe ori nu contin plumb daca sunt de calitate. Mare grija ca mancarea acida precum rosiile si sosul de rosii, otetul, portocalele vor cauza scurgerea unei cantitati mai mari de plumb in mancare, comparat cu mancarea mai putin acida.

Oalele din cupru. Arata minunat si le iubesc aspectul, dar in timp se corodeaza si devin toxice. Pe deasupra, prea mult cupru in mancare pot afecta nivelul de zinc din organism si implicit scaderea sistemului imunitar.

Siliconul, despre care inca nu se stie cu exactitate prea mult chiar daca se spune ca este inert daca este de calitate, conform studiul regasit pe acest site insa ar fi bine de evitat. Acesta trebuie sa fie de calitate, nu silicon ieftin, neaparat 100% silicon care este aprobat de FDA si care rezista la 428 degrees Fahrenheit sau 220 C. Nu pot sa spun ca este ideal insa personal prefer sa il folosesc foarte rar, in special cand fac prajiturele sau ciocolata raw pe care le congelez pentru scurt timp.

Oalele si tigaile de teflon cat si cele ceramice. Teflonul, stratul ceramic sau „de piatra”, s-au dovedit a fi materiale convenabile dar care afecteaza in timp foarte serios sistemul hormonal si implicit tiroida, plus neuronii si functiile normale ale creierului. In plus, in urma autopsiilor, medicii au constatat ca teflonul se regaseste in cantitati mari in creierul celor care au Alzheimer. Daca inca le folositi, la prima urma de zgarierere sau crapare a stratului de teflon, aruncati-le fara strangere de inima.

Invelisul de teflon este un invelis sintetic numit polytetrafluoroethylene (PTFE) , care la temperaturi mari poate elibera gaze cancerigene. Acest strat se „mananca” foarte repede si alte chimicale de sub stratul protector se elibereaza in mancare. Substantele toxice din componenta teflonului sunt absorbite in organism in 3 moduri ­ prin inhalare, prin piele si prin ingerare odata cu mancarea gatita in vasul de teflon. Contine ammonium perfluorooctanoate care este cunoscut si sub denumirea de C-8, despre care se stie ca poate cauza defecte la nastere si cancer la animalele din laborator. Aceste chimicale pot fi pastrate in corp ani de zile si se transmit prin laptele matern. 

Teflonul se mai gaseste si in alte produse, sub denumirea de teflon sau in varul lavabil cu teflon, in detergentul de rufe care nu lasa petele sa adere la tesatura, in materialele care nu lasa murdaria sa adere la tesatuta, chiar si in hainele care nu necesita calcare, asa cum sunt multe camasi barbatesti sau alte haine.

Tigaile si oalele cu invelis ceramic au un invelis mai subtire decat metalul, dar care este un polimer sintetic. Acest invelis se poate foarte usor toci, chiar dupa cateva folosiri si se elibereaza alte metale toxice aflate sub stratul „ceramic” plus din materialul „ceramic”. De cele mai multe ori acest strat nu dureaza nici un an.

Oalele de aluminiu.  Acestea au un strat protectiv care previne potentiala intoxicare cu aluminiu, insa acest strat se uzeaza rapid. Aluminiul se poate acumula in creier, plamani, oase si in piele, cauzand disfunctii musculare si pierderi de memorie. Aici se include si folosirea foliei de aluminiu care are aceleasi efecte. Doar ca idee, vanzarea vaselor de aluminiu este interzisa in Germania, Franta, Belgia, UK, Elvetia, Ungaria si Brazilia.

„All Vegetables cooked in Aluminum produce hydroxide poison which neutralizes digestive juices, producing stomach and gastrointestinal trouble, such as stomach ulcers and colitis.” Dr. A. McGuigan’s Report on Findings for the Federal Trade Commission, In Docet Case No. 540 Washington, D.C.

Vasele de plastic pentru microunde si pentru pastrarea alimentelor in frigider, cat si folia alimentara din plastic. Cu totii stim ca plasticul este plin de toxine cum ar fi bisfenol-A sau BPA, care poate imita estrogenul si alti hormoni sexuale. Acestia nu fac decat sa dezechilibreze pe viata sistemul hormonal si tiroida. Nu spun sa optati neaparat pentru vasele fara BPA, fiindca nu se stie daca nivelul permis chiar este sigur pentru sanatate. Alegeti pentru pastrarea mancarii la frigider a vaselor de sticla fara plumb cu capac ceramic, cum sunt vasele din sticla sau din plastic de la acest magazin. Nu gatiti niciodata in plastic, chiar daca are sau nu BPA.

Iar despre cuptorul cu microunde, eu nu l-as folosi. Pe al nostru l-am aruncat candva in 2004, chiar daca dadusem vreo 300$, fiindca inca de pe atunci se stia ca este foarte periculos pentru sanatate. Aici este un articol scurt despre acest subiect.

Masinile de gatit prin inductie. Eu n-as folosi asa ceva si nici pe cele electrice. Campul magnetic pulsat care provoaca incalzirea si emit cat o antena GSM. La min 1.30 se vede clar nivelul de radiatii. Despre efectele adverse ale radiatiile electromagnetice cititi aici.

 

Sursele articolului: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

11 gânduri despre „Ce vase alegem pentru gatit?

  1. Buna ziua,
    Vreau sa cumpar citeva vase pentru gatit si sunt intr-o dilema…Aici, in magazinele din Canada unde locuiesc, vasele, tigaile din fonta sunt foarte ieftine in comparatie cu vasele din materiale toxice. Acesta este unul din magazine:
    http://www.bedbathandbeyond.ca/store/category/kitchen/cookware/frying-saute-pans/22590/
    Vroiam sa te intreb de ce se recomanda anume vase din fonta fara smalt… care sint pericolele la care smaltul ne poate expune…
    Multumesc

    Apreciază

    1. Buna Victoria,

      Cunosc BedBath&Beyond fiindca sunt si in America. Am luat de la ei vase bune precum cele de Cast Iron Skillet, insa pe langa astea iti recomand „316 TI surgical stainless steel used by Saladmaster” care le poti cumpara online. Sunt cele mai extraordinare vase din lume din care nu se scurge nici un element toxic.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

  2. Ligia am si eu o intrebare off topic la articolul tau , dar importanta pt mine…
    Fac suc iarba de grau pt sotul meu care are cancer ( asta pe langa alte remedii) … avem un storcator Hurom elite care ar trebui sa faca si suc din ierburi … cand fac suc de iarba , storcatorul meu scoate un zgomot destul de puternic si de curand spaland storcatorul am observat ca resturile de iarba de grau rezultate dupa suc sunt calde … la fel axul melcat al storcatorului … si mi-e frica sa nu se distruga enzime importante … tu ai observat acest lucru cand faci suc de iarba de grau? ai un storcator special pt iarba de grau sau folosesti kuvings-ul pe care il recomanzi?

    Apreciază

  3. BUNA SEARA, VA ROG SA-MI SPUNETI UNDE GASESC VASE DIN FONTA  FARA SMALT ?MULTUMESC STOICESCU  GABRIEL

    Apreciază

  4. Doamna. Referitor la verificarea calitati vaselor din inox cu un magnet ,rezultatul este exact contrar.

    WordPress.com | Ligia Pop posted: „De 20 de ani, de cand am inceput sa gatesc, am tot incercat diverse vase pentru gatit. Am folosit tot ce a fost la moda, fara sa ma gandesc prea mult ca pana si vasele ar putea afecta calitatea mancarii. Prin ’92 nici nu credeam ca vasele emailate sau cel” | |

    Apreciază

    1. Elena,

      In prima parte a postarii este scris textul „Fiindca doar un procent mic de raw foodisti din intreaga lume consuma 100% raw food, e bine de stiut ca marea majoritate consuma procentul ideal de 75% raw food si restul gatit (la alegere). De aceea m-am gandit sa va prezint alternative pentru vasele de gatit toxice aflate pe piata lumii.” In plus, acest lucru eu il spun din 2009 in toate cartile mele si la toate emisiunile unde am fost invitata. Din pacate, foarte multa lume tinde sa creada ca a fi raw foodist inseamna doar sa fii 100% raw.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise