Gradina bio · Plante comestibile

Plante considerate „straine” care totusi cresc in Romania

Exista o lista de plante cu denumiri exotice despre care multa lume nu stie ca ele cresc de  zeci si sute de ani si pe pamantul romanesc. Mai jos sunt doar cateva exemple si sunt sigura ca sunt mai multe.

  • Lemon Balm: este planta perena numita roinita, pe care noi o adoram in limonade sau smoothie-uri.

  • Oregano: este o planta perena care creste in toate padurile din Romania. Se poate planta in ghiveci sau in gradina si se poate folosi la feluri de mancare sau la limonada. Noi o avem in gradina de mai bine de 12 ani si nu necesita ingrijire amanuntita, ci doar apa si semiumbra.

  • Fructele de goji: cresc si in Romania si se numeau pe vremea bunicilor nostri „catina de gard”.
  • Fructele de aronia: cresc si in Romania si se numesc „scorus negru salbatic”. Eu mi-am plantat in gradina si am un arburst de mai bine de 5 ani. Nu necesita ingrijire  speciala ci doar apa in primul an. Ulterior poate trai si daca nu este udat. Noi pregatim limonade, sucuri combinate cu frunze si fructe, smoothie-uri sau inghetate cu fructele de aronia. Nu incercati dulceata sau gem, fiindca nu are un gust pronuntat si va iesi ceva fara un gust special. Merge doar inghetat pentru iarna si folosit la smoothies sau inghetate.

IMG_4520

  • Fructele de cranberries: acestea sunt merisoarele romanesti care cresc pe toti muntii, alaturi de afine.
  • Ciuperci medicinale cum ar fi chaga, reishi si altele care sunt prafuri din categoria superalimentelor: cresc pe toti copacii din padurile din Romania, trebuie doar sa faceti efortul sa le identificati, sa le uscati cum trebuie si sa le macinati foarte fin. Dar timpul nu ne permite mereu si preferam sa le cumparam din magazine naturiste in varianta raw si bio.
  • Kale: (se pronunta „cheil”) din familia verzei, este originara din Rusia. In anumite locuri mai exista cate o specie uitata si caruia intre timp i s-a dat alt nume, insa restul speciilor au cam disparut. Personal cunosc doar 10 feluri de Kale insa am auzit ca sunt foarte multe. Cititi la Wikipedia ce se spune despre aceasta plata cunoscuta in Europa inca de pe vremea romanilor. „Until the end of the Middle Ages, kale was one of the most common green vegetables in Europe. Curly-leaved varieties of cabbage already existed along with flat-leaved varieties in Greece in the fourth century BC. These forms, which were referred to by the Romans as Sabellian kale, are considered to be the ancestors of modern kales. Russian kale was introduced into Canada (and then into the U.S.) by Russian traders in the 19th century.” Deci, nu este o planta provenita din America asa cum spun multi, ci vine de pe meleagurile Europei.
    Kale
  • Nautullintea neagra, rosie sau verde si altele: cresc de cand e lumea pe pamanturile romanesti insa doar putini le cunosc si le cultiva.
  • Hrisca, bobulmeiul, canepa si inul: cresc in Romania de pe vremea bunicilor si strabunicilor nostri.
  • Amaranth: sunt niste seminte asemanatoare cu semintele stirului, ambele fiind din aceeasi familie. Stirul este o buruiana comuna in Romania si semintele lui se pot folosi pentru a face faina. Despre proprietatile lui extraordinare am scris in aceasta postare.
  • Alfalfa greens sau sprouts: despre care tot auzeam prin filmele americane prin anii ’90, sunt de fapt vlastarii de lucerna.
  • Purslane: folosita in salatele americane si internationale, este de fapt „iarba grasa” romaneasca, pe care o consuma animalele. Despre proprietatile ei extraordinare am scris in aceasta postare.

Purslane sau "iarba grasa"

  • Stevia din care se face indulcitorul 100% natural cu zero indice glicemic si zero calorii. A nu se confunda cu „buruiana” numita ștevie din care se obisnuieste sa se faca supa prin Muntenia, ci stevia este o planta cunoscuta de bunicii nostri din vremuri de demult. Nu o foloseau prea des fiindca avea gust dulceag si nu stiau ce sa faca cu ea, insa o mestecau in schimb ca si pe guma de mestecat. Poza preluata de la Wikipedia.

stevia_plant

  • Taratea sau semintele de psyllium: sunt de fapt seminte macinate de patlagina. Da, psyllium-ul este din familia patlaginei.
  • Si lista ar putea continua cu multe altele, insa va las pe voi sa le descoperiti.

7 gânduri despre „Plante considerate „straine” care totusi cresc in Romania

  1. Multumim pentru aceasta informatie. Foarte, foarte interesant si cate astfel de  minuni vor mai fi in tara noastra,fara ca noi sa nu avem habar.

    Apreciază

  2. Multumim tare mult pentru articol! Aveam banuieli ca fructele goji sunt „catina de gard”, dar frica asta sa nu cumva sa patim ceva…

    Apreciază

  3. multumim de articol! Ar fi interesant de scris si cum le conservi, pt ca aceste plante se gasesc sezonier iar lumea le cumpara din import pt ca …sunt uscate, tratate, si rezista cu anii.

    Sunt multe alte plante locale mai valoroase decat cele de import . Sa nu mai zic ca pot fi culese din natura, gratis, miscare, placere, si calitate (un fruct proaspat cules are de cateva ori mai multe vitamine si enzime decat peste cateva zile….) si ne mai reduce si din poluarea si costurile de transport din china etc.
    As mentiona aici niste plante locale insuficient apreciate de noi: urzici, papadie etc ce le-am reintrodus in alimentatie saptamanal. Daca din gradina nu reusesc sa scap de buruieni, atunci pot sa consum buruienile :))

    Apreciat de 1 persoană

Comentariile sunt închise