Ingrijirea sanatatii · Pastile de sanatate

Ce sa nu lipseasca din alimentatia saptamanala?

Din cauza unui stil de viata tot pe fuga si a unei alimentatii haotice, marea majoritate trecem prin viata cu un bagaj de carente nutritionale care ne imbatranesc prematur si ne fac vulnerabili in fata bolilor. O sa-mi spuneti, pai analizele imi sunt bune. Da, au fost ieri, azi s-ar putea sa fie alte valori in corp, care sunt influentate de toate evenimentele din viata noastra.

Alimentatia zilnica, din cauza poluarii excesive, nu poate intruni nevoile nutritionale ale corpului si de aceea, trebuie sa ne asiguram o diversitate foarte mare si sa introducem superalimente, ca si ajutoare de nadejde in corectarea carentelor. Dupa numeroase studii si totodata, dupa parerea generala a medicilor, dr. Joel Wallach spune: „Urmarind cauzele deceselor oamenilor si ale animalelor, eu am efectuat 17.500 autopsii si am ajuns la urmatoarea concluzie: Fiecare om sau animal decedat pe cale naturala a murit din cauza hranei sarace, adica din cauza deficientei de substanțe nutritive. Organismului le sunt necesare 90 de suplimente nutritive: 60 minerale, 15 vitamine, 12 aminoacizi de baza si proteine si 3 acizi grasi. In total 90 suplimente in dieta zilnica.” 

Pentru absorbtie este nevoie sa existe multe conditii prielnice, cum ar fi:

  • o flora bacteriana buna pe care mai niciodata nu o avem asa cum trebuie,
  • persoana sa aiba un somn de calitate, adica sa fie zilnic in pat la ora 22-7,
  • sa nu consume alcool, cafea,
  • sa nu fumeze sau sa stea in fum de tigara,
  • sa nu ia anticonceptionale,
  • sa nu consume gratare si nimic afumat,
  • sa nu consume produse bogate in E-uri si nimic procesat,
  • sa traiasca intr-un mediu mai putin poluat,
  • apa sa fie de calitate, inclusiv cea de la dus sa fie filtrata fiindca contine metale grele etc.

Toate acestea, fac ca absorbtia sa nu se intampla de multe ori, indiferent cat de sanatos am manca si de aceea este nevoie de suplimente puternice, in special variantele lipozomale, tehnologie de ultima ora, care hranesc celula, adica trec de toate barierele, inclusiv cea digestiva care este cea mai puternica si intra fix in celula.

De ce unele ingrediente de mai jos?

  1. Asa cum am zis, din cauza gradului inalt de poluare atat legumele cat si fructele din ziua de azi, au un continut scazut de nutrienti comparat cu acum 50-100 de ani. In plus, daca ele nu sunt culese proaspete si consumate coapte natural la soare, nutrientii se diminueaza tot mai mult. Stand pe un raft sau la piata, de cele mai multe ori odata ajunse in farfuria noastra, specialistii au demonstrat ca au foarte putine calitati nutritionale iar citricele nu contin vitamina C, decat daca ne-ar creste in gradina proprie sau ar fi coapte natural la soare si consumate imediat dupa cules. Iar daca au si un continut mic sau mare de chimicale, acestea interactioneaza cu nutrientii schimbandu-le structura, facandu-i incompleti. Odata ajunsi in corp, nutrientii nu sunt recunoscuti ca si nutrienti necesari si usor de asimilat.
  2. Un studiu realizat in cadrul Universitatii Princeton, subliniaza: ”Pana la 85% din nutrienti risca sa fie distrusi in sistemul nostru digestiv pentru ca apoi sa fie excretati, fara a ajunge macar la nivel celular unde este cea mai mare nevoie de ei. Nutrientii incorporati in lipozomi, asigura o biodisponibilitate de pana la 99% asigurand livrarea lor acolo unde organismul are mai mare nevoie de ele. Formularea lipozomala este capabila sa protejeze nutrientii incorporati de efectele oxidative ale sucurilor digestive asigurand o biodisponibilitate excelenta.”

Marea majoritate a celor care sustin ca se hranesc sanatos, incluzandu-ma si pe mine aici, din prea multa preocupare pentru alte lucruri sau din cauza muncii in exces, uitam ca daca vrem sa ne simtim bine, trebuie sa avem un echilibru intre minte, trup si suflet, altfel cedam. Pe partea de alimentatie, saptamanal nu ar trebui sa ne lipseasca cele de mai jos indiferent daca avem o alimentatie traditionala sau pe baza de vegetale. Cei care au cartea cu retete pentru copiii de toate varstele si intreaga familie, Diversificarea raw si vegana, deja completati meniul vostru traditional cu cele peste 165 de preparatele pline de nutrienti regasite in ea, care la fel, va vor ajuta sa evitati carentele.

Pentru a evita carentele, ideal ar fi sa consumam zilnic/saptamanal cele de mai jos.

  • Vitamina D3+K2, pentru o absorbtie maxima. Indiferent de anotimp, de cat timp petreceti afara, zilnic trebuie luata vitamina D3+K2, fiindca toti avem deficiente pe care nu le putem acoperi. Recomand pentru studiu cartea Puterea vitaminei D, scrisa de dr. Sarfraz Zaidi, unde sunt specificate studii care sa sustina cele spuse mai sus. Atentie: Suplimentele pe baza de ulei nu se iau cu apa, ci se consuma un pumn de nuci sau seminte.
  •  Acizii grasi esentiali Omega 3-6-9, nu pot fi sintetizati in corp, dar ei intra in constitutia fiecarei celule umane. Zilnic este nevoie sa luam acizi grasi esentiali, fara de care corpul nu poate functiona normal. Noi luam varianta de aici sau le puteti gasi in magazine naturiste sau online. Atentie, daca nu sunt proaspete si rancede, adica nu sunt pastrate la rece, acestea au efecte adverse. Aceeasi regula se aplica la orice nuca sau samanta nepastrata corespunzator. Aici gasiti detalii despre cum sa le pastrati pentru a evita rancezirea. Atentie: Suplimentele pe baza de ulei nu se iau cu apa, ci se consuma un pumn de nuci sau seminte.
  • Resveratrol  zilnic- alaturi de clorofila si vitamina C, singurele care ne pot apara corpul de agentilor patogeni si ca si preventie impotriva a tot ce inseamna celule canceroase sau tumorale. Pe langa acestea, lupta in procesul inevitabil de imbatranire, care incepe la varsta de 30 de ani.
  • Algele marine raw si bio neaparat. Acestea pot fi consumate zilnic (de la 6 luni incolo si pana la adanca batranete). Personal iau 1- 7 pastile pe zi de chlorella, spirulina si alge dulse in functie de efort. Mai multe aici despre beneficiile algelor si ce produse folosim noi.
  • Vlastarii proaspeti. Sunt singurele surse vii de nutrientii complecsi (atat proteine, calciu, fier si alte minerale) care pot fi consumati proaspeti indiferent de anotimp. Pot fi consumati zilnic timp de o viata, insa variati de la zi la zi, folosind vlastari de: floarea soarelui, iarba de grau, varza rosie, trifoi, lucerna, usturoi, varza alba, kale etc. Cititi aici despre beneficiile vlastariilor si de aici ii puteti procura. Recomand vlastarii de floarea soarelui, tinand cont ca sunt cei mai deliciosi (gust de samburi de floarea soarelui) si tin in frigider timp de 3-4 zile. Se pot comanda de oriunde sunteti din tara.
  • Sucurile verzi – cel putin 1 pahar pe zi din cruditati variate de la zi la zi. In perioada iernii poate fi facut din vlastari diversi de la zi la zi + la alegere: patrunjel, apio, frunze de kale, spanac sau alte frunze. Vara putem combina vlastari, frunze variate de la zi la zi + fructele. Este singura combinatie a fructelor + fruze, recomandata de nutritionistii international – toate frunzele verzi si vlastarii pot fi combinate doar in sucuri cu urmatoarele fructe: mar, ananas si rodie. Subiectul detaliat il gasiti aici.
  •  Sucul de grau pur pentru cine poate sa il bea, sau pentru cine nu poate sa il consume pur, acestea poate fi combinat cu suc de mere, de rodie sau de morcov. In stare pura, se pot bea maxim 3 doze pe zi, de cate 60 ml suc pur de grau.
  • Vitamina C, mergand pe considerentul ca daca citricele ar creste la noi in gradina, ar fi pline de vitamina C, insa daca nu, acestea au cantitate limitata sau incompleta de vitamina C, fiindca au fost culese verzi si coapte cu gaze si coloranti artificiali. Pentru mai multe detalii, cititi aceasta postare si vedeti ce vitamina C exista.
  • Legume. Procentul de legume, in special radacinoase care ne asigura fibra necesara in special iarna, trebuie sa fie mai mare comparat cu cel de fructe, adica cel putin 7 legume de diverse culori, diferite de la zi la zi. Vedeti AICI ce puteti consuma iarna.
  • Leguminoase fierte sau incoltite, bogate in proteine complexe, in special naut, linte rosie, verde, neagra, bob, mazare, fasole de toate culorile etc. Toate din familia fasolei, in special cele cu bob mai mare, pentru a le face mai usor digerabile, trebuie lasate la inmuiat, germinate si dupa aia fierte sau consumate sub forma de vlastari. Cele fierte pot fi consumate de 2-3 ori pe saptamana si cele germinate de 3-4 ori pe saptamana. Mare grija, ca nu orice samanta din familia fasolei se poate consuma sub forma germinata. Doar cele enumerate aici: naut, linte, mazare, fasole adzuki, mung.
  • Fructele variate. Acestea trebuie consumate intr-un procent cat mai mic si cat mai proaspete, cel mult 2-4 fructe dar diferite in fiecare zi. Excesul de fructe bombardeaza corpul cu fructoza si oboseste ficatul peste masura si subiectul este detaliat aici. Nu va amagiti ca daca mancati 1 kg de portocale sau 2-3 lamai pe zi, veti avea suficienta vitamina C in corp si veti fi puternici. Daca acestea ar fi crescut in gradina voastra, ati fi putut afirma asta, insa aduse de peste mari si tari, crescute in cine ce conditii si pe deasupra coapte artificial, gazate si iradiate in containerele de care stim toti, personal, nu m-as atinge de asa ceva. Si legat de fructele de sezon, romanesti, la fel – daca nu au fost coapte natural cum ar fi normal, culese si mancat imediat, cam slabe sunt in vitamina C si alti nutrienti. Doar iarna facem exceptii, cand mancam din merele, perele si gutuile culese in toamna.
  • Superalimente atat de pretioase, datorita concentratiei mari de nutrienti, intr-o cantitate atat de mica de 1-2 linguri pe zi sau chiar mai putin. Se pot face smoothie-uri zilnice in care sa se adaugati cel putin 2-4 superalimente diferite de la zi la zi. De ce superalimente, ei bine fiindca in ele se gasesc nutrienti care nu pot fi gasiti in cruditati. Mai multe detalii in acest articol.
  • Semintele si nucile crude – ideal varianta raw, nu crude din comert, fiindca acestea sunt pasteurizate prin lege si aici nu se incadreaza cele prajite. Un pumn de seminte si nuci in stare cruda (pe care sa scrie raw si bio, altfel cele din supermarket-uri si magazine naturiste sunt prin lege pasteurizate). Acestea trebuie consumate de cel putin 3 ori pe saptamana si trebuie pastrate cum trebuie, altfel rancezesc si sunt toxice.
  • Tabletele vegetale. Pe langa o alimentatie variata, ideal ar fi sa o completati si cu tabletele vegetale pe care noi le luam saptamanal. AICI gasiti detalii.
  • Consumati alimente bogate in probiotice cat si tablete de probiotice vegetale de calitate, dar nu din surse pasteurizate, fiindca in acele medii nu traiesc. De ce avem nevoie de probiotice zilnic, fiindca acestea nu traiesc mult in intestin si mereu trebuie suplimentat. Rolul lor e fara egal cand vine vorba de pastrarea unui „sistem imunitar” sanatos, a eliminarii alergiilor, cat si multe altele, in plus acestea isi lasa amprenta asupra celorlate bacterii din organism, avand posibilitatea de a le modifica amprenta genetica.  Mai multe detalii despre probiotice, gasiti aici.

Si ma opresc aici, fiindca cu siguranta pot fi mai multe mentionate. Important e cel putin acestea sa le introduceti si veti vedea diferente majore in energie si concentrare. Pentru continuarea lecturii, va recomand si aceste articole ajutatoare, plus altele de pe website cat si cartea de mai jos.

6 gânduri despre „Ce sa nu lipseasca din alimentatia saptamanala?

  1. Multumind f.f.mult ptr.acest nou articol interesant RUGAM raspuns ptr.cativa pensionari: Dvs.scrieti:”In loc de paine traditionala, mai bine paine cu maia”,asa cum facem si noi, invatati de parinti (la tara), DAR exista alternativa viabila la constrangeri [cereale rafinate (fără tărâțe, germeni), grau, tarate, f.f.scumpe in magazine] sau SA CONTINUAM sa facem paine, cu maia, din arpacas (ales din CEL MAI MARONIU,deci cu ceva tarate si germeni. SPERAND sa ne raspundeti, va multumim!

    Apreciază

    1. Buna ziua,

      Se poate face si din faina alb ecologica sau din faina integrala, insa cu maiaua aceea care face painea putin acrisoara, nu cu maia-ua aceea din turtite sau alte variante. Asa cum se facea odata painea la tara, lasata la dospit chiar si cate 1-2 zile (acolo sunt mai multe retete), fiindca doar asa glutenul poate fi predigerat de maia. Iar faina ecologica integrala sau alba, nu e scumpa daca e cumparata online. 6 lei/kg nu mi se pare enorm. Noi o luam de aici.

      Sanatate,
      Ligia

      Apreciază

  2. Rugam iertati neinteligitatea textului de mai sus (scris de unul din pensionari) motivul retrimiterii acestui text simplificat:

    1.Dvs.scrieti:”In loc de paine traditionala,mai bine paine cu maia”
    2.Fiecare pensionar (din grupul nostru) isi face paine (cu maia) din arpacas (cat mai putin rafinat) datorita falsificarii painii „integrale”, a lipsei (din magazinele orasenesti) a cerealelor si subproduselor lor (tarate) IEFTINE
    3.Asteptam de la Dvs. o solutie mai buna (fara eliminarea painii), daca exista SPERAND sa ne raspundeti va multumim !

    Apreciază

  3. Buna Ligia
    Multumim frumos pentru articol, este foarte util!
    Am o intrebare, de unde se pot procura seminte, alge si spirulina, daca nu locuim in Romania?
    Eu am cumparat online ( amazon.co.uk ) seminte ( mix seeds organic ) si am primit un email recent de la ei in care sunt rugata sa arunc semintele din cauza salmonellei. Spirulina si alge am inteles ca majoritatea provin din China, sursa care ar trebui evitata din cauza poluarii. Ma simt derutata!
    Mi as dori sa mananc mai sanatos si raw dar cum putem fi siguri de siguranta produselor?
    Multumesc frumos!

    Apreciază

Comentariile sunt închise