Ingrijirea sanatatii

Chimicale prezente in tot ce contine plastic

In 2004 cand am auzit prima data de ftalati, eter difenil polibrominat sau BPA si in general de ingredientele din produsele cosmetice din hainele noastre, din scutece, din cosmetice, din detergenti si produsele de curatenie, din produsele casnice si de bucatarie care „ajuta” la poluarea din casele si corpul nostru, a fost un soc pentru mine sa le aflu efectele devastatoare pe care le au asupra sanatatii.

Pe atunci imi aduc aminte ca se spuneau ca sunt doar speculatii, pana ce a inceput sa curga cu studii in acest domeniu. Imi aduc aminte ca la acel punct, am aruncat toate cosmeticele pe care le foloseam, inlocuindu-le cu cosmetice organice, am aruncat recipientele de plastic pe care le foloseam pentru depozitarea mancarii, toate sticlele de plastic pe care le aveam pentru sala, folia alimentara de plastic si de aluminiu (fiind asociate in multe studii cu boala Alzheimer), nu mai cumparam apa imbuteliata sau mancare ambalata decat strict necesarul si, am aruncat mai tot ce era de plastic din bucatarie, care venea in contact cu temperaturile mari sau sub 0 grade. Toate aceste chimicale nu pot fi eliminate din corp si raman cu noi toata viata afectandu-ne sanatatea, spune Dr. Shelton de la Division of Science, Engineering and Technology, Pennsylvania State University intr-un studiu publicat in revista Hygienic Review.

Cautam si inca caut, sa folosesc cat mai rar produse alimentare ambalate insa oriunde ma indreptam cand eram la cumparaturi, ma loveam de ambalajul de plastic. Si acum este inca o lupta, fiindca chiar daca multe produse ambalate sunt bio, multe tot sunt ambalate in plastic, aluminiu sau conserve de metal. Caut spre exemplu de o viata, lapte de cocos in borcan de sticla, insa nu exista, plus multe altele. Am cautat sa minimalizam aceasta poluare interna si pot sa spun ca am facut mari schimbari, fara sa cadem in extrema cealalta, a panicii si a terorii zilnice. Nu am scris pe site de acest subiect al plasticului, chiar daca in cartile mele gasiti detalii, fiindca am considerat ca lumea cunoaste acest subiect. Din pacate, nu este asa si tot mai multe persoane tind sa fie mai degraba indiferente de subiect, decat sa il aprofundeze.

Am gasit de curand un articol interesant si chiar daca de obicei nu traduc in totalitate un articol, de data asta am s-o fac, doar cu mici completari din cand in cand. Nu vreau sa introduc panica, ci doar sa va avertizez de anumite lucruri si sa facem fiecare schimbari mici si mari in viata noastra, fiindca sunt atat de multe cauze moderne care ajuta la imbolnavirea corpului, si trebuie sa ne straduim sa avem un echilibru in toate ca sa ne fie tot mai bine. Spun asta, fiindca multi mergem inainte prin viata, fiind consumatori avizi, fara sa ne gandim prea mult ca toate convenienta aceasta aparenta ne poate afecta si sanatatea.

„Nu mai este demult un secret ca multe produse din plastic, contin un aditiv numit Bisfenol A sau BPA si ca nu el este neaparat de vina de diverse efecte adverse, ci in general tot ce contine plastic sau folie de plastic. NPR a acoperit subiectul chimicalelor gasite in plastic, fara sa dea vina neaparat pe BPA, prin studii existente pe piata in acest domeniu, aici, aici, si aici. Ca si completare, din pacate nu se poate ajunge chiar la toate, fiindca majoritatea studiilor serioase nu sunt eliberate pe internet, insa putem avea acces la ele contra cost.

Se stie ca BPA-ul ajuta ca plasticul sa fie transparent si sa aiba forma, si aici ne referim la toate caserolele alimentare si sticlele de apa, dar o pelicula de plastic este folosita si in interiorul multor conserve de metal sau in dozele de bere sau sucuri, prevenind continutul conservei sau al dozei sa prinda gust metalic. Pelicula de plastic protectiv cedeaza la schimbari de temperatura. Nu uitati cum sunt depozitate dozele ori in depozite fara aer conditionat sau mai rau in soare cand e foarte cald vara sau in temperatura foarte scazuta iarna. Aceasta pelicula se fisureaza, permitand aluminiului si a altor chimicale sa patrunde in lichid/mancare.

Studii printre care si acesta, arata ca ftalatii, eter difenil polibrominatul, tetrabromisfenolul A, cat si BPA-ul, toate intalnite in alimente si in obiectele casnice, sunt neurotoxine. Pe langa faptul ca afecteaza mediul, au efecte adverse asupra sistemului endocrin, grabesc pubertatea la copii si afecteaza capacitatile de invatare, au efecte asupra tiroidei si asupra sistemului reproductiv, schimband calitatea spermei si marind riscul cancerului de san si al prostatei (vedeti si acest studiu.) Este interesant, ca dupa toate formele moderne de poluare la care suntem expusi, mai avem parte si de poluarea electromagnetica, lipsa unui stil de viata echilibrat si a unei alimentatii saptamanale sarace in nutrienti complecsi si de calitate si totusi, inca ne mai miram de ce generatia noastra se imbolnaveste atat de usor si moare pe capete.

Mai jos sunt cateva texte preluate de la diversi oameni de stiinta si de la U.S. Food and Drug Administration. Ingrijorarea cea mai mare este ca toate chimicalele prezente in ambalajele de plastic, pot afecta mancarea din interior, fiindca se descompun si patrund in ea. Asta se intampla cand mancarea ambalata sau sticlele de plastic, sunt expuse la temperaturi foarte scazute sau foarte ridicate, dupa cum spune Nancy Wayne, neuroendocrinologist la UCLA. Mancarea acida pot descompune componentele din plastic, precum sosul de rosii sau rosiile ambalate in conserve de metal si captusite cu o pelicula de plastic in interior. Producatorii odata ce le ambaleaza in conserva, trebuie sa le sterilizeze, adica sa le supuna la temperatura de fierbere si atunci se intampla exact ce spuneam mai sus, adica se acea pelicula se descompune partial si mai multe substante din ea intra in mancare. Multi oameni folosesc cuptorul cu microunde, incalzind si preparand mancare in recipiente de plastic, folosind si acel capac de protectie pentru incalzire, care este tot din plastic; aici se intampla acelasi lucru, plasticul se descompune partial si introduce aceste chimicale nocive in mancare.

Jason Aungst, un toxicologist supraveghetor la FDA, spune, „dupa o evaluare sistematica, se stie clar ca dozele mari de BPA au un efect asupra dezechilibrarii hormonale si ca totusi exista studii care se contrazic unul pe altul.” Mi se pare normal sa fie si studii care sustin opusul, fiindca oricine cu interese financiare poate face un studiu daca are la baza fonduri substantiale. In unele state din SUA, chiar a fost interzisa folosirea BPA-ului si altor substante precum cele de aici. In plus, la multe produse marcate cu eticheta BPA-free sau „fara BPA”, nu se stie cu adevarat ce nivel de BPA contin si cum au primit acea eticheta, spune George Bittner, profesor de neurobiologie si farmacologie la University of Texas, Austin. El este si fondatorul comaniei, PlastiPure, care evalueaza materialele de plastic si efectul lor asupra estrogenului, asta fiindca multe produse marcate fara BPA, pot contine componenti identici cu BPA-ul, dar care au nume diferite, precum BPS.
Nancy Wayne are urmatoarea regula, nu foloseste recipiente de plastic deloc, si totodata spune: „Niciodata nu incalziti mancarea in recipiente de plastic. Nu spalati recipientele de plastic in masina de spalat vase sau de mana la temperatura foarte ridicata, si daca aveti totusi caserole de plastic si observati ca incep sa se dezintegreze, aruncati-le pe loc.”

Ce se poate face?

Alegeri facem zilnic si de ele depinde enorm calitatea vietii noastre. Asadar, sa vedem ce am putea face in aceasta directie si ce folosim noi ca si inlocuitori.

  • Nu mai refolositi sticlele de plastic si aici vedeti de ce.
  • Pentru pachetul copilului, folosesc aceste cutii din ingrediente ecologice vegetale. Se poate vedea mai sus, cutia cu ursul panda pe ea.
  • Sticle pentru copii si adulti din ingredientel ecologice vegetale.
  • Folositi sticle din ceramica fara plumb sau din amidon.
  • Abandonati recipientele de plastic cu capac, si ustensilele de plastic din ingrediente ecologice vegetale.
  • Optati pentru recipiente de sticla fara plumb cu capac din materiale vegetale ecologice.
  • Pentru bebelusi folositi lingurite si farfurii din materiale ecologice.
  • Folositi pungi din amidon vegetal.
  • Folositi recipiente, ustensile si pahare de unica folosinta din materiale vegetale ecologice.
  • Alegeti alte variante, cum ar fi cele de din inox, insa neaparat sa fie de calitate, de preferat de 18/0 si daca nu se poate si 18/10 sunt mai bine comparat cu cele din orice inox de proasta calitate sau aluminiu.
  • Cautati sa cumparati cat mai putine produse alimentare ambalate in plastic si alegeti-le pe cele ambalate in sticla. Ele stau pe raft si sunt supuse in depozite la temperaturi foarte mari dar si foarte scazute, mediu prielnic pentru descompunerea chimicalelor din ambalaje. Nu spun sa evitati complet ambalajul de plastic, cu toate ca ar fi ideal, dar cel putin sa nu il mai folositi des.
  • Fiindca cititorii au intrebat prin mesaje private referitor la vasele pe care le folosim pentru mancare, aici gasiti o postare cu aceasta tema.

Sursa 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 etc.

3 gânduri despre „Chimicale prezente in tot ce contine plastic

  1. Eu folosesc pentru pachetul copilului cutiutele si sticlele de la Tupperware. Sunt tot de plastic insa, ei spun ca nu contin bpa. Stiti ceva de Tupperware, daca le pot folosi, sau sa renunt la ele?

    Apreciază

  2. Buna ziua! In primul rand vreau sa va multumesc ptr informatiile pretioase pe care ni le dati si sa va intreb ce parere aveti despre produsele Taperwere.
    Ce parere aveti despre produsele conservate la borcan – din magazine?? Dar Despre produsele congelate care se vand tot in pungi ?? Ce alternative avem la ele??

    Va doresc pace , bucurie si succes in tot ce faceti!!

    Apreciază

Comentariile sunt închise