Ingrijirea sanatatii

Afla ce remedii ne ajuta pe noi la tuse si nas infundat

Din 2006 incoace primesc in sezonul rece aceeasi intrebare: ce remediu folositi voi (si copilul), atunci cand tusiti sau aveti nasul infundat?

De ani de zile se stie ca siropurile de tuse, expectorante si cat de naturale ar fi, nu sunt indicate deloc. Multi recomanda siropul de miere dintr-o ridiche neagra si nu spun ca la unele persoana functioneaza, insa aveti mare grija ca mai ales la copii, sensibiliza major mucoasa stomacala, iar de siropurile din comert, naturale sau nu, pot provoca exces de productie de mucus, care chiar agraveaza tusea, impiedica insanatosirea si ii poate asfixia pe copilasi in timpul noptii. De curand, multe tari internationale au interzis multe siropuri pentru copii din aceste motive.

In trecut am incercat tot felul de variante: ceai de potbal, ceai de ceapa, sirop de ridiche neagra, sirop de muguri de brad, tot felul de siropuri naturiste si remedii homeopate, gemoderivatele, plus multe altele. Din pacate, siropurile si remediile naturiste nu functioneaza la toata lumea fiindca pe langa toate, ca sa aiba rezultate, trebuie respectate si alte reguli de alimentatie.

In privinta noastra, cele de mai jos ne ajuta cel mai mult si s-a dovedit ca si pe alte mii de persoane (adulti si copii) a ajutat in ultimii 11 ani. Dar inainte de descrie fiecare pas in parte, sa va spun rapid ce facem noi in prima dupa-amiaza sau seara cand simtim ca ne paste o raceala, gripa sau virus de orice natura. Valabil atat la noi cat si la copil.

  • 2 pastile de pana la 50 miliioane culturi de probiotice, seara inainte de culcare.
  • 1-2 doze in plus de vitamina C lipozomala. Noi luam aproape zilnic, insa in asa ocazie luam pana la 2-3 doze pe zi. Aceasta se ia in timpul dupa-amiezii, nu seara, fiindca provoaca agitatie.
  • O inhalatie cu un ceai simplu + 2-3 feluri de uleiuri aromatice de calitate, in niciun caz din acelea de 7-20 lei din plafare care nu au niciun efect.
  • Doua doze de vitamina D3 + K2. In mod normal luam zilnic pana la 1000 IU copilul si noi peste 5000 IU.
  • Doza in plus de amestec la borcan din miere, propolis si polen. Il puteti prepara singuri sau gasiti gata cumparat, important e ca mierea sa fie raw, nu topita si rastopita, adica distrusa din punct de vedere nutritional.

Ce facem noi pentru a ajuta la eliminarea tusei uscate sau productive si a nasului uscat sau infundat?

  1. Am fost intrebata daca le facem pe toate cele de mai jos in aceste cazuri. Raspunsul este da, altfel nu le treceam pe toate.
  2. Inhalatia zilnica timp de 3-5 zile sau pana tusea trece, seara inainte de culcare, folosindu-ne de ceaiul de mai jos.
  3. Umiditate controlata in camera, undeva la 30-40% umiditate data de un umidificator (orice firma) care produse abur rece. O alternativa este folosirea bolurilor cu apa pe calorifere sau soba de teracota. Umiditatea trebuie sa ramana 30-40% tot timpul, fiindca de la 50-60% incep sa se faca spori de mucegai.
  4. Lampi cu sare sau bolovani imensi de sare in fiecare camera, pe care ii tinem tot timpul anului sau pana se topesc. In zilele calduroase, ii scoatem la soare sa se incarce.
  5. Difuzor cu uleiuri esentiale din plante reale. Aceste uleiuri le veti recunoaste in magazine dupa pretul mai mare, fiindca ele necesita o cantitate mare de plante si un proces mai special de distilare. Cele sintetice pot da reactii adverse foarte urate, asa ca mare grija.
  6. Lavajul cu apa calduta cu putina sare de ocna, pentru hidratarea nasului si pentru curatarea nasului la bebelusi, copilasi de orice varsta sau adulti. La o cana de apa calduta, se adauga o jumatate de lingurita de sare de ocna. In completare, cand fluiera nasul, folosim spray cu apa marina.
  7. Am incercat in repetate randuri si varianta cu ceapa taiata la cap, insa asa cum ma asteptam, atat la noi, cat si la alti cititori nu se intampla nimic. Dupa parerea mea, este doar o coincidenta pentru unii, cand s-ar putea sa fie alte conditii din jur sau interioare care ajuta la vindecare.
  8. Consumul de probiotice de calitate. Noi luam zilnic sau la doua zile, indiferent de sezon. Aici gasiti motive sa consumati probiotice atat de necesare pentru sanatatea corpului.
  9. Multa vitamina C de calitate, din patrunjel, sucuri verzi, pudra sau ideal varianta lipozomala. Aici vedeti motivul pentru care suplimentam, mergand pe principiul ca fructele din ziua de azi, daca nu sunt coapte natural in propria gradina si totodata culese proaspat din gradina si consumate imediat, nu au cantitatea de vitamina C de care corpul are nevoie. In plus, daca sunt coapte artificial cu gaze si infrarosii, cum sunt mai toate citricele si fructele din comert, mai sunt si iradiate si au zero vitamina C, chiar daca sunt acrisoare.
  10. In tuse noi si copilul luam pana trece tusea, ulei de chimen negru, neaparat presat la rece neaparat, ambalat in recipient de sticla si tinut la rece cand nu e folosit. Acesta poate fi gasit online la o simpla cautare pe Google. Fetita noastra de la 3 ani si pana in prezent lua cate un sfert de lingurita de fiecare data cand tusea tare, in special noaptea. Era diluat in ulei de cocos sau masline, 100 ml de ulei de chimen + 100 ml ulei de cocos sau masline. Fiindca gustul este puternic, copilul prefera sa ia dupa fiecare doza, cate o lingurita de miere sau o gura de apa.
  11. Cate 3-4 lingurite dintr-un amestec cumparat gata de miere, polen si propolis, pe care vi-l puteti face si voi acasa. Copilul consuma aproape zilnic aceste amestec, cel putin cate o lingurita si asta de la un an incoace. Din cauza prezentei propolisului din acest amestec nici nu a avut probleme vreodata cu parazitii intestinali.
  12. Hidratare foarte mare, fiindca si in aceste cazuri ca si in raceli, hidratarea este esentiala, adica un pahar de apa/suc verde la fiecare ora.
  13. La nevoie folosim si alte remedii naturale dar si antibiotice naturale pe care le puteti gasi aici.

Inhalatie folosind urmatorul ceai sau orice mix de ceai aveti la indemana.

Ingrediente

  • 2 litri de apa fiarta
  • 2 linguri soc (obligatoriu)
  • 2 linguri musetel (obligatoriu)
  • 2 linguri galbenele (obligatoriu)
  • 2 linguri sare de ocna neiodata (obligatoriu)
  • 2 linguri cimbru sau 5-6 crengute de cimbru alimentar (obligatoriu)
  • 2 linguri muguri de brad sau 3-5 crengute de brad (optional)
  • 2 linguri cimbrisor salbatic (optional)
  • 3 linguri menta (optional)
  • 2 linguri flori de levantica (optional)
  • 2 linguri potbal (optional)
  • Pentru copii mai mari de 2 ani, se pot adauga si 1-2 picaturi din 2 uleiuri esentiale pentru raceala. Puteti alege doua variante din urmatoarele: de cimbru, pepermint, tee-tree, manuka, oregano etc.

Preparare

Dupa ce apa a fiert, se adauga toate ingredientele pe care le puteti cumpara din magazine naturiste sau puteti sa vi le culegeti singuri. Oala se acopera cu un capac si se lasa cel putin 5 minute deoparte. Daca nu aveti toate ingredientele si 3-4 din ele tot este bine sa le folositi.

Pregatirea si inhalatia propriu-zisa

Aveti nevoie de:

  • o patura mare
  • o lanterna
  • un timer, in special pentru copiii care vor protesta si care trebuie tinuti inauntru indiferent daca plang
  • o protectie de pus pe parchet, inainte de a pune oala fierbinte pe jos

Oala cu capac se aseaza pe protectia de pe parchet si se sta la inhalatie cel putin 5-10 minute, chiar daca copiii protesteaza. Adultii trebuie sa stea si pana la 20 de minute daca se poate, sau cel putin 10 minute. Este anevoios sa faci asta atatea zile, dar mai bine varianta aceasta, in loc sa tusesti luni de zile la rand si sa nu poti dormi noaptea.

Inhalatia se face inainte de culcare obligatoriu sau in timpul noptii daca este nevoie si este obligatoriu sa fie urmata de clatirea fetei cu ape reci dupa terminarea inhalatiei, pentru a se inchide porii. Daca cumva copilul/adultul tuseste foarte rau noaptea, pana ajungeti sa faceti inhalatia, mergeti la baie si dati drumul la dusul fierbinte si lasati-l sa curga singur pentru a produce abur, apoi inspirati aburul. Ideal ar fi sa aveti un filtru la teava generala a casei, ca nu cumva sa inhalati cloruri, pesticide, erbicide, insecticide, nitrati, metale grele si alte.

Lavaj cu apa calduta

Noi folosim metoda aceasta aproape zilnic, asta cand simt ca are nasucul uscat sau cand il are infundat.  Se stie ca nasul uscat „invita” racelile si de aceea atat la adulti cat si la copilasi, mucoasa nazala trebuie tinuta hidratata. Recomand cu caldura metoda, este minunata chiar daca poate copilasii sau adultii protesteaza.

Eliminarea celor de mai jos, ajuta la o recuperare mai rapida pe cei care au o alimentatie traditionala

  • Lactatele care creaza mucus in exces si incetinesc major procesul de vindecare. Ele oricum sunt interzise celor care au probleme cu bronsitele astmatiforme, astmul sau plamanii, fiindca niciodata nu se vor simti mai bine.
  • Produsele de panificatie, chiar cele facute in casa sau cele considerate mai „sanatoase”. Glutenul este cel care impiedica functiile corpului de a lupta contra bolilor si impiedica nutrientii sa se absoarba. Incercati sa consumati paine cu maia, care este mai acceptabila pentru sistemul digestiv. Detaliez acest subiect aici.
  • Prajelile de orice fel, care incetinesc functionarea normala a celulei si a organelor, obosindu-le peste masura. In plus, predispun la gastrite, ulcere si cancere de stomac.
  • Gratarele si afumaturile. „Orice produs tratat cu fum rezultat din arderea lemnului, dar şi altor compustibili, conţine o cantitate foarte mare de substanţe cancerigene numite hidrocarburi policiclice aromatice. Dintre acestea, cel mai periculos este compusul numit benzopiren, exact acelasi compus cangerigen pe care il conţine şi fumul de ţigără. 50 de grame de carne afumată este echivalentă cu 1 pachet de ţigări din punct de vedere al conţinutului acestui compus. 3-4 benzpirenul este responsabil pentru diferite mutaţii la nivel celular care se produc în organismul nostru şi generează celulor canceroase sa se inmulteasca, în funcţie de predispoziţiile fiecărui organism. Dacă este vorba de o cantitate mică de aceste toxine, organismul are măsuri de protecţie (nu este şi cazul plămânilor atunci când fumăm), dar de reţinut este că alcoolul favorizează absorbţia lor directă.” (Fragment preluat de pe site-ul Nutritie Holistica) 
  • Semipreparatele si painea din comert, care pe langa faptul ca au un continut mare de E-uri, contin si sare iodata si ingrediente indoielnice.
  • Toate formele de zahar, chiar si cel brut sau zaharul natural, care pe langa faptul ca scot fortat mineralele din corp mai si slabesc sistemul imunitar, indiferent in ce forma sunt. Aici gasiti subiectul detaliat.
  • Sa se elimine din casa tot ce intra in categoria alergeni toxici, cu toate ca este greu, fiindca mai toate emana gaze nocive si de aceea se recomanda aerisirea foarte deasa a locuintei, insa cel putin substantele de curatat chimice, care chiar si din dulapul lor, unde stau cu capacul inchis, emana toxine care contribuie la poluarea casei. Cititi acest articol pentru a descoperi ce produse naturale de curatenie folosim noi.
  • Si ar fi mai multe, insa cel putin acestea sa fie eliminate pentru 1-3 saptamani, pana va mai puneti pe picioare.

S-ar putea sa va placa si urmatoarele articole pe aceasta tema:

7 gânduri despre „Afla ce remedii ne ajuta pe noi la tuse si nas infundat

  1. Buna, Ligia. Am sare de ocna si as vrea sa stiu proportia pt a face solutia de lavaj nazal. Multumesc

    Apreciază

  2. Bună Ligia, fiul meu (19 ani), fumează. Tușește aproape tot timpul….mai ales când răcește. Am înțeles ca ar trebui sa ia mereu vitamina C. Care este cea mai eficienta…de la ce firma? Și ce as mai putea sa.i dau, ca suplimente? Sa-i ajute organismul, ficatul, plamanii(pana se va lumina și va înțelege cat de nociv e fumatul). Mulțumesc frumos

    Apreciază

Comentariile sunt închise