Cresterea copiilor

Investim din timp pentru educatia si cresterea unui copil?

Tare mi-ar placea ca si in Romania sa fie parintii deschisi la acest subiect si sa se trezeasca la realitate. Din pacate multi inainte de a face primul copil, nici nu isi imagineaza ce cheltuieli presupune cresterea si educatia unui copil si cand trebuie sa le faca, raman cu cateva gauri financiare sau isi fac credite, ca de… copilul trebuie sa aiba carut care sa se ridice la standarde inalte stabilite de prieteni si vecini (neaparat intre 2.000-6.000 lei), patut nu stiu de care, camera copilului in care investesc o avera ca sa fie ca in reviste etc.

Noi spre exemplu, nu am cumparat un carut gen BMW si nici nu am pregatit deloc camera copilului, fiindca am preferat sa fie mereu langa noi. Am investit intr-un sling si un sistem sanatos de purtare bebelus, un scaun de masina, carut simplu de vreo 700 lei pe care l-am folosit doar de la 2 ani incolo, care a venit cu o scoica pe care oricum nu am folosit-o fiindca preferam sa fie lipita de mine cand mergeam cu masina, intr-un patut care se atasa la patul nostru, intr-o cadita cu inaltator, haine din fibre organice care mi s-au parut cea mai buna investitie, cat si alte lucruri marunte dar costisitoare, alaturi de costul nasterii si vizitelor la medici, si tot s-a ridicat cheltuiala la vreo cateva mii de dolari.

Detalii despre aceste lucruri si multe alte amanute importante pentru cresterea copilului de la 0-3 ani, sunt in cartea mea, „Jurnalul unei mame”, pe care o gasiti aici. Va reproduc mai jos un fragment din ea, legat de subiectul acestui articol.

Jurnalul unei mame: ghid pentru cresterea copiilor pana la 3 ani

A avea un copil nu este o datorie de procreere, de inmultire a speciei, ci de a aduce pe lume copii pe care sa ii crestem frumos, referindu-ma aici la faptul ca trebuie sa ii invatam pe langa multe altele:

  • Sa-si accepte emotiile de care sa nu le fie rusine, dar si cum sa le gestioneze,
  • Sa accepte plansul ca pe o forma de descarcare emotionala, valabila si la copii mici si la adulti.
  • Sa aiba curajul de a fi ei insisi,
  • Sa aiba taria sa isi urmeze visurile si sa se increada in puterile lor,
  • Plus multe altele.

Cand un parinte se gandeste sa faca un copil, de multe ori nu ii trece prin cap ce il asteapta, gandindu-se ca un bebelus este precum cei vazuti la prieteni sau in filme, adica niste papusi de portelan supuse si independente si nu se asteapta absolut deloc la schimbarile majore care se vor intampla:

  • Socul schimbarii care bulverseaza si zdruncina un cuplu din toate puterile;
  • De ruptura majora care se va produce in cuplu, daca nu-si mentin relatia, ruptura care poate duce in viitorul apropiat la divort, daca cuplul alege sa nu isi „hraneasca” relatia si sa o lase in voia sortii;
  • De oboseala cronica care ii transforma pe amandoi in niste persoane irascibile si greu de suportat;
  • De stresul si tensiunea care vin la pachet cu nasterea unui copil si cresterea lui;
  • Alaturi de investitia financiara care este de multe ori coplesitoare.

Un cuplu care planuieste un copil, ar trebui educat sa inceapa cu cel putin 5 ani sa isi puna deoparte bani mai ales pentru educatia copilului dar si pentru trusou. Pe langa toate, educatia este cea mai importanta, baza pentru linistea interioara si viitorul unui copil si asta nu o poate primi de la orice forma de invatamant, indiferent cat de mult am inchide noi ochii. Formele de invatamant traditionale din intreaga lume, in mare parte distrug avantul si inteligenta copiilor, obligandu-i sa fie ca toti cei din jur, fara sa gandeasca prea mult, fiindca este nevoie de uniformitatea masei pentru o manipulare mai usoara prin reclame, stiri si tot ce tine de cursul vietii.

Spun asta, fiindca tot mai multi parinti care spun ca nu pot sa isi permita metode „sanatoase” de invatamant, unde copiii prin joaca invata principile vietii, stiintele exacte, gramatica si tot ce tine de educarea lor, acestea fiind metodele Montessori, Waldorf sau metoda finlandeza despre care am scris aici in 2012, insa pot sa isi permita 3-5 calatorii pe an in alte tari, masini straine, telefoane de 3.000-6.000 lei, zile de nastere pompoase, haine de firma etc.

Multi cauta scuze si spun ca ei nu sunt bogati, ca sa isi permita asemenea scoli si gradinite, sau sa puna bani deoparte pentru cresterea si educatia copiilor, ceea ce mi se pare fara sens. Nu trebuie sa fii bogat sau foarte destept ca sa iti mearga mintea si sa pui 5-7 lei pe zi, intr-un cont de economii timp de cativa ani. Daca ai pune 5 lei pe zi timp de 5 ani, ai avea aproape 9.000/12.000 lei pusi deoparte, iar 5-7 lei nu este o avere si multi prefera sa ii dea pe covrigi, gogosi, cosmetice, haine, un film la cinema, o bere, o cafea etc. Foarte putin gandesc din aceasta perspectiva si daca li se spune acest lucru, se simt ofensati ca le ceri sa-si abandoneze micile placeri pentru viitorul copilului lor.

Adevarul care trebuie subliniat este ca, nasterea unui copil implica sacrificii majore si schimbarea completa a stilului de viata anterior. Daca nu esti pregatit sa faci aceste schimbari, mai bine amani aceasta decizie, in loc sa aduci pe lume un copil sau mai multi si apoi, sa cauti scuze pentru ca nu poti sa ii oferi conditii bune de educare, de crestere alaturi de parinti (valabil pentru cei care ii plaseaza cativa ani la bunici), si un start bun in viata.

4 gânduri despre „Investim din timp pentru educatia si cresterea unui copil?

  1. Buna,Ligia,iti dau dreotate! O intrebare:pana pe la ce varsta ai tinut copila lipita de tine in masina? Am facut la fel de multe ori,si acum la aproape 2 ani nu sta in scaunul ei mai mult de o ora pe drum. Nu stiu cum sa o fac sa stea mai mult. Idei? Multumesc!

    Apreciază

    1. Buna Ana,

      Doar pana la aproximativ 1 an, dupa aceea in scaun. Nu ii placea si nu ii place nici acum, insa cu explicatii multe, statea chiar daca mai plangea cateodata.

      Cu bine,
      Ligia

      Apreciază

  2. Buna Ligia

    Multumesc pentru sfaturile nepretuite. Sunt gravida in moment si nu ne asteptam. Am comandat de curand 4 carti scrise de tine si imi vor fi de mare ajutor. Multumesc ca ne ajuti prin articolele tale superbe. Iti doresc o zi superba tie si familiei tale frumoase!

    Apreciază

    1. Buna Simona,

      Sa ai o sarcina minunata si ma bucur din suflet, fiindca daca ai cartile, toate sfaturile te vor ajuta isi vor usura asteptarile si totodata viata.

      Sarcina si nastere minunata,
      Ligia

      Apreciază

Comentariile sunt închise