Curatenia Casei · Ingrijirea sanatatii

Tocatoarele, buretii si prosoapele de bucatarie: o sursa de bacterii si spori de mucegai

Astazi vom discuta despre pastrarea tocatoarelor si a ustensilelor de bucatarie. Cu toti ca tocatoarele, ustensilele de bucatarie, buretii de bucatarie si prosoapele umede sunt pline de bacterii si spori de mucegai. Dupa ce folosesc buretii de bucatarie sau tocatoarele, prefer sa le spal bine cu apa foarte fierbinte si cateodata le las peste noapte in apa cu otet.

Tema a fost continuata si in aceste doua articole:
Dezinfectarea lingurilor si tocatoarelor de lemn
Servetelele de bucatarie si altele din categoria aceasta

Tocatoarele pentru mancare

Cel mai important sfat: nu folositi acelasi tocator pentru cruditati, paine si produsele de origine animala. Pentru produsele de origine animala, evitati tocatoarele de lemn si folositi-le pe cele de ceramica, marmura sau granit care pot fi spalate usor si in care nu se ingroapa bacteriile. Acestea pot fi spalate si in masina de vase la temperaturi mari.

Spalarea si dezinfectarea tocatoarelor

  • Spalati-le dupa fiecare folosire cu multa apa foarte fierbinte si sapun vegetal. Apa fierbinte omoara mai multe bacterii, virusi, E-coli si spori mai mult decat ne inchipuim. Am citit de curand ca nu sapunul dezinfecteaza neaparat, ci temperatura ridicata a apei cu care sunt spalate vasele sau rufele.
  • Lasati-le sa se usuce in aer liber si nu le bagati in dulap dupa spalare.
  • Daca consumati produse animale, sa aveti neaparat un tocator special pentru carne si peste pe care sa nu-l puneti impreuna cu celalate tocatoare in dulap, ci intr-un loc separat, valabil si pentru lingurile de lemn.
  • Dezinfectati-le dupa fiecare folosinta cu una din variantele propuse: apa oxigenata, apa distilata, saramura foarte intensa, otet si apa etc.
  • Ori de cate ori puteti sau aveti la dispozitie o jumatate de lamaie folosita, mai bine frecati tocatoarele cu ea inainte de a o arunca. Saptamanal puteti pune otet sau zeama de lamaie pe tocatoare, lasand-o sa actioneze 20 de minute dupa care le spalati cu apa proaspata.

Buretii de bucatarie

De multe ori cand vad persoane care spala cu buretele vasele si dupa aceea sterg mobila din jur sau masa de mancat cu el, efectiv mi se face rau. Oameni buni, buretii de bucatarie nu sunt sterili ci sunt adevarate focare de bacterii si fungi de mucegai. Daca ii folositi si la spalat vase in care au fost produse animale, ar putea contine si E-coli si alte bacterii. Dezinfectati-i mereu, poate chiar dupa fiecare folosire, folosind solutiile de mai sus cu care dezinfectam si tocatoarele, si schimbati-i des, de exemplu odata la doua saptamani.

Prosoapele de bucatarie

Va aduceti aminte ca pe vremea copilariei noastre, se fierbeau in apa cu lesie prosoapele de bucatarie si lenjeria de corp si pat? Nu putem sa ne intoarcem la acele vremuri, insa putem sa apelam la masinile de spalat care au optiunea de a spala la 95°C. Eu am preferat intotdeauna prosoape de bucatarie din bumbac, pe care le spal saptamanal la 95°C folosind una din variantele de mai jos:

  • Apa si Borax,
  • Adaug 100 g sare de ocna in masina de spalat,
  • Adaug 2 linguri de peroxid in masina de spalat.

Solutii generale pentru dezinfectare

Va ofer aici cinci retete diferite folosite de multa lume pentru diverse solutii de curatare. Toate au aceeasi metoda de preparare: se amesteca foarte bine ingredientele si se foloseste.

  1. 2 cani otet + 2 cani apa + 5 linguri de sare.
  2. 1 cana bicarbonat de sodiu + 2 cani apa + 2 cani otet, 10 picaturi ulei esential de menta.
  3. Intr-un borcan de 3 litri se adauga coji de portocale si lamaie, aproximativ jumatate de borcan. Peste ele se adauga otet pana sunt acoperite complet, 5 linguri bicarbonat de sodiu si 5 linguri de sare. Dupa 5 zile se strecoara si se foloseste.
  4. Intr-un borcan de 3 litri se adauga coji de portocale si lamaie, aproximativ jumatate de borcan. Se acopera cu apa oxigenata si 5 linguri de sare. Dupa 5 zile se strecoara si se foloseste.
  5. Daca aveti acces la Borax, amestecati 2 cani de borax cu 4 cani de apa si 5 linguri de sare. Suprafata trebuie clatita dupa curatare.

Surse: 1, 2, 3, 4

10 gânduri despre „Tocatoarele, buretii si prosoapele de bucatarie: o sursa de bacterii si spori de mucegai

  1. Extrem de folositor.Personal,spalam tocatoarele cu bicarbonat,acum voi folosi recomandarile date.
    Mutumesc!

    Apreciază

  2. Buna ziua,  Caut sa cumpar pudra de Scallo-p in Canada si nu o gasesc.Firma producatoare are alt nume si de unde este?Multumesc  Ruxandra

    Sent from Yahoo Mail on Android

    Apreciază

  3. Ca toate sfaturile doamnei Ligia Pop, acesta este f.util pentru sanatate noastra. Multumim si felicitari pentru tot ceea ce realizati!

    Apreciază

Comentariile sunt închise