Ingrijirea sanatatii

Postul intermitent – de ce il prefer?

De ani de zile am fost intrebata de rutina mea zilnica de alimentatie. Am incercat tot felul de variante cum ar fi mesele fixe, gustari mai multe fara sa existe mese copioase, 2 mese importante si restul gustari, masa dupa ora 12, sau dupa primul scaun, postul cu apa sau sucuri pentru o mare parte din zi, toate variantele posibile si imposibile. Ce a functionat pentru mine si care este varianta preferata? Raspunsul este postul intermitent. Il practic de peste 7 ani si mi se potriveste cel mai bine, insa sunt si zile cand schimb rutina, fiindca asa simt ca imi va fi bine. Totul se intampla in functie de cum imi simt corpul.

Acum 9 ani, am aflat dupa multe cautari, ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, dar nu luat la prima ora sau cand te trezesti, ci dupa ora 11, cand procesul natural de detoxifiere este incheiat. Am vorbit despre amanarea micului dejun si in trecut; in acest articol puteti gasi mai multe detalii. Am urmat aceasta regula pentru aproape un an, cu mici exceptii, insa mi-am dorit sa fac asta si sa-i dau corpului meu putin mai mult timp de refacere.

Am trecut la nivelul urmator, cand mi-am dorit mai mult. Postul intermitent a fost tot timpul ca o chemare din interiorul meu. Stiu ca suna ciudat, insa simteam nevoia de pauza de la mancare, pentru o perioada mai lunga si stiam ca trupul meu are nevoie de mai multa recuperare a sistemului digestiv si nu numai. Am studiat subiectul si totul se potrivea, ca un puzzle. Pe langa asta studiam de ani de zile subiectul „mancarea mai putina, ne ajuta sa traim mai mult si mai bine”, intr-un cuvant, vrei sa imbatranesti gratios fara sa simti ca se intampla asta, pastrandu-ti mereu sufletul tanar dar si corpul, raspunsul a fost simplu: mananca mai putin si te vei simti de o suta de ori mai bine si mai plin de energie.

„Studiile arată că în cazul unui post în primele 24 de ore de post se consumă glucide, apoi timp de până la două-trei săptămâni, rezervele de lipide, a declarat profesorul dr. Dafin Mureşanu. Organismul uman se descurca mult mai bine să gestioneze lipsa de alimente, decât să prelucreze excesul de hrană. Singura metodă sigură de prelungire a vieţii este înfometarea, o lozincă pe care am văzut-o scrisă la un simpozion în America”, a adăugat academician dr. Laurenţiu Popescu.”

Nu are rost sa intru in detalii pe care multi dintre voi deja le stiti, insa le repet. Cand mancam cantitati mai mari decat are nevoie corpul nostru, doar pentru ca aceea mancare este delicioasa, corpul si tot sistemul digestiv va avea de suferit. De ce, fiindca va trebui sa digere acea cantitate mare de mancare, care de multe ori nici nu a fost bine mestecata si nu are cantitatea suficienta si necesara de saliva, bogata in enzime digestive, si implicit corpul va consuma energie pretioasa pentru tot acest proces. Consumand energie, imediat dupa masa ne vom simti lipsiti de putere, obositi si gata de somn. Ca si sfat, specialistii ne indeamna sa mancam portii mici, bine mestecate si consumate in liniste, nu pe fuga si nu intr-un mediu stresant. De asemenea, sa consumam cat mai putina mancare pe zi, fiindca corpul nu are nevoie de atata mancare, indiferent cat de sanatoasa sau delicioasa ar fi.

Intorcandu-ne la subiectul nostru, ca si definitie, postul intermitent se poate descrie asa: de la ultima gustare/ masa pe care ai avut-o cu o zi inainte, numeri 16 ore si atunci corpul tau este gata sa gestioneze alta cantitate de mancare. Spre exemplu, ultima mea masa a fost la ora 19 ieri, iar azi voi putea lua masa dupa ora 11, sau ultima mea gustare a fost la ora 22, urmatoarea mea gustare sau masa va fi a doua zi, la ora 14.

Au fost zile cand am simtit ca pot merge mai mult, adica in loc de 16 h, pot sa mai stau nemancata inca 4 h (in total 20 h), dar totul era in functie de nivelul meu de energie. In tot acest timp, spre exemplu, daca ma trezeam la 7 dimineata, consumam apa simpla, apa enzimatica sau alte lichide sau alteori deloc. Stiu ca suna drastic, insa se poate si nu este ceva ce iti impui, la mine intotdeauna a decurs totul natural, fara sa ma fortez si ma simt foarte bine asa. Nu am impus membrilor familiei sa imi urmeze obiceiul, fiindca fiecare este liber sa faca propriile alegeri.

Nota: Va provoc sa aprofundati subiectul, fiindca documentatie este foarte multa din 2008 incoace. Nu trebuie sa imi urmati sfatul, studiati problema, vedeti ce vi se potriveste si gasiti-va echilibrul. Acesta este cel mai important dintre toate, indiferent de alimentatia si stilul vostru de viata!

24 de gânduri despre „Postul intermitent – de ce il prefer?

  1. Buna dimineata,

    Tin acest tip de post de peste sase luni si ma simt foarte bine. Pentru mine varianta cea mai confortabila este cea cu ultima masa la ora 16/17 si micul dejun dimineata, pe la 9. Am incercat in functie de program si varianta de 20:4 este la fel de buna. Fac asta odata sau de doua ori pe saptamana si este ok. Tu il tii in fiecare zi? Cu ce frecventa?

    O zi frumoasa Ligia!

    Apreciază

    1. Buna Laura,

      Pentru mine este un stil de viata si zilnic il urmez. Mai am cam 1-2 zile pe saptamana, dar nu in fiecare saptamana, cand ma trezesc foarte devreme si atunci prefer sa mananc mai devreme, dupa primul scaun.

      Cu bine!

      Apreciază

  2. Buna ziua! De ceva timp tin si eu post intermitent,iar de joi pana vineri(24 ore)tin post doar cu apa.Am recomandat unei cunostinte acest post intermitent,dar mi-a spus ca nu-l poate tine pentru ca iamedicamente si nu le poate lua pe stomacul gol(are probleme de sanatate,dar si de greutate… cam mare).Dumneavoastra ce ati sfatui-o? Dar despre regimul Oshawa ce credeti? Multumesc pentrugenerozitatea Dv. Bunul Dumnezeu sa va rasplateasca cu binecuvantarile Sale!  Elena

    Apreciază

  3. Fantastic, desi nu ma pot lauda cu o alimentatie curata si consecventa precum a ta, iti marturisesc ca de la inceputul anului instinctiv am simtit sa nu mai iau micul dejun la 10 si l-am amanat pana am simtit foamea. Aceasta venea pe la 11.30, insa este exact ora cand iau baiatul de la scoala, asa ca pot lua micul dejun la 12.30, iar masa urmatoare isi are locul la 17 sau 18, in functie de activitati sau starea mea.

    M-am simtit extraordinar, burta este supla, ceea ce ma face sa cred ca sunt pe un drum bun, al vindecarii si al reechilibrarii. Vindecare… deoarece eu, ca multe femei, vreau sa -mi armonizez trupul. Nu am fost niciodata skinny, aveam 72 de kg si in clasa a 12 a, am slabit si am tot variat in greutate, insa acum am din nou 72 si mi-am propus sa cedez cele 10 kg. Adictia mea are legatura mai mult cu glutenul, painea cu maia si derivatele, experimentele, bucuria de a face cornuri cu apa fermentata de mere,cumva ma saboteza. Oricum ce am vrut sa subliniez este ca ai grait exact pe graiul meu. Realitatea mea de zilele acestea.

    Nu m-am documentat, am facut totul instinctiv. Acum mi-a venit un gand: poate ca eu consum mult, mai mult decat imi trebuie! Intrebare: care ar fi cantitatea pe care ar trebui sa o inger pe parcursul unei mese? Prima masa e din fructe sau shake, iar a doua masa e uneori o salata alteori e ceva gatit sau uneori placinta cu mere. Sunt si dati cand e talmes balmes; imi e foame si gust din mai multe.

    Thanks for sharing!
    Wish you well!

    Apreciază

    1. Catalina draga,

      Sa nu crezi ca eu intruchipez perfectiunea, fiindca fac si eu greseli ca orice om si totodata lupt continuu pentru o viata mai echilibrata, cautand zilnic sa invat lucruri noi din experienta altora si din informatii noi.

      Referitor la cat consumi, mereu trebuie sa te ridici de la masa, exact cand simti ca parca mai ai putin loc si ai mai manca putin. Sa mesteci bine fiecare imbucatura, sa fie un mediu linistit si echilibrat atunci cand iei masa, si vei vedea ca vei ajunge in felul acesta sa iti micsorezi portia si totodata sa te simti mai repede aproape satula.

      Mult succes!

      Apreciază

  4. Ligia, eu mănânc asa de ani de zile. Mi se pare cel mai potrivit mod pentru mine. Manac doar cand imi este foame. Am observat ca daca nu manac nimic dimineața, nu imi este deloc foame pe parcursul zilei. Si pot sa manac prima masa, câteodată chiar si singura masa pe zi, dupa amiaza sau chiar seara.
    Im schimb daca manac ceva cât de putin dimineața, chiar si doar apa cu lămâie, mi se pornește sistemul digestiv, insulina, etc si apoi imi este foame toată ziua. Asa ca cel mai bine ma simt sa manac doar odată pe zi sau la ce putin 16-18 ore distanța de ultima masa importanata.

    Apreciază

  5. Buna Ligia,

    Eu tin saptamanal 24 ore, adica de la 19:00 (ultima masa din zi) la 19:00 sau 21 ore si ma simt foarte bine. Recomand. Multumim pentru sfaturi si informatii.
    Numai bine.

    Apreciază

    1. Monica,

      Si eu fac de multe ori la fel, insa am zis sa nu precizez, fiindca pentru multi si asa 16 h este destul de mult de asteptat. Si da, se poate fiindca corpului ii place repaosul digestiv si il ajuta sa se concentreze pe alte procese naturale de echilibrare.

      Cu drag!

      Apreciază

  6. Mulțumim mult, Ligia, pentru sfaturile prețioase.
    Nu toți parintii (ocupati cu copiii, treburile casnice, serviciu…..) au timp sa se documenteze in toate domeniile necesare vieții zilnice începând cu sănătatea, Alimentația, comportamentul etc., iar prin sfaturile tale primim esența, nectarul informației.
    Mulțumim. 🤗

    Apreciază

    1. Multumesc Helene. Tu stii ca imi doresc sa ajut si mai ales sa impartasesc din experienta mea. Lucrez si eu la imbunatirea stilului meu de viata, mereu o voi face, fiindca mereu avem ceva de invatat.

      Cu drag si sa ne tinem aproape, invatand din experienta fiecaruia!

      Apreciază

  7. Buna,

    Incerc sa tin si eu acest tip de post dar imi e foarte greu. Eu ma lupt cu o alta problema: am impresia ca daca nu mananc cele 3 mese, ma prabusesc, imi e rau, desi nu este asa deloc. Doar ca ma gandesc, imi produc senzatia asta si mi o intensific mental. Nu stiu cum sa fac sa scap de ea. Multumesc

    PS. Te urmaresc demult timp, Ligia! Mi se pare minunat ce impartasesti, citesc tot ce scri. 🤗🤗

    Apreciază

    1. Buna Anda,

      Cei care tin postul intermitent, pot avea 3 mese pe zi. Pe de alta parte, postul intermitent prelungit este pentru cine se simte confortabil cu acest stil de viata. Eu nu cred in extreme ci doar intr-o stare de bine si echilibru. Fiecare ne putem crea acest echilibru asa cum simtim ca este bine pentru noi. Ce varianta merge la mine, s-ar putea sa nu functioneze la altcineva, si nu trebuie sa ne simtit vinovati de asta.

      Cu bine!

      Apreciază

    1. Buna Ana,

      Nu este recomandat pentru aceasta categorie. Femeile insarcinate trebuie sa manance cand le este foame, insa alimente bogate in nutrienti, clorofila multa, omega 3-6-9 cantitati foarte mari, plus multe altele si nu lactate, produse ambalate si procesate, patiserii si mult gluten, care le care foarte rau lor si bebelusilor. Cartile mele ofera informatii suficiente in acest sens, adica ce mi-a fost mie recomandat in sarcina si alaptare, insa postul intermitent nu este pentru cele doua perioade.

      Sanatate!

      Apreciază

  8. Foarte interesant! Eu nu prea am voința, dar îmi place să cunosc subiecte de acest fel!

    Apreciază

  9. Buna ziua, multumesc pentru articol, f. interesant, o sa incerc si eu sa-l aplic adaptat corpului, cum bine punctati.

    Va rog o clarificare: ce inseamna apa enzimatica?, daca puteti dati-mi mai multe detalii, cum se obtine, o produce anume cineva?

    Felicitari pentru promovarile pe care le faceti, am transmis info si copiilor mei, unii sunt chiar doctori, poate vor studia recomandarile dvs. si chiar vor aplica la pacienti???

    Toata stima, mai trimiteti, Climov/Bacau..

    Apreciază

  10. Buna ziua!
    Ma bucura tare mult articolul tau. Eu, tot din instinct, tin acest port alternativ de cativa ani de zile si ma simt excelent. Eu prima masa o iau la ora 12 si reprezinta masa de pranz. Pana atunci beau doar apa vie si poate suc de morcovi, sfecla si lamaie. Iar o data pe saptamana tin post negru, 24 ore, beau doar apa.

    Multumesc frumos!

    Apreciază

  11. Buna ziua!
    Ma bucura tare mult articolul tau. Eu, tot din instinct, tin acest port alternativ de cativa ani de zile si ma simt excelent. Eu prima masa o iau la ora 12 si reprezinta masa de pranz. Pana atunci beau doar apa vie si poate suc de morcovi, sfecla si lamaie. Iar o data pe saptamana tin post negru, 24 ore, beau doar apa.

    Multumesc frumos!

    Apreciază

  12. Tin post intermitent de ani de zile, fara sa stiu ca se numea asa. Ultima masa o iau la ora 20 si pe urmatoarea a doua zi la ora 16, dupa ce vin de la serviciu.Asa m-am obisnuit si nu mi se pare deloc greu. Chestia e ca pot asa ceva doar de luni pana vineri .Cand sunt acasa in wk simt ca ma ia cu lesin daca nu mananc, desi nu fac efortul pe care-l fac la serviciu ( acasa tentatiile culinare sunt mari). Imi mentin greutatea fara efort ( 58 kg/1,75 m/ varsta peste 40 ani ).

    Apreciază

Comentariile sunt închise