Gradina bio · Viata sustenabila

Gradina fara sapare

Asa cum am mentionat in articolul „Un petec de pamant – raiul fiecaruia pe pamant”, toti ne dorim o bucatica de teren pe care am putea sa ne crestem natural legume si fructe. Acest lucru se poate intampla daca ne-o dorim foarte mult, chiar si cei de la orase mari si aglomerate au gasit solutii sa inchirieze teren la tara pe o suma mica sau sa isi cumpere un teren in apropierea orasului.

Chiar daca inca multi cred ca totul se va intoarce la „normal”, acest lucru nu va mai fi posibil, fiindca lumea trebuie sa ia o alta intorsatura. Lucrurile nu pot sa mai continue in felul acesta, chiar daca multi suntem atasati de comoditatea falsa creata de sistem si agenda aceasta care nu este decat un teatru trist. Aceasta este o discutie separata, fiindca in acest articol ne vom indrepta spre subiectul din titlu. Ideea este ca trebuie sa mergem inainte, insa nu dupa tiparele vechi, si sa ne creem un spatiu al nostru, visand la independenta de sistem daca nu totala, cel putin in jur de 90%.

Astazi am sa va arat un video in care va explic cum facem noi straturile fara sapare. Poate nu vom putea posta video-uri dese despre gradinarit, insa ne vom stradui sa va tinem la curent si la primavara. Nu suntem experti, insa experienta mea in gradinarit ne ajuta. Chiar daca ca am crescut la oras, parintii au avut o casa cu mult teren in jur. Sunt convinsa ca vor fi destule provocari, insa am luat-o cu pasi marunti si vom planta in prima faza doar legume nepretentioase, fara sa ne apucam de crescut rosii, ardei si vinete. Mergem mult pe principiul ca prea mult s-a bazat omenirea in ultimii ani pe aceste legume si nu le consider vitale. Daca cautam in studiile de specialitate, rosiile si vinetele sunt considerate foarte acide pentru corp si chiar trebuie consumate cu masura. Noi ne-am limitat consumul de rosii si vinete in ultimii 5 ani si se poate trai si fara ele.

Vrem sa ne concentram mai mult pe plantele oferite de mama natura, adica plantele comestibile regasite in natura. De cativa am reusit sa invatam plantele comestibile, iar anul acesta in jur de 20 de plante noi si mergem inainte, fiindca natura ne ofera atat de multe plante gratis si care au calitati nutritionale mult mai intense ca legumele atat de folosite in ultimii 50 de ani. Invatam de ceva timp si ciupercile comestibile, insa suntem rezervati si preferam sa consumam doar ciupercile care nu se pot confunda cu altele toxice. Aici este un video cu prima ciuperca pe care am cules-o noi, iar de curand am avut curajul sa incercam inca o ciuperca noua, gasita pe proprietatea noastra, numita Lycoperdon utriforme. O splendoare de ciuperca, atat de fina ca gust, pe care am gatit-o usor la tigaie cu apa, putin ulei de cocos fara miros si usturoi.

Intorcandu-ne la straturi, vom planta la anul diverse plante mai putin pretentioase. Sunt mai multe variante, asa cum veti vedea si in alte surse. In aceste video-uri veti vedea diverse metode, in functie de posibilitatile fiecaruia: (vizionati-le: 1, 2 si 3).

Care este procedura de a pregati toamna straturile fara sapare?

  1. Se alege o zona insorita toata ziua, asta si in functie de ce plantati, fiindca sunt si legume care adora umbra partiala. In mare parte, multe au nevoie de lumina suficienta.
  2. Pe aceasta parcela poate sa fie gazon sau iarba. Nu este necesar sa scoatem radacinile ci doar curatam solul de cioturi, crengi si pietre.
  3. Pamantul se aereaza folosindu-se o furca. Se infige furca in pamant si se ridica putin iarba, insa foarte putin. Vedeti in acest video cum se face.
  4. Se adauga peste iarba cartoane maro, fara urma de banda adeziva, plastic sau culori. Acestea se vor dezintegra complet pana la anul. Atentie sa nu lasati nicio bucata de iarba libera. Tot stratul trebuie acoperit integral cu cartoane, ca sa nu mai patrunda lumina deloc la iarba, pentru ca sa se ofileasca si sa se albeasca.
  5. Pe margine se adauga pietre sau lemne groase, care vor tine cartoanele in loc si nu vor lasa lumina sa intre pe parti.
  6. La acest punct alegeti ce doriti sa adaugati. Daca plantati imediat, veti avea nevoie de un strat generos de compost, pamant de la cartite sau pamant bun de padure. Daca doriti sa lasati sa se „topeasca” peste iarna, puteti adauga cate putin din toate sau o parte din acestea: un strat subtire de cenusa curata de lemn (detalii aici despre ce sol are nevoie de cenusa), un strat de urzici, tataneasa, menta, coada calului, codita soricelului, ferigi sau alte plante disponibile si la final daca puteti, paie din belsug.
  7. Peste aceste plante daca ati pus un strat generos de paie, nu este necesar sa mai puneti altceva, insa daca nu, puteti adauga un strat mic de pamant, iar la primavara se poate adauga mai mult.
  8. Microorganismele vor lucra sub cartonul care ulterior se va putrezi complet, pamantul va fi reavan si afanat dedesupt.
  9. La finalul video-ului, veti vedea alte straturi facute acum cateva luni, care sunt gata de plantare acum sau la primavara. Dupa ce plantele se vor dezvolta, se vor putea adauga pe parcurs paie sau alte plante rupte, folosindu-se metoda chop and drop, adica rupe si lasa buruiana rupta jos langa leguma, in asa fel incat planta sa nu ramana cu pamant gol in jur, ci mereu acoperita cu plante, pentru a pastra umiditatea la radacina plantei cat si nutrientii pretiosi din „buruieni”.

Aici gasiti informatii cum se finalizeaza straturile sau cum se fac de la inceput. Noi am ales o varianta mai diferita, pentru a ne bucura de mai multi nutrienti in sol.


Mult spor si voua la gradinarit si speram ca vom avea timp sa va aratam la primavara cum arata straturile pline de legume.

6 gânduri despre „Gradina fara sapare

  1. Multumesc frumos !

    lun., 11 oct. 2021, 16:23 Ligia Pop a scris:

    > Ligia Pop posted: ” Asa cum am mentionat in articolul „Un petec de pamant > – raiul fiecaruia pe pamant”, toti ne dorim o bucatica de teren pe care am > putea sa ne crestem natural legume si fructe. Acest lucru se poate intampla > daca ne-o dorim foarte mult, chiar si cei de la o” >

    Apreciază

  2. Ligia, sunt tare incantata de toate filmuletele voastre. Va multumesc pentru tot, de abia astept sa vad cum vor fi plantele la anul.
    Va multumesc si va suntem recunoscatori pentru tot ce faceti. Sanatate, bucurii si spor!

    Va pup cu drag!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Monica draga, cu mare drag! Tu stii ca noi ne dorim sa impartasim cat mai mult din experienta noastra si ne pare rau ca nu facem mai des filmulete si postari. De 15 ani facem asta si ne bucuram ca putem fi alaturi de romani de peste tot din lume!

      Apreciază

  3. Nu sunt foarte lamurita, desi am citit articolul.Vreau sa pregatesc terenul pt gazon, este destul de crapat pamantul .Inteleg ca il aerez, pun cartoane si apoi peste carton pamant si buruieni? aici m-am pierdut .

    Apreciază

    1. Exact cum ati descris, doar ca primul strat dupa carton sunt buruienile sau fanul si dupa aceea pamantul. Daca puneti strat mare de fan, nu mai este nevoie de pamant ci doar buruieni si fan.

      Apreciază

  4. Multumim mult pentru sfaturi, idei si informatii! Abia astept sa punem si noi in practica din primavara! Am o intrebare.. daca pe teren avem tot felul de plante, flori de camp, acestea se pot folosii dupa ce au fost cosite pentru a face astfel de straturi? Unele au seminte si poate acestea se vor inmultii si mai mult apoi la radacina altor plante. Multumesc!

    Apreciază

Comentariile sunt închise