Viata sustenabila

Detergent si sapun gratis din plante

Intotdeauna am apreciat ajutorul naturii cand a venit vorba de curatenie si sanatate. Am fost incantata sa descopar in decursul anilor diverse variante de sapun sau detergenti facuti acasa pe baza de borax, otet, bicarbonat, nuci de sapun, urzica, lamaie cat si variantele bio. Cele de mai jos mi se par insa super ieftine si la indemana oricui:

  • detergent/sapun/sampon din iedera (preferatul noastru)
  • detergent/sapun/sampon din castane necomestibile

Ambele variante se strecoara bine si se pastreaza la rece timp de cateva zile sau cateodata si 1-2 saptamani. Se pot folosi in loc de sapun, sampon sau detergent pentru masinile de spalat rufe automate, dar nu pentru masina de spalat vase, fiindca face prea multa spuma.

Detergent de rufe din castane necomestibile

  • 1 lingura castane necomestibile uscate in cuptor si maruntite
  • 250 ml apa calda

Se amesteca bine si se lasa timp de 30 minute. Se strecoara si se poate folosi imediat sau se poate pastra in frigider timp de cateva zile. Aceasta cantitate este doar pentru un ciclu de spalare rufe.

Pentru varianta de detergent din iedera, sunt persoane care folosesc pentru spalat un saculet unde au pus iedera verde, insa varianta urmatoare contine mai multa saponina si spala mai bine. De obicei fac cantitate dubla, care poate fi pastrata intr-o pivnita sau camara rece sau in frigider.

Detergent de rufe din iedera

  • 60 de frunze de iedera sau mai multe daca doriti si mai concentrat
  • 1 litru de apa

Frunzele se clatesc bine, se taie cu o foarfeca si se lasa la fiert pana fierb. Cand ajung la punctul de fierbere se pune capacul si se mai lasa timp de 20 minute. Dupa aceea se lasa deoparte timp de 8-12 h, dupa care se strecoara si se pastreaza la rece. Unele persoane adauga 15-20 de picaturi de ulei esential, insa nu este obligatoriu.

Ambele variante pot fi folosite pentru rufe albe, sensibile, lana, colorate. Se foloseste aproximativ 100 – 150 ml pentru fiecare tura de spalare.

Sa va fie de folos!

5 gânduri despre „Detergent si sapun gratis din plante

  1. Excelent! Ma bucur tare mult pentru aceasta posibilitate de a spala rufele cu produse naturale fara substante chimicale care ne distrug sanatatea.Tare as dori sa publicati si o reteta pentru sampon natural.Eu am parul uscat si un semiondulat! Va multumesc frumos anticipat si va doresc toate cele bune!

    Apreciază

  2. Ingenios detergentul / săpunul din iedera. Am iederă în grădină, am să-l încerc și eu. Mulțumesc frumos pentru rețetă. La mulți ani binecuvântați !

    Apreciază

Comentariile sunt închise