Gradina bio · Viata sustenabila

Cartofii in paie si ganduri despre gradinarit

Dupa o perioada de asteptare, cartofii plantati acum o luna au rasarit si chiar s-au dezvoltat foarte bine pana pe 15 mai cand a fost facut video-ul. Ei arata bine, insa vom vedea si la final daca vor fi rezultate 🙂 si daca cartofii de samanta au fost buni. In video-ul de mai jos discut despre mulcirea cu buruieni si parerea mea despre macerate si alte ajutoare de nadejde din natura.

Asa cum mentionez si in video, in decursul anilor s-a tot laudat metoda atat de cunoscuta de folosirea maceratelor din plante. Acum vreo 7 ani foloseam si eu, dar nu le mai gasesc rostul. Cu siguranta ca sunt bune in loc de chimicale, insa personal nu-mi pierd vremea cu ele fiindca am alte ajutoare.

Ce fac daca nu folosesc macerate pe de plante? Asa cum am mai spus, prefer mulcirea, un termen care suna groaznic, si prefer sa folosesc metoda de chop-and-drop, adica asa zisele buruieni atat de benefice, le rup de pe carari sau din alte zone si le adaug la baza plantelor, atat pentru daunatori cat si pentru a mentine umiditatea in sol, fiindca imi ud legumele doar odata pe saptamana.

Folosesc urmatoarele „buruieni” pentru a pune la baza legumelor sau copacilor, peste care pun strat generos de paie:

  • urzici,
  • tataneasa,
  • coada soricelului,
  • coada calului,
  • ferigi,
  • orice buruiana de pe cararile dintre straturi.

Apreciez buruienile foarte mult pentru munca pe care o depun pentru ocrotirea plantelor dar si pentru aducerea la suprafata din adancul pamantului a nutrientilor necesari in solul acoperitor, si chiar de multe ori le pastrez in preajma, fiindca protejeaza plantele de daunatori. Toate au un rol bine stabilit in natura, de aceea nu trebuie noi sa intervenim prea mult, chiar daca ne credem mai intelepti.  

Pe langa buruienile rupte, adaug printre straturi urmatoarele plante, atat pentru protectie si sustinere cat si pentru polenizare:

  • craite si condurasi la greu,
  • plante aromatice, preferatele ar fi busuiocul, mararul, cimbrul, roinita,
  • ceapa si usturoi in jurul fiecarui strat.
  • Adaug in straturi multe flori dar tin cont de inaltimea lor, ca sa nu acopere totusi legumele, cum ar fi domnisori, galbenele, coada soricelului, margarete etc.

Nu neg ca este important ca la legume perene sau anuale, sa se respecte o igiena si mereu sa le imbogatim solul. Trebuie sa tinem cont de multe, printre care si de faptul ca legumele anuale, au radacina apropiata de suprafata, nu foarte adanca si nu trebuie sa le sapam deloc fiindca le stricam sistemul de radacini firave. De asemenea, nu trebuie sa aiba pamantul gol in jurul lor, care necesita udare excesiva si munca in plus si folosim la baza plantelor buruinile din jur sau gazonul taiat pentru a le proteja si mentine umiditatea.

Un alt aspect, nu sunt pentru rotatii de culturi, fiindca, daca solul este mereu imbogatit, chiar nu este necesar, dar nici nu plantez excesiv ani la rand aceleasi plante in acelasi loc, fiindca e plictisitor, chiar daca la un punct am fost un mare fan al ambelor metode. Plante companion sunt toate, asta dupa testele mele din ultimii 10-12 ani. Toate cresc bine dac se respecta dorinta fiecarei plante (soare/umbra/semi-umbra), daca e pamantul de calitate si daca se mentine umiditatea suficient in sol, fara sa balteasca apa si fara sa ramana pamantul gol si crapat in jurul radacinilor.

Cum am spus, nu ma consider expert in domeniu, ci va povestesc din experienta mea. Mai am mult de invatat, insa acestea au functionat pentru mine si pentru alte mii de oameni cu experienta.