Intrebari Frecvente

Ce inseamna „raw vegan” sau „raw food”?

Denumirea “raw vegan” sau „raw food” inseamna alimentatia vegana fara foc (vegan = fara ingrediente de origine animala ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt:
•    Legumele, intr-o varietate cat mai larga, dar in special leguminoasele pline de clorofila
•    Germenii si vlastarii – surse majore de proteine complexe, usor de asimilat si de digerat atat vara cat si pe timp friguros
•    Semintele si nucile – de asemenea surse de proteine si acizi grasi esentiali
•    Fructele naturale in proportie foarte moderata, dar si uscate in mod natural si fara coloranti sau zahar
•    Superalimentele, incepand cu algele marine – sursa cea mai complexa de minerale din lume – si pana la prafuri vegetale deshidratate numite superfoods, bogate in nutrienti complexi.

Cu toate aceste ingrediente se pot face variatii si combinatii corecte din punct de vedere nutritional, deosebite si pe gusturile gurmanzilor. Cand spun raw = crud, nu ma refer doar la morcovi si salate goale. Alimentatia vegana fara foc cuprinde foarte multe retete gurmande, la care multi nici nu au visat. In cartea mea Retete Vegane Fara Foc puteti observa diversitatea de retete, incepand cu lapte de migdale/susan/orez, paine din nuci si combinatii diverse de seminte germinate, pizza, pateuri si unturi vegetale, branzeturi din nuci cu un gust exceptional, chiftele, ciuperci cu maioneza, legume marinate, si pana la deserturi extrem de simple si delicioase, torturi, inghetate si prajituri sanatoase, in special pentru copiii nostri.

Ideea din spatele acestui fel de alimentatie este sa adaugam in dieta zilnica, chiar si langa mancarea gatita, cantitati mari de hrana vie de origine vegetala, careia nimeni nu-i poate contesta calitatile nutritionale de exceptie. In acest stil de alimentatie procentul de raw vegan food (hrana vie vegetala) din dieta zilnica difera de la om la om, fara sa fie neaparat nevoie sa se renunte la mancarea gatita.

Marea majoritate a raw foodistilor consuma un procent de 60-90% crud si restul gatit vegetarian sau vegan: in general, mancaruri facute cat mai simplu sau la slow cooker (aparat cu gatire lenta), la temperatura de 40˚C pe o perioada mai lunga, ori la aburi, la cuptor in vase de lut sau de ceramica, intr-un cuvant cat mai natural.

Pentru cei care vor sa se vindece de boli cronice sau asa-zis incurabile, exista institute de sanatate precum Hippocrates Institute din Florida, care au experienta de peste 60 de ani in tratarea diverselor forme de boala cu terapii naturale. Acestea recomanda un regim 100% raw vegan – obligatoriu pentru cei bolnavi sau convalescenti – lipsit de orice forma de zahar, chiar si in forma cea mai naturala.


Este alimentatia preponderent raw costisitoare?

La prima vedere pare costisitoare, dar sa nu uitam ca toate preparatele raw sunt foarte satioase si nu vom putea consuma cantitati mari. Multi raw foodisti din Romania au ajuns la concluzia ca o alimentatie bazata pe 80-90% cruditati se ridica la aceleasi costuri ca si alimentatia obisnuita, iar costurile scad in timpul sezonului de legume si fructe. Daca va ingrijorati ce veti manca iarna, cititi aceste articole 1 si 2.

Ca sa va dau un exemplu de economie: din 250-300 g de migdale se pot face 2 litri de lapte vegetal pe care il puteti consuma imediat sau in doua zile, iar din pulpa ramasa se poate face o tava de painici sau un blat de tort, biscuiti, batoane etc.. Referitor la ustensile, nu va speriati fiindca daca aveti un tocator, un cutit bun si un blender, acestea sunt suficiente pentru inceput. Puteti folosi si un blender slabut, sub 800W, iar daca considerati ca inaintati si ca aveti nevoie de ustensile mai profesionale, vi le puteti lua in timp.

Daca aveti un storcator centrifugal, folositi-l pe acela sau puteti sa va descurcati si cu un storcator manual prin presare la rece pentru fruze, legume si fructe (200 lei). Nu va grabiti sa va cumparati aparatura performanta pana nu sunteti hotarati ca veti consuma un procent mare de cruditati.


Mancam sanatos dar totusi ne imbolnavim?

Aceasta postare o sa va clarifice acest lucru.


De ce nu 100% raw?

Decizia tine de alegerea zilnica a fiecaruia. Daca am sta sa analizam putin, definitia raw foodismului de mai sus este urmatoarea: un procent cat mai mare crud (peste 60%-90%) si restul gatit vegetarian; acel procent de crud il alege fiecare in functie de cum simte.

Nu incerc sa-i descurajez pe cei care vor sa fie 100% raw, ci incerc sa-i ajut pe cei care nu sunt inca nici macar 30% raw si mai ales sa-i incurajez sa se straduiasca sa introduca un procent cat mai mare de cruditati. Aceasta gandire flexibila a avut mare succes in SUA si a determinat oameni care nu consumau nici macar 2 procente de raw sa ajunga si pana la 90% raw.

La fel se intampla si cu mine, am luni cand sunt 100% raw, zile cand tin post, zile cand mananc doua mese raw si la alta masa consum o supa crema de legume, un piure de cartofi, un pateu (hummus) de naut sau linte, legume la abur cu lamaie, o varza murata calita cu ulei si apa, un orez basmati facut la abur, un compot de fructe, in general mancaruri cat mai simplu preparate. Trebuie sa realizam ca am fost crescuti pe mancarea gatita si suntem foarte legati emotional de ea.

Mancarea ne face sa retraim amintiri din copilarie si tot timpul avem diverse pofte care ne amintesc de bunica, de mama sau alte momente placute. Lasati o portita intredeschisa spre hrana gatita vegana. Multi pleaca la drum nepregatiti pentru 100% raw si pe parcus mai cad, gustand cate un preparat gatit. Mustrarile de constiinta de multe ori darama, si dupa mai multe caderi multi prefera sa renunte ori le slabeste puterea de a merge mai departe. Din experienta sutelor de oameni cu care am lucrat, cred ca aceasta flexibilitate ajuta foarte mult si veti vedea mai jos motivul.


100% raw dintr-o data?

Daca suferiti de o boala incurabila sau de o boala la care medicina traditionala nu a gasit raspuns, nici nu stati pe ganduri si mergeti inainte cu 100% raw (vedeti urmatoarea intrebare). Este recomandat sa se respecte un program bine stabilit, realizat intr-o clinica specializata din Europa sau SUA, si sa nu se urmeze un tratament dupa ureche.

Daca totusi nu aveti posibilitatea sa mergeti la o astfel de clinica, incercati sa va informati foarte, foarte mult si numai dupa aceea plecati la drum. Cheia este diversitatea in alimentatie, procentul cat mai mare de legume bogate in clorofila, vindecarea interioara prin cautarea linistii si echilibrului sufletesc, miscarea zilnica, cel putin 60 de respiratii adanci zilnic, apa curata (nu din sticle ambalate pline de particule de plastic topit), multa, multa voie buna, stare pozitiva si credinta in puterea cruditatilor.

Multi au vrut sa incerce cateva zile 100% raw si sa vada daca e pentru ei. Problema nu se pune in felul acesta si va dau mai jos motivele. Multi dintre vizitatorii acestui site, ca si mine, au avut aceasta experienta in perioada de inceput: am vrut sa trecem imediat la 100% raw ca sa beneficiem cat mai repede de binefacerile hranei vii.

Lipsa experientei in aceasta arta culinara de multe ori descurajeaza. Eu spre exemplu, in primele luni am incercat sa fac orice reteta raw gaseam si va spun sincer, toate ajungeau sa aiba un gust dezastruos. Respectam masurile retetelor americane din carti sau de pe internet si niciuna nu era pe gustul meu, cu exceptia dulciurilor.


Cum sa evit carentele?

De multe ori cei care doresc sa isi imbunatateasca sanatatea, pleaca la drum cu putine informatii si cred ca isi pot rezolva problemele doar daca consuma un ardei in plus pe zi, inca o salata sau litri intregi de suc de portocale sau de morcovi. Din pacate nu este suficient. Trebuie sa avem destule informatii si sa stim ca o alimentatie bazata in mare parte pe crud trebuie sa fie foarte diversificata,altfel intervin carente nutritionale. Multi spun ca trebuie sa ne ascultam corpul si asta asa este, insa de multe ori nu avem capacitatea sa descifram exact cerintele organismului. Daca corpul ne cere cartofi prajiti, ce trebuie sa facem? 🙂 Nu uitati ca multe pofte tradeaza carente nutritionale.

Nu trebuie sa lipseasca diversitatea mare de:

  • Vlastari de toate soiurile – in special in anotimpurile reci – surse complexe de minerale, vitamine si proteine
  • Daca putem, zilnic sau la doua zile suc de grau amestecat cu alte sucuri de fructe sau legume (frunzoase)
  • Alge marine organice/bio, surse complexe de proteine avand in compozitie si toate mineralele de care omul are nevoie, inclusiv calciu, magneziu, fier etc.
  • Nuci – cu masura, nu in exces – daca se poate inmuiate in prealabil pentru a le trezi la viata si a le face usor de digerat
  • Superalimente – tot cu masura si nu uitati, se poate trai si fara ele
  • Fara exces de fructe uscate sau proaspete cum suntem mereu tentati sa facem.
  • Aici gasiti o lista completa cu alimentele care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra saptamanala, indiferent de alimentatia pe care o avem, asta daca dorim sa evitam carentele care intervin in orice alimentatie.

Pentru mai multe amanunte cititi in completare postarea Pasi spre raw food – sa invatam din greselile altora.


Cum sa incep?

Cititi va rog acest articol in care veti gasi raspunsuri la intrebarile dvs.. Chiar si dupa cateva zile de 100% raw va interveni o stare de detox (vezi mai jos Reactiile normale ale detoxificarii) si probabil veti hotari pe loc ca nu este pentru dvs.. Sfatul meu prietenesc este sa o luati treptat si sa introduceti zilnic o masa raw si dupa aceea doua sau chiar trei. Lasati corpul sa se invete cu astfel de preparate si nu faceti prea multe combinari ciudate (vedeti mai jos), ci din contra respectati recomandarile cu strictete daca aveti probleme digestive. Ascultati-va corpul si nu-i incalcati regulile.

Initial se incepe cu deserturile fiindca ele mereu vor iesi delicioase, iar pe parcurs incepeti si retete sarate, adaptate dupa gustul personal. Nu uitati sa incercati noile retete in cantitati mici.


Care sunt reactiile normale ale detoxificarii?

Daca procentul de hrana vegetala este spre 90%, se produce intr-adevar o detoxificare insotita de anumite stari specifice prin care au trecut mii de oameni pentru o perioada scurta. Printre acestea s-ar numara:

  • Durerile de cap
  • Starile de moleseala
  • Stari de voma
  • Febra usoara sau mai mare
  • Guturaiul sau raceala violenta
  • Excesul de mucus eliminat prin nas/gura sau fecale
  • Aparitia cosurilor, a urticariei sau a unor eruptii sau pete rosii pe corp
  • Starile hormonale schimbatoare, precum ras-plans
  • Transpiratii reci sau calde
  • Eczema care ulterior dispare
  • Stari usor depresive, ca si cum toata lumea ar fi sub un nor ploios
  • Stari de nervozitate sau pierderea cu usurinta a rabdarii (fapt nou pentru unele persoane calme din fire)
  • Senzatii ciudate, ca si cum ar fi o greutate in corp.

Si ar mai fi mai multe insa reactiile difera de la persoana la persoana. Toate acestea apar in starea initiala, durand cateva zile sau chiar o saptamana-doua. La multi starea initiala poate sa fie dupa cateva zile iar la altii dupa saptamani sau luni. Este infricosator intr-o oarecare masura, insa daca ne gandim la transformarile mari care vor urma dupa aceasta stare de curatare interioara vom realiza ca merita tot efortul.

Adevaratele efecte secundare apar imediat dupa ce incepem sa consumam din nou in mare parte gatit si mai ales cand incepem sa ignoram cruditatile. Se simte imediat diferenta fiindca tot echilibrul interior si starea de bine dispare, reinstalandu-se din nou senzatia aceea de corp greoi, de mancare nedigerata, de oboseala permanenta si lipsa de energie, energie consumata in exces pentru a digera felurile de mancare procesate termic sau foarte bogate in proteine animale.


Unde pot gasi mai multe retete pe acest site, retete video in special?

Toate retetele video se pot gasi la sectiunea Ligia’s Kitchen. Restul retetelor scrise se pot gasi la sectiunea Carte de Bucate Online.


Ce sa mancam iarna si ce sa evitam?

Gasiti doua postari pe aceasta tema chiar aici.


Meniu raw pe o zi sau pe o saptamana

Daca va intereseaza un meniu pe o zi, sigur aceasta postare va va ajuta mult. Puteti gasi si meniuri de CraciunAn Nou sau pe o saptamana.


Este aceasta alimentatie apreciata chiar si de celebritati?

Intotdeauna au existat oameni care au mancat in felul acesta, insa doar in ultimul secol a devenit mai cunoscut acest stil de viata si de alimentatie care are cautare in toata lumea. In zilele noastre acest fel de alimentatie este foarte apreciat in randul celebritatilor precum Demi Moore, Pierce Brosnan, Daryl Hannah, Susan Sarandon, Cher, Margaret Cho, Angela Bassett, Edward Norton, Donna Karan, Woody Harrelson si toti sunt raw vegani – 100% raw sau intr-un procent foarte mare. Restaurante raw sunt in intreaga lume, insa cele mai multe se afla in California.


Se poate slabi cu ajutorul unui procent mare de hrana vegetala?

Lumea internationala a fost zguduita in 2008 (mai putin Romania unde nu prea ajung stirile acestea), cand a aparut pe CNN cazul Angelei Stokes, o tanara obeza pentru varsta ei, care a slabit 160 pounds (72,5 kg) cu ajutorul dietei 100% raw vegan. Va dau mai jos link-ul de pe Youtube, de la CNN.

De asemenea va recomand filmul „Fat, Sick & Nearly Dead” 1 si 2, unde oameni supraponderali, aproape la limita sanatatii sau care aveau deja inima terminata, au slabit cate 30-60 kg cu ajutorul curelor de 30-60 zile, numai prin intermediul sucurilor preparate din fructe si multe, multe legume frunzoase. Pe tot parcursul curei, medicii au tinut sub observatie toate analizele care initial erau devastatoare, iar pe parcurs se imbunatateau vizibil de la zi la zi. Nivelul colesterolului scadea, inima si sistemul imunitar se intareau, calciul si toate mineralele erau in ordine, la fel proteinele si B12 etc.. De asemenea va invit sa cititi marturiile cititorilor care au slabit ori s-au vindecat cu ajutorul alimentatiei raw vegane.


Sunt vlastarii necesari in alimentatia celor care consuma doar raw sau si a celor care consuma gatit?

Vlastarii sunt absolut necesari in alimentatia fiecarui om, indiferent daca consuma o alimentatie preponderent raw sau bogata in produse animale. Diversitatea si concentratia de minerale (atat calciu cat si magneziu), proteine, vitamine, chiar si printre cele mai rare enzime, clorofila, fibra etc. care se gasesc in aceste plante mici ne pot ajuta sa acoperim in mare parte nevoile disperate ale corpului de nutrienti complecsi, usor de asimilat. Acestia sunt recomandati in special iarna, cand legumele si fructele locale gasite pe piata sunt total lipsite de baza nutritionala.


Sunt vlastarii recomandati femeilor insarcinate si celor care alapteaza?

Acestia sunt in special recomandati acestor grupe, care sunt avide de nutrienti. Multe viitoare mamici sau cele care alapteaza se gandesc ca ar putea interveni detoxificarea odata cu consumul germenilor si vlastarilor din legume, insa treburile nu stau asa simplu. Corpul nu se curata asa usor de toxinele acumulate in timp si chiar daca ar fi sa elimine ceva toxine, acestea sunt eliminate doar in mod normal. Consumul zilnic de germeni si vlastari, legume, seminte, nuci si alge marine aduc in corp elemente nutritive atat de necesare in perioada aceasta.


Cum sa cultivam singuri germenii si vlastarii?

Acestia se pot creste in site de inox, in tavite sau jardiniere pe marginea geamului, pe tot parcusul iernii si primaverii, cand nevoile nutritionale ale corpului sunt foarte mari, dar si vara si toamna. Cititi va rog acest articol pentru informatii despre crestere si plantare, sau achizitionati ghidul meu de germinare „Germeni si Vlastari – Surse de Energie si Sanatate„.


Ce fel de pamant sa folosim pentru germenii care necesita pamant?

Vom avea nevoie de pamant curat, de padure sau de gradina. Pamantul cumparat de la magazin contine pesticide si ingrasaminte si nu il recomand deloc.


Crestem germenii si vlastarii cu pamant sau fara?

Anumiti germeni precum graul, orzul, si floarea soarelui nu vor creste in vlastari vigurosi daca nu au pamant. Se pot creste si fara pamant, doar cu apa, insa nu vor avea de unde sa-si ia mineralele esentiale care se gasesc doar in pamant.


Consumam la vlastarii mici atat radacina si semintele sau doar partea verde?

La germenii crescuti in sita sau in germinator se poate consuma daca doriti atat radacina cat si semintele ramase. Inainte de consum, spalati-i bine pentru a elimina diversele bacterii sau micro-organisme ramase la baza, ca la oricare alta planta.


Cum sa consumam germenii si vlastarii si care este cantitatea maxima pe zi?

Atat copiii cat si adultii pot consuma germeni si vlastari diversi fara probleme. Pentru copii cantitatea de germeni ar putea varia de la o ceasca la 3 cani normale, de 120 ml, pe zi. Nu uitati ca tot legume si cereale sunt, si nu otravuri. Tratati-le la fel ca pe niste legume si cereale verzi. La adulti se pot consuma cantitati fara limita si spun asta fiindca multi consuma chiar si pana la 2 L de suc din germeni si vlastari pe zi. Consumati-i in salate diverse, pe felii de paine cu pateu, simplu sau cu dressing, cum va este mai bine, numai consumati-i zilnic intr-o diversitate larga:

  • floarea-soarelui
  • mazare
  • trifoi
  • lucerna
  • varza rosie
  • broccoli
  • ridiche rosie
  • ridiche alba
  • creson
  • schinduf
  • ceapa
  • usturoi
  • fasole mung
  • fasole adzuki
  • naut
  • linte rosie si verde
  • quinoa
  • kale
  • etc.

La adulti cantitatea ideala pe zi ar fi in jur de 6 cani mari de 200 ml, bine indesate cu germeni si vlastari diversi. Pentru multi este o cantitate mare, insa daca reusiti sa consumati si jumatate din aceasta cantitate, tot bine va fi.


Care germeni si vlastari ar putea da diverse stari adverse?

  • Se pot consuma maximum 4-5 linguri de germeni de ridiche pe zi. Nu este pericol mare, doar pot da o stare usoara de greata.
  • Sucul din iarba de grau nu se consuma mai mult de 50 ml odata, deoarece dorim ca organismul sa aiba posibilitatea sa se detoxifice lent, nu violent si foarte rapid.
  • Nu se consuma germeni si vlastari din fasolea romaneasca, ci doar din fasole mung, adzuki, naut, linte rosie si verde.

La iarba de grau se consuma doar sucul sau si iarba?

Iarba de grau se digera mai greu, de aceea este recomandat sa se consume doar sucul, facut prin presare la rece cu ajutorul unui storcator cu ax melcat.


Femeile insarcinate si cele care alapteaza au voie sa consume suc de grau?

Este recomandat cu caldura in special in perioada aceasta in care este nevoie maxima de proteine, minerale si vitamine de calitate si de origine vegetala, usor de asimilat si de folosit. Daca nu s-a mai consumat inainte, se incepe cu o lingurita pe zi de suc proaspat stors, diluat cu un pahar de apa si zeama de lamaie. Se va continua asa pana cand corpul simte sa mareasca doza la o lingura pe zi de suc verde, proaspat stors. Se poate consuma cantitatea aceasta pe toata perioada sarcinii si alaptarii. Aceasta doza nu are puterea sa treaca efectiv la detoxificare ci doar va aduce un aport de nutrienti atat de doriti de catre corp.


Copiii pot consuma suc de grau?

Copiii care trec de 6 luni pot consuma fara probleme suc de grau. Se poate incepe cu o lingurita de suc proaspat, in forma pura ori diluat cu alte feluri de sucuri. De obicei sucul de grau poate fi diluat cu suc de mere, lamaie, portocale, legume frunzoase si radacinoase pentru a avea un gust mai bun. Gustul puternic de iarba poate nu ii va incanta, insa daca il veti combina cu un suc de fructe, nici nu ii vor simti gustul.


Ce reactii adverse pot interveni dupa consumul de suc de grau, doza de 50 ml de suc pur nediluat cu apa?

Fiindca sucul de grau va intra in sistem in cel putin 5 minute imediat dupa ingerare, pentru primele dati va avea loc un proces de detoxificare care va fi mai proeminent la unele persoane. Retineti ca este normal ca la primele doze sa va simtiti asa, insa pe parcus detoxificarea se va produce mai lent fara sa mai simtiti simptomele de mai jos. Odata intrat in sange va incepe sa curete in drumul lui, iar reactia corpului va fi una de eliminare a toxinelor care se va manifesta, mai mult decat normal, prin:

  • dureri de cap usoare sau puternice
  • stari de moleseala
  • stari de ameteala
  • usoare stari de voma

Ca „remediu” imediat, consumati un pahar mare de apa cu lamaie sau zeama de la o lamaie dupa primele doze de suc de grau, iar dupa aceea consumati un pahar cu apa dupa fiecare doza sau si putin suc de lamaie daca va place.


Dupa ce iarba de grau este gata, consumam doar iarba sau si radacinile?

La iarba de grau odata crescuta, se va taia doar iarba care se va folosi pentru sucul de grau. Pamantul se poate refolosi, intorcandu-se pe partea cealalta, sau pur si simplu il aruncati in gradina, unde este un bun ingrasamant si folositi altul proaspat. Daca-l veti intoarce pe partea cealalta, va exista un pericol de mucegaire sau o invazie de musculite, asa ca aveti grija. 🙂


Dupa taierea ierbii de grau se va mai lasa inca un rand de iarba sa creasca?

Exact de unde am taiat graul, va creste in continuare iarba pana la inaltimea la care o lasam. Acea iarba va fi slaba din punct de vedere nutritional si nu se va compara cu prima cultura de iarba de grau. Sfatul meu este sa aruncati graul impreuna cu pamantul dupa prima recolta.


De ce preferam sa folosim un storcator prin presare la rece, cu ax melcat, si nu un storcator centrifugal?

Storcatoarele prin presare la rece au posibilitatea sa scoata sucul din iarba de grau, din fructe si legume, fara sa le altereze prin infierbantare nutrientii. Acestea nu se compara deloc cu cele centrifugale care distrug toti nutrientii prin incalzire exagerata si oxidare.

  • Cele prin presare la rece sunt mai incete si nu smulg pulpa ci o mesteca lent.
  • Cele centrifugale smulg pulpa si merg pe principiul masinii de spalat rufe – extragerea sucului prin centrifugare violenta si incingere instantanee.

In general storcatoarele prin presare la rece – chiar si modelele cu un ax melcat – sunt superioare celor centrifugale si scot sucul din orice frunze, legume si fructe.


Sunt considerate droguri semintele de canepa decorticate gasite la magazinele naturiste?

Este logic faptul ca, din moment ce sunt acceptate si comercializate pe piata, nu sunt droguri. Daca ati studia soiurile de canepa, ati descoperi ca unele sunt considerate drog iar altele nu. Semintele de canepa gasite pe piata nu sunt droguri, ba chiar sunt foarte nutritive si sanatoase.


Vom cumpara iarna si primavara legume importate?

In perioada iernii nu cumparati produse importate, orice ar fi. Acestea sunt pline de pesticide si nici nu au gust. Dati si bani grei pe ele, iar calitate nutritionala nu exista. Cumparati intotdeauna produse locale, deoarece cele importate au un procent foarte mare de pesticide in componenta (mai mare decat cele din Romania). Un alt motiv ar fi ca sunt culese necoapte cu saptamani sau luni inainte de a fi puse in vanzare, deci toate nutrientii ramasi dupa stropirea cu pesticide dispar daca sunt culese verzi. Toate legumele si fructele necoapte au in compozitia chimica substante cancerigene, otravitoare pentru sangele nostru.

Legat de produsele locale, nici acestea nu pot sa spun ca sunt 100% garantate insa sunt mult mai bune decat alte legume si fructe care ajung la noi, produse care de cele mai multe ori sunt refuzate de alte tari mai mari din cauza ca provin din parti ale lumii unde sunt inca permise anumite pesticide interzise in UE.

La piata, cumparati produsele cele mai mici, gaunoase si cu cate un vierme bonus. Doar acestea au fost nestropite, ca altfel n-ar sta cate un viermisor in ele. Intrati in vorba cu cei de la care cumparati, puneti intrebari si vedeti cum au fost crescute. Interesati-va pana gasiti oameni in care simtiti ca va puteti increde si care-si cresc legumele si fructele curat, cu minimum de pesticide si ingrasaminte si in spatii mai putin poluate. Continuati sa cumparati de la ei, fiindca ii veti incuraja sa-si continue munca nobila pe care o fac. Sunt mai greu de gasit astfel de oameni cinstiti in ziua de azi, insa exista multi care inca isi mai cresc cruditatile in conditii naturale, dupa datina batranilor.

In timpul verii si toamnei invatati-va sa va uscati la temperatura de 40˚C rosii, ardei, vinete, alte legume si multe fructe atunci cand le este vremea; iarna le puteti hidrata si vor fi ca proaspete la gust si culoare. In felul acesta veti economisi bani si veti avea si ingrediente de calitate. Cititi postarea in care explic procesul simplu de deshidratare, si va invit sa cititi si postarile referitoare la ce consumam iarna.


Algele marine sunt pesti sau plante acvatice?

Algele marine sunt plante marine de culori diferite, care plutesc pe apa sau sunt ancorate pe fundul marii. Se folosesc la sushi, se adauga in salate sau se consuma precum pastele. Au un continut mare de minerale, proteine si mai ales vitamina B12, care este atat de necesara veganilor. Aici gasiti mai multe despre cum sa alegem algele marine pentru a se si asimila.


Ce blender sa folosesc? Trebuie sa achizitionez neaparat un blender puternic?

Veti avea nevoie de un blender bun, insa daca aveti un blender mai slab, atunci tocati toate ingredientele inainte, adaugati cantitati mici si suficienta apa, pentru a-i usura munca. Este o bataie mare de cap cu blenderele slabe, insa in lipsa de altceva nu aveti ce face. Cele ieftine de obicei au si viata foarte scurta (de 2-4 ani), pe cand cele profesionale au o viata lunga, de peste 10-15 ani.

Mare grija indiferent de viteza blenderului: nu mixati totul mai mult de 1.5-2 minute, deoarece calitatea nutritionala va fi alterata datorita vitezei si incalzirii in exces a lamei.


Este combinarea corecta a alimentelor chiar asa de importanta pentru mentinerea sanatatii?

Trebuie sa realizam faptul ca organismul uman este cea mai complexa “fabrica” de pe pamant. Reactiile chimice si complexitatea intregului mecanism uman nu s-au putut explica pana in prezent. Din aceasta cauza, pentru o functionare normala si echilibrata ar trebui sa oferim o atentie deosebita combinarii corecte a alimentelor consumate. Daca vom face combinari gresite, atunci ne vom alege cu crampe puternice, balonari, stari de oboseala, dureri de cap, indigestii etc..

De retinut: combinatiile gresite au reactii adverse in special la mancarea gatita; in privinta preparatelor raw food, doar cei care au probleme digestive pot simti efectele unor combinatii gresite. Va recomand postarea despre combinatiile corecte.


Consumul de nuci (migdale, caju, macadamia, braziliene, conventionale) ne ingrasa sau ne ajuta sa ne mentinem sanatosi?

Tot ce inseamna nuca cruda se asimileaza altfel decat nucile prajite care sunt in mare parte doar grasimi cuagulate care ne ingrasa. In privinta nucilor, de multe ori au efecte inverse de cum ne asteptam. Pe unii ii mentine supli iar pe altii chiar ii ajuta sa slabeasca foarte mult daca sunt consumate cu masura. Ce se intampla oare? Acest efect este foarte normal fiindca aceste grasimi nu sunt cele saturate gasite in mancarea gatita si in preparatele animale, ci sunt grasimi nesaturate de care corpul are atata nevoie si mereu este in lipsa.

Odata intrate in corp, acesta le proceseaza/absoarbe foarte usor si le arde fara probleme, directionandu-le fix la nevoile noastre. In felul acesta ne ajuta sa ne mentinem supli, sa nu ne ingrasam, ne protejeaza inima si arterele, scad colesterolul foarte mult si au efecte neasteptate in corp chiar daca la prima vedere au multe calorii. Pe noi ne sperie doar continutul mare de calorii, insa acest invelis caloric este perceput de corpul nostru in alt mod, iar corpul il proceseaza altfel.


Consumam nucile uscate sau inmuiate neaparat?

Nutritionistii americani recomanda inmuierea nucilor timp de o noapte sau cateva ore. Se pot consuma si uscate, insa sunt mai active si foarte usor de digerat daca sunt trezite la viata prin inmuiere. La caju crud si migdale se va vedea dupa cateva zile si un coltisor de germene. Trezindu-le in felul acesta la viata, enzimele de care corpul are atata nevoie sunt activate si gata sa ne ajute atat la digestie cat si la multe alte procese de aparare din corp. Retineti ca mai toate nucile sau seminte pe care scrie „seminte/nuci crude” nu sunt chiar crude, fiindca sunt fierte sau pasteurizate prin lege.


Cum pastram nucile si semintele ca sa nu ranceazeasca?

Aici gasiti un articol pe aceasta tema.


De ce bunicii si strabunii nostri au trait chiar si pana la 100 de ani, chiar daca mancau produse animale si nu consumau suplimente nutritive?

1. E foarte simplu, bunicii si strabunii au trait mancand de toate si fara a lua suplimente deoarece, calitativ, produsele alimentare din timpurile acelea nu se puteau compara cu cele din zilele noastre, poluate peste masura si crescute in mare parte numai cu suport chimic. De asta se si spune ca legumele si fructele de altadata nu se pot compara cu ceea ce avem noi acum pe piata. Asa spuneau si bunicii si parintii mei prin ’87, daramite acum. Mancau rar produse animale, in special duminica si de sarbatori si mai ales de la animale crescute de ei, si nu cumparau lapte pasteurizat de la supermarket. Consumau legume crescute de ei in gradina fara chimicale si pesticide si se hraneau foarte simplu. Nu consumau cola si sucuri „naturale” din comert si nu mancau saptamanal produse de patiserie cu E-uri, prajituri cu creme si torturi etajate, sosuri si rantasuri ca in vremurile noastre, iar prajeli consumau foarte rar.

2. Munca fizica sustinuta si zilnica in aer liber si foarte curat ii facea sa-si mentina un nivel ideal de sanatate pe o perioada mai lunga decat in zilele noastre. Nu aveau probleme cu colesterolul sau artrita si asta tot datorita miscarii zilnice.

3. Poluarea din zilele noastre nu se poate compara cu ce a fost acum 50-100 de ani. Bunicii si strabunicii nu aveau telefoane mobile, electricitate si nu traiau permanent printre radiatiile provenite de la antenele din jur, prizele, televizoarele, computerele si electrocasnicele moderne. Intrebati un fizician si veti fi uimiti de ce avem in casa si la cate unde magnetice suntem cu totii expusi. Traim in aceste campuri magnetice, care se pot vedea cu usurinta la raze ultrarosii. Casa noastra este exact ca in filmele in care vedem raze intortocheate de fire invizibile, specifice protectiei anti-furt. De aceea se spune ca priza nu trebuie sa fie langa pat, televizorul sa se afle in sufragerie nu in dormitor, computerul cat mai departe de noi, iar telefoanele mobile sa fie la cel putin 60 cm distanta de noi. In plus, exista in aer substante radioctive si noxe pline de metale grele, care zilnic ne intoxica corpul, ceea ce nu exista pe atunci.

4. Poluarea si cresterea fructelor si legumelor cu ingrasaminte artificiale si toxice a generat in zilele noastre cea mai critica situatie din istoria omenirii. Pe vremea bunicilor nostri toate erau crescute in mod cat mai natural si stropite cu pesticide naturale – macerate din plante si radacini – nu cu otravuri care intra atat de usor in coaja cruditatilor, asemanatoare cu o sugativa care absoarbe tot. Cititi un articol in engleza despre ce se intampla cu cruditatile noastre. Retineti ca si in Romania este la fel, de vreo cativa ani buni.

5. Bunicii nostri se culcau odata cu gainile, ceea ce la noi nici nu se pune in discutie. Se stie ca cele 7-9 h de somn in special inainte de ora 12 sunt cele mai de calitate. Fiecare organ este programat sa aiba ora lui de relaxare si detoxificare si doar ca exemplu, detoxificarea ficatului incepe in jurul orei 22:30-23:00. Daca nu avem un somn adanc intre acele ore, pierdem etapele cele mai importante pentru functionarea normala a organismului in lupta contra eliminarii toxinelor si implicit a bolilor.

6. Ritmul de viata era mult mai lent decat in zilele noastre. La noi totul este intr-un ritm asa de alert ca foarte rar ne gasim timp de relaxare, de plimbare in aer liber, de dezvoltare personala, pentru cititul unei carti bune si mai ales pentru activitati cu familia etc..

7. Aveau momente curate de bucurie atat in familie dar si cand socializau cu cei din sat. Cele mai frumoase momente de veselie erau evenimente precum balciurile/talciocurile si cand venea vorba de distractie mai intensa, dansurile populare erau pe primul loc si se desfasurau in aer liber, pur, nepoluat si nu intr-un restaurant sau club afumat de tutun.

8. Aveau si ei la randul lor frustari si suparari insa prin munca intensa in natura grijile se imprastiau. Aerul curat, sunetele naturii, verdele ierbii despre care se stie ca are un efect extraordinar de relaxant asupra fiintei umane, toate ca un complex ii ajuta sa vada mai clar lucrurile si sa poata gasi mai repede solutii la probleme lor. Noi cand ne suparam stam in continuare in casa, la computer sau televizor si tinem supararea in noi ore intregi sau chiar zile.

9. Bunicii si parintii nostri umblau foarte mult desculti si puteti citi mai mult aici despre avantajele acestei practici.

333 de gânduri despre „Intrebari Frecvente

  1. Felicitari pt bebe si pt curajul de care ai dat dovada prin felul de a fi!va doresc multa sanatate si sa va bucurati de ea!mi as dori tare mult sa ne povestesti un pic cum a fost si dacă între adevăr se poate duce la capăt o sarcina exclusiv raw….te pup

    Apreciat de 1 persoană

  2. Toate gandurile bune pentru tine si ingerasul tau,am descoperit raw veganismul de 2 luni,in mare parte respect tot ce pot pentru ca gatesc zilnic pentru inca 4 pers.unde se mananca zilnic carne,dar reusesc totusi sa-mi gatesc separat ,nu-mi vine sa cred eu care aveam insomnii de ani de zile acum ma odihnesc f. bine si am scapat de constipatie care la fel era un chin pentru mine,dar draga Ligia te rog da-mi niste sfaturi pentru a slabi ,am slabit vreo 7 kg. in aceste 2 luni dar nu stiu de ce uneori ma simt f.balonata si ma doare in partea dreapta e normal sau am intoleranta la vreun aliment?inca o data multa sanatate!

    Apreciază

  3. Buna Ligia,

    am aflat de blogul tau cautand informatii despre sucul de griu verde

    de ceva timp am inceput sa consum asa ceva, am o prietena care cultiva si face suc, am luat si proaspat stors si congelat , in ultimul timp, iau pudra organica din griu pe care o dizolv in apa
    intrebarea mea este: la cit timp sau cit timp ar trebui sa iau ca sa imi creasca imunitatea organismului? in ultimele 2 luni am facut infectie urinara de 2 ori pe fond de frig dar cred ca si oleaca de stres…desi iau aceasta pudra in continuare nu constat nici o imbunatatire in imunitatea organismului meu..pentru ca imediat cum e putin frig afara incepe sa ma usture si am senzatie de mers la toaleta ..
    in opinia ta ce ar trebui sa fac ca sa cresc rezistenta organismului?

    multumesc,

    Apreciază

    1. Amalia, in general nu exista un panaceu universal pentru boli, fiindca acestea au multe cauze. In privinta ta, trebuie sa faci mai multe pentru tine fiindca doar pudra de grau nu ajuta suficient. Trebuie sa iti schimbi stilul de viata, trebuie sa te odihnesti bine (intre 22-7), trebuie sa elimini stresul, trebuie sa ai o minte echilibrata si focusata pe lucruri pozitive, trebuie sa ai o alimentatie buna bazata pe preparate alcaline (nu acide cum sunt toate care favorizeaza aciditatea urinei si dezvoltarea diverselor bacterii), trebuie sa bei apa de calitate si in cantitate suficienta, trebuie sa faci sport etc….. Un singur ingredient nu ajuta la rezolvarea problemei ci trebuie sa faci mai mult decat atat pentru a te simti bine. Sanatate!

      Apreciază

  4. Hi ligia!sunt antrenoare de inot si stau cam 5 6 ore in apa pe zi.ce as putea sa fac sa mi mentin sanatatea pielii si plamanii?

    Apreciază

        1. eu am mare incredere in argila fiindca am vazut efectele ei dupa ce am consumat o planta otravitoare…..mi a luat greata si starea deplorabila in cateva minute ….dar pe ermen lung sau chiar pe viata nu are efecte secunadre?eu siu ca esti foarte bine informata si de aceea raspunsul tau va fi valabil.iti multumesc din suflet ca ne ajuti gratuit de fiecare data .Dumnezeu sa va dea sanatae sa va urmati planul pana la capat.

          Apreciază

  5. un copil mic iti ocupa tot timpul si toata atentia,cu siguranta despre asta este vorba!!dupa prima sarcina, cum prindeam putin timp liber nu vroiam decat sa dorm,sa ma odihnesc,asa ca treb sa intelegem ”disparitia” :)!

    Apreciază

  6. te rog din suflet sa mi raspunzi!intr un comentariu mi ai spus ca insuficienta renala cronica e ceva usor pt cei di florida care au vindecat cazuri mult mai grave.am cautat si prin tara la medicii recomandati de tine dar …….as vrea sa mergem in florida.am tot sunat si am lasat mesaje dar nu mi s a raspuns…te implor intreaba i daca au avut astfel de cazuri rezolvate si ce sanse sunt….eu am mare incredere in tine si in fiecare z te caut in mailul meu.multumesc mult….

    Apreciază

  7. Buna Ligia,
    Sper ca sunteti bine si tu si micuta ta printesa.
    Sper sa nu iti iau mult timp pentru un raspuns la intrebarea cum poate fi tratata candida prin metode naturiste, nimik nu ma ajutat din ce am folosit pina acum, si ma refer la creme, ovule etc.
    Iti multumesc tare mult pentru timpul acordat.

    Apreciază

    1. Mariana, cred ca stii ca trebuie sa ai o alimentatie fara nici urma de lactate despre care se spun ca ajuta, dar care fac mai mult rau decat bine, fara urma de zahar (nici macar din fructe pentru o perioada), fara urma de paine, panificatii, conserve etc. O alimentatie vegana echilibrata si cu mult procent de crud te-ar ajuta enorm. Bea multe sucuri verzi din diversitate mare de frunze comestibile, consuma probiotice vegane, multi vlastari, alge marine (spirulina si chlorella) si multe, multe verdeturi. Sanatate!

      Apreciază

    2. Buna Ligia, numele meu este Afrodita.Am citit intrebarea care ti-a pus-o Mariana cu privire la candida si cum poate fi tratata redau ceea ce am gasit pe internet un paragraf:´´ : la două căni de apă călduţă (500 ml) se adaugă o linguriţă bicarbonat de sodiu, cu care se fac spălaturi vaginale (cu irigator special), o dată pe săptămână. Evitaţi astfel dezvoltarea candidozei vaginale care, netratată şi cronicizată, duce la sterilitate şi la cancer genital.
      Vrei să verifici? Dacă testul Papanicolau ţi-a ieşit prost (gradul II sau III), fă spălaturi cu bicarbonat de sodiu timp de o săptămână şi repetă testul. Rezultatul va fi spectaculos. Aceeaşi metodă poate fi aplicată şi pentru cancerul de colon (spălaturi cu irigatorul, cu soluţie de bicarbonat de sodiu).´´ Va mai trimit si site-ul Dr.oncolog Tullio Simoncini. el arata legatura dintre candida si cancer, veti descoperi lucruri extraordinare daca veti citi sau veti vedea inregistrari cu acest medic .Site:http://www.curenaturalicancro.com/

      Va doresc la toti multa sanatate,iar voua Ligia va doresc sa va bucurati de mititica voastra.

      Apreciază

  8. M-am mutat in Calgary de mai bine de un an si spre marea surprindere nu exista vreun restaurant raw sau un magazin de unde pot cumpara produse raw atunci cand chiar nu am timp. Cel putin eu nu l-am descoperit. Personal ma straduiesc sa continuui ce am inceput in Romania, datorita tie, dar este destul de dificil. In prezent, mi-am deschis un day care in care, mi-am dat seama ca minunatii bebelusi au nevoie de un meniu diferit pentru ca am observat ca atunci cand ii hranesc organic sunt mai atenti la lectii ( 45 de minute de doua ori pe zi), iar joaca lor este mult mai decenta decat daca i-as hrani cu ce este mai ieftin pe piata. Intrebare : crezi ca ar exista posibilitatea sa fixez meniuri raw, in mare parte sau chiar total fara a afecta stilul de viata canadian agreat de parintii de aici? Majoritatea copiilor de aici sunt alergici la cate ceva. Din propria experienta, fiul meu a fost alergic la alune la varsta de un an. L-am hranit majoritar raw si nu mai are nici o alergie. Acum are aproape 5 ani. As vrea sa am primul day care (gradinita) din Calgary unde copiii sunt hraniti organic raw. Ma poti sfatui ce pasi sa urmez pentru a gasi un meniu raw potrivit ? Sau de unde pot cumpara o carte cu meniuri gata stabilite pentru o luna de zile ? Poate ca ar trebui sa citesc mai mult din ce ai prezentat pe site-ul tau dar, din lipsa de timp, stii cum e cand te muti intr-o tara noua o iei de la zero cu toate si nu prea mai am timp pentru mine si ceea ce imi doresc eu.
    Multumesc din suflet pentru tot,
    Nicolett

    Apreciază

  9. Ligia ma poti ajuta si pe mine cu o informatie? de unde pot gasi si eu hrisca,mei bio. Pe net am gasit f multe dar nu stiu care sunt de incredere. Astept pareri si de la alte persoane.Multumesc

    Apreciază

  10. Buna Ligia as vrea sa te intreb si eu de unde as putea sa-mi procur pastile pe baza de alge (spirulina si chorella).Multumesc.

    Apreciază

  11. draga Ligia !imi doresc foarte mult sa invat despre flora spontana comestibila .ai vreun subiect sau o carte despre acest subiect?am o gramada de plantute in gradina si nu stiu pe care sa le folosesc in sucurile naturale.

    Apreciază

    1. Pot fi livrate, dar nu de noi ci de alte magazine. Poti face comanda la Raw Vegan Mall si noi trimitem comanda la colaboratorii nostri. Cu bine!

      Apreciază

  12. Buna, Ligia, te admir pentru ceea ce faci si am urmatoarea intrebare : din cate observ, dieta vegana (fie raw sau preparata termic) presupune folosirea obligatorie in proportie mare a unor ingrediente exotice. Cum se impaca asta cu conceptul ecologic de a manca hrana produsa local, si nu la mii de kilometri distanta ? Cam aceasta este singura problema care ma impiedica sa devin vegana. Ce parere ai despre argumentele dietei paleo ? Multumesc si multa sanatate !

    Apreciază

    1. Nimic nu e obligatoriu, e recomandat sa consumam cel putin alge marine. Daca ar fi sa detaliem problema cu hrana locala, ar insemna sa nu mancam niciodata fructe exotice precum lamai, portocale, banane, kiwi etc.

      Apreciază

      1. Am gasit cercetari despre veganism vs hrana locala la http://eatdrinkbetter.com/2011/02/25/which-is-better-for-the-environment-local-or-vegetarian/, iar concluzia lor este ca a manca vegetarian, chiar daca nu local, este mai putin poluant pentru mediu decat a manca o hrana produsa local bogata in proteine animale (poluarea datorata transportului hranei este mai mica decat poluarea datorata procesului de productie al proteinelor animale). Asa ca vegetarienii sunt si ecologisti ! Foarte tare !

        Apreciază

  13. buna Ligia!am facut marea prostie sa mananc o planta din gradina necunoscuta.am luat trei frunze …au fost ff bune la mestecat dar la inghitit m a usturat pe gat ca ardeiul iute….era otravitoare.in nici mai putin de 2 minute mi s a facut rau ….am crezut ca mor am avut stari de greata insuportabile ….si pulsul foarte rapid….soacra mea spunandu mi ulterior ca putin suc de aceasta planta poate afecta foarte grav pielea ce sa mai zic de esofag…stomac…imi este frica…am avut norocul sa iau o doza de argila si nici mai putin de un sfert de ora mi a trecut. acum dupa 4 zile simt ca pulsul imi creste si o apasare pe piept…ieri mi a scazut tensiunea brusc dar sia revenit la normal .este foarte greu sa deosebesti plantele chiar daca le ai in poze….oricum m am lasat de interesul consumului de flora spontana…stiu ca este pretioasa dar si periculoasa daca nu sunt cunostinte exacte.reactiile adverse pot fi pe lunga durata sau imediat?daca mi a trecut cu argila greata inseamna ca a si facut curat pe unde trebuie sau sa ma astept la ce i mai rau?ce sfat imi dai?

    Apreciază

    1. Continua tratamentul cu argila timp de cel putin 10 zile si ia si spirulina si chlorella (absorb materialele otravitoare din corp si toxinele) si totul va fi bine. Si noi am patit asa. Am consumat frunze de agrise despre care nu stiam ca sunt otravitoare, nu am adaugat decat 2 in smoothie si am fost bolnavi amandoi 2 zile insa ne-a trecut dupa aceea. Sanatate!

      Apreciază

  14. buna ligia, as dori si eu sa ma initiez in arta raw (sunt deja pasionata de bucataria sanatoasa in general) si am zis sa incep cu unul din deserturile tale care arata fantastic dar un tort e prea mare de mancat la o masa in doi. Deci ma intrebam cum pastrez restul la frigider sau la congelator?
    multumesc anticipat si felicitari pt. bebelusa!

    Apreciază

    1. Se pastreaza la congelator si se scoate in frigider inainte de consum. Daca este prea mult, fa cantitati mai mici adica injumatateste ingredientele si prepara mini-tortulete.

      Apreciază

  15. Buna Ligia
    Nu stiu unde sa-ti mai scriu ca sa-mi raspunzi.Ti-am trimis mesaj si pe contul de fb(ambele) si la postul despre sarcina…nu te banuiesc de rea credinta stiu ca esti ocupata.Poate totusi acum am mai mult noroc:-)
    Sunt insarcinata in 28 de sapt si vreau sa stiu cam ce cantitate de seminte de chia sa consum zilnic.Eu nu le fac nici budinca,nici „icre’,doar le pun apa si le consum asa,ca pe o gelatina,fara gust/miros.Dar ma gandesc daca 2-3 linguri de seminte zilnic la care adaug apa nu o fi prea putin… Si e important sa le crantanesc intre dinti semintele acelea sau le pot bea,dupa cum am spus mai sus,ca pe o gelatina?
    Si o alta intrebare legata de uleiul de catina: am citit pe net ca nu e indicat in sarcina din cauza nivelului ridicat de betacaroten…Eu asta iarna am consumat catina(nu stiam ca sunt insarcinata,am avut menstruatie peste sarcina si am aflat abia la 5 luni ca sunt insarcinata) asadar am luat cate un pumn zilnic din catina pe care o aveam congelata si m-a ferit de raceli,imi dadea energie etc.Acum as vrea sa iau ulei de catina,dar dupa cum ti-am spus,am gasit pe net ca nu ar fi tocmai indicat.Tu stii ceva de contraindicatia asta in sarcina?
    Multumesc

    Apreciază

    1. Carmen, timpul nu imi permite sa raspund la toata lumea. Poti sa iei chia fara probleme, 2-3 linguri pe zi insa ori sa fie macinate si baute cu multa apa ori sa fie foarte gelatinoase, adica tot bine inmuiate ca altfel trec prin tine si ies intregi fara sa te ajute. Legat de ulei de catina, lasa-l deoparte pana dupa nastere. Vezi te rog postarea asta. Sanatate si o sarcina frumoasa!

      Apreciază

  16. buna ,Ligia!a sosit vita mix…iupi iupi!sunt foarte mandra de EL.E minunat..nu cred ca este altul mai bun mai performant…am pus nuca de cocos cacao raw si am blenduit un minut jumate..mi a iesit o compozitie pe care urma sa o pun in prajitura dar am constatat ca era foarte uleioasa …asa ca am inceput sa storc.mi a iesit o jumatate de pahar de ulei de cocos in combinatie cu ulei de cacao cu un miros superb .mi am uns fata iar sotu mia spus ca miros a prajituri.deci vitamix face si uleiuri….foarte interesant.si inca ceva am vazut la alti vegani ca beau ceiuri medicinale macinate fin combinate cu apa nu ca mine cu apa clocotita.tu ce parere ai?eu folosesc coada soricelului pt aparatul genital …e ideal orice infectie imi trece ca prin minune.2 -3 pahare imi ia durerea foarte repede.si ce alte alimente pot fi consummate sub forma de pudra?fava beans…..nautul fasolea…lintea pot fi baute cu apa sub forma de pudra sau nu este indicat?tare mult mi as dori un subiect pe aceasta tema.am vazut ca si sotul tau consuma o multime de asfel de pudra.

    Apreciază

    1. Mary, ceaiurle sunt in ordine, nu te stresa de asta. Cele din familia fasolei, de cele mai multe ori nu se consuma doar pudra daca fasolea nu a fost germinata sau fiarta inainte. Pudrele pe care le consumam noi nu sunt din fasole ci din multe superalimente care sunt pudre de radacini/frunze medicinale, fructe, vlastari si seminte germinate deshidratate etc.

      Apreciază

  17. buna Ligia, as vrea sa te intreb despre ambsorbante naturale, eu am dezvoltata o alergie dupa o luna ce miam schimbat modul de alimentatie, beau zilnic spirulina si clorella, am observat ca imi provoaca un disconfort groanic la utilizare. Daca ai cunostinte despre absorbante naturale, te rog sa imi scrii.
    Multumesc mult pentru timpul acordat.

    Apreciază

  18. Ligia iti multumesc din suflet pentru link, e foarte util si tocmai ce caut de mai mult timp.
    Te pup cu drag!

    Apreciază

  19. de un an de zile ma documentez despre eficienta si efectele secundare grave ale vaccinarii…..mi as dori foarte mult sa gasesc undeva pe internet procentul de imbolnaviri in cazul vaccinarii dar nimic in sensul acesta….oare sunt ascunse?si mi as mai dori tare mult sa gasesc o comparatie intre copiii vaccinatii si cei nevaccinati….sunt ferm convinsa ca tu ai luat aceasta decizie in urma studiului amanuntit….te rog frumos sa mi trimiti daca tu sti vreun site care sa compare situatia in ambele cazuri .multumesc frumos

    Apreciază

  20. Creste mare de la zi la zi, iar cu limbajul semnelor mai avem de asteptat pana la 5-6 luni. Pana acum ne-am inteles indentificandu-i sunetele, folosind decodarea limbajului comun al bebelusilor.

    Apreciază

Comentariile sunt închise