Sfaturi Copii Sanatosi · Sfaturi Dantura Sanatoasa · Sfaturi Sanatate

Zahar in fructele uscate

Chiar daca din 2009 incoace am tot mentionat in articole, toate cartile mele si prezentarile de sanatate, multe persoane inca nu stiu ca marea majoritate a fructelor uscate din comert sau din magazine naturiste, contin peste 70% zahar alb, sulfiti si colorati, insa oamenii inca le trateaza ca pe niste indulcitori naturali. Exista si exceptii pe care le voi aminti mai jos.

Chiar de curand cineva ma intreba daca poate folosi in loc de zahar curmalele, stafidele sau prunele uscate pentru bauturile probiotice gen, socata, gingerata etc. Da, se pot folosi, insa este o varianta mai costisitoare, pe cand se poate folosi zaharul brut (nu brun, care este de fapt zahar alb colorat cu melasa), care oricum este consumat in procesul de fermentare si care transforma bautura intr-un lichid acidulat acrisor. Ulterior bautura probiotica poate fi indulcita cu orice indulcitor natural preferat. Din acelasi motiv, multi folosesc chiar zahar alb pentru bauturile probiotice, fiindca oricum dispare in procesul natural de fermentare.

Revening la subiect, nu vreau sa spulber sperantele acesteor persoane, insa e bine de stiut ca in procesarea fructelor uscate din comert, o etapa importanta este sa fie tinute pentru cateva ore sau zile (depinde de la fruct la fruct), in solutii puternice de zahar alb, acid citric (sare de lamaie) care este de fapt un mucegai negru foarte daunator pentru corp, sulfiti si coloranti pentru a le pastra culoarea si pentru a rezista mult timp pe raft, care pot declansa diverse reactii alergice sau chiar astm la unele persoane. E bine de stiut ca si daca nu sunt procesate/uscate corespunzator, fructele uscate pot fi contaminate cu ciuperci, aflatoxine si alti compusi toxici.

Uscarea lor de obicei se face la temparaturi mari, peste 100C, pentru a se asigura ca sunt uscate cum trebuie, deci nutrientii sunt in mare distrusi. De aceea nu-mi vine sa cred ca oamenii inca lauda fructele uscate din comert, ca pe niste alternative „sanatoase” si bogate in nutrienti.

Exista intr-adevar si o varietate de fructe uscate indulcite natural cu diverse sucuri naturale de mar, struguri sau alte fructe dulci, insa pretul si culoarea difera. Cele care au culori mai putin apetisante si pe ambalaj este mentionat ca nu au zahar, coloranti, sulfiti, ca au fost uscate la sub 50C, ar putea fi mai naturale.

Ar mai fi o varianta: sa va uscati singuri fructele si sa apelati la surse de incredere atunci cand va cumparati fructele uscate. Sau se pot face rulouri din fructe uscate blenduite si uscate ulterior in deshidrator sau cuptor.

Exista insa cateva probleme care intervin atunci cand nu contin chimicale:

  • Este un proces mai indelungat de procesare si uscare, care poate dura si cateva zile bune de uscare repetata.
  • Chiar daca le uscam mai multe zile la rand, ele tot absorb umiditatea din aer si de multe ori vom simti ca este un proces fara rezultat.
  • Produsul final nu va arata minunat, chiar spre maro – culoare rezultata din oxidarea fructelor chiar daca sunt stropite cu zeama de lamaie bio sau ideal din propria gradina, fiindca si in legumele si fructele bio din comert nu ne putem increde total.
  • Daca nu vor fi uscate corespunzator sau chiar daca reusim sa le uscam bine si le vom depozita in borcane inchise etans, vom avea supriza sa le gasim mucegaite sau cu acarieni de alimente, omizi, fluturi sau alte insecte.
  • Dupa toate aceastea, multe persoane abandoneaza si prefera sa cumpere din comert orice punga de fructe uscate de pe raft.
  • Dar… nu va descurajati. Alegeti fructele care pot fi uscate si care nu necesita un proces indelungat, cum ar fi fructele mai putin zemoase: merele, perele de toamna, coacazele negre, scorusul de padure, macesele, paducelul etc.
  • Amintiti-va de bunicii nostri cum uscau in pod fructe pe sfoara si cum le pastrau asa toata iarna, acoperindu-le doar cu o sita. Erau intr-adevar prafuite, insa existe acum diversi saculeti de bumbac pe care vi-i puteti face singuri, care vor pastra praful departe de fructe. Fructele se vor lasa pe ata, atarnate pe un suport ca sa patrunda aerul si se vor acoperi cu o panza sau saculet. Se vor pastra in zone uscate si reci, pentru a evita daunatorii si mucegaiul.

Se pot spune multe, insa cred ca fiecare trebuie sa fie informat pentru a stii ce decizie sa ia la momentul potrivit. Nu putem sa ne ferim de toate, insa trebuie sa ne limitam cand vine vorba de alimente care nu sunt chiar potrivite pentru sanatatea noastra.

2 gânduri despre „Zahar in fructele uscate

  1. Bună Ligia, Acest articol a venit la fix. De ce spun acest lucru?Sunt un fan al roșiilor uscate și nu numai.Folosesc deshidratorÎn schimb rezultatul nu este acela pe care îl găsesc în comerț. Acele roșii deshidratate și totuși cărnoase ce le găsesc în comerț ( cele hidratate în ulei)În cazul fructelor am cam renunțat,  pentru ca mi au făcut fluturi 😞  Ce sfat imi dai pentru a reuși la deshidratare sa ma apropii și eu de ceva mai „apetisant” făcut In casă. Ce tehnica sa folosesc la deshidratare? Multumesc , Raluca

    Apreciază

Comentariile sunt închise