La toti trei ne place foarte mult mancarea libaneza si saptamanal facem cel putin o reteta din meniul lor vegetarian. Astazi am preparat o supa de linte delicioasa si peste masura de rapida. La prima vedere pare simplista, insa chiar daca veti fi tentati, va rog sa nu adaugati nici un alt ingredient la fierbere. Faceti acest experiment si veti vedea ce gustoasa este aceasta supa hranitoare si sanatoasa!
Supa creme de linte
Ingrediente:
- 300 g linte rosie
- 2 litri de apa filtrata
- sare neiodata de ocna dupa gust
- 25 g mix de condimente
- 10 g seminte de chimen
Instructiuni:
Lintea ar fi ideal sa fie inmuiata de cu seara si lasata la germinat timp de o zi, dar daca nu se poate, puteti face si din linte uscata care nu necesita inmuiere. Se pune lintea si apa la fiert, timp de 10 minute, neaparat la foc mic sau la aburi. Stati cu ochii pe ea fiindca se umfla repede. Dupa ce s-a ridicat spuma, stingeti focul si asteptati inca vreo 10 minute. Dupa ce lintea este fiarta, adaugati-o intr-un blender. De asemenea, daca a absorbit mare parte din apa din oala, puteti adauga apa rece peste ea fara probleme. Presarati in blender condimentele, sarea, apa daca mai este necesar si blenduiti pana totul devine ca o crema. Ca si condimente am folosit un pliculet de Kamis si chiar daca pare ciudat, este denumit „condimente pentru friptura”. Acesta contine doar legume si nu are MSG (glutamat de sodiu sau monosodiu glutamat, potentiatorul de arome atat de periculos pentru creier, gasit in toate mix-urile de condimente, inclusiv in Vegeta). Pentru cei care nu aveti condimentul, este un mix din urmatoarele: usturoi, boia dulce de ardei, coriandru, rozmarin, piper negru, frunze de patrunjel si foi de dafin. Acest amestec se poate pregati si in casa, insa trebuie sa incercati de mai multe ori pana nimeriti cantitatile.
Consum si pastrare:
Se consuma imediat si daca va ramane, o puteti reincalzi doar odata. In general, noi preferam sa facem mancare proaspata mereu si foarte rar avem mancare ramasa in frigider (leftovers). Consider ca doar mancarea proaspata mai are un continut mic de nutrienti, iar ce este refrigerat pentru multe zile si re-incalzit ajunge sa se transforme intr-un preparat fara valoare nutritionala.
Noua ne place enorm si intotdeauna facem diverse variatii, cum ar fi cele de mai jos:
- Se adauga 10 g chimen, 10 g menta si zeama de lamaie (reteta originala de supa de linte turceasca si libaneza cateodata).
- Se adauga ca si condiment doar semintele 10 g de chimen.
- Se adauga 10 g seminte de chimen si 10 g de enibahar.
- Se adauga 10 g chimen si 20 g de seminte de coriandru.
- Se adauga 10 g chimen si 2-4 catei usturoi.
- Se adauga la fiert legume precum o ceapa, o telina, un pastarnat si la final orice condiment preferat.
- Etc.
Pofta buna!
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.
Multumesc frumos pentru reteta de supa de linte, chiar e buna si usoara. Am preparat-o pentru fiica mea din linte rosie ca atat gasisem si i-a placut. cred ca o sa mai incerc ptr toata familia. O seara frumoasa.
ApreciazăApreciază
Tocmai am incercat reteta si… este delicioasa supa!
ApreciazăApreciază
Ma bucur din suflet!
ApreciazăApreciază