„Cresterea armonioasa a copilului nostru este una dintre prioritatile care merita atentia cuvenita. Pe langa educatia zilnica, plimbarile, discutiile si descoperirea lucrurilor noi trebuie sa ne indreptam atentia si spre rolul muzicii in viata micutilor. Asa cum pe fiecare dintre noi diferitele genuri de muzica ne schimba starea in bine sau rau, in acelasi fel dar la un nivel mult mai ridicat, copiii reactioneaza in fata multitudinii de ritmuri.
Sa incercam sa facem un traseu pe care copilul il parcurge inca de la inceputul vietii sale. Inainte de nasterea lui dar si imediat dupa, se stie ca muzica linistita cu precadere cea clasica, il ajuta pe copilas sa se dezvolte adecvat atat mintal cat si psihic. Copilul poate fi educat in acest sens lasandu-i muzica in surdina prin apropiere.
Dr. Thomas Verny, in „The Secret Life of the Unborn Child”, dovedeşte că fetuşii, incă din primele stadii ale dezvoltării, preferă Mozart şi Vivaldi altor compozitori: pulsul inimii acestora se stabilizează iar agitaţia picioarelor scade la muzica lor. Dimpotrivă, cind mama ascultă rock, fătul dă din picioare violent. Cercetătorii de la Clinica Universităţii California din Los Angeles au demonstrat că copii născuţi prematur iau mai repede in greutate şi folosesc mai eficient oxigenul, atunci cind ascultă muzică clasică liniştită. (J. Kaminski şi W. Hall, in „The effect of soothing music on neonatal behavioral states in the hospital newborn nursery”, 1996 – apărut in Neonatal Network).
Odata cu cresterea copilului muzica capata contururi noi, ajutandu-l sa indentifice muzica care-i e pe plac. Partea de decizie trebuie lasata insa parintiilor intotdeauna. Specialistii in domeniu incurajeaza parintii sa plaseze spre ascultare, muzica cu caracter linistit si in special muzica clasica.Gustul pentru muzica clasica se poate cultiva si imbunatatii foarte usor la copiii mici doar prin simpla ascultare regulara. Puteti apela si la alte metode cum ar fi selectarea muzicii clasice vesele, cum ar fi valsurile de Strauss, muzica lui Mozart sau Verdi, incercand sa faceti din camera dumneavoastra de zi o adevarata sala de bal.
Dansati si valsati cu ei, prefaceti-va ca sunteti balerini sau balerine, orice gest e bine venit. Ideea e, ca ei sa inteleaga muzica ca pe ceva care te face vesel, te binedispune, te face sa te simti bine si nu ca pe ceva invechit pe care nimeni nu pune valoare. Odata cu inaintarea in varsta duceti-i la evenimente muzicale si opere speciale pentru ei, avansand la concerte scurte si in final la concerte pentru adulti si opera. Cum am mai spus, gustul se dezvolta prin „gustare” repetata.
Aceasta ii va ajuta sa fie mai putin agitati si sa perceapa lucrurile din jur mai cu usurinta, sa fie mai receptivi la invatarea de noutiuni si lucruri noi. Totodata ii va ajuta sa se integreze social mult mai usor si sa perceapa viata la un nivel mai optimist.O serie de cercetări publicate in Psychology of Music (1998) şi Neurological Research (1998), confirmă constatarea că muzica poate imbunătăţii gindirea spaţial-temporală a copiilor şi că elevii implicaţi prin programa şcolară in studiul muzicii obţineau note mai bune la istorie şi limbi străine şi dovedeau un comportament social mai bun.
Un studiu al Fundaţiei Rockefeller a arătat că elevii instruiţi in muzică au cea mai mare rată de admitere la Medicină (66,7%) şi la Biochimie (59,2%). Japonezii care sunt cotaţi in eşalonul de virf in matematică şi ştiinţe, au Muzica introdusă in Curriculum-ul lor ca o disciplină majoră in clasele 1-9.
In concluzie, copilul este un „material” ce poate fi modelat si invatat (poate asta e cam dur pentru ei) iar toata responsabilitatea cade pe umerii parintiilor. Ei sunt cei care vor decide ce fel va creste copilul lor, ce educatie va primi, in ce mediu se va dezvolta si mai ales ce muzica va prefera. Exista libertatea de a alege toate genurile de muzica pentru micuti insa nu toate ii vor ajuta sa se dezvolte armonios.”
Imi cer scuze, dar acest articol a fost scris in 2006 iar link-ul inclus a fost schimbat si nu a mai fi putut gasit pe Google.