Ingrijirea sanatatii

Cateva informatii despre cartofi

Stiati ca coaja verde a cartofilor este toxica si trebuie indepartata? Sau ca gogonele verzi contin aceeasi substanta si trebuie consumate cu masura?

„Coaja tuberculului de cartofi, mai ales în jurul ochiurilor (mici muguri de vegetaţie) precum şi periferia cartofului inmugurit, contine solanină cu actiune toxică dacă este ingerată în cantitati mari. Cantităţi mici de solanină se găsesc în întreg tuberculul, însă aceste doze infime nu sunt toxice. În interiorul tuberculului există deasemeni, rezerve de solatrioză din care se va forma solanina ce va migra ulterior spre coajă. Această triglucidă, deşi este lipsită de toxicitate, poate da în unele organisme reacţii de intoleranţă.

Nu se vor utiliza niciodată cartofii încolţiţi pentru consum, nici măcar pentru furajele animalelor. Pentru a reduce cât mai mult impactul negativ a solaninei asupra organismului (aici se refera la cortofii neincoltiti), este indicat ca tuberculul să fie gatit/ copt în coajă, asta fiindcă solanina se diminuează termic, fără să treacă în soluţia de apă, ulei, urmând apoi decojirea. Prin această metodă se păstrează partial intacte cele mai multe principii active (minerale), neutralizându-se intr-o masura elementele toxice. Este bine dacă se găteşte prin fierbere, cartoful să fie preparat tot în coajă. Cartofii prăjiţi conţin cea mai multă solanină, iar pe lângă aceasta, se formează acrilamida, compus toxic şi cancerigen.” [Sursa]

A macro photo showing the interesting texture and colors of a shade plant. Taken in North Bethesda, MD, USA.

Chiar daca ati indepartat coaja verde, cartofii odata gatiti fac parte din categoria alimentelor bogate in amidon, care ar trebui consumati cu masura si chiar evitati de persoanele care au probleme cu inflamatia. Nu stiu daca stiti, dar foarte multe nume celebre din lumea nobilimii si a caselor regale, nu consuma anumite alimente adorate de oamenii de rand. Ei stiu foarte bine ce alimente le fac rau si ce alimente le aduc cu adevarat nutrienti in corp, de aceea foarte multi evita alimentele bogate in amidon, gluten, soia, porumb si zahar si, se concentreaza foarte multe consumul de vegetale, alge marine, varietate mare de frunze si vlastari bogati in clorofila cunoscuta ca si „esenta vietii”, plus multe alte ingrediente care aduc cu adevarat nutrienti in corp.

Intorcandu-ne la cartofi, va dau doar un exemplu. Piureul de cartofi are un indice glicemic de 87, insemand ca ei pot sa ne mareasca nivelul zaharului din sange intr-un mod foarte rapid, poate mai rau decat daca am consuma un suc din portocale sau din comert. Alt exemplu ar fi al cartofilor prajiti, care influenteaza foarte mult cresterea inflamatiei din corp, despre care stim ca este responsabila de aparitia unui lant de boli care ne pot ingreuna viata.

Pentru iubitorii de cartofi, printre care ma numar si eu, sfatul este simplu. Haideti sa ii consumam cat mai rar putem pentru a ne tine sub control sanatatea si sa ne alegem bine sursa, fiindca marea majoritate sunt crescuti pe suport chimic (azot foarte mult) si marea majoritate sunt si modificati genetic. Stiu ca o sa-mi spuneti ca oricum boala are multe cauze, insa toate aceste cauze cumulate ajung sa ne darame, de aceea trebuie sa stim radacina problemelor si sa facem pasi mici si siguri catre o viata mai buna. Va recomand si postarea „Mancam sanatos dar totusi ne imbolnavim”.
Va doresc sanatate multa!

Un gând despre „Cateva informatii despre cartofi

  1. Pingback: Solanina… « the CUCCHIAIO

Comentariile sunt închise