Este un subiect care ar trebui sa ingrijoreze pe toate doamnele si domnisoarele din intreaga lume, fiindca nu este ceva de glumit. Stiu ca multe suntem tentate sa apelam la celebrele firme care dupa specialisti, sunt cele mai proaste produse intime existente pe piata. Eu numai cand le vad numele ma trec fiori, stiind prin ce procedee de procesare trec si cat de mare toxicitate prezinta. Stiati ca 85% din absorbantele si produsele intime pentru femei sunt contaminate cu herbicidul care cauzeaza cancer numit glyphosate? Cititi va rog acest articol pentru mai multe detalii. Dragele mele, va implor sa va ganditi mai mult la sanatate, mai ales cand vine vorba de zona sensibila feminina. Dati acum putin mai mult decat sa va ieftiniti si sa fiti, Doamne fereste, fortate mai tarziu sa cheltuiti mii de euro pentru tratamente.
Pe piata internationala se gasesc mai multe firme care produs absorbante din materiale naturale si exista si varianta in care puteti folosi DivaCup (US si Europa), ori MoonCup (UK), ultimele fiind niste dispozitive intravaginale refolosibile, de silicon extrem de in voga, cu o garantie de peste 8-9 ani. Personal nu imi plac, insa unele persoane le gasesc foarte utile.
Absorbantele convenționale sunt și vor fi o opțiune ieftină și accesibilă pentru toată lumea, însă foarte puține femei nu se gândesc la faptul că acestea au în compoziție chimicale nocive, care în timp afectează organele de reproducție, pielea dar și mediul. Suntem mereu preocupați să avem un stil de viață sănătos, însă uităm că și igiena intimă este foarte importantă, ținând cont că este o zonă foarte sensibilă, puternic vascularizată și este vulnerabilă când vine vorba de expunerea la chimicale. Dacă nu este îngrijită cum trebuie, în timp vor interveni probleme legate de concepție și probleme de sănătate. De câtiva ani s-au eliberat prin lege ingredientele absorbantelor și tampoanelor convenționale, și dacă faceți o simplă căutare pe Google, veți găsi următoarele informații despre absorbantele și tampoanele obișnuite:
- Conțin un amestec de raion sintetic și bumbac, pentru care se folosesc în general cantități mari de pesticide și erbicide.
- Conțin organisme modificate genetic (OMG), în special bumbacul modificat genetic, asociate cu alergii, inflamații și alte probleme de sănătate. Totodată prin achiziționare, încurajăm culturile de organisme modificate genetic.
90% din absorbante conțin derivate sintetice din petrol, care reprezintă un risc pentru sănătate și pentru mediu. - Conțin latex, cunoscut ca un puternic alergen pentru pielea umană.
- Conțin substanțe super absorbante din poliacrilat, un compus obținut din acid acrilic și hidroxid de sodiu (sodă caustică).
- Conțin neutralizatori de mirosuri și arome artificiale, care nu sunt decât un mix chimic de coloranți artificiali, adezivi, polietilenă (PET), polipropilenă și propilen glicol (PEG), contaminanți legați de perturbarea hormonală, cancer, malformații congenitale și infertilitate.
- Conțin poliester care provoacă iritații.
- În timpul procesului de albire a fibrelor pentru tampoane sau absorbante, se produce dioxină. Potrivit Environmental Protection Agency (EPA), expunerea la dioxină cauzează cancer la animalele de laborator și prezintă un risc ridicat la oameni.
Din 2004 am încercat diverse variante de absorbante cât mai naturale, biodegradabile însă nu am fost complet mulțumită fiindcă unele aveau doar exteriorul organic, fără clor sau aveau doar interiorul fără chimicale, însă exteriorul nu era organic. In timp varietatea s-a marit in SUA dar si in alte tari. Pe piata romaneasca, veti gasi mai multe branduri si important e sa cautati sa corespunda cerintelor de mai sus si sa fie din materiale organice in mare parte.
Recomand si eu marca Natracare, sunt nu numai mult mai igienice si biodegradabile, ci si mai placute.
ApreciazăApreciază
Multumesc mult de articol, e foarte documentat. Am sa preiau link-ul si am sa-l mentionez in postul de mai sus.
ApreciazăApreciază
Ligia, bravo si iti multumesc pentru initiativa!
Sunt intru totul de acord cu tine, decat sa mergi pe ideea ca-i mai ieftin sa ramai la ceea ce se gaseste pe piata, iar apoi sa te tratezi de cine stie ce afectiuni, mai bine platesti putin mai mult, dar esti sigur ca sunt sanatoase. Iar diferenta in ceea ce priveste confortul, este sesizabila imediat…
ApreciazăApreciază
Multumesc Roxana, cred ca a citit deja si articolul scris de Sideris, foarte interesant si bine de retinut.
ApreciazăApreciază