Ingrijirea sanatatii

Importanta glutationului lipozomal

Celulele și țesuturile umane sunt uriașe uzine în care zilnic sunt procesate milioane de reacții biochimice. Ca în orice uzină, zilnic rezultă o multitudine de deșeuri ce necesită a fi neutralizate și îndepărtate. Radicalii liberi sunt structuri ce apar din abundență în urma acestor procese biochimice și produc deteriorări ale structurilor celulare. Excesul de radicali liberi și agresiunea acestora asupra țesuturilor și organelor sunt cunoscute sub denumirea de stres oxidativ.

Diminuarea nivelului de glutation provoacă daune grave

Radicalii liberi și implicit stresul oxidativ sunt profund implicați în apariția și dezvoltarea bolilor cardiovasculare, bolilor inflamatorii, artritei, a fibrozei pulmonare sau a bolilor neurodegenerative precum Alzheimer, Parkinson, a diverselor forme de cancer și îmbătrânirea prematură a țesuturilor prin pierderea rezistenței și elasticității acestora. Numărul radicalilor liberi este cu atât mai mare cu cât organismul este expus poluării, alimentelor procesate, infecțiilor virale și bacteriene, stresului, fumatului, medicamentelor, metalelor grele, etc.

Glutationul este o moleculă omniprezentă în celule și țesuturi în concentrații ridicate (de 2-5 mMoli) ce are rol de tampon redox intracelular. Fiecare celulă din corp are nevoie de un nivel constant, echilibrat de glutation pentru a-și asigura o eficientă apărare antioxidantă. Este un puternic antioxidant compus din trei aminoacizi: cisteină, acid glutamic, glicine, hidrogen, nitrogen, oxigen si sulfur, având structura moleculară: C10H17N3O6S.

Din păcate, concentrația de Glutation se diminuează odată cu îmbătrânirea, iar bărbații au niveluri mai scăzute comparativ cu femeile. Studiile disponibile arată că majoritatea bolilor cardiovasculare, AVC, diabetului, fibrozelor chistice, infecțiilor, autismului, schizofreniei, bolilor Alzheimer și Parkinson sunt asociate cu epuizarea intracelulară a Glutationului, combinată cu diferite stări de stres oxidativ.

Încapsularea în lipozomi a formei bioactive de glutation, este singura formă de administrare orală prin care se asigură absorbția rapidă și prezența sa directă în fluxul sanguin, fara sa fie nevoie să treacă de bariera digestivă. Lipozomii protejează glutationului în mediul intestinal, astfel încât acesta nu este deteriorat, având posibilitatea de a ajunge rapid la nivel celular și de a se absorbi într-un procent aproape de 99%.

Menținerea unui nivel ridicat de Glutation este o necesitate pentru omul modern, expus poluării fizice, chimice, emoționale, electromagnetice, medicamentoase, ce induce un stres oxidativ major cu repercusiuni vizibile în starea noastră de sănătate (explozia de boli cardiovasculare, tumorale, psihice, etc).

Glutation Lipozomal Hypernatura

Elementele naturale care ajută la formarea glutationului sau conțin glutation în mod natural:

  • Aceste alimente conțin glutation în mod natural și se alterează prin procesarea la temperaturi mari: sparanghel, avocado, okra, spanac etc.
  • Mai toate legumele care conțin sulf ajută la formarea și menținerea nivelului de glutation.
  • Vitamina C este esențială, așa că mai toate fructele și legumele care conțin vitamina C sunt necesare.
  • Proteinele de calitate.
  • Seleniul are un rol important în formarea glutationului.

Glutationul în regenerarea țesuturilor afectate de stresul oxidativ

Cercetările au demonstrat că suplimentarea cu Glutation este eficace în diverse patologii, iar cele mai bune rezultate au fost observate în bolile cardiovasculare, pulmonare și virale. Literatura de specialitate arată că suplimentarea cu Glutation este eficientă în infarctul miocardic acut (prin reducerea marker-ilor inflamatorii), în scăderea tensiunii arteriale la hipertensivi și diabetici (prin interacțiunea cu radicalii liberi de oxid nitric) și în ameliorarea fibrozei pulmonare (prin atenuarea stresului oxidativ).

Glutationul administrat oral a avut efecte benefice în cazurile de steatoză hepatică, în mărirea capacității de ardere a grăsimilor, în încetinirea evoluției bolii Parkinson și în diminuarea degradării oxidative la nivel cerebral la copiii cu autism.

Eliminarea mercurului din corp

Glutationul este o tripeptidă naturală purtătoare de sulf. Atomii de sulf prezenți în glutation se leagă de metale grele precum mercurul, plumbul și cadmiul [3]. Mercurul are o afinitate mare pentru compușii tiol (compus organic care conține unul sau mai mulți atomi de sulf) din care face parte și glutationul. Oamenii de știință sunt de părere că mercurul se poate lega ușor de compusul tiol cel mai abundent în organism (de regulă glutationul) [4].

Există cercetări în desfășurare despre efectul mercurului de diminuare a nivelului de glutation în celulele creierului, celulele sanguine și în țesuturile renale [5, 6, 7].

Glutationul protejază în 4 moduri împotriva intoxicării cu mercur, prin:

  1. Legarea de acesta și prevenirea daunelor asupra enzimelor și celulelor;
  2. Prevenirea pătrunderii mercurului în celule, unde provoacă cele mai multe daune;
  3. Transportul și eliminarea lui din corp prin secrețiile biliare;
  4. Acțiunea antioxidantă care poate neutraliza radicalii liberi, cum ar fi peroxidul de hidrogen și peroxizii lipidici, produși de mercur.

Fertilitatea și dezvoltarea embrionară

Efectul antioxidant și anti-îmbătrânire al glutationului măresc sănătatea și integritatea ovulelor, unele dintre cele mai afectate celule în procesul de îmbătrânire. Nivelul mare de stres oxidativ este implicat în procesele patologice ale tractului reproductiv, contribuind la infertilitate, pierderea sarcinii și naștere prematură.

Studiile au arătat că deficitul de glutation poate cauza îmbătrânirea prematură a ovarelor, inclusiv cancerul ovarian. Alte studii au arătat că în cazul fertilizării in vitro, un nivel crescut de glutation în foliculul ovarian a crescut rata de fertilizare.

Glutation este un antioxidant prezent atât în gameții masculini, cât și în cei feminini, iar cercetările au confirmat că are rol important în menținerea valorii biologice a celulelor germinale și este implicat în procesul de fertilizare și dezvoltare a embrionilor.

Până în prezent există mai mult de 200.000 de studii medicale despre glutation disponibile pe site-ul National Center for Biotechnology, potențialul său terapeutic fiind în continuare intens cercetat în lumea medicală. Aceste fapte demonstrează importanța asigurării unui nivel optim, constant, de glutation în organismul uman.

Lipozomal Glutathion contribuie la:

  • eliminarea radicalilor liberi, a lipid-peroxizilor și a peroxizilor de hidrogen;
  • protejarea organismului împotriva stresului oxidativ;
  • repararea și regenerarea celulelor afectate de stresul oxidativ;
  • sinteza leucotrienelor si prostaglandinelor;
  • eliminarea metalelor grele și a substanțelor carcinogene;
  • detoxifierea limfei prin eliminarea toxinelor pe cale biliară;
  • sintetizarea normală a macrofagelor și limfocitelor;
  • modularea și echilibrarea proceselor imunitare;
  • susținerea apărării împotriva infecțiilor bacteriene și virale;
  • transportul aminoacizilor și activarea enzimatică;
  • echilibrarea coeficientului redox intracelular;
  • sinteza normală a ADN-ului și a proteinelor;
  • susținerea fertilității feminine și masculine prin menținerea valorii biologice a celulelor germinale;
  • procesul de fertilizare și la dezvoltarea normală a embrionilor;
  • reglarea producției de citokine și echilibrarea răspunsului imun;
  • menținerea integrității mitocondriale;
  • detoxifierea hepatică și renală;
  • prevenirea și reducerea evoluției cirozelor, hepatitelor și a cancerului hepatic;
  • refacerea și detoxifierea organismului după perioadele de chimo sau radioterapie;
  • protejarea împotriva leziunilor și emboliilor cerebrale;
  • prevenirea afecțiunilor de natură neurologică precum boala Parkinson și Alzheimer;
  • ameliorarea simptomelor și încetinirea progresiei bolilor neurodegenerative;
  • reducerea riscului de apariție a cataractei;
  • repararea și menținerea integrității țesutului muscular;
  • creșterea performanțelor atletice și mărirea rezistenței la efort;
  • prevenirea formării plăcilor de aterom în pereții arterelor;
  • mărirea capacității de ardere a grăsimilor;
  • protejarea inimii de acțiunea radicalilor liberi și a toxinelor;
  • prevenirea mutațiilor ADN cauzate de acțiunea substanțelor chimice care ajung în organism;
  • prelungirea activității antioxidanților de tipul vitaminei C, vitaminei E și a acidului alfa lipoic;”

Articol scris de farmacist Iulia Vasilache de la Hypernatura cu mici completari din partea mea.

[4] – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12495372/
[5] – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11874199/
[6] – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9617635/
[7] – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10699157/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29888232
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0066407
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8317379
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499341
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20564545
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15650394