Ingrijirea sanatatii

Importanta vitaminei D3 + K2 in orice anotimp

Tinand cont de vremurile pe care le traim, in care mai toata lumea simte frica, este nevoie sa ne intarim corpul si sa suplimentam acolo unde este nevoie, in special cu vitamina D3+K2, vitamina C, probiotice, omega 3-6-9 si altele atat de necesare pentru mentinerea sistemului imunitar pe care le puteti gasi in aceasa lista. Retineti, tot ce este in exces, corpul va elimina in mod natural si nu trebuie sa existe teama in privinta administrarii.

De peste 11 ani primesc frecvent intrebari repetative. Am cautat pentru fiecare in parte sa schitez cate un articol explicativ si nici atunci nu poate fi acoperit complet subiectul respectiv. Astazi o sa discutam putin despre vitamina D – ce spun specialistii si studiile despre acest lucru, subiect dezbatut pe larg in cartea recomandata.

De ce este acest subiect atat de confuz in continuare, in ciuda tonelor de informatii prezente de atatia ani in carti, studii si website-uri? Inteleg confuzia, fiindca parerile sunt impartite, foarte multi primesc informatii trunchiate si nimeni nu stie cu adevarat ce sa faca in aceasta privinta. Am intalnit multi medici in alte tari si rar in Romania, care erau la zi cu informatiile legate de suplimentare si tot respectul pentru ei, insa tineti cont ca este un subiect pe care personal ei aleg sa il aprofundeze, si ca acest lucru nu se invata intr-o facultate de medicina, mai ales intr-una din Romania. Se ating fugitiv cateva puncte, si unul dintre acestea ar fi rolul vitaminei D in in prevenirea rahitismului si faptul ca se produce in corp atunci cand pielea este expusa la soare.

Problema este destul de serioasa, fiindca oamenii cauta ghidare si cred pe cuvant medicul, care nu are experienta in acest domeniu de nutritie. Retineti ca poate doar un medic nutritionist dietetician are competenta sa dea sfaturi referitoare la alimentatie si suplimentare – nu un medic obisnuit, care nu a parcurs aceasta specializare. Insa daca ar fi sa mergem mai departe discutand si despre medicii nutritionisti dieteticieni, subiectul este instabil, fiindca nici acestia de multe ori nu se tin la curent si majoritatea sustin in continuare informatii invechite inca din anii ’70.

Cunosc medici care toata viata au mers anual la cursuri legate de combinarea corecta a medicamentelor, finantand totul din propriul buzunar, din dragoste pentru pacient si pentru a elimina sau a minimaliza efectele adverse – din nou, un subiect atat de putin cunoscuti de multi medici. De ce, fiindca multe medicamente sau suplimente de sinteza daca sunt luate in acelasi timp, pot da reactii adverse severe, pot provoca chiar si moartea iar legat de suplimente, acestea se pot anula unele pe altele. Am respect mare pentru cei care se tin mereu la curent cu acest subiect atat de complicat, aratand o preocupare sincera pentru binele pacientilor.

Revenind la subiectul nostru, sa lamurim pe scurt aceasta dilema, referitoare la cand si cat sa suplimentam cu vitamina D. O sa pornesc discutia si o sa va las pe voi sa aprofundati subiectul, fiindca este foarte vast. Recomandand pentru studiu cartea amintita in acest articol, numita „Puterea vitaminei D”, scrisa de medicul Sarfraz Zaidi. Aceasta carte mentioneaza un studiu aproape la fiecare paragraf; o sa obositi de atatea studii prezentate, dar vor intari cele scrise. Aceasta poate fi gasita online mai sigur, eu mi-am cumparat-o de AICI. O puteti gasi si pe alte site-uri, cateodata sunt oferte mai bune, insa trebuie urmarite.

 Luam vitamina D3 + K2 in orice anotimp? Care ar fi motivele pentru care acestea nu se asimileaza?

Da, indiferent de zona, de cat de mult stati expusi la soare, vitamina D nu se formeaza si asimileaza complet din cauza multor aspecte pe care le-am gasit si in alte lucrari sau mi-au fost transmise de catre cei cu experienta in domeniu. Asta nu inseamna ca vom uita de soare, ci din contra, profitam de soare pe cat posibil si in acelasi timp evitam cele de mai jos, suplimentand pentru a fi siguri de succes fiindca corpul are nevoie de doze imense de vitamina D, nu doar de 400-1000 IU in zilele de iarna.

  1. Vitamina D nu se asimileaza deloc daca sunt folosite creme de protectie UV.
  2. Pentru asimilare trebuie sa se evite consumul de produse ambalate, monosodiu glutamat, sarea iodata, prezente in mai toate alimentele sub diferite denumiri, inclusiv in vegeta, in unele condimente, in multe semipreparate, in inghetata chiar si vegana, in multe preparate vegetariene si traditionale, in mai toate mezelurile si semipreparatele vegane sau traditionale, plus in multe alte alimente.
  3. Nu trebuie sa se consume produse afumate, chiar si afumate natural, gratare si altele semipreparate afumate, chiar si tofu afumat.
  4. Trebuie evitat consumul de zahar, care interfereaza cu formarea acestei vitamine.
  5. Pentru asimilare completa, trebuie sa contina vitamina K intr-o proportie suficienta.
  6. Daca corpul nu are suficiente probiotice, care la randul lor sunt distruse nu doar de antibiotice, ci de mai toate cele de mai sus, anticonceptionale si altele, din nou nu se absoarbe corect.
  7. Daca se administreaza anticonceptionale, vitaminele D, B12 si altele nu se asimileaza cum trebuie. FYI pentru cele dintre voi care luati, poate ar fi mai bine sa folositi steriletul simplu (fara hormoni).
  8. Daca persoana in discutie locuieste intr-un oras, chiar si unul mic, in care noxele masinilor sunt prezente in aer, noxe care sunt pline de metale grele si alti compusi toxici, vitamina D nu se asimileaza cum trebuie.
  9. Daca se bea apa care contine metale grele, precum cea de la robinet nefiltrata sau chiar din unele izvoare, vitamina D nu se asimileaza cum trebuie.
  10. Daca persoana in discutie nu are un somn sanatos, adica la maxim ora 22 sa fie in pat si sa aiba un somn de minim 8-9 h – conform noilor studii care sustin ca de multe ori, nici 9 ore de somn nu sunt suficiente pentru o oboseala cronica – din nou, vitamina D nu se asimileaza cum trebuie.
  11. Vitamina D se formeaza doar intre orele 11-16, exact orele nerecomandate de multe studii contradictorii. Tinand cont ca vitamina D este atat de importanta pentru binele nostru general, inteleg acum motivul pentru care din anii ’80 s-a tot insistat si s-au investit multi bani in reclama, pentru un simplu motiv – sa ajungem sa ne fie frica de soare, sa intram benevol in case si sa ne ascudem cel mai bine pielea, fix in orele cele mai importante pentru sintetizarea vitaminei D.
  12. Daca exista o cantitate mare de stres in viata de zi cu zi… vitamina D nu se asimileaza cum trebuie.
  13. Valorile oscileaza, azi ar putea fi 50, maine din diverse motive cum ar fi expunerea prea mult la radiatii electromagnetice (convorbiri telefonice mai multe, fluctuatii de curent sau semnal, Wi-Fi etc), consumul de diverse E-uri sau un simplu gratar (chiar si legume la gratar), poate afecta valorile. D3+K2 se ia zilnic, timp de o viata.

Ma opresc aici, fiindca sunt atat de multe cauze care impiedica asimilarea acestei vitamine atat de importanta, fara de care nu putem trai normal. Din acest motiv, noi preferam sa suplimentam de cand ne stim, dupa masa de dimineata sau inainte de pranz, fara apa si obligatoriu se consuma ceva gras impreuna cu tabletele (nuci, seminte, avocado etc.). Se iau zilnic indiferent daca am stat la soare 10 h sau 2 h si indiferent de anotimp. In anotimpurile luminoase luam 5000-10.000 UI/zi, iar toamna si iarna, intre 10.000-20.000 UI/zi. Nu ma intrebati neaparat ce variante am ales noi, fiindca la randul nostru am incercat zeci de produse si de la an la an, suntem in cautarea produselor noi aparute pe piata, mai eficiente decat cele de dinainte. Preferam variantele lipozomale, fiindca vitaminele sunt purtate de invelisul lipozomal direct la celula, si nu se pierde prin bariera digestiva precum alte tablete. Sunt si variante lichide recomandate pentru adulti si preferate de copii cum ar fi acesta, dar si altele. Alegerea va apartine, fiindca varietate exista.

Sunt atat de multe suplimente naturale in Romania si in lume si, aveti de unde alege. Important e sa retineti ca trebuie sa fie D3+K2. Stiu ca multe lume ar alege D2, insa nu se asimileaza atat de bine, chiar deloc daca va faceti analizele la 2 luni dupa ce ati terminat o doza. Prefer D3, chiar daca nu e vegana. Noi oricum nu ne consideram vegani, subiect discutat si in alte articole, fiindca folosim si produsele stupului, purtam piele naturala, lana, matase etc.

Dr. Sarfraz Zaidi si alti medici de la care din 2009 am auzit de acest subiect, recomanda o doza de 5000 UI-40.000 UI de D3, obligatoriu cu K2. In toata experienta lor, niciodata nu au avut vreun pacient intoxicat de la o doza asa de mare. Este un exemplu ciudat in carte, unde persoana in discutie a luat intravenos doze imense, de pana la 600.000 UI si a avut o mica intoxicatie, insa in cateva zile a fost bine.

In carte, la capitolul 28, sunt mentionate si mai multe studii si exemple cu persoane care au suplimentat ani la rand cu doze mari. Spre exemplu, o persoana de 39 de ani cu scleroza multipla, a suplimentat timp de 4 ani cu o doza cuprinsa intre 8000 IU-88.000 IU, iar analizele ii ieseau mereu normale. N-am luat niciodata asa de mult, insa cred ca acolo unde este inflamatie in corp sau boli cronice, asa cum mentioneaza si in carte, doza cu adevarat necesara trebuie sa fie destul de mare.

Inainte de a merge mai departe, concluzia este una simpla – TOTI avem carente de vitamina D tot timpul anului, si este nevoie de suplimentare daca ne pasa de sanatate! Nu e nevoie de teste fiindca astazi poate nivelul de vitamina D este in ordine, insa daca faceti cele de mai sus, saptamana viitoare nivelul va fi altul.  

Ca si idee, dr. Sarfraz Zaidi este unul dintre endocrinologii de top din SUA. Este expert medical in glanda tiroida, diabet, gestionarea vitaminei D si a stresului. Este directorul Centrului Jamila de diabet si boli endocrine din Thousand Oaks, California. A fost asistent universitar si profesor clinic la UCLA, membru al American Association of Clinical Endocrinologists (AACE). In 1997, a fost acceptat ca membru al American College of Physicians (FACP). In 1999, a fost onorat sa devina membru al American College of Endocrinology (FACE).

In cartea amintita mai sus, veti gasi o sumedenie de studii care sustin cele scrise de dansul si legatura atat de stransa dintre mai toate bolile si deficienta de vitamina D si va las pe voi sa continuati informarea. Subiectele atinse in carte dar si cuprinsul il gasiti mai jos:

  • „De ce ne confruntam cu o adevarata deficienta de vitamina D.
  • Rolul crucial pe care il poate juca vitamina D in prevenirea si in tratamentul diferitelor tipuri de cancer.
  • Cum poate ajuta vitamina D la prevenirea diabetului, bolilor coronariene, a hipertensiunii si a bolilor de rinichi.
  • Cum poate vitamina D sa previna si sa trateze durerile musculare, oboseala, fibromialgia, durerile cronice de oase si osteoporoza.
  • Cum poate vitamina D sa impiedice si sa trateze bolile autoimune: astmul, lupusul, artrita, boala Crohn, colita ulcerativa si bolile tiroidiene.
  • Cum poate vitamina D sa impiedice si sa trateze scleroza multipla, autismul, dementa Alzheimer, boala Parkinson, precum si alte boli neurologice.
  • Rolul esential al vitaminei D in timpul sarcinii, pentru mame si copii.
  • Doctorii rateaza de multe ori diagnosticul deficientei de vitamina D pentru ca cer efectuarea testului gresit.
  • Care este testul corect pentru diagnosticarea carentei de vitamina D.
  • Cel mai bun mod de a preveni si trata deficienta de vitamina D.

DIN CUPRINS:

CAPITOLUL 1: DE CE ESTE IMPORTANTA VITAMINA D?
CAPITOLUL 2: CE ESTE VITAMINA D?
CAPITOLUL 3: CONCEPTII GREsITE REFERITOARE LA VITAMINA D
CAPITOLUL 4: SURSE NATURALE DE VITAMINA D
CAPITOLUL 5: O VERITABILA PANDEMIE A DEFICIENTEI DE VITAMINA D
CAPITOLUL 6: DEFICIENTA DE VITAMINA D, DURERILE sI SINDROMUL OBOSELII CRONICE
CAPITOLUL 7: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI OSTEOPOROZA
CAPITOLUL 8: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI FOLOSIREA STEROIZILOR
CAPITOLUL 9: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI INFECTIILE
CAPITOLUL 10: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI BOLILE AUTOIMUNE
CAPITOLUL 11: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI CANCERUL
CAPITOLUL 12: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI BOLILE DE INIMA
CAPITOLUL 13: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI DIABETUL ZAHARAT
CAPITOLUL 14: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI FICATUL GRAS
CAPITOLUL 15: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI HIPERTENSIUNEA ARTERIALA
CAPITOLUL 17: DEFICIENTA DE VITAMINA D LA PACIENTII CU INTERVENTII DE BYPASS GASTRIC
CAPITOLUL 18: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI PROBLEMELE DENTARE
CAPITOLUL 19: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI PROBLEMELE PIELII
CAPITOLUL 20: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI DEPRESIA
CAPITOLUL 21: DEFICIENTA DE VITAMINA D sI BOLILE NEUROLOGICE
CAPITOLUL 22: DEFICIENTA DE VITAMINA D IN TIMPUL SARCINII sI AL ALAPTARII
CAPITOLUL 23: DEFICIENTA DE VITAMINA D LA COPII sI ADOLESCENTI
CAPITOLUL 25: DIAGNOSTICAREA DEFICIENTEI DE VITAMINA D
CAPITOLUL 26: TRATAREA DEFICIENTEI DE VITAMINA D
CAPITOLUL 27: SUPLIMENTAREA VITAMINEI D IN SITUATII SPECIALE
CAPITOLUL 28: INTOXICATIA CU VITAMINA D
CAPITOLUL 29: VITAMINA D, CALCIUL sI MAGNEZIUL
CAPITOLUL 30: VITAMINA D sI VITAMINA K2″

Spor la citit!

9 gânduri despre „Importanta vitaminei D3 + K2 in orice anotimp

  1. Draga Ligia,

    Am incercat de multe ori sa ma sterg de pe lista ta de emailuri.. Dar nu stiu ce fel de sistem foloseti ca nu ma lasa

    Te rog sa ma stergi de pe lista ta, din pacate nu ma mai intereseaza in acest moment.

    Multumesc frumos si iti doresc mult succes,

    Gabi

    Apreciază

    1. Buna Gabi,

      Personal nu te pot abona sau dezabona persoane. Exista un buton de dezabonare in fiecare email, chiar in subsol.

      Multa sanatate!
      Ligia

      Apreciază

  2. Buna Ligia,

    Imi poti spune te rog daca din acest produs recomandat se poate lua 5 pastile, daca e nu este prea mult? Vad ca are 1000 UI vitamina D, dar despre K2 nu stiu cat ar fi recomandat.

    Multumesc anticipat!

    Apreciază

    1. Buna,

      Noi am luat si cate 2-4 fara probleme. Alte persoane din precautie, au preferat sa isi ia alta varianta de D3 simpla si combina, adica o tableta din aceasta, si altele 4 din alt brand insa tot lipozomal.

      Multa sanatate!

      Apreciază

      1. Buna Ligia,
        Eu caut D3 simplu de la HyperNatura si nu reusesc sa gasesc. Prin „alt brand” te referi tot din gama Hypernatura sau orice altceva de pe rawveganmall.ro?
        Multumesc.

        Apreciază

        1. Buna,

          Poti folosi si alt brand. Nu inteleg de ce cauti simpla. Fara Vitamina K2 nu se absoarbe, iar cantitatea este foarte mica, insa necesara.

          Cu bine!

          Apreciază

Comentariile sunt închise