Invatati-va copiii sa respecte natura si sa inteleaga scopul fiecarei plante, copac, insecte, vietati. Cum putem face asta? Exemplul propriu este cel mai important adica, copiii trebuie sa ne vada pe noi ca respectam si apreciem natura, prin toate actiunile pe care le facem in aer liber. Aici putem aminti pe langa a invata rolul fiecarei plante, copac, vietate, si munca in ingrijirea gradinii, si plimbarile responsabile in aer liber, cand putem sa ii invatam ca este important sa nu aruncam gunoaie si sa fim dispusi sa ajutam natura, adica sa curatam gunoaiele lasate de altii. Stiu ca suna rau pentru multi, insa unul dintre rolurile noastre pe pamant este sa instruim pe altii in acest sens si aici nu ma refer doar la familia noastra, ci in general, si in acelasi timp sa ajutam la „vindecarea naturii”.
Indiferent cat de arhaici ar fi unii oameni de pe pamant, natura intotdeauna a fost un loc in care multi se simt bine, in echilibru, de aceea este important sa ducem campanii de educare oriunde putem. A fi responsabil cu natura si a ii acorda respectul care i se cuvine, sunt lucruri de bun simt pe care trebuie sa punem accentul intr-o civilizatie moderna. Romania mai are mult de invatat la acest capitol, insa tinand cont de vremurile de ascensiune pe care le traim, avem sperante ca in viitorul apropiat, mama natura va fi respectata cu adevarat.

Pentru multi este un concept nou, insa pentru noi Terra sau Mama Natura este ca o fiinta vie si avem o datorie fata de ea. Datoria aceasta nu vine din obligativitate, ci din dragoste pentru ea si pentru tot ce a fost creat si lasat pentru bucuria noastra. Unele practici naturale precum cele de mai jos, ne ajuta sa mentinem acest respect dar si sa-i aratam dragostea noastra:
- La intrarea in padure, cautam sa fim multumitori Divinitatii sau Sursei Creatoare pentru frumusetea si energia locului.
- Participam la curatarea naturii, adica cautam sa avem saculeti de gunoi la noi pe care ii umplem cu gunoaiele lasate de altii.
- Imbratisam copacii si ne conectam cu energia lor vindecatoare. Le multumim ca sunt strajerii planetei si ne cerem iertare in locul celor care ii taie fara mila. Suna diferit pentru multi oameni, insa cautati studii ce au scos in evidenta energia vindecatoare pe care o transmit si faptul ca ei simt actiunile noastre. Multi oameni de stiinta din Japonia au eliberat in ultimii ani multe studii pe aceasta tema.
- Identificam plante comestibile si medicinale, le studiem si culegem responsabil, adica nu devastam toate plantele, ci luam cu masura, 10% din intreaga colonie, in asa fel incat planta sa poata sa traiasca si sa se dezvolte ulterior, sa ramana si pentru alte animale, insecte, albine etc. Aici gasiti detalii despre acest subiect.
- Fetita noastra de obicei identifica scorburi, texturi interesante pe copaci sau plante, conuri, roci, paturi de muschi si betisoare interesante.
- Ne luam timp sa stam jos si sa ne conectam cu padurea printr-o meditatie sau rugaciune, multumind din nou Creatorului pentru beneficiul de a avea inca paduri si spatii verzi. Spun asta, gandindu-ma la volumul de paduri distruse in ultimii ani.
- Am mai putea continua si cu alte activitati frumoase, fiindca sigur exista. Mai jos am gasit o grafica interesanta pe Facebook, nu ii stiu sursa, poate ma ajutati voi.

Cum puteti sa ajutati copii sa iubeasca si sa respecte natura?
Fetitei noastre i-am dat un coltisor in gradina, unde are libertatea sa-si planteze ce doreste. In decursul anilor, vazandu-ne pe noi ca suntem interesati de plante comestibile si plantele medicinale, a inceput si ea sa experimenteze. Anul trecut a cules plante medicinale diverse cum ar fi: sunatoare, cimbrisor de camp, ciubotica cucului, tei, menta si multe din familia aceasta pe care le adora, tataneasa, codita soricelului, petale de trandafir, levantica, salvie, roinita etc. Ea a ajuns sa le identifice singura si foarte sigura pe ea, si-a realizat primul mix de ceai. Le-a pus la uscat la umbra si cand au fost complet uscate, le-a pus intr-un saculet de bumbac si ulterior le-a maruntit. Povestea noastra ar putea continua, si puteti vedea aici un articol despre joaca in natura.
Ideea generala este ca trebuie sa ii invatam cat putem de multe, fiindca acesta este scopul nostru, adica sa le fim ghizi, pe langa ghizii spirituali pe care deja ii au. Avem si noi foarte multe de invatat de la copiii care ne-au fost dati si este o calatorie frumoasa, unde fiecare invatam unii de la altii. Ne bucuram ca avem acces si la alte informatii, carti, Google, YouTube. Cautati si voi informatii legate de vietati, plante, copaci si rolul acestora. Mai jos va dau doar doua exemple. Primul text este preluat de la David Attenborough Fans iar al doilea l-am gasit pe Facebook, fara sursa.

Despre gandacii de mai sus
- „Eu sunt un gandac de foc, numit în mod obișnuit ‘jandarm’.
- Nu sunt toxic pentru oameni sau animale.
- Nu ar trebui să mă mănânci oricum, nu am niciun gust.
- De asemenea, nu mănânc frunze sau alte plante și legume.
- Mănânc flori rămase sau insecte moarte. De aceea mă găsești adesea în colțuri, unde praful și restul florii sunt aruncate de vânt.
- Nu-mi plac alte insecte și, prin urmare, am un miros ușor puternic. Omul o poate simți doar dacă este lângă mine la 2 cm distanță. Pisicile și câinii nu mă mănâncă.
- Dacă îți plac casele fără țânțari, lasă-mă să trăiesc lângă tine. Unde sunt, nu există țânțari.
- Vrei să mă îndepărtezi de apartamentul tău sau de casa ta de vacanță, pune-mă în altă parte dacă există o grămadă de lemn în apropiere. Aici ma simt bine, dar te rog, nu ma omori!”
Sau despre oniscidele, pe care le consider extrem de importante pentru sanatatea solului, despre care se stie ca elimina metalele grele de la suprafata solului. Multi oameni le omoara, le pun chimicale sau clor, crezand din nestiinta ca sunt daunatori. Acestea se regasesc sub orice piatra, lemn sau obiect umed.
„Oniscidele, mai bine cunoscute sub numele de „porci”, sunt un subgrup de crustacee izopode terestre, al căror rol în creație nu este altul decât acela de a elimina de pe uscat metalele grele precum mercurul, cadmiul și plumbul, extrem de nocive pentru oameni și alte ființe vii precum plantele, contribuind astfel la curățarea solului, a apelor subterane și confirmând odată că totul în natură are un motiv de a exista.” Detalii stiintifice despre cele de mai sus gasiti aici.
„Dacă îi vedeți, nu îi ucideți! Acesti „șerpi” sunt de fapt șopârle apode, anguis colchica, care se hrănesc cu limacși și alte insecte dăunătoare din grădină. Sunt absolut inofensivi, foarte lenți în mișcare, nu mușcă pentru a se apăra, iar luna mai este luna în care se împerechează. Am găsit perechea aceasta în grădină, absolut întâmplător și i-am deranjat fără să vreau. Știați că pot trăi peste 40 de ani? Sunt niște ființe discrete, care nu vă vor deranja, așa că vă rog să nu le faceți rău.
În România, specia este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993.” Text si poza preluate de la Asociatia ALMA.
Cum am spus, faceti-va un obicei sa invatati tainele naturii alaturi de copiii vostri. Fiti mereu deschisi la noi informatii si cautati sa fiti la curent cu ce descoperiri apar. Pe langa toate, copiii sunt fascinati si de roci si mereu dornici sa invete despre pietrele descoperite. Natura este un loc minunat unde toti putem invata si pentru a cuprinde tot, ne trebuie mai multe vieti, insa sa acumulam cat mai mult acum si sa ne bucuram de fiecare moment petrecut alaturi de cei dragi.
