Gradina bio · Plante comestibile

Plantele comestibile – mancare gratis

Daca ar fi sa scriu despre plante comestibile, cred ca mi-ar trebui o viata, insa ma voi rezuma doar la un articol scurt si va las pe voi sa aprofundati subiectul. Sunt multe surse, cursuri si carti pe internet de unde va puteti documenta.

Din 1991 am gasit in biblioteca familiei mele o carte despre plantele comestibile si am inceput sa o citesc. Parintii mei inca din anii 1980 erau interesati de tot ce inseamna naturist si biblioteca noastra avea tot felul de manuscrise, unele scrise de mana sau batute la masina, mentineau legaturi cu medici si terapeuti din tara care se ocupau de acest subiect si cu care schimbau materiale. Pot sa spun ca ma consider norocoasa din acest punct de vedere, dar ma bucur fiindca Divinitatea mi-a trezit interesul catre acest subiect inca de la varsta de 11 ani.

In Romania plantele comestibile cresc in abundenta, fiindca este un pamant fertil si binecuvantat, plante care in alte tari se vand in magazine bio sau organice la preturi foarte mari, sau sunt crescute cu grija in ghivece sau plantatii speciale, pe cand la noi cresc peste tot si nu sunt pretuite. Cam asa este plantata si pretuita papadia in Germania si in alte tari. Am gasit poza pe Facebook, fotograful este Dirk Prüfer.

Cineva imi spunea odata, toate plantele consumate de animale sunt folositoare si pentru om. Ce refuza animalul nu este comestibil pentru om. Sau alte vorbe intelepte: pe ciuperca otravitoare nu va sta niciodata o insecta sau apa pe care o bea calul este buna si pentru tine, fiindca el nu va bea niciodata o apa care nu este potabila.

Se stie ca plantele salbatice sau vegetalele perene, sunt mult mai bogate in nutrienti decat legumele bio. Datorita continutului mare de minerale, vitamina, omega 3-6-9 (unele din ele), au capacitatea sa ajute la eliminarea metalelor grele din corpul nostru si sa ne intareasca corpul cu tot ce avem nevoie, asta fiindca au proprietatea sa scoata la suprafata mineralele care nu exista la suprafata acelui sol si daca frunzele sunt lasate sa se descompuna, imbogatesc pamantul de sus (topsoi), facandu-l bun si pentru alte culturi.

Profitati de aceasta bogatie, fiindca mama Pamant ne ofera mancare gratis, prezenta peste tot, chiar si in parcurile publice, dar totusi cautati sa le culegeti din zone mai putin poluate, niciodata de pe langa drumuri si sosele aglomerate. Noxele masinilor contin metale grele, care sunt nocive pentru fiecare celula din corp.

Sfaturi pentru incepatori si avansati

  • Cineva imi spunea ca in padure, trebuie sa te porti cu respect, ca si cum ai fi intr-o biserica. Mama pamant per ansamblu este un organism viu, care simte intentiile si oamenii. Suna ciudat pentru unii, insa dupa multe studii facute de japonezi cat si de altii, cam asa este. De aceea, este important sa ne purtam intotdeauna cu respect, sa cerem permisiunea de a culege, sa culegem responsabil si intotdeauna trebuie sa lasam curat. Noi luam saculeti de gunoi curati si strangem ce gasim, punem in portbagaj si le depozitam la primul cos de gunoi sau tomberon.
  • Culegeti responsabil. Nu devastati planta, si culegeti doar 10% din tot lotul de plante.
  • Culegeti plantele intr-un cosulet aerisit, nu in pungi de plastic. Daca nu aveti, folositi o punga de hartie sau o punga din plasa fina, prin care poate trece aerul usor. De ce, fiindca pana acasa, plantele „transpira” si chiar se altereaza. Nu uitati ca acestea tin mai putin comparat cu plantele cumparate de la piata. Ele trebuie consumate imediat sau congelate.
  • Invatati aparitia plantelor comestibile in functie de anotimpuri.
  • Cautati plantele companion. Adica in preajma unei plante, de cele mai multe ori sunt si alte plante comestibile.
  • Cultivati plantele comestibile in gradina proprie. Noi spre exemplu am adus de la padure leurda, untisor, roinita, toporasi, ciubotica cucului, urzica moarta, rozmarin etc.
  • Evitati pentru inceput plantele care pot fi confundate usor intre ele, fiindca unele sunt letale. De exemplu, frunzele de lacramioare care sunt otravitoare, pot fi confundate cu cele de leurda, care au un miros puternic de usturoi. Poza de mai jos care se refera la leurda si alte plante cu care se poate confunda, a fost gasita pe Facebook, fara sursa.
  • Cautati plantele dupa denumirea latina, nu populara, fiindca pot fi confuzii.

Plantele comune regasite peste tot

Lista ar fi foarte lunga, insa voi mentiona cateva. La site-ul dat mai sus, veti gasi poze si detalii pentru fiecare planta in parte, cat si detalii despre ce parti ale plantei sunt comestibile. N-am sa scriu la toate, doar la cateva, si va las pe voi sa va informati.

  • Papadia, toata planta e comestibila in forma cruda sau gatita.
  • Ferigile tinere, mare grija ca nu toate speciile sunt comestibile.
  • Leurda, toata planta.
  • Toporasii, petalele de lalea, florile de primule, ciubotica cucului, florile de untisor (se consuma si frunzele) si florile de leurda etc.
  • Macrisul
  • Grasita
  • Trifoi
  • Lucerna
  • Stevia
  • Susaiul
  • Stirul
  • Caprita
  • Nasturelul

Cateva dintre sursele de inspiratie 1, 2, 3, 4.

9 gânduri despre „Plantele comestibile – mancare gratis

  1. Multumesc foarte mult, utile sfaturi!
    Din pacate, aici unde sunt, nu cresc multe din cele ce cresc la noi si nici nu le cunosc, nu sunt sigura ca sunt ceea ce trebuie. Folosesc multe frunze de papadie, macar atat.

    Sanatate!

    Apreciază

  2. Multumesc pentru mesaj! Felicitari pentru ce realizati si ma bucur ca avem si oameni de isprava care ne amintesc ca traditia romaneasca a transmis mai departe. Sarbatori fericite, liniste sufleteasca si in continuare idei bune si simple ca omul de azi sa priceapa. Cu simpatie!

    Apreciază

  3. 🙏❤️

    În joi, 22 apr. 2021 la 18:41 Ligia Pop a scris:

    > Ligia Pop posted: ” Daca ar fi sa scriu despre plante comestibile, cred ca > mi-ar trebui o viata, insa ma voi rezuma doar la un articol scurt si va las > pe voi sa aprofundati subiectul. Un website in romaneste cu care ati putea > incepe ar fi acesta; apoi sunt multe carti si s” >

    Apreciază

Comentariile sunt închise