Marea majoritate a oamenilor isi doresc o casa in natura, la tara, oriunde pot respira aer curat si bea o apa vie, de izvor sau fantana. Pe langa aceasta dorinta, observand precipitarea miscarilor economice din lume, isi doresc sa fie cat mai independenti si sa nu depinda de supermarket-uri. Multi au realizat ca doresc sa aiba o viata mai sanatoasa si ca legumele si fructele din propria gradina, nu se pot compara calitativ si din punct de vedere al gustului si al nutrientilor, cu absolut nimic, nici macar cu cele cumparate de la piata. Pe langa toate, sa nu uitam de marea satisfactie pe care ti-o aduce apropierea de natura care este vitala pentru fiecare suflet in parte si pentru gasirea linistii interioare pe acest pamant. Trezirea aceasta se intampla de cativa ani la un nivel mare global si ne bucuram ca fiecare face ceva in acest sens. Toti care au ajuns sa faca acest pas mare, au spus ca li s-a umplut un mare gol pe care au incercat toata viata sa-l umple cu munca in exces, viata si comfortul asigurat de traitul la oras, petreceri, bautura, droguri si altele. A trai in natura si a te hrani din propria ta gradina, este ceea ce fiecare din noi avem nevoie pentru a trai in echilibru.
Pentru unii acest vis pare imposibil si cauta sa puna pe picioare gradini urbane, pe blocuri, in curtea scolii, pe langa blocuri. Si asta este o idee buna in lipsa de alta posibilitate. Totusi, daca locuiti in zone aglomerate si simtiti ca ati ajuns la capatul puterilor, daca aveti o depresie accentuata (toti suferim de depresie – unii mai putin, altii mai mult), daca va simtiti doborati si depasiti de toata nebunia din jur, cautati chiar si cu sacrificii sa va mutati intr-un loc linistit, sa va faceti o gradina, sa va conectati cu natura prin munca zilnica lejera, fiindca doar acolo este vindecarea si linistea sufleteasca. Recomand tuturor sa citeasca seria formata din 10 carti – Cedrii sunatori ai Rusiei. Se citeste foarte rapid si viata voastra va fi alta dupa terminarea acestor carti, asta daca doriti schimbarea si doriti sa evolutati de la stadiul la care mai toti am fost blocati atatia ani.
„Gradina padure” sau „forest garden” se poate forma oriunde indiferent de clima sau de zona si tot mai multi isi doresc sa isi faca un colt de rai. Mai jos gasiti cateva exemple dar si explicarea principiului de – forest garden – in al doilea video. Pe masura ce se experimenteaza cu aceste concepte, multe gradini sunt formate folosindu-se mai multe metode, in functie de cum prefera fiecare. Ideea generala este ca a sosit momentul sa va ganditi la modul cel mai serios la a avea o gradina si va hrani familia cu legume si fructe reale.
Migrarea spre locuri mai putin poluate, nu este o noutate si se intampla de cand e lumea si pamantul. Din anii 2000, migratia orasenilor spre sate a inceput tot mai intens sa se intample, in special dupa citirea miraculoasei serii Cedrii sunatori ai Rusiei, pe care trebuie sa o citeasca orice om care doreste sa afle secretul unei vieti si familii fericite dar sa si inteleaga cum functioneaza lumea si de cine este condusa cu adevarat. Nu are legatura prea mare cu teoriile conspirationale, totul este vazut din alta viziune mai logica, insa toate cele 10 carti sunt miraculoase si se pot citi foarte usor. Ale noastre sunt atat de subliniate si revenim la multe pasaje, ca deja copertile au inceput sa cedeze 🙂
Mutatul la tara sau in natura, a fost intr-o perioada asociata cu miscarile Hippie sau New Age, insa nu conteaza prea mult din ce miscare faci parte, fiindca toti avem aceasta dorinta de a fi mai aproape de natura in noi, intr-o proportie mai mare sau mai mica. Multe video-uri pe YouTube intr-adevar povestesc experienta multor oameni din aceste miscari, insa este important sa intelegem esenta si sa nu asociem mutatul in natura cu nicio miscare, ci doar cu dorinta launtrica a fiecarui om de isi crea un propriu colt in natura.
Referitor la mutatul la tara, am auzit pareri diferite ale orasenilor fara experienta in gradinarit sau a celor care stiu ce inseamna sa mergi la sapa la porumb sau sa ai un solar, si am fost uimita ca inca foarte multi sunt speriati spunand ca viata la tara nu este pentru toata lumea, fiindca este multa truda si trebuie sa prasesti, sa stai toata ziua cu sapa in mana si sa te chinui sa cari apa cu galeata. Nu spun ca nu e greu, insa de ani buni de zile am aflat si noi, cei care ne temeam de munca asidiua a campului, ca exista si metode care implica mai putin munca, cu rezultate la fel de bune.
Nu voi sta sa detaliez, ci doar in mare voi mentiona cateva metode, chiar daca unele se suprapun. Nu le stiu pe toate, le mai incurc si eu si sigur mai exista si altele. Ideea centrala este ca exista speranta si poti la tara sa ai sa spunem 1 ha de pamant, pe care sa-l cultivezi fara sa cazi de oboseala la finalul fiecarei zile sau fara sa tot tai/cosesti iarba in fiecare saptamana.
- Permacultura: metoda prin care nu intervi intr-un teren cu arat anual sau sapat, ci fiecare planta are ca rol sa se sustina una pe alta. Unii isi fac straturi inaltate sau straturi simple fara sapare si acolo planteaza legume companion, cat si plante aromatice care pazesc de daunatori, dar si plante pe diverse inaltimi, in asa fel incat solul sa fie acoperit pentru a-i mentine umiditatea. Sunt multe principii ce definesc permacultura, insa unul dintre ele ar fi inlocuirea partiala a legumelor anuale cu cele perene. AICI gasiti detalii.
- Forest garden (gradina padure): la fel, nu se intervine, lasi natura sa isi poarte de grija si plantezi fara sa indepartezi radacinile, pe principiul ca unele plante (tataneasa, papadia, etc.) aduc la suprafata nitrogenul (azotul natural) si mineralele din adancul pamantului, substante vitale pentru dezvoltarea tuturor plantelor si ca radacinile trebuie sa ramana in pamant, pentru a nu deranja ecosistemul creat de fungi si microorganisme, vital pentru toate plantele. Daca spre exemplu am plantat un rasad puternic, adica pregatit dinainte in ghiveciul lui langa o planta considerata buruiana, doar rupem frunzele si le lasam pe sol, fara sa indepartam radacina buruienii (metoda se numeste „chop-and-drop”), sau se poate pune la gramada de compost.
- Metoda „no-digging” (fara sapare), unde se planteaza in fan sau folosind paturi de compost, asa cum sunt prezentate in video-ul de mai jos.
Si sa nu uitam ca sunt atat de multe detalii ce tin de gradinarit si noi zilnic ne-am luat angajamentul sa invatam cat putem. Mai jos sunt alte detalii de luat in seama, pe langa tona de informatii disponibila pe internet si in cartile de specialitate. In acest articol am mentionat doar o parte, insa avem acces la informatii si ar fi pacat sa nu ne instruim.
- Sa folosesti din gradina padure, bogatia de plante si flori comestibile. AICI am scris putin pe acest subiect.
- Sa inveti sa iti creezi bariere naturale pentru animalele salbatice, in asa fel incat si ele sa fie integrate in acest ecosistem, dar fara sa faca ravagii printre culturi. Un exemplu ar fi un gard viu din mure si zmeura cu tepi, amestecat cu trandafiri salbatici si liliac, presarat cu napi, hosta, trifoi; acesta ar fi o bariera naturala din care si noi si animalele putem manca, dar care, dupa ce tufele vor ajunge la maturitate, nu va permite animalelor salbatice sa treaca prin el cu usurinta pentru a manca din recoltele dinauntru.
- Cum am spus si mai sus, inlocuirea partiala a legumelor si fructelor anuale cu cele perene cum ar fi: sparanghelul, capsunele, ceapa egipteana, unele soiuri de spanac, kale, fenicul, hosta, napi, plante aromatice etc.
- Sa folosesti metode de aparare naturala pentru legume si pomi fructiferi. Spre exemplu, la baza copacilor fructiferi sa plantezi narcise, usturoi sau alte plante aromatice, pentru a le feri de caprioare. De asemenea sunt multe plante sau flori care protejeaza legumele si aici putem aminti de galbenele, limba mielului, menta sau busuiocul plantate pe langa rosii sau alte legume.
- Plantarea in fan, dar fara sapare, dupa cum veti vedea in al doilea video de mai jos.
- Si daca ne-am duce mai departe am putea invata despre plantele companion sau plantele care nu trebuie plantate impreuna sau despre faptul ca nu trebuie sa rotim plantatiile atata timp cand punem mereu compost.
- Sa aduci impreuna mai multe vegetale si diverse perene comestibile, plus o varietate de plante aromatice, precum in video-ul de mai jos.
Va dorim spor la invatat si la gradinarit!
Bună ziua!
Vă mulțumesc pentru emailul acesta și pentru toate informațiile și gândurile bune pe care le dăruiți cu atâta dragoste oamenilor! De când vă citesc articolele, viața mea s-a schimbat în bine. Eu fac parte din categoria orășenilor mutați la țară, de aproximativ 11 ani și înțeleg perfect punctul dumneavoastră de vedere. Sunteți o oază de pace, de bun și frumos într-o lume nebună. Vă mulțumesc din nou! Binecuvântări, spor și inspirație!
Cu respect, admirație și prețuire,
Beatrice
ApreciazăApreciază
Draga Ligia!
Subiect frumos.Acuma taranii se modernizeaza si ei.
Anastasia din Siberia isi dorea un Pamant nou, un spatii plin de Lumina si Iubire!☘️🍀🌲🌲🌲Venea din alta Lume🌲🌲🌀👣👣👣
Pacea Domnului
ApreciazăApreciază
Draga mea,
Anastasia vorbea de noi, nu de marea parte a taranilor care lucreaza pamantul cu truda sau a celor care din dorinta de a exploata pamantul abuziv folosesc metode „moderne” si invazive. Daca citesti bine, ea spune ca nu e nimic rau sa folosesc tehnologia, insa nu pentru a distruge ecosistemul, ci pentru a iti usura munca.
In ultimii 20 de ani exista un procent foarte mare oraseni care s-au mutat in spatiul lor de lumina si au gasit echilibrul si cu siguranta nu sunt din alta lume. Anastasia ne indeamna pe toti sa facem asta, sau sa visam la asa ceva si nu cred ca e vorba de alta lume, e vorba de viitorul apropiat (la o scara si mai mare) si cel prezent. Cartile au fost scrise prin anii 2000 si de atunci a trecut destul, timp in care multi au facut pasul acesta la indemnul ei si chiar s-au intamplat minuni. Dorinta ei a fost sa fie un procent tot mai mare si asa va fi in viitorul apropiat.
Multa lumina si pace!
ApreciazăApreciază