Multi cititori mi-au scris multe mesaje private in ultimul timp, dorind sa afle parerea mea despre vremurile pe care le traim. Nu am sa stau acum sa analizez evenimentele haotice din ultimii 2 ani, insa am sa-mi spun parerea mea partiala legata de acest subiect. Se poate discuta atat de mult, insa cum mai toate editurile sunt aproape de faliment, chiar nu pot sa scot o carte noua. As vrea sa spun totul in 2 fraze, insa sunt atatea de spus…
Ca si idee, am mai scris pe acest subiect in articolele intitulate: Alegeti zilnic starea de bine in loc de frica cat si Ridicati-va deasupra fricii! Intariti-va sistemul imunitar!
Oameni buni, pamantul a ajuns la o limita de toleranta pentru toate nebuniile care s-au intamplat de prea mult timp. Chiar daca toate ni se par haotice, nebune, scapate de sub control, omenirea avea nevoie sa fie putin zguduita pentru trezire, ca parca totul intrase pe pilot automat. Multi spera sa isi revina totul, sa se intoarca la ce-a fost, insa asa ceva nu se va intampla fiindca nu se mai poate continua cu „normalitatea” din trecut.
Sistemul de conducere al lumii este unul bolnavicios, irecuperabil, parazitar, care deja de ani de zile afiseaza ritualuri si simbolisme ce le arata clar apartanenta, insa in ciuda la tot, exista un plan Divin pe care il urmeaza chiar daca vor sau nu. Repet, cand spun Divinitate, nu ma refer la religie si voi detalia mai jos. Stiu ca inca multi oameni cred in guverne si in sinceritatea si grija acestora pentru omul de rand, insa uitandu-ne la faptele din intreaga lume, coruptia guverneaza, pe langa multe alte mizerii care ies mereu la suprafata si care nu au nicio legatura cu moralitatea si buna credinta. Intr-un cuvant, acestea sunt ineficiente si nu trebuie sa le oferim sub nicio forma acordul nostru in tot ce fac, fiindca devenim complici la planul lor.

Sistemul acesta de conducere al lumii nu are nicio legatura cu Divinitatea, cu dreptatea, cu echilibrul conceput initial pentru om. Ei ne-au creat tiparul de viata pe care noi in timp am ajuns sa il consideram normal. Multi oameni au reusit in ultimii ani sa sparga aceste tipare si au dovedit ca se poate si iesi din sistem – da, tot respectul pentru ei! Insa marea majoritate ne-am uitat originile si legatura profunda cu Divinitatea si Mama Pamant si am ajuns niste roboti care ne supunem sistemului fara nicio problema. Care ar fi acestea?
- Conceptul de sclavagism, a fost schimbat in democratie, fapt amintit in cartea de mai jos. S-au inventat banii, in loc de schimb de marfuri si asa au determinat un sclav sa munceasca mai mult ca inainte si sa se insclaveasca mai mult. Sclavul se grabea la servici si trebuia sa-si procure haine, pantofi, sa isi cumpere apa si ceva de mancare de proasta calitate, fiindca nu avea timp sa-si mai sadeasca singur gradina, si uite asa s-au inventat si magazinele. Sclavul nu mai avea timp sa isi construiasca singur casa, ci avea nevoie de bani pentru ca sa-si inchirieze un loc mizer sau cu confort minim, pentru a fi mai aproape de servici. Sclavul isi facea ipoteca pe casa, fiindca terenul sau casa de langa servici avea un pret absurd, insclavindu-se pe viata etc.
- Insa daca ar fi sa o luam din copilarie, mai toti am fost crescuti de bone, crese sau bunici ca nu era alta posibilitate (parintii fiind la munca), si cam toti suntem praf la capitolul emotional.
- De la cel mult 5 ani am invatat sa fim roboti, sa ne trezim la ora 7 ca sa mergem la gradinita si ulterior la scoala. A trebuit sa ne supunem, ca de, urma sa fim dresati pentru a ne pregati de viata, de un servici.
- S-a terminat facultatea, poate ne-am si casatorit intre timp si viata a inceput. O luam de la capat cu trezitul la ora 7 sau mai devreme, ca sa ducem copiii la scoala sau la activitati suplimentare si ulterior sa ajungem la un servici pe care il detestam si de la care de abia asteptam sa fugim dupa 8 h.
- Am ajuns in trafic si suntem un pachet de nervi sau stam la cozi infernale la metrou sau autobuz, ore intregi in fiecare zi.
- Am ajuns acasa terminati, cu bateria complet descarcata si cu bagajul de frustrari si tensiuni adunate in timpul zilei.
- Trebuie timp cu familia insa preferam un film, stiri sau o mica cearta in familie fiindca sotia/sotul vrea conectare si noi n-avem chef de nimic, ci doar sa ne tolanim pe o canapea si sa uitam ca existam.
- Platim impozite abuzive pe casa si pamantul pe care suntem proprietari, pentru beneficiul ca locuim intr-un oras unde cu totii stim cum sunt folositi banii care intra in primarii.
- Platim apa, curent, gaz, petrol, taxa de mediu – chiar daca prin drept Divin o parte din aceste resurse naturale ni se cuvin gratis.
- Muncim o viata intreaga la un servici enervant, ca sa visam la pensie sau la o vacanta la mare sau la munte.
- Ajungem in vacanta si orice se intampla acolo n-are nicio legatura cu relaxarea ci doar cu banii, iar cand revenim acasa suntem mai obositi decat la plecare.
- Ajungem la pensie, insa suntem atat de epuizati si bolnavi, ca nu apucam sa ne bucuram de nimic si in mare parte, orice lucru care ne indeparteaza de tabieturile noastre, ne scoate din sarite.
- Murim obositi de viata, cu frica de moarte, ca de, nimeni nu ne-a invatat ce se intampla inainte si dupa aceasta experienta jalnica pe acest pamant.
- Iar mai rau, dupa noi, urmaresc acest tipar copiii si generatiile viitoare.
- Ce mai viata ne-a oferit sistemul!

Repet, nimic din tot ce se afiseaza in mare parte despre ideea de normalitate, nu are nicio legatura cu aceasta ci din contra, toate au fost inversate, facandu-ne in timp sa credem ca asa trebuie sa fie si ca ne place viata pe care o traim. Am sa dau alte cateva exemple:
- In primul rand, au cautat cu grija uneltele prin care pot fi controlati oamenii: TV, mass-media si social media. Stiau ca prin aceste unelte pot controla, cenzura si introduce diverse idei, dorinte, filme cu mesaje diverse, muzica cu mesaje subliminale (din anii ’90 s-au facut studii pe aceasta tema) sau mesaje directe fara perdea.
- Daca ar fi sa fie luata la analizat muzica moderna, vom vedea ca tema comuna este esecul, pe langa acordurile si cadentele muzicale care au efecte devastatoare asupra plantelor (cautati studii de specialitate), dar mai ales asupra psihicului uman, injosindu-ne spiritul, scazandu-ne vibratia buna si aducandu-i pe toti ascultatorii lor la cel mai jos denumitor comun – esec pe orice plan in viata.
- In viata mea, foarte rar am intalnit o familie in mare parte echilibrata. Motivul este super simplu: a fost atacata familia si modalitate de formare a acesteia. S-a stiut ca daca oamenii nu vor fi destul de educati inca din frageda pruncie, vor fi „varza” la capitolul emotii si gestionarea acestora. Din acest motiv de imaturitate emotionala si alte lipsuri mari, mai toate casniciile se vor forma gresit, adica la alegerea partenerului vor fi luati in discutie mai mult hormonii sau pe sleau, „pasiunile trecatoare” si mai putin ratiunea (vezi cartea „Cedrii sunatori ai Rusiei”), iar mare parte din ele vor esua sau vor fi niste „focare de venin” care vor crea copii dezechilibrati emotional.
- Oare cine sa le puna copiilor o baza de echilibru emotional si spiritualitate, care ar fi putut sa-i ajute sa gestioneze mai bine furtunile din viata si sa se conecteze mai bine cu Divinitatea si cu Eul Superior? Echilibrul interior atat de necesar se invata prin exemplu inaintasilor cat si prin lectii dedicate acestui subiect de care in trecut oamenii aveau parte. Nu putem deveni maturi la acest capitol, daca noi toata viata am fost si am permis sa fim hartuiti de cei din jur pe aceste teme: ca nu suntem suficienti de buni, ca trebuie sa fim cei mai buni si sa fim competitivi in orice facem, ca si cum vesnic am fi intr-o intrecere, ca nu ne descurcam, ca nu gasim solutii, ca nu suntem suficienti, ca trebuie sa ne incadram in anumite roluri bine definite din sistem etc.
- Dezechilibru major intre minte, trup si suflet. Cum s-a putut face asta: prin lipsa educatiei alimentare, emotionale si spirituale.
- „Educatia” primita in scoli nu are nicio legatura cu subiectele care chiar sunt de folos in viata, iar multe cunostinte sunt predate fara logica si sens, cu scopul de ne pierde timpul cu „tocitul”, facandu-ne sa uitam ca trebuie sa aprofundam teme care chiar ne vor fi folositoare in viata.
- Avand la baza imaturitatea noastra emotionala, s-a mers si mai departe, facandu-ne sa nu ne simtim bine in propriul corp, afisandu-ne an de an, diverse tipare de modele: ca trebuie sa fii slab, gras, inalt, scund, ca ai nevoie de operatii estetice, ca trebuie sa iti vopsesti parul, ca trebuie sa nu iesi din casa fara machiaj, ca nu se poate sa fii altfel decat altii etc.
- Tot ce se afiseaza despre religie, in mare parte n-are legatura cu Dumnezeul Primordial, cu iubirea Lui infinita pentru Om ca fiinta minunata si capabila si dorinta Lui de echilibru pe Pamant. S-a dovedit de atatea ori ca in multe religii, scopul absolut este ca omul sa uite ca este o fiinta minunata, facuta dupa asemanarea lui Dumnezeu, iar prin invinovatire continua sa se simta inferior, ca un nimic coplesit total de placeri si lipsit de contro. Nu s-a schimbat mare lucru din Evul Mediu, fiindca bisericile, prin diverse metode continua sa fie unelte de manipulare in masa.
- Si am putea continua discutia zile intregi, insa va las pe voi sa aprofundati subiectul.
Care ar fi solutia la toata nebunia asta?
Sa avem curajul sa ne rupem de tot si sa ne intoarcem la origini. Multi nu cred ca au puterea, gandindu-se ca au copii, familie si nu se simt destul de siguri ca vor face fata la toate cheltuielile. Pe langa toate, sunt si oameni care adora ideea de fi intr-un oras si convenienta acestuia.
Iesiti din zona voastra de confort daca doriti sa evoluati spiritual si faceti-va un plan de bataie. Visati la independenta si cautati solutii in aceasta directie. Exemple sunt atatea pe internet si gasiti mii de marturii si solutii doar pe YouTube. Sunt atatea familii care au facut acest lucru si au reusit sa traiasca independenti de sistem in proportie de aprox. 90%, lasandu-si bani doar pentru plata taxelor si impozitelor de la tara si pentru curentul electric. Multi fara sa se gandeasca prea mult, au gasit solutii de afaceri mici prin care au putut sa-si acopere micile cheltuieli de trai. Aici gasiti cateva idei.

Creati-va cu imaginatia voastra Vatra si spatiul vostru de iubire (lucru mentionat in cartea de mai sus), fara de care nu vom putea evolua si nu vom putea schimba Pamantul. Acolo veti putea sa fiti in aer curat si sa va cresteti singuri legumele si fructele, controland fiecare etapa si stiind sigur ce aveti in farfurie. Acolo va puteti creste copiii frumos, liberi in natura si invatand zilnic marile lectii ale naturii inconjuratoare datatoare de viata. Acolo va veti elibera de sclavia orasului si veti avea o rutina blanda, veti fi mai linistiti sufleteste si veti dormi mai profund. Se spune ca fiecare om este creator, fiindca ni s-a dat sansa sa ne alegem propriul drum in viata si propria noastra gradina numita Vatra, care poate sa fie ca un rai pe pamant pentru noi si generatiile care urmeaza.
Este vital sa cautam in adancul nostru puterea, sa ne asumam totul si sa nu invinuim pe nimeni pentru incercarea noastra. Viata pe pamant este o lectie si faptul ca suntem acum pe pamant, cand se intampla atatea schimbari, inseamna ca trebuie sa fim aici ca sa fim martori la tot, dar totusi sa ne aducem aportul la schimbarea vibratiei pamantului. Avem o datorie in acest sens pe care multi ne-o negam sau am uitat-o, de aceea trebuie sa luam actiune pentru binele si evolutia noastra si a celor din jur. Va invit sa cititi si articolul acesta in care am discutat despre cum se poate face schimbarea costiintei colective, bazate pe studii si cercetari din ultimii ani.
Am fost meniti sa traim zilnic intr-un mediu natural, nu intre 4 pereti din ciment. Am fost meniti sa ne bucuram de legume si fructe curate, coapte natural in bataia soarelui, de culorile terapeutice regasite in natura, de aerul curat si apa vie de izvor sau fantana. Toti vem chemarea catre natura si cine nu adora sa petreaca timp in natura? Doar cei deconectati complet sunt total reci la frumusetea naturii si nu o respecta.
Trebuie sa aveti si sa va gasiti curaj. Am fost instiintata ca dupa o statistica recenta, in anul 2021 s-au mutat la tara peste 200.000 romani si sa nu credeti ca toti lucreaza in IT sau de acasa, ci si-au limitat costurile si cauta solutii de afaceri simple, fara prea multa birocratie. Va doresc succes in cautarea locului vostru ideal!
Perfect de acord, draga Ligia! As mai adauga doar ca trebuie sa fim atenti sa nu-i uram sau detestam pe cei care fara sa vrea implinesc tot planurile Divinitatii. Din contra, trebuie sa vedem si sa ne concentram pe latura buna si constructiva, adica insasi cea care ne imprima schimbarea si intoarcerea la origini. Multumim! 🙂
ApreciazăApreciază
Se subintelege ca tine de fiecare si nu trebuie nimeni judecat pentru deciziile pe care le face, insa e nevoie de incurajari pentru cei care simt aceasta chemare.
ApreciazăApreciază
Parerea mea este ca îndemnurile dvs spre o viata la tara sunt un pic nerealiste.
Ce te faci cu copiii care trebuie să urmeze o școală cât de cât bună? La tara mulți profesori sunt o catastrofa.
Apoi viata la tara presupune și multe cheltuieli : bani pt încălzire, curent electric, reparații în casa și în jurul casei, haine, încălțăminte pt membrii familiei, hrana pe care nu o poți produce singur etc. Depinde și de zona în care te stabilești. În satele din Moldova e o sărăcie lucie, prostia, răutatea și invidia se întind ca o molima, asa ca poți avea parte de niște vecini care să-ți facă viata grea, încât ți se duce tot Zen-ul.
Ar mai fi multe de spus, însă mă opresc aici, fiindcă bănuiesc ca cine își dorește sa facă o schimbare atât de radicala pune bine în balanta avantaje și dezavantaje.
Va doresc mult succes în demersul dvs!
ApreciazăApreciază
Asa este, de aceea trebuie cautate zone accesibile, mai aproape de natura daca printre oameni nu se poate trai. Iar in privinta hranei, aceasta se poate asigura dintr-o gradina, daca reinventam totul si cautam retete diferite de cele pe care tot le mancam de ani de zile, cu ingrediente slab nutritional pe care le consideram vitale, cum ar fi orezul si altele regasite doar in comert.
Iar scolile, mai toate sunt fara speranta, indiferent de zona. Si da, daca se doreste un „loc bine ales” in sistem, atunci da, se cauta scolile cele mai bune.
Detalii despre ce afaceri mici se pot face intr-un mediu natural, deja am scris in articol, trebuie doar sa fie o dorinta mare si sa se doreasca renuntarea treptata la mai toate comoditatile oferite de traiului la oras si sa se traiasca cu mai putin.
Si asa cum am spus si in articol, daca va doriti cu adevarat sa faceti aces pas, cautati inspiratie la oameni care au facut aceste schimbari si care si-au pus aceleasi intrebari la inceput, iar pana la urma au reusit sa traiasca si cu bani mai putini, limitandu-si cheltuielile si reusind sa tina o familie de 5-7 membri.
ApreciazăApreciază
Zina, cit de exact a fost comentariul ca te poti trezi cu niste vecini ca ti se duce tot zen-ul :-))))) Dar am un examplu interesant: intr-un sat din Moldova s-a instalat un francez care produce brinza, cumparind lapte de la consateni , sustinind munca acestora, ba chiar le -a cumparat si vaci la unii. Fromage, fabrique en Moldavie, de vazut pe YouTube.
Cind o sa trec prin Moldova am sa incerc si eu acest fromage. Zice ca este foarte multumit cu viata in sat acolo. Parisul e un cosmar dar iata Horodiste cu totul altceva, acolo se digera mult mai bine, frumusete, natura. Si i s-au mai alaturat alti amici francezi off-grid, unul dintre acestia arata cum si-a construit o casuta, tot acolo, iar gastele ii servesc la tunsul pajistei din fata casei. Zen.
ApreciazăApreciază
Foarte bun articolul ca si celelalte de altfel, iar pentru asta iti multumesc Ligia. Din pacate e greu intr-o familie cu copii, cand partenerul tau nu ”s-a trezit” si nici ganduri in acest sens nu are, mai ales ca refuza informarea sau esti luat la misto daca incerci sa-i deschizi bostanul. Asa de bine ne-a dresat sistemul ca am ajuns sclavi pe nesimtite, si asta nu de ieri de azi. Si multora chiar le place situatia si se complac in ea si o transmit la generatiile urmatoare cum bine ai precizat si tu. Omenirea nici nu-si pune intrebari despre existenta, majoritatea traiesc pentru mancare, distractie si in special pentru lucruri materiale.
Multumesc pentru tot ce primesc de la tine !
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Intr-adevar, e greu cand vine decizia dintr-o singura directie. Lumea sa speram ca va fi receptiva la urmatoarele schimbari, chiar si cei care niciodata nu au avut ganduri de a se ridica de unde sunt. Trebuie intelegere insa pentru fiecare si rabdare, fiindca cred ca totusi exista o speranta.
Cu drag si multumesc pentru toate sustinerea!
ApreciazăApreciază
Noi ne-am retras de 3 luni intr-un satuc din Moldova. Pe uliță suntem 4 vecini. Cel din dreapta si cel din stanga ( 75-90 ani) nici nu-și aduc aminte de când nu au mai mers la cumpărături la magazin. Au absolut totul in curte. Nu stiu să trăiască altfel, nu s-au lăsat păcăliți de sistem – deci se poate!
ApreciazăApreciază
Dragă Ligia,
Sunt de acord cu fiecare cuvânt din acest articol. Îți mulțumesc pentru că ai adunat și aranjat într-un mod concis multe aspecte de bază ale vieților noastre. Și eu gândesc și simt aceste lucruri și caut în continuu calea către viața care se potrivește cu mine.
Însă mă simt încă destul de departe de acest drum și de multe ori mă dau bătută. În astfel de momente ajung la mine mesaje care îmi arată din nou că nu e greșit să-mi doresc schimbarea pentru mine și pentru familia mea. Articolul tău reprezintă în acest moment exact un astfel de impuls nou.
ApreciazăApreciază
Melinda draga,
Asa este. Avem nevoie in impulsuri noi, fiindca ne este foarte greu sa facem pasi spre schimbare. Nu trebuie sa ne invinovatim ci doar sa cautam sa avem rabdare cu noi si sa ne conectam mai bine cu Divinitatea si Eu Superior, pentru a gasi raspunsuri si putere.
Iti doresc sa ai curaj si sa mergi inainte, fiindca vei reusi daca asta iti doresti!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia!
Foarte bine punctat!
Uite link-ul de sus, poate rezoneaza cu voi, mi se pare ca sunteti pe aceiasi unda si va UNITI!
Ganduri calde!
ApreciazăApreciază
Buna Ligia! Apreciez articolul tau, pe o scara de la 1 la 10 as da 9.99. Este atat de evident totul, incat nu inteleg cum de „sandramaua” asta de societate inca rezista. Eu cred ca aceste vremuri la un moment vor deveni catastrofale, insa, abia dupa aceea vom beneficia de tot ce este mai bun in acest Univers. Nu vreau sa te retin mult.
Candva am avut ocazia sa schimb doua vorbe cu tine, a fost o mare placere. Acum ceva timp, in 2012, cand ai lansat „Retete Vegane Fara Foc”. Am cartea cu cateva cuvinte si semnatura ta. Intre timp am citit tot ce mi-a picat in mana despre tine. Recent am citit un articol scris de tine in care sfatuiai cum sa facem gradina fara sapatura, insa nu ai vorbit deloc despre ce cultivam. As vrea, daca nu cer mult, cateva sfaturi, ce si cum facem pt a obtine maxim de beneficii in urma unui astfel de gradinarit.
Multumesc frumos pentru TOT ce esti, Ligia!
ApreciazăApreciază
Buna draga mea,
Si multumesc pentru ca ne-ai fost alaturi atatia ani!
Legat de intrebarea ta, am pregatit deja 2 articole in acest sens. Nu sunt nici eu experta in domeniul permaculturii si gradinaritului fara sapare, insa invatam si noi pe masura ce inaintam. Ca si randament si maxim de productie, nu stiu daca vom avea din primele incercari, fiindca suntem gata si pentru provocari pe aceasta parte. Partea cea mai importanta ar fi protejarea bunatatilor de animale precum iepuri, caprioare, porci mistreti si altii, fiindca terenul inca nu e ingradit tot. Pe parcurs, vor aparea articole si filmulete, in masura timpului disponibil.
Cu drag!
ApreciazăApreciază