Plante Comestibile · Retete Vegetariene

Sos delicios din „buruieni”

Asa cum am spus si in alte postari, urzica, papadia si alte plante, dupa parerea botanistilor, pot fi consumate tot anul, chiar daca le-a trecut floarea sau au facut seminte. Nu le recomanda dupa ce infloresc, fiindca devin amare sau mai atoase, insa acest lucru nu este chiar asa serios. De aceea, noi consumam de ani de zile urzica, papadia, leurda, untisorul si alte plante, chiar si dupa ce au facut flori. La multe, cum ar fi urzica, intr-adevar consumam doar frunzele, fiindca tijele devin lemnoase, dar si ele pot fi folosite pentru ceai sau uscate si transformate in pudra.

Mai jos va prezint o reteta simpla de mancare scazuta, cam la fel cum se face mancarea de spanac sau urzici, insa din diverse buruieni. Puteti folosi orice „buruieni” aveti la indemana si puteti sari peste unele pe care le scriu eu in reteta, si le puteti inlocui cu spanac, salata sau ce aveti. Am folosit masuri orientative, nu este nimic batut in cuie. Puteti folosi mai putin sau mai mult, in functie de ce gasiti prin gradina sau pe pajiste. Toate plantele le-am cules din gradina noastra, la viteza in timp ce ploua torential, sunt plante care cresc din abundenta la intamplare si pe care le pretuiesc ca pe aur.

Ca si idee, plantele care pot fi consumate crude le folosim si in salate sau smoothie-uri, dar si in mancaruri gatite de primavara/vara/iarna, daca apucam sa ne facem suficiente rezerve pentru iarna, asa cum mentionam in acest articol cat si aici. Pentru mai multe detalii despre plante comestibile considerate buruieni sau flori comestibile, gasiti gratis aici pe site-ul meu sectiunea „Plante Comestibile„. Daca doriti sa treceti la alt nivel de invatare, puteti sa va inscrieti la cursul meu care este mereu disponibil pe YouTube si care nu se opreste niciodata, curs de plante comestibile considerate buruieni (20 lei/luna in Romania, pret diferit de la tara la tara asta fiindca asa a decis YouTube). Apasati pe acest Playlist care contine contine la acest punct peste 90 de video-uri (mai 2024) si mereu adaug video-uri noi, in functie de sezon si cum se schimba plantele in diverse faze ale anului.

Sos din buruieni

  • Porții: 2
  • Dificultate: easy
  • Imprimare

Ingrediente:

  • 2 maini bune de urzici culese in orice moment al anului (doar frunzele, fara tije)
  • 4-5 tije de lipicioasa
  • 1 mana buna de frunze de papadie,
  • 1 mana buna de urzica moarta alba (cu tot cu flori)
  • 1 mana buna de usturoi verde salbatic sau obisnuit
  • cateva frunze de oregano salbatic sau patrunjel
  • 100 g caju crud
  • ½ litru de apa
  • dupa gust sare de ocna neiodata si fara antiaglomeratori

Toate se mixeaza in blender cat de putin posibil, maxim 1 minut, pentru a nu incinge preparatul. Se consuma ca o mancare scazuta, supa mai groasa sau ca o pasta intinsa pe felii de paine cu maia.

2 gânduri despre „Sos delicios din „buruieni”

  1. Stimata Doamna Ligia Pop,

    imi pare nespus de rau ca nu a functionat cu Linkurile de muzia, trimise cu atata generozitate de Dumneavoastra. Bunavointa v-a fost mare, pentru care va multumesc mult, dar din pacate nu a functionat.

    Salutari calduroase si urari de bine pentru fiecare zi, cu respect Magdalena Stoica

    >

    Apreciază

    1. Buna ziua,

      Toata lumea a putut sa le descarce, insa cred ca dvs. ati ajuns prea tarziu, cand deja erau expirate. V-am trimis din nou. Verificati si spam-ul si sa aveti suficient loc pe computer pentru descarcare.

      Sanatate!
      Ligia

      Apreciază

Ce crezi despre acest subiect?