Sfaturi pentru bebelusi

Scutece de unica folosinta versus scutece refolosibile

Text preluat din cartea Jurnalul unei mame care cuprinde sute de sfaturi utile legate de cresterea copilului intr-un mod natural si sanatos. Cuprinsul il gasiti AICI.

Jurnalul unei mame: ghid pentru cresterea copiilor pana la 3 ani
Coperta ediției I a acestei cărți

Stiu ca poate nu va asteptati la un asemenea articol, insa m-am gandit ca este necesar sa va anunt despre acest lucru fiindca foarta multa lume inca nu a auzit niciodata de scutecele refolosibile, practice, economice si care ajuta si la protejarea mediului. Nu va ganditi ca ne intoarcem la scutece de bumbac, precum cele folosite de parintii si bunicii nostri, cu toate ca si acelea erau mult mai sanatoase decat variantele din zilele noastre. Scutecele refolosibile despre care voi vorbi mai jos, sunt variante moderne, asemanatoare cu scutecele obisnuite ca si sistem de inchidere si folosire, dar care se pot folosi de la nastere si pana la olita. Se pot spala in masina automata cu detergenti naturali (fara clor, care poate deterioara stratul de protectie al scutecelor), petele se pot scoate cu sare inalbitoare detasanta (Percarbonat de Sodiu) sau orice inalbitor ecologic, nu sunt toxice, sunt economice, ofera protectie si totodata lasa pielea bebelusului sa respire mult mai natural decat in scutecele de unica folosinta.

Este de retinut faptul ca acestea pot fi folosite acasa, insa noi preferam in calatorii si noaptea sa folosim si scutece ecologice, fiindca pentru mine este cea mai usoara solutie. Insa si folosirea scutecelor refolosibile acasa, salveaza enorm de multi bani, tinand cont ca de la nastere si pana la 1-2 ani sunt folosite zilnic cate 3-5 scutece refolosibile si poate 1 scutec de unica folosinta. Oricum e doar unul, nu 5-6 scutece de unica folosinta, si este ceva.

Scutec lavabil Bumgenius

Tot mai multe familii din intreaga lume decid sa foloseasca in mare parte scutece lavabile, refolosibile, deoarece se uita in primul rand la sanatatea copilasului lor, la costurile scutecelor de unica folosinta si la felul in care acestea influenteaza mediul inconjurator. Exista si varianta fara scutece, cand ne bazam pe reflexul natural al nou nascutilor de a face atunci cand sunt tinuti. Bebelusii sunt indemnati inca de la nastere sa faca atunci cand sunt pusi in pozitia specifica, sunt lasati fara scutece si mi se pare o metoda exceptionala daca iti faci timp sa iti inveti copilul si sa il tii sub observatie in fiecare moment.

Intorcandu-ne la scutece de unica folosinta, daca ar fi sa fie folosite zilnic, se estimeaza ca:

  • Un copil consuma in jur de aproximativ 7.800 de scutece de unica folosinta (vedeti imaginea de mai jos)
  • Consuma aproximativ 1.5 tone de scutece
  • Un scutec se dezintegreaza in 450-500 de ani
  • Costurile estimate sunt in jur de 7.800 lei pentru scutece obisnuite de unica folosinta si peste 16.000 lei pentru scutece organice/bio de unica folosinta?

66043_470384426333683_128472224_n

Cinci mari avantaje ale scutecelor lavabile

1. Scutecele lavabile sunt economice fiindca daca le folosim in exclusivitate, vom avea nevoie de aproximativ 20-24 de bucati, de la nastere si pana la olita. Initial investitia poate sa para mare, insa se va amortiza cu timpul si veti vedea singuri cat de economicoase sunt. Noi spre exemplu am folosit zilnic pentru primele luni scutece ecologice, insa costurile s-au ridicat foarte mult si am preferat sa incepem sa folosim scutece refolosibile in mare parte si doar cand calatorim si noaptea folosim scutece de unica folosinta bio.

De la nastere si pana la doi ani, am folosim aceleasi scutece care sunt de marime universala. Prefer varianta cu inserturi organice, chiar daca exista si fleece (alb si gri), scutecele sunt cu capse ajustabile in functie de varsta si veti vedea in video-urile de mai sus cum arata si cum se folosesc. Sunt multe firme producatoare de scutece de aceste gen, insa dupa multe comparatii si incercari, ales Alva sau Minky (20 lei in SUA, 29-39 lei in Romania) sunt scutece asemanatoare cu cele de la Bumgenius sau alte firme cu preturi mai mari.

Doar ca si idee despre provenienta scutecelor, fiindca cateva mamici mi-au sarit in cap de ce recomand Alva, adica niste scutece fabricate in China. E bine de stiut ca anumite firme din SUA sau Canada, pretind ca sunt facute in aceste tari, dar nu trebuie sa va lasati inselati. Marea majoritate a scutecelor sunt facute in China, dar la standarde cerute de SUA sau Canada, si atunci producatorul are dreptul sa scrie ca sunt facute in SUA sau Canada. Am investigat aceasta situatie, fiind cetatean american si orice ar spune oricine, cam acesta este adevaraul. Cum am spus, am incercat diverse variante si culmea culmilor, cele pe care am platit si pana la 50$ pe bucata, au iritat-o pe Sophie in repetate randuri chiar daca aveau insert organic, din fibre alese atent. Cea mai mare mirare mi-a fost cand in timp am descoperit ca cele mai scumpe dintre scutece, s-au uzat cel mai repede iar tot din varianta celor scumpe, mi s-a stricat insertul din bumbac inca de la primele folosire, pur si simplu s-a fisurat bumbacul in zeci de parti si a inceput sa se destrame.

Am preferat sa nu dau un car de bani pe niste produse care erau asemanatoare la calitate, si le-am ales pe acestea. Dar sfatul meu inainte e a face o investitie este sa le incercati si sa vedeti ce va place. Cumparati si brand-uri scumpe dar si pe cele mai accesibile la pret si comparati-le. Exista si brand-uri romanesti insa calitatea difera si pretul mi se pare de multe ori prea mare pentru calitatea lor. Ce imi place mie s-ar putea sa nu fie dupa placul vostru.

Scutec lavabil Minky

Aici gasiti criteriile dupa care puteti alege scutecul ideal pentru bebelusul vostru. Va spun asta fiindca exista foarte, foarte multe feluri de scutece lavabile si este foarte greu sa alegi daca nu stii ce sa

2. Multi parinti nu stiu ca scutecele de unica folosinta contin foarte multe chimicale nocive care afecteaza sistemul respirator al bebelusilor, sunt cunoscute ca si substante cancerigene care in timp afecteaza dezvoltarea normala a sistemului sexual reproductiv, predispun in special fetitele la infectii urinare cronice si candidoza vagianala din cauza retentiei de umezeala, vedeti video-ul de mai sus pentru comparatie.

„Gelul care tine departe umezeala de pielea bebelusului este un chimical, ii spune polyacrylate. Este o substanta noua, nu se stie exact ce efecte are pe termen lung. Stim insa ca acest gel poate provoca astm, iritatii de piele si alte reactii alergice. In plus scutecele sunt pline de dioxina (o toxina provenita de la procesul de inalbire). Dioxina pare sa aiba legatura cu unele boli ale ficatului si cu slabirea sistemului imunitar.” [Sursa]

3. Lasa pielea bebelusului sa respire mult mai bine comparat cu scutecele de unica folosinta si doar unii bebelusii fac foarte rar iritatii, poate la inceputul folosirii pana se invata pielicica.

4. Multi parinti au marturisit ca folosirea scutecelor lavabile i-a ajutat pe bebelusi sa renunte mai usor la ele in preajma varstei de 1.5 ani si sa foloseasca in loc olita.

5. Protejam mediul inconjurator, asa cum am mentionat si in prima parte. Peste 7.500 de scutece/bebelus mi se pare enorm si, daca ne gandim cati bebelusi sunt in lumea asta, cred ca planeta noastra va fi in curand ingropata in scutece folosite 🙂

Ce am putea face daca exista scurgeri?

1.  Inseamna ca nu este un scutec pe masura, este prea mare.

2. Inseamna ca nu il schimbam la timp, adica putem lasa un scutec maximum 2 h dar nu mai mult.

3. Inseamna ca hainele bebelusului strang scutecul si il largesc in jurul picioruselor, lasand lichidul sa se prelinga pe margini.

4. Daca spalam scutecele la o temperatura mai mare de 60C, atunci stratul protector se deterioreaza si nu va mai fi impermeabil.

5. Daca spalam scutecul cu prea mult detergent, asa cum faceam si eu, scutecele se pot imbacsi cu detergent si nu pot se clatesc prea bine. Ceea ce am facut eu, este ca am repetat inca un ciclu de clatire si am adaugat in jur de jumatate de cana de otet la o masina de rufe.

Ce putem face daca scutecul lasa urme?

Inseamna ca scutecul este prea strans. Cautati scutece pe masura bebelusului vostru si nu strangeti prea tare capsele sau elasticul, fiindca lichidul nu va iesi afara prin parti. Incercarti mai multe variante si nu va dati batuti din prima.

Cum se procedeaza?

Imediat ce s-au murdarit scutecele, scoatem inserturile din scutec. Daca exista si fecale, atunci se curata folosindu-se un dus care se ataseaza la vasul toaletei. Este extrem de usor de folosit si indeparteaza rapid murdaria. Imediat dupa aceea, scutecul va fi curat insa va avea pete pe el.

La acest punct puteti sa il spalat putin insa eu prefer sa presar sare inalbitoare si in rulez, fara sa il spal. Am un cos special din plastic cu gauri, mai bine zis un cos nou de gunoi pe care l-am folosit doar pentru acest scop. Toate scutecele ude sau inserturile peste care am pus sare inalbitoare care si dezinfecteaza, le pun ude acolo fara sa le spal. Le adun timp de 2 zile, dupa care le bag la masina la 60C si nu le storc la mai mult de 800 turatii. Am incercat si la 1000, dar s-a intamplat sa se stranga prea mult si sa se sfasie intre ele.

La fiecare cuva, adaug detergent natural, o lingura de sare inalbitoare iar in sertarul de balsam, adaug otet care si dezinfecteaza si scoate mirosurile. Pe langa acestea, otetul dizolva orice urma de detergent ramasa in inserturi, care detergent de obicei imbacseste inserturile, indiferent daca este natural sau obisnuit. Eu prefer varianta ecologica si blanda si intotdeauna cumparam cantitati mare, fiindca este cu 32% mai ieftin si tine foarte mult timp, chiar daca spal o suta de masini pe saptamana 🙂

Dupa ce s-au spalat, eu le intind la soare si le las sa se usuce in profunzime. Vara sa usuca imediat, dar iarna este mai problematic. Daca le aduc in casa, de multe ori prind miros fiindca sunt dense ca textura si nu se pot aerisi suficient. Am preferat ca unul dintre caloriferele din casa sa il dau la nimim si acolo le mai asez la uscat. Dupa ce s-au uscat bag un insert inauntru si un insert il las afara, peste care de obicei pun si un servetel din bambus organic. Nu este obligatoriu sa il folositi si voi, insa mie mi se pare comod. Daca cumva face caca, servetelul impiedica patrunderea in insert a fragmentelor si imediat il arunc direct in toaleta, insertul ramanand doar patat.

Screen Shot 2015-02-23 at 8.55.54 AM