Va prezint cu bucurie un nou episod de Ligia’s Kitchen, filmat cu ajutorul lui Izabela Panescu, realizatorul emisiunii „Tinerete Fara Batranete” de la Digi24. Izabela a venit acasa la noi pentru a filma un segment al emisiunii si am profitat de prezenta ei pentru a realiza si acest nou episod, unde va aratam cum sa preparati muraturi raw fara apa fiarta si fara otet.
O sa ma intrebati, totusi de ce muraturi in saramura si nu cu otet? Deoarece muraturile cu sare, sunt cele mai puternice si ieftine probiotice naturale si cele cu otet nu sunt intocmai sanatoase, chiar irita mucoasa stomacala. Stim despre muraturi ca sunt o sursa excelenta de probiotice naturale, care se produc prin fermentare. Probiotice fermentate trebuie sa ocupe un rol important in alimentatia noastra, deoarece ajuta la digestie, la absorbtia mineralelor si la mentinerea balantei noastre interne.
Le ador fiindca pot fi facute in orice moment al anului si ar fi ideal sa fie consumate zilnic. Chiar daca unele guri ar spune ca muraturile cu saramura contin multa sare, nu pot sa fiu de acord. Daca adaugati doar o lingura de sare neiodata de ocna la un litru de apa si daca gustati saramura, nici nu este prea sarata, este asa cum trebuie. Muraturile mele niciodata nu sunt sarate, asa cum am gustat la alte persoane, si tin foarte bine toata iarna. Castraveti murati care sunt cei mai sensibili, la noi tin in pivnita si pana in martie si ar tine mai mult, insa ii consumam imediat. Varza murata, gogonelele si pepenii tot asa daca „le vantur zilnic” inainte de a se mura dar si dupa aceea mai rar. Asa ca vor sa le incercati cu mult curaj si sa va bucurati de aceste delicii sanatoase!
Castraveti si gogonele murate in saramura
Castraveti raw murati
- 3 borcande de 3 litri
- 2 litri de apa plus doua linguri de sare neiodata de ocna
- 2-3 kg de castraveti mici si mijlocii (depinde de marime)
- 2 gogosari taiati felii (optional pentru reteta pentru consum imediat)
- 2 ardei iuti
- 1 radacina mica de hrean, taiata pe lung
- 1 radacina de telina, taiate cubulete
- 1 morcov taiat pe lung
- 6-8 catei de usturoi curatati
- 1 lingura seminte de mustar
- 1/2 lingura de seminte de piper
- 1 manunchi de tulpini uscate de marar
- 1 crenguta de visin cu tot cu frunze
Gogonele raw murate
- 2 litri de apa plus doua linguri de sare neiodata de ocna
- 3 kg de gogonele mici si mijlocii
- 2 gogosari taiati felii (optional pentru reteta pentru consum imediat)
- 2 ardei iuti
- 1 radacina de hrean taiata pe lung
- 1 radacina de telina taiata cuburi
- 2 morcovi taiati pe lung
- 6-8 catei de usturoi
- 1/2 lingura piper
- 10 bucati de conopida
- 1 manunchi de tulpini uscate de marar
- 1 crenguta de visin cu tot cu frunze
Ingredientele se pun in straturi alternative in borcane, se toarna apa si se lasa la temperatura camerei timp de 2-3 zile fiind acoperite cu un tifon, sita sau pur si simplu nu inchideti capacul complet. Daca doriti sa se faca mai repede, se pot pune in bataia soarelui timp de 1-2 zile, dupa care se vor depozita la rece si asta dupa ce muraturile au un miros specific. Muraturile se fac foarte repede adica, daca sunt lasate la soare se pot face si in 2-3 zile sau daca sunt lasate la temperatura camerei sau in balcon, se pot face si mai repede (depinde cat de cald este in casa).
Nu uitati, borcanele trebuie agitate in cele 2-3 zile si verificati nivelul apei, care se completeaza cu apa sarata daca cumva a dat peste. Dupa aceasta perioada, inchideti capacul etans insa verificati din timp in timp (in special in prima luna), daca apa a scazut sau daca s-a intamplat vreo schimbare in mirosul muraturilor. Daca se intampla sa prinda floare sau sa miroasa rau, inseamna ori ca saramura nu a fost de calitate, sarea de multe ori nu este buna si nu sareaza destul sau locul unde sunt depozitate este prea cald.
Pastrare:
Cand s-au facut, adaugati saramura daca mai este necesar, puneti-le capacul si strangeti bine. Le puteti pastra in pivnita sau in frigider daca alegeti sa le consumati repede, altfel vor fermenta prea mult si isi vor schimba aciditatea prea mult, moment in care probioticele vor incepe sa dispara. Odata ajunse in pivnita, la fel puneti-le o tava dedesupt fiindca s-ar putea iar sa dea afara saramura. Agitati borcanul odata la 3 zile si verificati sa nu aiba floare. Daca exista, curatati-o si reveniti in cateva zile pentru a le verifica. Faceti asta timp cam de o 3 saptamani, dupa aceea uitati de ei.
Experienta personala:
Am descoperit este o reteta buna si ambele variante tin foarte bine. Cred ca din 10 borcane de 3 litri, doar 1-2 se strica si motivele ar fi mai jos:
- Le adaug gogosar sau ardei kapia care inmoaie muraturile,
- Fiindca am pus prea mult hrean care inmoaie exagerat daca nu este pus cu masura,
- Fiindca uit sa le agit cel putin de 3-4 ori pe saptamana in primele 2-3 saptamani dupa ce le-am pus in pivnita,
- Fiindca poate uit sa le pun crenguta de visin care este obligatorie.
Secvente video exclusive filmate in spatele camerelor („making of” sau „behind the scenes”) vor putea fi vizionate la emisiunea de „Tinerete Fara Batranete” din data de 22 septembrie, 2013 la ora 1:30 pm pe canalul Digi24.
Aici gasiti si o reteta de varza murata si inca o reteta de pepeni murati in saramura.
- Ingredientele recomandate mai sus, pot fi gasite la Raw Vegan Mall, plaftorma unde listam produse folosite de noi de la mai multe magazine din intreaga tara.
- Pentru retete sanatoase, consultati Cartea mea de bucate online care cuprinde peste 200 de retete.
- Daca doriti sa descoperiti si mai multe retete si sfaturi utile de nutritie, va invit sa achizitionati cele 8 carti ale mele tiparite pana in prezent (2017), spun asta, fiindca alte 3 sunt in lucru. Daca doriti detalii despre magazinele fizice sau online unde pot fi gasite aceste carti cat si de magazinele care livreaza in Republica Moldova si international, apasati AICI.
- Toate cartile cu retete si sfaturi sunt dedicate in special celor care au o alimentatie traditionala, din dorinta de a ii ajuta sa isi imbunatateasca calitatea vietii, fara sa fie obligati sa renunte la obiceiurile alimentare initiale.