In decursul celor 6 luni alaturi de bebelusa noastra Sophie am invatat foarte multe lucruri noi si as vrea sa impartasesc cu proaspetii parinti cateva dintre „uneltele” care ne-au ajutat in cresterea fetitei noastre. Cartea din care este preluat paragraful de mai jos, se numeste „Jurnalul unei mame”, unde veti descoperi sute de sfaturi de la nasterea bebelusului si pana la varsta de 3 ani. Aceasta carte, impreuna cu celelalte 7 carti ale mele, se poate cumpara de la Raw Vegan Mall, din supermarkets, din orice librarie din tara de la eMag, Elefant, Elefant din Republica Moldova, Carturesti (trimite si international) etc.
1. Cum sa descifram plansul bebelusilor? Exista conexiuni intre diverse sunete si nevoile pe care acestia incearca sa le exprime, iar mai multe centre de cercetare au cautat sa gaseasca limbajul comun al bebelusilor si interpretarea acestuia.
2. Pentru aceia dintre parinti care au probleme cu vestitele perioade de adaptare a bebelusilor la noul mediu, numite in mod general „colici„, printre toate solutiile recomandate exista o metoda de linistire blanda care imita sunetele auzite in perioada intrauterina, recomandata de Dr. pediatru Harvey Karp.
Alte metode ajutatoare:
- Purtatul bebelusilor in wrap, manduca sau alta forma recomandata de pediatrii linistesc bebelusii. Eu am folosit toate metodele, insa pe la doua luni mi-am dorit ceva mai rapid de imbracat, fiindca parca nu aveam rabdare mereu sa imi pun wrap-ul elastic si am optat pentru manduca, timp in care i-am tinut bebelusei piciorusele inauntru (doar dupa 6 luni este recomandat sa scoateti afara piciorusele din manduca). Mare grija, nu purtati bebelusii cu fata spre public, ci doar cu fata spre corpul vostru.
- Alaptatul sau adormitul in wrap sau in alte sisteme de purtare, insa pana la 6 luni neaparat cu piciorusele inautru, ca ii puteti distruge coloana daca ii scoate picioarusele afara sau purtati copilul cu fata spre public.
- Mergand tot pe principiul ca bebelusii aud sunetele in uter intr-un fel estompat, sub forma unui huruit, ei se simt linistiti de sunetul de aspirator, de masina de spalat sau de foehn. La un moment dat bebelusa noastra isi linistea plansul atunci cand auzea betoniera 🙂
- Alaptatul la orizontala face minuni si in cazul acesta.
- Baita in apa calduta cu 1-2 linguri de sare neiodata, grumjoasa si de ocna sau de Himalaya.
- Masajul circular pe burtica cu ulei de fenicul sau alte uleiuri de asemenea ajuta.
- Pernuta cu samburi de cirese incalzita pe calorifer sau in cuptor face minuni si este benefica si la raceli (comprese calde pe piept).
3. Somnul linistit la bebelusi. Pe langa metodele enumerate mai sus, care ajuta la calmarea bebelusului, am folosit si lavanda (levantica) sub forma de ulei eteric adaugat in cadita de baie ori in umidificator, sau o picatura pusa pe bluzita bebelusului. Este recomandat ca bebelusii sa doarma pe spate, insa in cazul nostru a fost un sfat total gresit deoarece bebelusa noastra s-a inecat de mai multe ori in somn, fara sa scoata vreun sunet, si doar in cateva fractiuni de secunda si-a schimbat culoarea la fata sub privirile noastre.
Am aflat de la mamici experimentate ca bebelusii trebuie sa doarma pe o parte cel putin in primele 3-4 luni de viata, sustinuti de un prosopel rulat sau de un suport special. Multi spun ca in felul acesta bebelusii pot sa dobandeasca o forma turtita a capului, insa mie mi se pare o prostie. Uitati-va la un bebelus cand doarme pe spate, el are oricum tendinta sa doarma cu capul ori intr-o parte ori intr-alta. In orice caz, pentru a evita acest fenomen numit plagiocefalie, in timpul zilei cand statea langa noi am folosit pernuta de mai jos ca suport pentru cap.
- Urmati o rutina stricta: baie, masaj pe tot corpul cu uleiuri presate la rece (insa neaparat raw si bio, chiar si ulei presat la rece de masline merge, insa sa fie real nu cumparat din supermarket fiindca chiar si cele trecute de peste 200 lei pot fi imitatii de ulei de masline), alaptat si adormit in sistem de purtare.
- Adormiti copilasul in sisteme de purtare, unde chiar il puteti alapta. Dupa ce a adormit, copilasul se scoate cu blandete si se aseaza pe o paturica moale de lana, nu sintetica. La fel si hainele, trebuie sa fie doar din bumbac sau fibre naturale. Tot ce este sistetic este iritant pentru pielea lor sensibila si le va tulbura somnul, fiindca ii va incinge prea mult.
- Culcati copilasul cat de devreme puteti, de aceea rutina va ajuta mult de tot. Pentru ei este esential somnul intre 18-24, la fel ca si pentru noi, fiindca este perioada cand cresc foarte mult si cand toate organele se odihnesc si se refac ideal. Fiecarei ore inainte de ora 24, ii corespunde unui organ sau mai bine zis, pentru refacea si odihna acelui organ. Se spune ca o ora inainte ora 21 face cat doua, trei ore dupa ora 24. Sophie doarme de la 4 luni de la 20 si usor usor, am ajuns la ora 17 in timpul iernii sau maxim ora 19. Sunt si exceptii, insa cam odata pe luna. Se odihneste de la 18-7 si daca cumva se trezeste in timpul noptii, sta cu noi o ora si dupa aceea adoarme imediat fara probleme.
- Daca copilasul este diversificat, nu ii oferiti mancare inainte de culcare sau alimente foarte proteice seara ori cereale. Avand stomacul plin, in primul rand de proteine chiar si vegetale care se digera mai greu, va avea un somn agitat. Mai multe detalii in cartea care va aparea in curand, care va fi un fel de Jurnal de Mamica.
4. Alaptatul la cerere. OMS recomanda alaptarea EXCLUSIV la san a copilului in primele 6 luni cel putin, insa pentru a ii da un bagaj bun copilului pentru intreaga viata, alapati-l cat puteti de mult. Eu am reusit sa o alaptez pana la 2.4 ani si s-a intarcat singura, in modul cel mai natural posibil.
Deja unii dintre noi ne-am plictisit de aceasta afirmatie, insa este atat de adevarata si sustinuta de logica. Bebelusii nu trebuie sa fie alaptati dupa program. La inceputul nasterii acestia nu au nevoie odata de cantitati mari de lapte, fiindca la nastere au stomacelul de marimea unui bob de mazare. Ideea este ca laptele matern se digera foarte repede si ei au nevoie de mese multe si dese. Nu au nevoie de cantitati mari, fiindca li se poate mari stomacelul – ceea ce da dureri ingrozitoare la bebelusi (din nou pot fi confundate cu colicile), asa ca mare grija dragi mamici care dati copiilor lapte praf. Daca ati ales aceasta posibilitate, incepeti cu cantitati mici si mariti treptat, iar daca doriti si puteti sa alaptati, nu privati bebelusii de laptele matern care este atat de pretios, poate mai pretios ca orice cadou si mostenire ce o puteti lasa.
In primele 3-4 luni, fiindca bebelusii au pusee de crestere foarte dese, poate mai dese decat cele indicate (la 2-3 saptamani de viata, la 3 luni, 6 luni, 9 luni etc. cat si la fiecare achizitie), bebelusii au nevoie sa suga foarte mult, cateodata ore intregi. Asa a fost si cu bebelusa noastra care statea la san si in brate cu orele. Noaptea a dormit si doarme langa noi, alaptata la orizontala din 2 in 2 ore in primele luni de viata, iar acum o data la 4-6 ore si pot sa spun ca este cel mai fericit copil. Stiu ca o sa spuneti: alaptam noaptea, dar cum ne mai odihnim? Ne odihnim mai bine asa, fiindca de multe ori alaptam ca prin vis dar cu constiinta treaza, adica avem un somn constient/ iepuresc dar odihnitor in acelasi timp, in care ocrotim copilul si stam cu urechea la miscarile lui. Dupa spusele specialistilor in domeniu, laptele matern are cea mai buna calitate noaptea si este si in cantitate mai mare decat in timpul zilei.
Iar legat de alimentatia mamei in perioada de alaptare, totul este sa tineti cont de regulile corecte de combinare si sa evitati – cel putin in timpul primelor 5 luni – ingredientele care dau gaze precum cele din familia fasolei, cele din familia verzei, vinetele, fructele de padure, citricele si bananele, care constipa. Eu am consumat si crud si gatit, multa ceapa si usturoi, foarte multe alge marine, sucuri verzi de doua ori pe zi inclusiv din kale, care face parte din familia verzei etc..
5. Plansul la bebelusi si purtatul acestora. Un medic pediatru in varsta ne-a sfatuit odata: „Copiii sub 6 luni trebuie tinuti in brate cat mai mult, alaptati la cerere, si nu trebuie lasati sa planga singuri fara sa fie tinuti in brate, sau sa planga ore intregi asa cum se obisnuieste cateodata. Copiii plang INTOTDEAUNA cu un motiv care poate fi variat, de la senzatii noi de frig sau cald – si aici aveti grija la vestitul infofolit al bebelusilor si la caldura excesiva (peste 20°C) in casa, care fac mai mult rau decat bine – la perioada de adaptare, foame, dorinta de a schimba activitatea, scutec ud, vreo cuta de la bluzita care il deranjeaza sau vreo eticheta, scama, boala etc..”
Am intrebat de ce plang bebelusii chiar si atunci cand noi consideram ca nu au motiv? Societatea moderna, in modul cel mai nenatural, are tendinta de a separa bebelusii proaspat nascuti de mama lor, langa care au fost non-stop 9 luni de zile. Iar legat de tinutul in brate, s-a spulberat de mult mitul ca un bebelus „se invata in brate”, care sincer mi se pare afirmatia cea mai lipsita de logica. A noastra, desi a fost purtata enorm de mult, a stat la san si a fost tinuta in brate ore intregi, de la inceput a avut zilnic momente cand statea singurica in pat si se juca sub observatia noastra.
Cresterea si dezvoltarea neurologica, fizica si generala tine de apropierea pe care bebelusul o are de mama si de tatal lui. Cu cat indepartati mai mult bebelusul de voi, cu atat acesta va plange mai mult, va fi mai agitat, va avea un sistem imunitar slabit fiind sensibil la orice boala, va deprinde mai greoi achizitiile – precum rostogolire, mers in patru labe, stat in fund, mers in picioare, vorbit etc. – si, surpriza, va fi mult mai distant de voi in adolescenta, spun psihologi precum Aletha Solter, pe care o consider exceptionala si ale carei carti vi le recomand din toata inima.
De asemenea, bebelusii acumuleaza stres in fiecare zi, si asta se aplica atat la bebelusii mici cat si la copiii mai mari. De cele mai multe ori, trebuie sa le permitem sa planga si vedeti de ce psihologul Aletha Solter ne indeamna sa facem asta.
Purtati-va bebelusii cat mai mult posibil si vedeti aici motivele logice. Veti avea libertate de miscare si veti putea sa va bucurati din plin de aer liber si miscare, chiar fara dureri de spate (daca purtati dispozitive recomandate si nu orice fel de port-bebe gasit la magazinul de la colt de strada). Aici gasiti un articol scris de Ditta Depner despre avantajele purtarii bebelusului, care dupa mine sunt niste motive exceptionale.
Sa nu omiteti un aspect important: bebelusii trebuie sa stea cu piciorusele inauntru in primele 1-5 luni de viata sau pana cand sunt pregatiti (vedeti imagini si explicatii pe site-ul indicat mai sus). Ditta spune ca pana la 3 luni, insa de curand am discutat cu ea si mi-a spus ca la unii bebelusi trebuie asteptat mai mult, pana cand sunt ei pregatiti. Testul este simplu, ridicati bebelusul in brate si daca acesta ridica si el piciorusele in sus si in jos, atunci este gata.
6. Uleiurile eterice si umidificatorul. Am invatat de pe site-ul Cristelei Georgescu ca metodele naturiste fac cat zece cand vine vorba de sanatatea si prevenirea bolilor la bebelusi. De cand s-a nascut Sophie, am folosit uleiurile eterice pentru calmare, precum 1-2 picaturi de lavanda in cadita de baie ori in umidificator, sau o picatura pe bluzita bebelusului, seara la culcare. Am folosit uleiul de eucalipt, de tea tree si de cimbru (extrem de valoros antibiotic) pentru prevenirea racelilor si a tusei; tot pentru tuse am pus intr-o sticluta de 200 ml de ulei de migdale cate 2 picaturi de ulei de cimbru, de tea tree, rozmarin si menta si am uns bebelusa pe piept si pe spate pentru a-i usura respiratia si a preveni tusea, iar pentru dureri abdominale am pus ulei de fenicul in cadita de baie. Am folosit umidificatorul incepand cu 15 august, mergand pe principiul ca aerul uscat cauzeaza uscarea si iritarea mucoaselor si intervin mai multe raceli si probleme decat ne putem inchipui, si am folosit picaturi de ulei de usturoi adaugate o data pe luna in urechiusa (in somn) pentru a preveni otita, cat si multe alte sfaturi utile.
7. Colacelul pentru gat folosit de la nastere (vedeti ca sunt pe marimi), recomandat de pediatrii, ortopezi si neurologi. Stiu ca suna si arata putin ciudat, insa mi se pare cea mai superba inventie mai ales ca bebelusii se simt atat de neputinciosi si vor sa faca mai mult decat sa stea pe spate intr-un patut. Pe piata exista mai multe feluri si imitatii pe care le-am folosit si noi, insa nici un produs nu se compara cu cel original de la link-ul de mai sus pe care il folosim acum.
Pe Sophie a ajutat-o enorm in dezvoltarea fizica, si imediat dupa ce am inceput sa il folosim am observat ca muschii ei au devenit mai puternici si deja la 2 luni incepuse sa se intoarca de pe o parte pe alta, ceea ce era normal pentru un copil de 3 luni, iar la 5 luni a inceput sa faca eforturi sustinute sa mearga in patru labe.
8. Scutecele lavabile sau refolosibile cred ca sunt cea mai superba posibilitate de a economisi bani, de a mentine un bebelus sanatos – tinand cont ca cele din comert contin atatea substante chimice nocive printre care si dioxina – dar si de a salva mediul. Aici am scris despre ele.
9. Fiindca paturile noastre sunt destul de inalte si poate cadea de pe ele, la sfatul surorii mele i-am cumparat o piscina gonflabila destul de marisoara in care o asezam cand suntem in preajma ei sau stam cu ea si ne jucam. Dedesubt i-am pus un strat gros protector gen izopren, mai exact folosim acele patrate moi care se imbina, gasite in gradinite si in camerele destinate copiilor (mare grija sa fie chemical free). In felul acesta nu stam cu grija ca va cadea din pat sau ca se va rani.
10. Folositi jucarii, ustensile pentru bebelusi sau biberoane BPA-free. Aceasta substanta afecteaza mecanismele de reglare hormonala, mai exact „imita estrogenul si are efecte nocive asupra sanatatii: odata patruns in organism, produce disfunctii hormonale, deviatii comportamentale, hiperactivitate si chiar agresiune, dificultati de invatare, este asociat cu obezitatea si diabetul, poate determina instalarea prematura a pubertatii, stimuleaza dezvoltarea glandelor mamare – factor de risc pentru cancerul de san, mareste semnificativ dimensiunile prostatei si afecteaza functionarea sistemului imunitar, este legat de pierderi de sarcina si dezvoltarea anormala a fatului.” [Sursa]
11. Folositi cosmetice naturale pentru bebelusi si pentru proaspata mamica, fara parabeni, coloranti, miros si alte chimicale daunatoare. Subiectul a fost atat de dezbatut incat nu are rost sa il dezvolt.
12. Ajungand la 6 luni, am inceput diversificarea dictata de bebelusa noastra, fara sa impunem nimic. Noi am mers dupa instinct si dupa dorinta ei de a gusta si experimenta in timp ce era cu noi la masa. M-a atras mult metoda autodiversificarii, vedeti aici mai multe detalii. Pe parcurs, cred ca din dorinta ei avida de explorare si curiozitate, am zis sa incepem cu pasi marunti. Am simtit ca e normal ca, pentru un bebelus care a primit doar laptic, sa incepem cu lichide precum suculete verzi recomandate telefonic de Dr. Brian Clement, directorul Institutului Hippocrates din Florida sau supele clare de legume si treptat, am trecut la supe creme, smoothie-uri si solide in functie de cererea bebelusei, respectand pe cat posibil regula diversificarii. Pentru cei care va intrebati, in 2015 a aparut cartea cu retete de diversificare cu retete vegane si raw vegane, pentru bebelusi si copii mai mari dar si pentru intreaga familie. Cartea cuprinde peste 165 de retete si este dedicata si copiilor mai mari sau celor care mananca traditional.
Mult succes!